Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
hp6715s
Novinec

Re: Avto za starejše starše

Napisal/-a hp6715s To feb 17, 2015 8:22 pm

Točno tk. Enga Ford fusiona al pa c maxa tja do 4K€, da se mal višje sedi in to je to. Za konstantnih 60 v naselju in izven ne rabiš avta za 20k€. Pa še za jerbat bo zate kaj ostalo :)

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic To feb 17, 2015 8:28 pm

hp6715s je napisal/-a:Točno tk. Enga Ford fusiona al pa c maxa tja do 4K€, da se mal višje sedi in to je to. Za konstantnih 60 v naselju in izven ne rabiš avta za 20k€. Pa še za jerbat bo zate kaj ostalo :)

Skoraj 80 let stara babica od žene pritisne svojo Insignio na avtocesti, da gre ko raketa. Ne misli, da usi starejši počas vozijo ;)

mucek
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a mucek To feb 17, 2015 8:29 pm

Mogoče Peugeot 2008 - fleten avtoček, malo višji, udoben in ima vse - tudi parkiranje in še celo sam izpelje iz parkirišča potem ;)
Midva sva se sicer na koncu odločila za Auris TS, ampak je bil 2008 takoj naslednji v izboru! Kakšen golf ali golf plus bi bil pa tudi dobra izbira.

LP, g

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi To feb 17, 2015 8:36 pm

Hvala za odgovore. Najverjetneje si bosta šla ogledati še P 2008. Zaenkrat ima vse, kar si želita. Ostali pa, ki ponujate razne rabljene za 4k EUR pa se zresnite. Pogoji so bili namreč takoj na začetku jasno definirani.

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic To feb 17, 2015 8:45 pm

Osebno sem za C-Maxa že napisal, da je super avto vendar mogoče bi bil res P 2008 primernejši. Vsekakor sladke skrbi.

Uporabniški avatar
DX5050
Novinec

Napisal/-a DX5050 To feb 17, 2015 9:00 pm

hocevar91 je napisal/-a:Skoraj 80 let stara babica od žene pritisne svojo Insignio na avtocesti, da gre ko raketa. Ne misli, da usi starejši počas vozijo ;)

No upam da je na cesti nikol ne srečam... :mrgreen:
Suzuki Swift Sport 1.4 Boosterjet 2022

Uporabniški avatar
darkside
Stalni uporabnik

Napisal/-a darkside To feb 17, 2015 9:07 pm

Kolikokrat pa bočno parkirata da mora to avto obvezno imeti? sam sem v življenju samo parkrat bočno parkiral tako da mi je škoda denarja za to (mogoče pa koristno kje v kaki situaciji).

ravno zadnjič sem bral in ne vem za kateri avto da parkira vzdolžno. no, to pa je že nekaj kar je bolj uporabno. ampak ne morem se spomnit znamke in modela

edit: našel, novi ford focus, ford edge, ford mondeo, škoda octavia, citroen c4 picasso.... (to mi google najde, preverjal nisem razen za focusa)
Zadnjič spremenil darkside, dne To feb 17, 2015 9:10 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To feb 17, 2015 9:08 pm

hocevar91 je napisal/-a:
hp6715s je napisal/-a:Točno tk. Enga Ford fusiona al pa c maxa tja do 4K€, da se mal višje sedi in to je to. Za konstantnih 60 v naselju in izven ne rabiš avta za 20k€. Pa še za jerbat bo zate kaj ostalo :)

Skoraj 80 let stara babica od žene pritisne svojo Insignio na avtocesti, da gre ko raketa. Ne misli, da usi starejši počas vozijo ;)

hitr zna vsaka budala vozt.
varno pa kljub temu hitro pa redko kdo.
in sem preprican da ta babica pri 80 nima nekih refleksou ki bi odgovarjali reakcijam in spremljanju prometa pri 150 kmh.
pa ma lah izpit 50 let...
Ni vse res kar napišem

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic To feb 17, 2015 9:20 pm

abbe je napisal/-a:
hocevar91 je napisal/-a:

in sem preprican da ta babica pri 80 nima nekih refleksou ki bi odgovarjali reakcijam in spremljanju prometa pri 150 kmh.

No ja je veliko odvisno tudi od avta ne samo refleksov. Recimo, če primerjamo kakšnega mulca v starem majhnem avtu ko leti 160 po avtocesti ali pa babico od žene, ki vozi v Insignii ma lahko babi 1 ali 2 sekunde počasnejše reflekse pa se bo še vedno ustavila prej kot tisti mulc v starem majhnem avtu. Zato si pa verjetno kupuje večje avtomobile.
In ja se je že zgodlo, da smo šli od kakšne zabave domov in je štartala za nami, na avtocesti pa samo mimo. Pač nekateri se radi vozjo hitro in zgleda to z leti ne mine.

Večje je vprašanje do kdaj lahko osebe vozijo dokler jim ne rečejo stop. V družini imamo dedija, ki je star 85 let in so mu ravnokar za 3 leta podaljšali izpit. Je pa res, da se zelo dobro drži za svoja leta. Potem se zamisliš katera starost je potem tista meja ko negre več.

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer To feb 17, 2015 9:38 pm

Vem za primer ko je en dedi star 92 let imel vozniskega in za povr je bil še lovec. Vzel puško in se odpeljal na jago.

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Sr feb 18, 2015 9:33 am

meganer je napisal/-a:Vem za primer ko je en dedi star 92 let imel vozniskega in za povr je bil še lovec. Vzel puško in se odpeljal na jago.

Takega tudi jaz poznam, sicer ne vem, če je ravno 92 let, ampak ob speljevanju je slišat, ko da vzleta. Uboga sklopka.... Jaz vedno počakam, da doseže potovalno višino, šele potem grem mimo, ker me skrbi kaj bo, če spusti sklopko pri polnem gasu.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Sr feb 18, 2015 11:38 am

Samo v zapuščinsko razpravo bi prav sedla ena Toyota Landcruiser,predelana za puščavo. Ne?
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Sr feb 18, 2015 11:48 am

Opel Mokka al pa nova mazda CX-3
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

wildbliw
Novinec

Napisal/-a wildbliw Sr feb 18, 2015 12:14 pm

Zakaj pa nihče ni Yetija omenil?

Res da je manj prostoren, je pa visok, ne prevelik, ... Za parkiranje pa bi bili morda dovolj dobri parkirni senzorji?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr feb 18, 2015 1:57 pm

wildbliw je napisal/-a:Zakaj pa nihče ni Yetija omenil??

Ker sem jaz šele danes prebral to temo.
:)

Sicer pa, par pripomb - ne vem kaj se enu qurčite da je treba starce tlačit v čim manjši avto - zakaj si pa človek ne bi privoščil udobno velikega avta, vsaj na stara leta.
Clioti ipd so tako majhni, da je to že skoraj nehumano.

In če so našteli kriterije, taki kriteriji pač so. Jaz se sicer z nekaterimi ne strinjam (recimo ne vem zakaj je tako nujno avtomatsko parkiranje), ampak dajmo svetovat v okvirih zaprošenega.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Sr feb 18, 2015 2:32 pm

5cenic je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:
hocevar91 je napisal/-a:

No ja je veliko odvisno tudi od avta ne samo refleksov. Recimo, če primerjamo kakšnega mulca v starem majhnem avtu ko leti 160 po avtocesti ali pa babico od žene, ki vozi v Insignii ma lahko babi 1 ali 2 sekunde počasnejše reflekse pa se bo še vedno ustavila prej kot tisti mulc v starem majhnem avtu. Zato si pa verjetno kupuje večje avtomobile.
In ja se je že zgodlo, da smo šli od kakšne zabave domov in je štartala za nami, na avtocesti pa samo mimo. Pač nekateri se radi vozjo hitro in zgleda to z leti ne mine.

Večje je vprašanje do kdaj lahko osebe vozijo dokler jim ne rečejo stop. V družini imamo dedija, ki je star 85 let in so mu ravnokar za 3 leta podaljšali izpit. Je pa res, da se zelo dobro drži za svoja leta. Potem se zamisliš katera starost je potem tista meja ko negre več.

ja seveda.
prou pomilovanja vredni ste ko delate take primerjave.
primerjajmo eno babico z 80 v insigniji pa enga 30 let v insigniji.
tko se dela primerjava.
ne pa kr enga mulca v starem avtu malem pa babico.
pa tut ce to primerjas
pr 160 na uro sta dve sekunde razilka med smrtjo in življenjem,neglede na to a je to insignija ali en star avto.
a kao stari avti pa ne morejo bit dobro vzdrževani pa met dobre zavore pa gume?
pa kaj če ma insignija 100 elektronskih pomagal?
avto ma "2" tone in čez fiziko ne moreš.
sploh pa ta babica zna verjetn sam na puhn na zavoro prtisnt pa čakat da se ustav pt teh letih, ker je nesposobna dojemanja okoja v stresni situaciji,dočim un "mulc" z mal izkušnjam zna tut na drug pas zavit,ker zna mal levo desno pogledat med zaviranjem...
Ni vse res kar napišem

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Sr feb 18, 2015 2:53 pm

abbe je napisal/-a:ja seveda.
tko se dela primerjava.
pa tut ce to primerjas
pr 160 na uro sta dve sekunde razilka med smrtjo in življenjem,neglede na to a je to insignija ali en star avto.
sploh pa ta babica zna verjetn sam na puhn na zavoro prtisnt pa čakat da se ustav pt teh letih, ker je nesposobna dojemanja okoja v stresni situaciji,dočim un "mulc" z mal izkušnjam zna tut na drug pas zavit,ker zna mal levo desno pogledat med zaviranjem...

Zakaj pomilovanja vredno. Dal sem primerjavo, da so še hujši na cestah, ponavadi prav tisti, ki so najbolj pametni o varnosti na forumih.

In ja ne boš verjel elektronika pomaga. Pritisni ti na polno na bremzo pri 50 (ker pri 160 se bos lahko ubil) v recimo starem Cliotu ali v Insignii in boš videl kakšno razliko naredijo razni sistemi (ABS, BAS če ne pohodiš na polno pa bi moral). Zato sem tudi ustvarjacu te teme samo priporočil C-Maxa in ne kakšen avto za 4k ker so lahko razni sistemi odločilni. Recimo omenjena Insignia ima vse te standardne varnostne sisteme (ESP, ABS, BAS), poleg tega pa še prepoznavanje znakov, piska ko zapelješ čez ali blizu črte cestišča, parking senzorje spredaj zadaj in še mnogo drugega.
Sam ponavadi na avtocesti vozim tam od 110-120 že zaradi porabe, boljšega udobja vožnje in ker je s to hitrostjo vožnja dosti bolj sproščena saj se jih večina vozi z to hitrostjo. In mnogokrat se zgodi, da kdo prav prileti mimo mene. In ko gre mimo mene kakšen večji avto si mislim "pojdi saj imaš primeren avto", ko pa kakšen mulc z majhnim starim avtom pa samo zavijem z očmi.

In sem rekel, morali bi verjetno biti malo bolj strogi na teh zdravstvenih ker nekateri starejši pač niso primerni za vožnjo pa jim še vedno dajo izpit. Med te pa po mojem mnenju ženina babica ne sodi ker vozi zelo dobro, verjetno mnogo bolj varno kot mnogi, pa čeprav ga pritisne na avtocesti. Kot sem napisal, užitek v hitrosti z leti pač zgleda ne mine.

PS: mlism da sva že dovolj zasmetila tole temo. Je pa zanimivo, da ljudi moti če starejši vozijo počasi, če starejši vozijo prehitro, če ženske ne znajo bočno parkirati, če nekdo preveč šparavno vozi, če nekdo preveč divja. Najbolje, da nobenga več ne spustimo na cesto pa bo ane ;)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Sr feb 18, 2015 2:59 pm

5cenic je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:ja seveda.
tko se dela primerjava.
pa tut ce to primerjas

Zakaj pomilovanja vredno. Dal sem primerjavo, da so še hujši na cestah, ponavadi prav tisti, ki so najbolj pametni o varnosti na forumih.

In ja ne boš verjel elektronika pomaga. Pritisni ti na polno na bremzo pri 50 (ker pri 160 se bos lahko ubil) v recimo starem Cliotu ali v Insignii in boš videl kakšno razliko naredijo razni sistemi (ABS, BAS če ne pohodiš na polno pa bi moral). Zato sem tudi ustvarjacu te teme samo priporočil C-Maxa in ne kakšen avto za 4k ker so lahko razni sistemi odločilni. Recimo omenjena Insignia ima vse te standardne varnostne sisteme (ESP, ABS, BAS), poleg tega pa še prepoznavanje znakov, piska ko zapelješ čez ali blizu črte cestišča, parking senzorje spredaj zadaj in še mnogo drugega.
Sam ponavadi na avtocesti vozim tam od 110-120 že zaradi porabe, boljšega udobja vožnje in ker je s to hitrostjo vožnja dosti bolj sproščena saj se jih večina vozi z to hitrostjo. In mnogokrat se zgodi, da kdo prav prileti mimo mene. In ko gre mimo mene kakšen večji avto si mislim "pojdi saj imaš primeren avto", ko pa kakšen mulc z majhnim starim avtom pa samo zavijem z očmi.

In sem rekel, morali bi verjetno biti malo bolj strogi na teh zdravstvenih ker nekateri starejši pač niso primerni za vožnjo pa jim še vedno dajo izpit. Med te pa po mojem mnenju ženina babica ne sodi ker vozi zelo dobro, verjetno mnogo bolj varno kot mnogi, pa čeprav ga pritisne na avtocesti. Kot se napisal, užitek v hitrosti z leti pač zgleda ne mine.

kera bedarija.a zj če maš pa dobr avto je pa kao ok?
pa bol važn od avta je kdo vozi ta avto,oz kok je tist k ga vozi pri stvari, in babica k ma 80 let pr 160 na uro sigurno ni pri stvari...
ma brezveze pisat ker nekateri mislte da elektronika dela čudeže..
nj ma vsak svoj mišljenje in bo še najbolj.
Ni vse res kar napišem

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Sr feb 18, 2015 3:33 pm

abbe je napisal/-a:kera bedarija.a zj če maš pa dobr avto je pa kao ok?
pa bol važn od avta je kdo vozi ta avto,oz kok je tist k ga vozi pri stvari, in babica k ma 80 let pr 160 na uro sigurno ni pri stvari...
ma brezveze pisat ker nekateri mislte da elektronika dela čudeže..
nj ma vsak svoj mišljenje in bo še najbolj.

1. elektronika ne dela ćudežov, lahk pa zelo pomaga. Raje vidim nekoga, ki gre v dobrem avtu po avtocesti 160, kot nekoga, ki se vozi z neprimernim vozilom po avtocesti 130. Razlika med 130 in 160 ni velika, razlike v odzivnosti in zavornimi potmi itd. med različnimi avti pa so lahko ogromne. Zakonsko ni ok in bo tisti, ki vozi prehitro že plačal odmerjeno kazen. Z varnostnega vidika je pa drugo vprašanje.
2. zakaj babica pri 80 letih nebi bila pri stvari. Verjetno nima telefona v rok, se ne ukvarja z otroki na zadnjih sedežih, ne išče svoje najlubše pesmi ali radijske postaje. Nasprotno, veliko več možnosti je, da je babica pri 80 letih bolj pri stvari na cesti (ker dejansko je) kot pa ljudje pri 18-40 letih, ki imajo vsi različne motilne dejavnike v avtu.

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Kraj: Ilirska Bistrica

Napisal/-a martin94 Sr feb 18, 2015 3:47 pm

Energetik81 je napisal/-a:Hyundai IX20 bi bil tudi izbira, ker je kratek pa visoko se sedi. Sicer nima avtomatskega parkiranja, ampak dobiš pri max opremi za 18k€ zraven kamero in zaslon za vzvratno parkiranje. Ni potrebno gledanje čez ramo pri vzvratnem parkiranju ipd. če ju to matra.

iX20 je super avto v skoraj vseh vidikih, le pri udobju in harmoničnosti podvozja pa kapitulira.... pogojno udoben je le na novem gladkem asfaltu. Vse kar odstopa od tega ideala je zelo občutno v hrbtenici, saj preko katerekoli neravnine nenormalno zabija ;) Tudi mehanik na uradnem servisu kamor ga mi peljemo priznava (sam si ga tudi lasti), da je vzmetenje obupno, kar pa za druge Hyundai modele (sem večino imel priložnost peljati na testno vožnjo) to ne velja, tako da je sedaj iX20 nekako črna ovca glede tega v trenutni modelni ponudbi ;)

Saj sčasoma pogoltneš to hibo, vendar to lahko jaz govorim ki sem še v rosnih dvajsetih, za 70-letnike pa mislim da je udobje pri vožnji poglavitnega pomena ;)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov