Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

blaz2013
Stalni uporabnik

Re: Kateri nov avto? ASX, Sportsvan, Qashqai, SX4

Napisal/-a blaz2013 To mar 24, 2015 9:19 pm

Jaz sem imel v Meganu 2013 isti motor kot je v qashqai-ju, 1.2 tce in sem bil zelo zadovoljen tako s porabo kot z prožnostjo. Zelo lepo je potegnil in 190nm navora je zadoščalo. Hitro se segreje, hitro se ohladi, ko teče ga skoraj ne slišiš..
Če delaš veliko kilometrov nad 25.000/letno in če misliš imeti vozilo vsaj 6 let potem dizel ja, drugače definitivno ne. Tako sem si jaz izračunal, saj več kot liter ni razlike v porabi med dizel in bencin pri istih modelih vozil(ob upoštevanju cestno prometnih predpisov). Če pa imaš relacije in ga rad velikokrat "pohodiš" potem je pa lahko razlike tudi 2 litra ali celo več. Ob normalni vožnji je pa razlika minimalna.
80% ljudi pa tako upošteva hitrostne predpise na cesti saj so pri nas kazni nenormalno visoke, 1 plača je takoj...

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees To mar 24, 2015 9:22 pm

ja senzorje in kamero obvezno.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 To mar 24, 2015 9:35 pm

V končni fazi je pa tako da poraba gor dol, če se kupuje vozilo za 20 tisoč eur, potem se pa ne bo striktno gledalo na porabo in pol litra ali liter več goriva. To je tako kot bi nekdo kupoval neko drago stvar(v tem primeru avto) potem bi pa doma jedel samo pašteto. Če ne sežeš ne kupuj.
Jaz raje vzamem bencinerja(če ni več kot 25k km/letno) in kaj dodatne opreme zraven kot golega dizla pa še nekaj denarja ostane. Je pa to samo moje mnenje in vsak razmišlja drugače.

Moj prijatelj ima dizla in je obseden s porabo in se vedno hvali kako mu avto malo pije ko se srečamo. Potem je pa enkrat divjal in je plačal 1300€ kazni. Sem mu pa jaz hudomušno rekel da s tem denarjem bi imel zastonj 1 leto goriva(21 polnih tankov). Ali pa "zastonj" dodatno opremo.
Bencinerji imajo malo manj navora vendar boljše pospeške, nimajo pa traktorskega zvoka :mrgreen:

Uporabniški avatar
hondas
Novinec

Napisal/-a hondas To mar 24, 2015 9:42 pm

mrtwelvetrees je napisal/-a:ja senzorje in kamero obvezno.

Kamera je že v Nissan connect, ti pa predlagaš 360 paket, ki je 2000€. Ali odtehta ali kako. Lahko malo utemeljiš te kamere. ker npr. v P308 ali pa Oktaviji se prav tako slabo vidi zadaj...
Po tolikih letih bi bil čas, da se preimenujem v Citroenovec.

wildbliw
Novinec

Napisal/-a wildbliw Sr mar 25, 2015 3:26 am

Včeraj sem se peljal v Sportsvanu. Lahko rečem le, da je nepremagljiv komfrort.
Kar se tiče stroškov vzdrževanja, so od avtov v tem razredu najmanjši.
Pri 140 km/h sploh ne veš, da se pelješ, ...
Od Qashqai, C4GP, 5008, Zafira, Zafira Tourer, me je po pol leta raziskovanja avtomobilskega trga v tem razredu Sportsvan najbolj prepričal, pa čeprav ima nekoliko manjši prtlažnik od nekaterih prej naštetih.
Za tiste, ki prisegate na suve pa naj povem, da se Sportsvana da dobiti tudi z dvignjenim podvozjem za 20mm.

p.s.: Pa še to; Golf Sportsvan daleč od tega, da bi bil enako kot navaden Golf. Sportsvan je večji v VSEH dimenzijah od navadnega golfa in se v vožnji čuti kot manjši enoprostorec, a ni "krava", kot to znajo biti nekateri enoprostorci.

p.p.s.: Najlepša je svetla notranjost v "comfortline" nivoju:
http://i.auto-bild.de/ir_img/1/1/5/9/5/ ... 174bab.jpg
Najlepša barva pa pacifiško modra:
http://bestsellingcarsblog.com/wp-conte ... us.fr_.jpg

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Sr mar 25, 2015 7:12 am

Sportsvan.... ja super je... sam sedeži so trdi ko kamen (vsi tudi Ergo) ker sen navajen na Francoza :D
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
hondas
Novinec

Napisal/-a hondas Sr mar 25, 2015 7:36 am

wildbliw, me veseli, da si našel primeren avto za sebe. Pri nas Golf odpade...

wildbliw
Novinec

Napisal/-a wildbliw Sr mar 25, 2015 8:02 am

hondas je napisal/-a:wildbliw, me veseli, da si našel primeren avto za sebe. Pri nas Golf odpade...

Ja, vsak ima svoj okus in znamke, ki so mu cool ter znamke, ki mu niso. To je povsem normalno. ;)

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Sr mar 25, 2015 12:47 pm

Danes sem govoril z bratrancem in je ze dva tedna lastnik nove mazde cx5. Kupil je bencinerja z 4x4.. Tudi avta ni kupil pri nas zaradi visjega ddv in manj popusta. Mazda prodajalec mu je nudil 3%, v tujini je dobil 8%.
Lp

mavrica
Novinec

Napisal/-a mavrica Sr mar 25, 2015 12:53 pm

blaz2013 je napisal/-a:V končni fazi je pa tako da poraba gor dol, če se kupuje vozilo za 20 tisoč eur, potem se pa ne bo striktno gledalo na porabo in pol litra ali liter več goriva. To je tako kot bi nekdo kupoval neko drago stvar(v tem primeru avto) potem bi pa doma jedel samo pašteto. Če ne sežeš ne kupuj.
Jaz raje vzamem bencinerja(če ni več kot 25k km/letno) in kaj dodatne opreme zraven kot golega dizla pa še nekaj denarja ostane. Je pa to samo moje mnenje in vsak razmišlja drugače.

Moj prijatelj ima dizla in je obseden s porabo in se vedno hvali kako mu avto malo pije ko se srečamo. Potem je pa enkrat divjal in je plačal 1300€ kazni. Sem mu pa jaz hudomušno rekel da s tem denarjem bi imel zastonj 1 leto goriva(21 polnih tankov). Ali pa "zastonj" dodatno opremo.
Bencinerji imajo malo manj navora vendar boljše pospeške, nimajo pa traktorskega zvoka :mrgreen:

z dizlom lahko ves čas divjaš in ti ni potrebno gledati na porabo ;)

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Sr mar 25, 2015 12:59 pm

Ja seveda lahko, do prvega radarja, kjer podaris drzavi gratis 20 tankov goriva. :)

wildbliw
Novinec

Napisal/-a wildbliw Sr mar 25, 2015 2:54 pm

mavrica je napisal/-a:z dizlom lahko ves čas divjaš in ti ni potrebno gledati na porabo ;)

Ni spet čisto tako. Moj Nissan Note porabi pri vožnji 80 km/h skoraj nič več, kot 4 l/100km. Če ga pritisnem 140 km/h, sem že opazno čez 6.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr mar 25, 2015 4:23 pm

@blaz2013: Meni se je zdel 1.2 TCe 115 v Meganu prožen kot 80-letna nuna, tako da sem hitro obupal in ga začel šaltat kot švoh atmosferske mlinčke, da sem lahko normalno prehiteval ali pa šel v klanec, ampak pri taki vožnji lahko pozabiš na uglajenost in varčnost.

Si pa dal zlata vreden prispevek v anti dizelsko pratiko izjav "Kolega je..."! :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Sr mar 25, 2015 4:45 pm

To so taki tipi, ki se jajcajo po cesti za pol litra manjšo porabo, potem mu pa ščasoma to jajcanje presede do vrh glave in si da duška do konca. In glej ga zlomka....ravno takrat ga dobijo na radarju :lol: Potem pa dvajset tankov podari policaju oz. državi, trideset jih je pa že podaril tovarni in prodajalcu(beri višja nakupna cena novega dizla) :)

Tommy meni se je zdel čisto dovolj prožen 1.2tce 115KM. Atmosferca je pa tako treba gnati visoko v obrate pa je švoh al ne ;) Drugače pa nimam nič proti dizlom.

Evo eno moja stara tema za avtorja ki razmišlja o 1.2 tce Qashqaiju viewtopic.php?f=2&t=100640.
Treba je upoštevat da qashqai je višji in težji, zato je poraba malo višja kot pri meganu(ta avto je imel 17col platišča)... Ampak kot sem rekel poraba ni vse, važno da je motor dober in vzdržljiv in da nima serijskih napak. Meni je dosti da kolikor toliko lepo potegne, ko se ga kdaj pa kdaj pritisne do podna. Če smo se včasih vozil v stoenkah 45KM pa ni nihče jamral, je še danes turbo 115KM motor dovolj..

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr mar 25, 2015 7:00 pm

Ravno zato, ker imam tudi 1.2 motor s 45 konji, me 1.2 TCe ni prepričal. Princip vožnje je isti, ko hočeš dokaj odločno prehitet pri recimo 80, je treba šaltat par prestav nižje, da se "zbudi", potem so tu še klanci, vlečna sila v ovinkih itd. Dizla s 110 KM lahko veliko večino časa vozim do cca. 2000 obratov in ga praktično ni slišat, tako da se ne morem strinjat z raznimi traktorskimi oznakami, razen če pri -10, ko je hladen stojite zunaj pri odprti havbi in prosite nekoga, da navija gas! :D

Razmerje med porabo starejšega dizla in atmosferskega bencinarja ter sodobnega dizla in turbo bencinarja se ni kaj bistveno spremenilo in tudi dizli imajo nekaj več navora oz. je lepše razporejen. Tvoj kolega bo pa kazen lažje prenesel, ker se bo še dalje vozil ceneje kot z bencinarjem ;)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Sr mar 25, 2015 7:32 pm

Jaz sem mel 7 let Golfa 5 1.6 bencinerja 102KM in ko sem prešaltal na 1.2 tce je bilo kot da bi se v raketo usedel, ni primerjave. Da bi pa primerjal 45KM ki ima navora 85Nm z 115KM ki ima navora 190Nm tako kot ti primerjaš se pa točno vidi da si pristranski. Tudi v 6 prestavi od 80km/h naprej vleče zelo zadovoljivo. Če primerjaš 1.6tdi z 1.2 tsi ali 1.2 tce, je že res da ima navora dizel več, do sto kilometrov na uro je pa benciner vsaj za 3/4 sekunde hitrejši od dizla. ;)

Očitno ti matematika ne gre preveč od rok tako da vožnjo z dizelskim motorjem ceneje kot z bencinerjem ne bom veliko komentiral. Sem že zgoraj napisal kar sem izračunal. Mi imamo Golfa 7 1.2 tsi dsg in ima povprečno porabo 5.8 litra in to je vožnja od avtoceste, mesta do regionalnih. Pa to je daleč od jajcanja po cesti in avto je velikokrat polno naložen, gume so pa 16 cole gor. Z 1.6 tdi-jem nadomestnim vozilom(Golf 40let) je bila pa poraba 5.2 litra/100km, ko je bil 1.2 tsi na popravilu, dizel je pa imel gume 15 col gor(zimske). Torej če zaokrožim dizlu v prid je maximalno liter razlike pa še to ne vedno... Ko si vse skupaj izračunaš in upoštevaš še nakupno ceno plus manjše zavarovanje in manjši cestni sklad prideš do tega da moraš delati vsaj 25.000km na leto da se ti "povrne" vložek v dizla in to šele v šestih letih. To je izračun realnosti ne pa natolcevanje in pametovanje v prazno. Že samo cestni sklad ti "podari" 1 tank goriva letno...

Pristaši dizlov tega ne morete preboleti in tudi nikoli ne boste mogli. Včasih je bil dizel v prednosti ker je imel turbo in je bila takrat razlika v porabi dosti manjši in navor večji v primerjavi z bencinom, danes je pa razlika vedno manjša tako v porabi kot navoru... na srečo ljubiteljev bencinerjev in na žalost ljubiteljev traktorskih dizlov.

p.s. moj post v temi golf 7 nekaj časa nazaj. pnevmatike so bile 16 col Michelin tazadnji model, mislim da je Alpine:
Danes sem vozil golfa 7, 1.2tsi dsg 9 ur efektivne vožnje cirka 800 kilometrov. Bilo je nekje 60% avtoceste, 30%regionalne, 10% mestne voznje.
Plusi:
zelo prožen motor, pri prehitevanju po regionalni in AC ni bilo cutiti nikakrsne podhranjenost, tudi pri tesnih prehitevanjih tovornjakov
Dobra vodljivost in direkten volan
Dobro blazenje lukenj
Majhna poraba ob koncu voznje povprecje 5,9 litra- polno nalozen prtljaznik, 3 odrastli potniki, vsak minimalno 85 kg, po avtocesti je bil tempomat na 135, tudi na regionali se je vecrat prehitevalo kamione. Pac normalna voznja

yeo
Novinec

Napisal/-a yeo Sr mar 25, 2015 8:14 pm

Se popolnoma strinjam s tem kar je napisla blaz2013.
Tudi sam sem kupil novega c-maxa 1.0 bencinar. In ko sem računal ali se mi izplača dizla kupit, sem prišel do zaključka, da bi z majnšo porabo, vendar dražjim avtom, cestno takso registracijo prišel na nulo šele pri 150.000km, kar je v mojem primeru 4 leta... avta pa po vsej vrjetnosti ne bom imel tako dolgo.. tako da dobr si preračunajte dizel fani če se res splača..

Uporabniški avatar
hondas
Novinec

Napisal/-a hondas Sr mar 25, 2015 8:33 pm

hondas je napisal/-a:
mrtwelvetrees je napisal/-a:ja senzorje in kamero obvezno.

Kamera je že v Nissan connect, ti pa predlagaš 360 paket, ki je 2000€. Ali odtehta ali kako. Lahko malo utemeljiš te kamere. ker npr. v P308 ali pa Oktaviji se prav tako slabo vidi zadaj...

1. res me zanima kako je z nujnostjo teh kamer
2. tista šipa na strehi mi ne da miru. Ali ni poleti še bolj vroče v kabini in še celo nevarno, če pozabiš tisto prevleko zapret?

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Sr mar 25, 2015 8:48 pm

Hondas, zmeni se z lokalnim prodajalcem da ti da ga za 3 dni posodi in ga čim več vozi. Tako boš najbolj videl kaj rabiš in kaj ne. Na forumu ti bo težko kdorkoli svetoval, saj vsak zase ve kaj mu najbolj odgovarja, vendar šele ko proba. ;)
Meni so všeč VW in Audi pa mi je za opremo malo mar, nekdo pa za VW slišat ne sme in mu oprema pomeni ogromno itd...

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Sr mar 25, 2015 8:52 pm

avto ni NIČ pregleden ko se obrneš iz voznikovega sedeža in gledaš nazaj. mala zadnja šipa in debel C steber....
poleg senzorjev moras imeti vsaj še vzratno kamero
jaz sem ta avto odpisal, motijo me velike in drage dimenzije gum v primerjavi s konkurenco
moje mnenje da tak avto mora biti 4x4 če ni, je zgrešen nakup, jaz bi se tolku po glavi pozimi ker nebi mogu pridit v kakšen klanec.... zakaj že ker nisem dal tistih 1500 eur več :DDD
sicer pa tudi sam kupujem avto, in me pri vseh nekaj moti, glavo mi bo reznesl.
na začetku sem reku Sportsvan TOP to bo to, zdej pa gledam kako grd je avto, nič posebnega na izgledu, pa še trd je ZELO kljub 15col gumam.
vozil sem NOVO Suzuki Vitaro 2015.... super avto, samo pol ko vidiš kje so šparali se primeš za glavo.
do zdaj mi je nabolj všeč NOVO Ford Mondeo, a kaj ko to ni to kar iščem (je prevelik=predolg, pa malo prenizek zame) drugače pa TOP.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: cellist, Google Adsense [Bot] in 3 gostov