darkside je napisal/-a:enoprostorca sicer ne rabim in bi karavan ustrezal amp k kot sem omenil mi je bilo višje in bolj kamot sedenje v kombiju všeč in so se mi zato enoprostorci zadopadli.
Meni se zdi da imajo karavani in enoprostorci skupno dokaj velik prtljažnik (nemara karavani še več ko enoprostorci, ampak je zelo odvisno katere konkretne modele iz enega ali drugega razreda gledaš).
Tako da če iz vidika prostornosti ne rabiš enoprostorca, nekako tudi karavana ne; potem lahko gledaš tudi hatchback ali klasično 4-vratno obliko itd. Če bi rad zgolj višje sedel, pa glej enoprostorce - ali pa kompaktne SUV ali crossoverje (če ti prtljažni prostor ne pomeni veliko in bi rad le višje sedenje).
vsi ki pa jih poznam in imajo enoprostorca pa pravijo da je boljši kot navaden avto ker sediš bolj kamot in na višjem.
Hja to je najbrž odvisno od tako telesnih proporcev kot tudi osebne preference vsakega posmeznika. Primer: pri hiši sta bila svojčas dva avta , narejena na načeloma isti osnovni zasnovi:
- Golf Mk5 (hatchback, ampak voznik v njem sedi enako kot v karavanskem golfu ali v Octaviji karavan (iz iste generacije kot Golf 5 in 6), ki sem jo tudi vozil)
- Touran
Jaz osebno po eni strani imam sicer resda rad malo večjo preglednost iz višjega Touranovega sedeža, ampak celotni 'telesni občutek' sedenja in vožnje je bil v Golfu vseeno boljši (v Octaviji tudi, če ne še malenkost bolje, čeprav načeloma povsem isti avto)
Tako da mislim da je težko reči, ker je vsak človek malo drugačen, pa tudi avtomobili se med seboj razlikujejo. Tako da ne bi rekel da velja kar počez, da so enoprostorci med vožnjo udobnejši od karavanov - ni nujno. Je treba osebno sprobat konkretne avte, ki pridejo v izbor, potem šele vidiš kaj je zate najbolj ustrezno.