Firediver je napisal/-a:..in zato je treba zasrati ime tudi vsem ostalim trgovcem, ki se resnično trudijo, še posebej če so družinske firme?
Mislim, da je glavni krivec (ne edini) padca prodaje avtomobilov to, da kupci nimajo denarja. Ampak ne, VSI trgovci so oderuhi!
No, pa iščimo negativizem dalje..
Ne gre se za negativizem ampak za dejstvo, da so marže visoke. Toliko visoke, da so prodajalci, ki solidno opravljajo svoje delo, preživeli krizo. Pustmo tiste prodajalce, ki nimajo pravega odnosa...tisti niso važni in zaradi mene lahko propadejo. Kot ti praviš govorimo o "dobrih" prodajalcih - tistih, ki se pošteno trudijo, da bi dobro opravili svojo storitev. Že to je dovolj zgovorno, glede na standard in situacijo v naši državi. Firme propadajo vsepovsod, avtohiše pa redkokje...WTF? Nov avtomobil je vendarle luksuz. Kako je to mogoče?
Če se z nekaj akrobacije (obisk dveh, treh...+ avtohiš) dokoplješ do 10-20% nižje cene se NORMALNO vprašaš zakaj so marže tako visoke in posledično pričakuješ, da boš tudi sam dobil tak popust - zato pa se tudi sprašuje po forumu. Si že slišal izraz "kupec je kralj"? Seveda so nekateri, ki bi radi imeli zastonj, ampak...če se jaz postavim v situacijo nakupa novega avtomobila (če se bo to sploh kdaj zgodilo) in bi ugotovil, da je nekdo pred menoj preverjeno dobil 2 jurja popusta, meni ga pa ne dajo več kot jurja, jih pošljem v 3 pisane marjetice. Eventuelno se odločim za drugega trgovca/znamko/za nakup rabljenega vozila in...posledca tega je? Ne rabiš bit znanstvenik, da ugotoviš, kdo je tukaj na slabšem.
In zakaj smo potem mi krivi oz. nefer, ker govorimo po internetih kako visoke marže imajo in da so s tem nateguni? Nategun je zelo lahko pridobljena oznaka...nisem jaz kriv, da so takšni. Če vzamem za primer upokojenski par, ki kupuje novega Clia in si ga komaj privošči - trenutno nobene akcije, po forumih seveda ne visita in ga kupita za 11 jurjev. Dobila pa bi ga lahko za 10 zgolj s tem, da bi se vozila 50 km stran v drugo avtohišo. In v tej štoriji imamo nateguna in žrtev - "ovčico" - naiven upokojenski par. In sem ziher, da je takšnih primerov precej - jih je pa vedno manj, ker vedno manj ljudi kupuje nove avtomobile, ker so za naš standard enostavno predragi (govorim o delavskem razredu in upokojencih). Še enkrat - ni težko ugotoviti, kdo je tu na slabšem.
Naši trgovci se torej obnašajo striktno po načelu (pre)nizke konkurence v trgu z nizkim standardom in tisti "dobri" trgovci, o katerih praviš, da niso oderuhi, na račun tega zelo dobro živijo. Trg novih avtomobilov je zaradi tega anomalija, ker se za nižjo ceno ne borijo trgovci med seboj ampak se mora "švicat" kupec - in to je skregano z vso logiko, ker to ni spletna prodaja, kjer z dvema klikoma miške dobiš alternativno ponudbo. Torej ja, trgovci novih avtomobilov so na našem trgu nateguni. Če sem kateremu trgovcu s tem stavkom povzročil denarno škodo zaradi upada prodaje pa mu svetujem, naj prilagodi cene trgu in o tem obvesti vesoljno občestvo - sem prepričan, da bo s tistimi 10-20% stalnega popusta dosegel dobre rezultate. Problem je, ker mu bodo "sosedI" trkali na vrata...ampak to je striktno njegov problem in ne moj.