Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

kseb
Novinec

Re: Rentabilnost hibridov

Napisal/-a kseb To sep 09, 2014 6:01 am

J.McLane je napisal/-a:V tujini se lastniki traktorjev ipd. čudijo, kako je pri nas lahko cena dizla enak za vse, tako avte kot gospodarska vozila. Ni jim jasno kako kmetov sploh znese računica.
V Nemčiji/na hrvaškem npr. imaš cenejši dizel za traktorje kot za avte. Pri nas je pa to vse isto.

Brez skrbi za kmete. Oni imajo to urejeno.
Trošarino za nafto dobijo povrnjeno.

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 To sep 09, 2014 7:53 am

pskoda je napisal/-a:Jaz pa če bi bil bogat bi bila sigurno V10 ali V12 mašinca na bemcin seveda ;)

od hibridov sem misli, ker je takšna tema ;)

Panamere S E-Hybrid se tudi ne bi branil :)

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr sep 10, 2014 10:21 am

McLaren P1 in Porsche 918 Spyder sta tudi hibrida... :mrgreen:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr sep 10, 2014 10:53 am

J.McLane je napisal/-a:Dizelaši se lahko smejite ker tankate gorivo za "gospodarske" namene na katerega so nižje trošarine, kako dogo bo še trajala ta pravljica?.

Čakam samo še omembo energijske vrednosti... :P A resno misliš, da se bodo zadeve tako "naglo" spremenile, da bi to moral upoštevat pri nakupu avta za naslednjih 5-10 let? Se strinjam, da so nam dizli v Evropi sistematično podturjeni kot boljša izbira, ampak to niti najmanj ne spremeni računice za končnega uporabnika.

Kot kaže, se bom še dolgo "smejal", dokler vozim Octavio karavan 2.0 TDI 110KM, ker se povprečna poraba giblje okrog dobrih 5l in to s kupom kratkih relacij, za relacijsko vožnjo nekoliko čez omejitve je cca. 4.5l vrh glave, z varčno vožnjo pa prideš tudi pod 4l. Navor in menjalnik omogočata veliko večino časa vožnjo pod 2000 obrati (sicer sem dizle vajen zavrtet precej višje), tako da ni niti za najbolj občutljive govora o nekem dizelskem ropotu ipd., ker motorja itak skoraj ne slišiš.

Po drugi strani me vse mine, ko tankam svoja buđet jetrca (1.2 45KM), kjer je poraba tudi zgledna, ampak cena goriva občutno višja.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Sr sep 10, 2014 1:42 pm

bencin čedalje dražji ? že dooolgo je 1.5€

in če ti je bencin predrag, rešitev sigurno ni nakup avtomobila za 15.000€ :roll:

ti ne plačajo prevoza na in iz dela ?

EDIT: ne 15.000€ ampak mnogo več, saj so ti hibridi mnogo dražji...

simonk
Novinec

Kraj: 9000

Napisal/-a simonk Sr sep 10, 2014 2:25 pm

Kaj pomeni dolgo? Zadnji 2 leti res rahlo stagnira, vendar cena bencina je leta 2007 znašala ~1,0 EUR, 2009 ~1,1 EUR, 2011 ~1,3 EUR in 2013 ~1,5 EUR. Ni potrebno biti genij, da smatraš porabo za pomembno pri izbiri avtomobila katerega boš lahko imel 10 let.

Prevoz na delo seveda dobiš povrnjen, vendar tisti ki se vozimo 50-60 km v eno smer vemo, da celotnega avta s tem ne pokriješ. Hkrati so plače za postkomunistično generacijo pogosto nizke, marljivost in izobrazba (VII) pa v državi z rekordno stopnjo korupcije ne pomagata. Svoje doda še dejstvo da bo počasi potrebno graditi hišo in planirati za druge izdatke. Za avto tako ne ostane veliko.

Lahko se odločiš za manjši avto, kar pozneje ni nujno najbolje ali za rabljeno kanto, katera pa na dolgi rok verjetno ne prinaša opaznih prihrankov. Osebno avto za 15k EUR ne smatram kot "luksuz" temveč kot primernega za povprečnega Slovenca.

Da ne bom preveč "off-topic", za hibrida se zanimam predvsem ker mi je všeč, me pa razočara dolgoročna rentabilnost oz. dejstvo da se lahko z manjšim bencinarjem ali dizlom vozim ceneje.

Torej, še predlogi za popravo tabele (čakam komentar):
- cena Auris 1.8 HSD: 19.850 EUR
- AO razred Auris 1.8 HSD: 70-80kW
- zajeten popust za obvezno + kasko zavarovanje (664 EUR za 1.33 in 732 EUR za 1.8 HSD)

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr sep 10, 2014 7:22 pm

Jaz delam podoben izračun kot ti, ampak se potem ponavadi ne odločim za najcenejšo opcijo, temveč za najboljšo (subjektivno gledano) :D

Jaz sem naračunal ca. 26 €/100 km za dobo 5 let in 20k km letno, tako za hibrida kot 1.6 bencin, če ti pa gre samo za najnižji strošek imaš pa pri 1.4 d-4d strošek 23 €/100 km, oz. kot sem že prej napisal, če ti gre samo za strošek potem pogoltneš cmok v grlu in kupiš Dacio.

Jaz si vse stroške za avto zapisujem (v podpisu) in po 3,6 letih, če računam da bi dobil za Priusa 10k € (dokler ne prodaš ni izgube :lol:), bi to pomenilo 0,25 €/100 km pri 20.332 km letno (skupaj 18.500 €). Seveda je pa odločilnega pomena, da kupiš čim bolj ugodno, jaz sem kupil rabljenega s samo 4k km.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če sep 11, 2014 11:19 pm

Daj malo bolj podrobno razloži te stroške, ker če te prav razumem, si kar nekaj tisočakov v minusu glede na dizle, s tem da upoštevam, da je "0,25 €/100km" verjetno lapsus.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe sep 12, 2014 7:06 am

Ni lapsus, upoštevana je 9.000 € izguba vrednosti v 3,5 letih, pri skupnih 73k km samo to nanese 12 €/100 km, gorivo me stane 6,65 €/100km, ostalo je zavarovanje, gume, serivisi.

Koliko je povprečna nakupna cena Octavie TDI? 3 leta stare se na a.net prodajajo od 9 do 13k €.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 12 gostov