Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: zanesljivo vozilo, budget neznan

Napisal/-a adis Ne jan 18, 2015 11:15 pm

edini avto, ki presegel vsa pričakovanja je lada niva. :mrgreen:

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Ne jan 18, 2015 11:23 pm

Nive so svoje oddelale in so v današnjih časih podrtija. Zelo dvomim, da se lahko te novejše primerjajo z old school varjanto ;)
Lp

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Po jan 19, 2015 12:19 am

Jaz tudi od leta 1998 kupujem nove avte,Alfe,ta je 4.Delam cca 20 000 km letno.Nikoli večjih problemov,ne spomnim se izrednih servisov,vsaj vsakih nekaj mesecev ne,na cesti me še nobena ni pustila.No,nekaj manjših reklamacij ali posegov je bilo,nič takega,kar bi me stalo preveč denarja ali časa,ali,da bi moral to deliti z vami,kot avtor te teme.Avto menjam,ko se ga naveličam in dokler je še kaj vreden.Takšne so pač moje izkušnje,kar ne pomeni,da tega ne morem doživeti.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po jan 19, 2015 7:42 am

Ja saj če avte prodaš že ko se komaj prav ulaufajo, moraš met res "srečo", da bi imel resne težave...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

mavrica
Novinec

Napisal/-a mavrica Po jan 19, 2015 8:16 am

golfko di zlodko je napisal/-a:
matejxx je napisal/-a:Na žalost je tako, da proizvajalci avtomobilov, bi brez težav naredili avto, ki bi zdržal več kot 15 let brez popravila, toda tega seveda nočejo.

Se ne strinjam popolnoma.

Proizvajalci naredijo (zlahka) avtomobil, ki bi zdržal več kot 15 let brez (večjih) popravil, vendar takšen avto finančno večini populacije ni dostopen. Namreč sem mnenja, da je avto, ki ima na trgu prodajno ceno nad 100000 EUR, vendarle "malo" boljši od povprečnega vozila v povprečni vrednosti med 20000 in 25000 EUR.

Lp! :D

Zadnjič sem kolegu odpeljal starega Transporterja t5 in pripeljal novega. Vidno boljša kvaliteta pri obeh kot pri vozilih v osebnem programu, je pa res da je špartansko opremljen. Tudi pleh se mi je zdel bolj debel.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po jan 19, 2015 8:47 am

Najbližje objektivnosti zanesljivosti posameznih modelov prideš na tej strani:

http://www.anusedcar.com

Kolikor vem gre za statistiko okvar na cesti (da potrebuješ asistenco) - nisem pa ziher. Je pa to ena sama statistika in nič drugega.

Je pa tko, da če gledaš novejše modele ne bo ravno merodajno, ker se redki fajn kvarijo tako zgodaj. Žal tudi ne razlikuje med posameznimi motorji, niti med gorivom (dizel vs. bencin).

Nekako najbolj smiselno je, da malo poklikaš pa vidiš katera znamka je skozi zadnje desetletje najbolj zanesljiva. Kajhitro boš ugotovil, da je Toyota za vse letnike vozil med najbolj zanesljivimi, s praktično vsemi modeli med prvih ~15.

Na podlagi tega bi ti jaz svetoval Avensisa karavan ali pa Corollo Verso (glede na to, da je treba tudi mularijo nekam dat) - bencinar; oz. dizel, če se kupuje novo/skoraj novo in striktno slovenskega porekla in od 1. lastnika s preverjeno servisno zgodovino. Ker če nabaviš avto s prevrtenimi kilometri nisi naredil nič v smeri zanesljivosti...oz. si si s tem že zabil "nož v hrbet".

Alternativa bi bil Subaru in Lexus, vendar v prid Toyoti gre začetna cena, ki je občutno nižja kot pri teh dveh znamkah, kar vseeno ni nepomembno. Lexusa sicer (valda zaradi premajhnega vzorca) na tej strani ni obravnavanega, ampak glede na to, da je to bolj luxuz varianta Toyote ni bojazni, da bi se kvaril kaj bolj - Japonci za razliko od preostalega sveta pri takih avtih nikakor ne "prebavijo" polovičarstva - pri dizajnu, ergonomiji itd. je glede tega sicer nekaj (ali veliko) odstopanj zaradi subjektivnosti, pri zanesljivosti pa tega ni. Tako da če je budget res neomejen, bi bil malo rabljen Lexus najboljši nakup. Niso pa tudi Lexusi nepokvarljivi, seveda.

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... 0IS%20220d

Kot primer. Ta je tudi cenovno v bistvu zelo ugoden. Glede serijske napake pa se ne bati, ker za razliko od Evropejcev Japonci napake vsaj priznajo in jih preventivno odpravijo. Pomoje je zgodovina pri tem primerku 100% preverljiva.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po jan 19, 2015 9:20 am

Pri teh statistikah okvar je dobro tudi pogledati povprečje kilometrov pri posameznih modelih tam po 8-10 letih in več.
Zanimivo ko piše, da imajo razne limuzine kot so A6, BMW 5ka ipd. po 10ih letih 180.000km. Itak ja, pa 95% s prevrtenimi kilometri :lol:
Ti avti v povprečju delajo minimalno 60.000 letno, raje 100.000km :mrgreen:

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Po jan 19, 2015 9:24 am

po mojih izkusnjah japonc z bencinskim motorjem. (micka, honda, subaru ipd).
Slika

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Po jan 19, 2015 9:40 am

~toMmy~ je napisal/-a:Ja saj če avte prodaš že ko se komaj prav ulaufajo, moraš met res "srečo", da bi imel resne težave...

Že,no prejšnji dizel je imel 140kkm,zdaj imam trenutno 72kkm,kar je precej za kakšen TSI :lol:
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Po jan 19, 2015 10:48 am

pskoda je napisal/-a:
fare je napisal/-a:Je, moja mazda 6, 2.0i bencin(veriga). Le redni servis in nič drugega. Je letnik 2006, 133.000km.

Tudi veliki servis imaš razen če bi rad videl, da ti vodna pumpa ribne in ketna se tudi menja samo kasneje kot jermen je pa zato ketna dražja in ne prišparaš nič.

Avtorju teme: kolikor si pisal si kupoval že v osnovi same problematične mašine ;)

Kupi recimo fiat-ovega JTD-ja oz m-jet, ampak ne uvoženga z prevrtenimi kilometri
Vodna pumpa na nekje 200-250tkmkm in ne prej. Pri Mazdi je tako da je ta ki je prvovgradnja veliko boljša od vseh naslednjih in se je ne menja kar tako. Preventivno. Ketna pa.....uh, prej bo avto zgnilil kot bo treba ketno menjati.

mavrica
Novinec

Napisal/-a mavrica Po jan 19, 2015 10:50 am

Zelo visoko na lestvici v vseh obdobjih kotira Golf Plus, ob bok Toyoti Avensis, za katerega je veliko drazje vzdrževanje- je pa Avensis visji razred. Če bi kupoval rabljen avto, bi bila moja izbira Golf Plus, a nikakor ne TSI.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Po jan 19, 2015 11:15 am

peroRS je napisal/-a:Pri teh statistikah okvar je dobro tudi pogledati povprečje kilometrov pri posameznih modelih tam po 8-10 letih in več.
Zanimivo ko piše, da imajo razne limuzine kot so A6, BMW 5ka ipd. po 10ih letih 180.000km. Itak ja, pa 95% s prevrtenimi kilometri :lol:

Res je zanimivo, kaj naj bi ta "mileage" točno pomenil, ker če pogledamo Audi A6 in Toyota Avensis je:
- po 2-3 letih: 84k km vs. 44k km
- po 4-5 letih: 111k km vs. 78k km
- po 6-7 letih: 125k km vs. 96k km
- po 8-9 letih: 160k km vs. 108k km
- po 10-11 letih 180k km vs. 139k km

Nekaj je sigurno to da tisti starejši z več kilometri, ki bi "kvarili" Nemško statistiko, pristanejo kot rabljena vozila v drugih državah (pri nas), ampak vseeno to povprečje po 10 letih je nenormalno nizko.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po jan 19, 2015 2:04 pm

peroRS je napisal/-a:Pri teh statistikah okvar je dobro tudi pogledati povprečje kilometrov pri posameznih modelih tam po 8-10 letih in več.

V Nemčiji se kilometrov (kolikor vem) ne vrti tako, kot se to dela pri nas. In velika velika večina rabljenih avtomobilov z veliko kilometri se izvozi, ker imajo standard dovolj visok, da si lahko kupujejo nove oz. dobro ohranjene rabljene z manj kilometri. Če misliš, da v Nemčiji ljudje pogosto kupujejo zgonjene A6-ke ipd. se motiš. Pomoje je veliko pogosteje to, da kupijo novega in ga obdržijo 10 let. Mi, ki smo "reveži" pa pač nimamo izbire - govorim seveda za tiste, ki jim je izpod časti, da se vozijo z avtomobilom nižje družbene vrednosti.

Sicer pa si je treba nekaj razčistiti - ne mešati nemških avtov, katerih smo deležni mi, z vsesplošnim stanjem oz. realnostjo nemškega voznega parka!
V realnosti sploh ni toliko avtomobilov, ki delajo 50k km/leto kot si očitno marsikdo tukaj predstavlja. Seveda pri nas in podobnih državah 2.-3. sveta pristanejo ravno takšni, ker so najcenejši (uvoz dobro ohranjenih z manj kilometri se švercerjem niti približno ne splača tako, kot se uvoz zgonjenih). Ampak a res mislite, da se v Nemčiji folk MASOVNO fura toliko? Ne. To so "biznis" avti, za trgovske potnike, agente ipd. Nevem zakaj mislite, da je to najmanj 50% nemške populacije. Kot, da se tam gor vsi vozijo delat v najmanj 200km oddaljen kraj ali redno hodijo na biznis potovanja. In to, da so to avti razreda A6, serije 5 ipd. spet ne pomeni tako dosti, ker si lahko ljudje v Nemčiji privoščijo tak avto tudi za krajše fure (nenazadnje ga potem potrebujejo za dolge izlete na morje :D ). Sicer pa na količino prevoženih kilometrov sigurno precej vpliva tudi javni prevoz!

Še "dokaz":
https://ideas.repec.org/p/diw/diwwpp/dp602.html
Povprečna letna kilometrina v Nemčiji v letu 2002: 13500 kilometrov. Še v Sloveniji je ta št. verjetno višja! Res je, da je ta številka nekako špekulacija, ampak dvomim, da je v realnosti dosti višja.

Nenazadnje pa - kar se tiče okvar - je verjetno službeni avtomobil bolje vzdrževan v smislu preventive, zato je v tej statistiki manj avtomobilov z višjim št. kilometrov. Biznis težje prenese okvaro na cesti kot pa avti za osebno uporabo. In kolikor vem ta TÜV report upošteva ravno okvare na cesti (ko potrebuješ ADAC-ovo asistenco).

Sicer pa za primerjavo med znamkami to tudi ni tako relevantno. Vse se da raztolmačit tako kot se šika, če se malo potrudiš in uporabiš glavo. Kot rečeno je Toyota veliko preblizu vrha s praktično vsemi modeli od leta 2000 gor. Torej je jasno kot beli dan (vsaj meni) katera znamka je najbolj "varen" nakup (od tistih, ki so obravnavane na tej strani, seveda). Itak se tu ne gleda katera znamka je nepokvarljiva do xy kilometrov (ker je to pač ~nemogoče) ampak to, katera je najbolj zanesljiva. Najmanjše zlo z drugimi besedami. :)

Uporabniški avatar
tr00per
Stalni uporabnik

Kraj: kransterdam

Napisal/-a tr00per Po jan 19, 2015 2:20 pm

stvar je v tem, da je tak poseg v nemčiji kazniv, majo kr tarifo 1€/1km. Zato se tem avtom kilometri šele pri nas vrtijo.

golfko di zlodko je napisal/-a:
matejxx je napisal/-a:Na žalost je tako, da proizvajalci avtomobilov, bi brez težav naredili avto, ki bi zdržal več kot 15 let brez popravila, toda tega seveda nočejo.

Se ne strinjam popolnoma.

Proizvajalci naredijo (zlahka) avtomobil, ki bi zdržal več kot 15 let brez (večjih) popravil, vendar takšen avto finančno večini populacije ni dostopen. Namreč sem mnenja, da je avto, ki ima na trgu prodajno ceno nad 100000 EUR, vendarle "malo" boljši od povprečnega vozila v povprečni vrednosti med 20000 in 25000 EUR.

Lp! :D

Ja, samo pri teh avtih (pa že pri cenejših) se pa že na rednem servisu skeširaš, da glava peče ;)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jan 19, 2015 4:00 pm

nalcoq4 je napisal/-a:Kakšen Subaru pride edini v postev...če je pomembno kvaliteta in zanesljivost.

Ja tastari, tanovi tudi niso več pojem zanesljivosti in trpežnosti.
Old subarus never die, they just get faster!

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po jan 19, 2015 4:14 pm

Pri avtih je itak vse relativno.
Recimo jaz osebno sem imel največ problemov z navadnim 1.4 N/A mlinčkom, ki bi moral laufat 100 let (od 1. lastnika, potrjena servisna, poznal avto od prvega dne).
Zariban motor pri 140.000km! :huh:

Po drugi strani smo imeli doma kar nekaj avtov, ki statistično veljajo za zelo nezanesljive/pokvarljive, pa so presenetljivo naredili po 300 oz. 400.000km ter še laufajo brez večjih problemov (še tistih par okvar ni imelo nobene veze s statistiko oz. tistimi zadevami, ki naj bi bile problematične).

ggorenc
Novinec

Napisal/-a ggorenc Po jan 19, 2015 4:23 pm

pskoda je napisal/-a:
fare je napisal/-a:Je, moja mazda 6, 2.0i bencin(veriga). Le redni servis in nič drugega. Je letnik 2006, 133.000km.

Tudi veliki servis imaš razen če bi rad videl, da ti vodna pumpa ribne in ketna se tudi menja samo kasneje kot jermen je pa zato ketna dražja in ne prišparaš nič.

Avtorju teme: kolikor si pisal si kupoval že v osnovi same problematične mašine ;)

Kupi recimo fiat-ovega JTD-ja oz m-jet, ampak ne uvoženga z prevrtenimi kilometri

JTD ja sem imel dva, nova. Stilo in Multipla. Prvega se brez DPF filtra, drugega novejsega s 120KM in filtrom. Saj masina je delala, samo na jetra mi je slo menjavanje jermenov na 4 leta ali 80.000km prevozenih. Pa itak je vse drugo zajebavalo samo motor ne. Take malenkosti, da se ti strga.

Nebivedu, kaj pa kaksen suzukijev 1.6 bencinar? Subaru mi je prevec eksoticen in ne rabim 4x4. Pa se servisi impreze so na ravni bmw petice..

Saj pravim, odprt sem za vse znamke. :D

mavrica
Novinec

Napisal/-a mavrica Po jan 19, 2015 4:26 pm

Tukaj nekateri v ospredje porivate japončke, ki niso nek pojem super zanesljivosti. Manj ko je elektronike, manj je okvar in japončki so bolj posnemali zahodni svet. Dolgo časa so bili japončki na atmosferskih motorjih, požvižgaje na porabo. Imeli smo več let Avensisa, ki ni bil kvarljiv, a lega na cesti je bila katostrofalna, sedeži tudi, da ne omenjam predragih servisov in rezervnih delov (npr. sklopka za Mazdo 6 čez tisočaka eur). Na lestvici nepokvarjalivsoti so tako majhne razlike, da je veliko bolj pomembno to, da dobiš redno servisiran avto, kakršnekoli znamke je.

ggorenc
Novinec

Napisal/-a ggorenc Po jan 19, 2015 4:27 pm

Nebivedu in ostali znalci, a se da uvoziti volvo 240, 740 karavan, letnik 90 in podobni recimo, bencinar in ju pac obnovim (dam obnoviti) tukaj. To gre, ali je prestaro in bo pleh razpadu? Na mobile24 in ostalih vidim, da se da dobiti tudi taksne z malo prevozenimi?! Mislim raje se vozim v taksni skatli kot novi dacii sandero. :lol:

Malo brainstorminga se gremo.. :D

Slika

mavrica
Novinec

Napisal/-a mavrica Po jan 19, 2015 4:44 pm

Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost