Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Enoprostorec

Napisal/-a sonic Po okt 27, 2014 10:48 am

darkside je napisal/-a:enoprostorca sicer ne rabim in bi karavan ustrezal amp k kot sem omenil mi je bilo višje in bolj kamot sedenje v kombiju všeč in so se mi zato enoprostorci zadopadli.

Meni se zdi da imajo karavani in enoprostorci skupno dokaj velik prtljažnik (nemara karavani še več ko enoprostorci, ampak je zelo odvisno katere konkretne modele iz enega ali drugega razreda gledaš).

Tako da če iz vidika prostornosti ne rabiš enoprostorca, nekako tudi karavana ne; potem lahko gledaš tudi hatchback ali klasično 4-vratno obliko itd. Če bi rad zgolj višje sedel, pa glej enoprostorce - ali pa kompaktne SUV ali crossoverje (če ti prtljažni prostor ne pomeni veliko in bi rad le višje sedenje).

vsi ki pa jih poznam in imajo enoprostorca pa pravijo da je boljši kot navaden avto ker sediš bolj kamot in na višjem.

Hja to je najbrž odvisno od tako telesnih proporcev kot tudi osebne preference vsakega posmeznika. Primer: pri hiši sta bila svojčas dva avta , narejena na načeloma isti osnovni zasnovi:
- Golf Mk5 (hatchback, ampak voznik v njem sedi enako kot v karavanskem golfu ali v Octaviji karavan (iz iste generacije kot Golf 5 in 6), ki sem jo tudi vozil)
- Touran
Jaz osebno po eni strani imam sicer resda rad malo večjo preglednost iz višjega Touranovega sedeža, ampak celotni 'telesni občutek' sedenja in vožnje je bil v Golfu vseeno boljši (v Octaviji tudi, če ne še malenkost bolje, čeprav načeloma povsem isti avto)

Tako da mislim da je težko reči, ker je vsak človek malo drugačen, pa tudi avtomobili se med seboj razlikujejo. Tako da ne bi rekel da velja kar počez, da so enoprostorci med vožnjo udobnejši od karavanov - ni nujno. Je treba osebno sprobat konkretne avte, ki pridejo v izbor, potem šele vidiš kaj je zate najbolj ustrezno.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po okt 27, 2014 10:53 am

Podatek iz prve roke: C C4GP: v drugi vrsti je u vrh glave dovolj prostora za tri odrasle osebe...kar pa se tiče tretje vrste....pa je ok za otroke....za odrasle...pozabi.

darkside je napisal/-a:
edit: nekako sem se zagrel za forda (pa ne zato ker je nemec ker na poreklo ne dam nič)

V bistvu ti verjamem glede tega, da na poreklo ne daš nič....ker ford ni nemec,ampak je američan :)
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po okt 27, 2014 2:02 pm

Po mojih izkušnjah imajo enoprostorce in SUV-e (crossoverje) radi predvsem višjerasli ljudje zaradi lažjega vstopanja/izstopanja iz avtomobila in tisti, ki imajo probleme s hrbtenico. Manj pa je tistih, ki jim je všeč zgolj višje sedenje, to sem vedno in še smatram za modno muho, ker samo zaradi višjega sedenja ni nujno, da je boljša tudi preglednost iz avta. Od slednjega so odvisni drugi faktorji kot npr. velikost in zasnova steklenih površin itd.

Poleg tega je treba vedet še eno stvar in to je, da se tudi pri običajnih avtomobilih iz generacije v generacijo čezdalje višje sedi. Pa naj bodo to mali ali pa večji avtomobili. Tipičen primer stara in nova Ford Fiesta, razlika v sedenju kot dan in noč. Ali pa če pogledaš kak 10-15 let star model limuzine/karavana bilo katere znamke hitro opaziš, da so bili avti včasih nižji in da novejši rastejo tudi v višino (ne le v dolžino kar se največkrat omenja) in temu primerno se tudi višje sedi. Tisto kar hočem povedat je to, da morda bi pa že nov karavan ponujal dovolj visoko sedenje ali pač? :?
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po okt 27, 2014 4:09 pm

@Polo78, predvsem ženska populacija ima raje višje sedeče avtomobile. Zakaj ti težko razložim, lahko se temu reče modna muha, ampak iz 1. roke ti povem, da moja mati tega NE preferira zaradi mode, ampak enostavno ker ji je všeč.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po okt 27, 2014 5:27 pm

Polo78 je napisal/-a:Po mojih izkušnjah imajo enoprostorce in SUV-e (crossoverje) radi predvsem višjerasli ljudje zaradi lažjega vstopanja/izstopanja iz avtomobila in tisti, ki imajo probleme s hrbtenico.

Glede utrujenosti hrbta ni tako enostavno. V enoprostorca se res lažje skobacaš (noter in ven), ampak to še ne pomeni nujno da boš na dolgi vožnji bolje sedel. Mene v golfu tudi daljša vožnja (parkrat sem z njim naredil tudi skoraj 1000 km v enem dnevu, pa se ne spomnim da bi kaj čutil hrbet. V Touranu pa sem naredil največ dobrih 300 km na dan, pa že po 100-150 km vožnje čutim da hrbet.

samo zaradi višjega sedenja ni nujno, da je boljša tudi preglednost iz avta. Od slednjega so odvisni drugi faktorji kot npr. velikost in zasnova steklenih površin itd.

To je res, neugodna oblika (debeli stebrički) lahko zakriva pogled, kar pa je sicer bolj pogosto pri nekaterih modernih SUVih in crossoverjih, a enoprostorci so večinoma dovolj škatlasti. Če pogleda iz kabine v določeni smeri ne ovira kak stebriček, pa višji položaj vedno pomeni večjo preglednost.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
gepl83
Uporabnik

Napisal/-a gepl83 Po okt 27, 2014 9:39 pm

Ni zanemarljiv podatek tudi to, da imajo vsi ti višji avti tudi večjo porabo na ac. Zarad velike površine spredaj. Poleg tega se bolj nagibajo. Govorim za c4p. Še vedno mislim, da če ne potrebuješ enoprostorca, da kupiš enega novejšega karavana. Danes so res že malo višje postavljeni.
GQ

AutoFan
Nov uporabnik

Napisal/-a AutoFan Po okt 27, 2014 9:54 pm

darkside je napisal/-a:sem pisal že na drug forum pa bom še tukaj probal kakšno mnenje dobiti. tukaj je komentar ki je bil objavljen tudi drugje

odkar je v slovenijo prišo hyundai i40 karavan sem imel željo da ga nabavim. no denarja ni bilo saj sem bil še študent. sedaj ko pa mam šiht pa sem si še prej kaj druga privoščil. no, na šihtu sem vozil rentan kombi in se mi je dopadlo da sediš bolj na visokem in bolj kamot. in tako sem začel gledati še malo enoprostorce.

ima kdo katerega od teh - ford c-max, ford s-max, citroen c4 picasso, citroen c4 grand picasso da bi povedal mal feedbecke? kako je s prostornostjo, ima kdo 7 sedežnega da bi povedal kako je druga vrsta in še posebej 3 (lahko sedi kak višji ali je bolj za otroke), kaj ga moti, kaj bi še imel od opreme recimo itd......

pa da je avto čim mlajši ker nekako gledam da bi bil 2012 ali 2013 dalje (rabljen) saj moram prvo nekaj denarja našparat da dam za polog.

nekako se ne morem odločit ali bi mel i40 karavana (je tudi ogromen le nizek je full) ali enoprostorca

Pozdravljen,
fino bi bilo, če lahko vsaj okvirno poveš svoj budget do koliko si pripravljen za vozilo plačati, potem ti lažje lahko svetujemo.
Enoprostorcev je namreč celo morje.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po okt 27, 2014 9:56 pm

gepl83 je napisal/-a:Ni zanemarljiv podatek tudi to, da imajo vsi ti višji avti tudi večjo porabo na ac. Zarad velike površine spredaj.

Ne samo zaradi prednje površine, kar nekaj vloge ima tudi oblika zadka oz. celega avta. Krajši ko je avto in bolj ostro oz. škatlasto ko je odsekan zadek, večji je zračni upor, in taka je pač tipična oblika enoprostorcev.
Daljši avto in s položno padajočim zadkom (klasična limuzina in fastback) je bolj aerodinamičen. Karavan in hatchback sta nekje vmes.

Uporabniški avatar
gepl83
Uporabnik

Napisal/-a gepl83 Po okt 27, 2014 10:10 pm

Točno tako. Zaradi vrtinčenja zraka za avtomobilom.
GQ

Uporabniški avatar
darkside
Stalni uporabnik

Napisal/-a darkside Sr okt 29, 2014 9:55 pm

kako je pa s pametnim ključem? tega nisem pri nobenem avtu probal ampak me res zanima. recimo tako kot si patrik svojega merdžota vito spreminja tudi v začasno prenosčišče in če bi hotel s pametnim ključem noter avto zaklenit (jaz in ključ sva v avtu) a bi se avto sploh zaklenil ker če greš na čago in prespiš v avtu potem dojenasko spiš pri odklenjenem avtu. tudi takoj se ga lahko odklene če se nekdo dotakne senzorja.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov