[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 868: Undefined offset: 0
AVTOMOBILIZEM.com - Poglej temo - Želja je dizel razreda golf do 14.500eur, kaj kupiti?
Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Za nakup predlagam:

Skupaj glasov : 0

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Re: Nakup novega vozila Seat Leon ali Peugeot 308

Napisal/-a pskoda Če nov 20, 2014 6:06 pm

darkside je napisal/-a:Razlika v porabi med bencinarjem in dizlom je minimalna. Je nekaj ampak vsak si mora pri sebi preračunat. Jaz zase sem preračunal da se mi dizel začne povračat po nekje 20 ali 30 letih če računam samo gorivo. So pa servisi za dizla tudi dražji tako da se ta cifra samo še povečuje. Pa so dizli ponavadi le okrog 1500 eur dražji.

Pa saj na koncu bom pa ja umrl preden se mi dizel povrne ali pa bo avto že v preši.

Pogledaš neko povprečje porabe na netu pa vidiš kje si ti sedaj in kako bi bilo z dizlom, preračunaš oboje in vidiš razliko v porabi, ostalo si prišparal. jaz bi prišparal z dizlom manj kot 10 eur na mesec. Se pa še nisem nalezel slovenskega dizel sindroma ki mora biti dizel pa četudi samo za v nedeljo k maši.

Razlika v porabi bencin vs dizel je velika. Moja vožnja 1.6 t vs 2.0 tdi na 20kkm je dobrih 4l kar je zame veliko oz lahko sam preračunaš če delaš recimo 20kkm letno.

Bencin pije dokaj normalno ko se "cjaziš" zna pa zelo zelo papcat ko hočeš malo več od njega, kar za dizla ne morem reči ;)

in cena če gledam moj primer je 1.8 tsi vs 2.0 tdi 184 Leon razlika 2keur kar ni veliko glede na 4l višje porabe bencina in bencinar pri nas kolikor vem zgubi več na ceni, servis ni nobene razlike ker kolikor vem gre isto olja v oba ali mogoče v dizla pol litra več, da o problemih z 1.8 tsi-jem sploh ne pišem.

Glede vibriranja in podobno kot eni pišejo. Dizeli imajo el. gretje in je kabina hitro topla kar bencinarji nimajo (mogoče nekateri ne vem točno), vibracij ni nobenih razen malo bolj glasen je ko je mrzel, ampak to vzamem v zakup, ker ko greš na AC in pri dizlu slišiš samo šumenje zraka pri bencinarju pa mašina rul kar jo ven ne vrže ko se pelješ malo hitreje

Avtorju teme.: osebno ti priporočam test obeh in se na podlagi testa odločiš, ker zgrešit ne moreš veliko katerega koli boš vzel ;)

Moje mnenje je, da med tema dvema bi vzel 308 če ti števci odgovarjajo, ker za 1.6 tdi ne ve koliko je zanesljiv (šobe so bile baje problem)

ps.: vsak ima svoje, zato je toliko izbire na tržišču in človeka ki ga ne poznaš mu je zelo težko svetovat razen o napakah določenega modela kot naprimer 1.2 tsi
Zadnjič spremenil pskoda, dne Če nov 20, 2014 6:36 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Lp

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če nov 20, 2014 6:35 pm

pskoda je napisal/-a:
darkside je napisal/-a:Razlika v porabi med bencinarjem in dizlom je minimalna. Je nekaj ampak vsak si mora pri sebi preračunat. Jaz zase sem preračunal da se mi dizel začne povračat po nekje 20 ali 30 letih če računam samo gorivo. So pa servisi za dizla tudi dražji tako da se ta cifra samo še povečuje. Pa so dizli ponavadi le okrog 1500 eur dražji.

Pa saj na koncu bom pa ja umrl preden se mi dizel povrne ali pa bo avto že v preši.

Pogledaš neko povprečje porabe na netu pa vidiš kje si ti sedaj in kako bi bilo z dizlom, preračunaš oboje in vidiš razliko v porabi, ostalo si prišparal. jaz bi prišparal z dizlom manj kot 10 eur na mesec. Se pa še nisem nalezel slovenskega dizel sindroma ki mora biti dizel pa četudi samo za v nedeljo k maši.

Razlika v porabi bencin vs dizel je velika. Moja vožnja 1.6 t vs 2.0 tdi na 20kkm je dobrih 4l kar je zame veliko oz lahko sam preračunaš če delaš recimo 20kkm letno.

Bencin pije dokaj normalno ko se "cjaziš" zna pa zelo zelo papcat ko hočeš malo več od njega, kar za dizla ne morem reči ;)

in cena če gledam moj primer je 1.8 tsi vs 2.0 tdi 184 Leon razlika 2keur kar ni veliko glede na 4l višje porabe bencina in bencinar pri nas kolikor vem zgubi več na ceni, servis ni nobene razlike ker kolikor vem gre isto olja v oba ali mogoče v dizla pol litra več, da o problemih z 1.8 tsi-jem sploh ne pišem.

Glede vibriranja in podobno kot eni pišejo. Dizeli imajo el. gretje in je kabina hitro topla kar bencinarji nimajo (mogoče nekateri ne vem točno), vibracij ni nobenih razen malo bolj glasen je ko je mrzel, ampak to vzamem v zakup, ker ko greš na AC in pri dizlu slišiš samo šumenje zraka pri bencinarju pa mašina rul kar jo ven ne vrže ko se pelješ malo hitreje

Avtorju teme.: osebno ti priporočam test obeh in se na podlagi testa odločiš, ker zgrešit ne moreš veliko katerega koli boš vzel ;)

ps.: vsak ima svoje, zato je toliko izbire na tržišču in človeka ki ga ne poznaš mu je zelo težko svetovat razen o napakah določenega modela kot naprimer 1.2 tsi

In zakaj primerjaš 1.8 in 2.0? Vsi vemo, da so v igri procenti, kar pomeni večjo razliko pri močnejših motorjih. Primerjaj 1.2 TSI in 1.6 TDI in razlika ne niti približno tolikšna.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Če nov 20, 2014 6:44 pm

Razliko v čem? Pri novem je razlika tudi dobre 2keur (gledano cenik) seveda v prid bencinarja in majšo izgumo na ceni avta z dizlom o porabi vem za golfa 7 1.6 tdi ki gre solidno za 6l porabe, 1.2 tsi sem pa probal samo recimo okrog 40km in o porabi sploh ne bom pisal je pa dosti višja oz prevelika za to kar da in spet problemi z 1.2 tsi ki se je vsaj meni zasral
Lp

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če nov 20, 2014 7:17 pm

pskoda je napisal/-a:Razliko v čem? Pri novem je razlika tudi dobre 2keur (gledano cenik) seveda v prid bencinarja in majšo izgumo na ceni avta z dizlom o porabi vem za golfa 7 1.6 tdi ki gre solidno za 6l porabe, 1.2 tsi sem pa probal samo recimo okrog 40km in o porabi sploh ne bom pisal je pa dosti višja oz prevelika za to kar da in spet problemi z 1.2 tsi ki se je vsaj meni zasral

Razlika v PORABI. Govoriš o 1.6/1.8 vs. 2.0, oboji nad 150 konjev (ali tam nekje). Seveda, res je, dizla lahko voziš veliko bolj nepazljivo pa zvišaš porabo za 0,5l, pri bencinarju pa se lahko zviša ob težki nogi za 1l+++, pri večji kubikaži in moči pa hitro za 2+++. Ampak če ima nekdo namen normalno vozit in se nekoliko poučit o varčni vožnji, je razlika v porabi med 1.2 TSI in 1.6 TDI 1-2 litra maximalno. In novi 1.2 TSI-ji nimajo več tistih zloglasnih težav, 1.2 THP pa tudi nima težav kolikor vem.

Kakorkoli obrneš in zracionaliziraš je še vedno dizel bolj občutljiv sistem oz. z več delikatnimi (dragimi) komponentami in bolj obremenjenimi deli motorja. Pogoji so vedno in če nekdo ni pripravljen nekoliko bolj pazljivo vozit (ne počasi, ampak inteligentno - tega tudi niso vsi sposobni) je dizel bolj primeren.

Pove se, da je treba bolj pazljivo vozit, ne rabi pa se cincat. In potencialno je manj okvar na dolg rok, nižja nakupna cena in nekoliko cenejše redno vzdrževanje. Naj se potem človek sam odloči ali dizel ali bencin. Ne pa pisat o razliki v porabi 4 litre, ker samo zavajaš z neko izkrivljeno osebno izkušnjo. Ni potrebe. Sej jaz bi pri takšni kilometrini za nov avto tudi razmišljal počasi že o dizlu vendar predvsem zato, ker mi je kul za vozit.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Če nov 20, 2014 8:11 pm

Saj sem napisal, če z bencinarjem lepo voziš (kar pri meni ne gre oz zelo redko) pije dokaj normalno ko pa malo bolj pritisneš je poraba takoj v višavah kar pri dizlu ni (+200konjski bencin min 5.8l max 15,3l na 100km povprečna 10,3l na 100km). Glede zavajanja in razlika dizel in bencin je bila pri meni dobre 4l in sem jih tudi občutil na svoji lastni koži vse do 65kkm ko sem prodal bencinarja in kupil prvega dizla, ker včasih so bili res katastrofa od avta.
Glede stroškov popravil osebno ne razmišljam, ker ko gre garancija pa pa avto prodam in kupim novega se pravi okrog 100kkm
Lp

Uporabniški avatar
darkside
Stalni uporabnik

Napisal/-a darkside Če nov 20, 2014 10:53 pm

~toMmy~ je napisal/-a:@For(in še kdo zraven): Nehajte zavajat, da je razlika v porabi minimalna, ker tudi dizli niso stagnirali zadnja leta! Imam doma dva podobna avta s podobno motorizacijo, oba dizla, le da je eden l. 2003, drugi 2011 in je razlika v porabi vsaj 1l, če starejši ne bi bil čipan, bi bila cca. 1,5l. Pa prav zanima me, koliko takšnih, ki govorite o hrupu in vibracijah, bi vas pri povprečni vožnji sploh ugotovilo, da se vozite s sodobnim dizlom, če bi vam dali prevezo čez oči in vam rekli, da ste v turrbo bencinarju. Segrevanje kabine tudi že dolgo ni problem zaradi el. grelcev. Po drugi strani se je v teh letih bajnega napredka bencinarjev spremenila tudi cena goriva in postali so dosti bolj komplicirani.

3 leta vozil nazaj dizla višji rang. mimgrede kar praviš je res. če ne bi vedel da gre za dizla bi mislil da je bencinar. avto je bil čisto tih da sem parkrat pred speljevanjem v križišču moral pogledati če avto še sploh laufa

samo me res zanima kaj bi blo v teh novih avtih s dpf filtrom če bi se vozil 10k km na leto (15km v eno smer redno + kaj dodatno). pomojem bi moral ali pogosto čistit ali pogosto menjat?

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Pe nov 21, 2014 12:39 am

~toMmy~ je napisal/-a:@For(in še kdo zraven): Nehajte zavajat, da je razlika v porabi minimalna, ker tudi dizli niso stagnirali zadnja leta! Imam doma dva podobna avta s podobno motorizacijo, oba dizla, le da je eden l. 2003, drugi 2011 in je razlika v porabi vsaj 1l, če starejši ne bi bil čipan, bi bila cca. 1,5l. Pa prav zanima me, koliko takšnih, ki govorite o hrupu in vibracijah, bi vas pri povprečni vožnji sploh ugotovilo, da se vozite s sodobnim dizlom, če bi vam dali prevezo čez oči in vam rekli, da ste v turrbo bencinarju. Segrevanje kabine tudi že dolgo ni problem zaradi el. grelcev. Po drugi strani se je v teh letih bajnega napredka bencinarjev spremenila tudi cena goriva in postali so dosti bolj komplicirani.

;) :)

Jaz bi tole primerjal z alergijo na različne snovi. :mrgreen:

Recimo ...raznorazni parfumi meni naredijo celo štalo v glavi in sinusih....enostavno ne prenesem teh vonjav. Kolega, prijatelj, ali znanec ki je zraven mene, pa se čudi, in reče da nič ne voha. :D Podobno je cigaretnim dimom, ali vonjem gandže :mrgreen: ... enim ful diši, drugim pa smrdi. ;)

Tako jaz gledam tudi na dizla. Verjemi da bi ga prepoznal, tudi če me ob treh zjutraj zbudiš in daš v avto. Sem probal Golfa z 1.6 motorjem ...zelo tih in uglajen, ampak vseeno se čuti da je dizel. Še najbolj sem pa alergičen ko ga od zunaj poslušam, pa bog ne daj da je hladen motor. :mrgreen:

Pač ...vsak ima svoje želje, okuse, stališča ...nimaš kaj. Zase vem da sem enako razmišljal tudi 20 let nazaj ko je ta dizlova prednost bila bolj izrazita. Več mi pomenijo te lastnosti bencinarja, kot prednosti dizla.

Tale pežojev 1.2 je dejansko to razliko izničil.

rs1975
Novinec

Napisal/-a rs1975 Pe nov 21, 2014 7:36 am

A je kdo v praksi sprobal kolk recimo pri 130kmh na AC pije bencinar 1.2 ali pa dizel 1.6? Pa nima veze ali je Leon, Altea, 308 ali pa kaj podobnega?

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Pe nov 21, 2014 9:12 am

rs1975 je napisal/-a:A je kdo v praksi sprobal kolk recimo pri 130kmh na AC pije bencinar 1.2 ali pa dizel 1.6? Pa nima veze ali je Leon, Altea, 308 ali pa kaj podobnega?

Kst sem vozil testnega sportsvana za druzinskeha clana, ki je imel enako dilemo. 1.2tsi mi je v istem krogu zrl 0,6-0,7 litra vec kot 1.6Tdi, vse dokler sem vozil kot po jajcih in 110-130. Poznalo pa se je nekaj drugega- obcutek na volanu je bil pri dizlu drugacen- tistih 60kg vec se mi je zdelo kot da ima avto 200kg vec :) je pa ta 110km dizel precej bolj prozen kot stari 1.6tdi.
Ko sem oba za kratek cas pognal kot vola me je pri tsi motilo to, da se motor od 4500 dalje muci, hkrati pa se dizel zavrti bolj kot sem pricakoval. Poraba pri tsi zraste v nebo, sploh pa si ne predstavljam kaj bi bilo ce bi jmel v avtu 4 odrasle in ga malo bolj gnal..

Kaj naj recem, pojdite in probajte. Jst vem, da bi vsakemu ki dela 20kkm+ in ne vozi kot po jajcih predlagal dizla. Razlogov je vec- se vedno bolj prozen motor in bolj udobna voznja, manjsa zguba vrednosti in lazja prodaja, popolnoma neslisen motor, poraba ki je ne glede na tehnologije slab liter manjsa, v neidealnih okoliscinah pa hitro 1,5l

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Pe nov 21, 2014 12:34 pm

Indel je napisal/-a:Kako pa potem veš da ni nekaj vredu z dpf filtrom. Koliko pa kaj stane čiščenje tega filtra na servisu.

pri novejših avtih se pojavi rumena lučka z narisanim filtrom in po moznosti se pisno opozorilo, ki ti priporoča daljšo vožnjo..
če to ne zaleže, ti na servisu sprožijo prisilno regeneracijo in med tem ne ugašajo avta
če še to ne zaleže se ga fizično sname in sčisti, kar pa na dolgi rok ni dobro, ker je za pravilno delovanje pomemben tudi nanos platine znotraj.
tako da ostane zadnja opcija in to je nov filter, ki marsikje stane 400-800eu.
za to zadnjo točko je res treba avto dolgo nadrkavati na kratkih razdaljah, da se ga zabaše ;)

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Pe nov 21, 2014 2:38 pm

Ali pa ga daš odstranit in ne bo nikoli več zajebaval oz če misliš, da bo zajebaval ;)
Lp

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Pe nov 21, 2014 2:59 pm

Dobro učite ljudi pskoda. Naj ves ta rakotvorni smrad potem dostavijo tebi v hišo, pred hišo, na vikend in na morje.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Pe nov 21, 2014 4:09 pm

Pa ga naj vozijo. Če so ljudje preživeli (včasih je bilo veliko manj raka kot zdaj) preden je bil filter trdih delcev sploh razvit bom(o) tudi zdaj nobeden pa ne bo ostal za seme. Osebno mislim, da je veliko bolj nevarno, šodlivo kajenje, barvanje, lakiranje, varjenje in podobno vsakodnevno v službi in tudi telefoniranje ni nedolžno ;)
Lp

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe nov 21, 2014 9:13 pm

mavrica je napisal/-a:308 je verjetno best buy

pa ja da :lol:

rs1975 je napisal/-a:A je kdo v praksi sprobal kolk recimo pri 130kmh na AC pije bencinar 1.2 ali pa dizel 1.6? Pa nima veze ali je Leon, Altea, 308 ali pa kaj podobnega?

dizel 5.5
bencin 7.5

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Pe nov 21, 2014 10:19 pm

Golf 1.2 TSI pri 130km/h okrog 6,5l/100km.

7,5 morda z valjarjami.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe nov 21, 2014 10:28 pm

Polo tsi 8 litrov, seat leon ( rejšni ) 7.8 na tempomatu....o porabi 6, 5 na 130 pri .1.2 tsi lahko samo sanjate oziroma lažete sami sebi
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

metor
Novinec

Kraj: GO

Napisal/-a metor Pe nov 21, 2014 10:43 pm

P308 1.2 e-thp(neudelan motor, poraba lahko še pade za kak deci) na ravni avtocesti 130km/h, 6.prestava, tempomat ->5,6 l/100km
Zadnjič spremenil metor, dne Pe nov 21, 2014 10:55 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Don't worry, be happy ;)

Uporabniški avatar
UDO1
Novinec

Napisal/-a UDO1 Pe nov 21, 2014 11:06 pm

Ne tolk gledat tiste cifre na BC, ker je odvisn kak veter piha, pa naklon, pa kake gume maš gor, nakonc ti pa še BC laže. Sicer tule so zmerl Peugeot 308 1.2 7.4l/100km pri 140 po gps: https://www.youtube.com/watch?v=Uf8w-3u ... DdkTt4C6eg

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Pe nov 21, 2014 11:08 pm

maniaxxx je napisal/-a:Polo tsi 8 litrov, seat leon ( rejšni ) 7.8 na tempomatu....o porabi 6, 5 na 130 pri .1.2 tsi lahko samo sanjate oziroma lažete sami sebi

Tvoje izjave so pa zelo kredibilne :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=EXk9P5C ... e=youtu.be

metor
Novinec

Kraj: GO

Napisal/-a metor Pe nov 21, 2014 11:22 pm

Mah ja res je, cifra na BC ni nikol točna. Dizel bo vedno za najmanj 1 liter manj porabil. Ampak je odvisno koliko Km prevoziš na leto, da se ti investicija v dizel sploh povrne. Ker za 15k letno je totalno brezveze, lahko maš probleme z dpf, dejansko se motor niti ne ugreje pa ga že ugasneš, servis zna bit dražji itd..
Res, da so dizli danes dodelani in jim kratke vožnje ne dosti škodujejo, ampak je bedarija in še enkrat bedarija imet dizla za tistih bogih 15k na leto. Dizli so namenjeni daljšim vožnjam in tako ti naredijo dosti km brez problemov in z seveda nižjo porabo, kot pri konkurenčnem bencinarju.
Don't worry, be happy ;)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 14 gostov