Za Corso se ni odločila, ker je draga in prevelik avto za njo. Verjetno je največji v svojem razredu poleg Clia. Za 9.300 ponujajo star model, malo bolje opremljena pa pride 12.700 eur pa še to je vezano na financiranje.
Peugeota si je že enkrat lastila, model 206 in je zadovoljil takrat vsa njena pričakovanja. Sicer trgovci tudi pri PEUGEOT vsiljujejo to financiranje vendar ga na financiranje ne bo vzela, ampak na gotovino. Prodajalci novih vozil bi se morali odločiti ali bodo postali bančne inštitucije ali prodajalci vozil.
So pa v večini tako neizobraženi da sploh ne vedo kaj je pojem obrestna mera in marsikateri trgovec novih vozil ne dohaja produkta ki ga prodaja, kaj da bi dohajal ekonomijo oziroma bančništvo. Glede na to da ta forum bere tudi kak potencialni kupec na financiranje bom napisal nekaj stvari, ki jih je potrebno pazit pri nakupu vozila. Mogoče se pa še kak prodajalec novih vozil kaj nauči, glede na to da jih ogromno bere ta forum.
Poznamo kredite z fiksno in variabilno obrestno mero.
Večinoma trgovci nudijo variabilno obrestno mero. Ta variabilna obrestna mera je sestavljena dveh delov; iz fiksnega dela obresti+Euribor obresti(ki je trenutno minimalen in je vsepovsod enak) Fiksni del variabilnih obresti je določen s strani prodajalca vozil oziroma njegove pogodbe z banko. Banke kot samostojne institucije večinoma nudijo navadnim državljanom
obrestno mero vezano na 6 mesečni euribor(to pomeni po 6 mesecih se varibilni del kredita spremeni). Prodajalci vozil in njihove pogodbe z bankami pa ponujajo
obrestno mero z 3 mesečnim euriborom.
To po domače pomeni večkrat kot se ti obrestna mera spremeni, večji je riziko tako za profit kot za izgubo. Glede na to da je sedaj Euribor po zaslugi evropske in svetovne banke na zelo nizki ravni, je možnost da se bo obrok nekomu ki danes jemlje kredit pri prodajalcu v prihodnje samo zvečal in ne zmanjšal in to večkrat kot če bi vzel kot navaden državljan direktno pri banki.
Torej če greš po potrošniški kredit kot navaden državljan boš dobil nižjo obrestno mero pri svoji banki z manjšo variabilnostjo obrestne mere, vendar trgovci z "AKCIJO" 1000 popusta na financiranje posiljujejo kupce da pri njih jemljejo kredite z višjimi obrestnimi merami. Koliko se skriva dejanskega popusta v teh 1000eur si naj vsak sam izračuna-

Potem so pa še stroški odobritve kredita in pa zavarovanje kredita in pa interkalarne obresti. Ne nasedat da so stroški odobritve in zavarovanje zastonj, kot se nekateri trgovci radi hvalijo.
Če človek na koncu pogleda
obresti EOM je tu notri vse všteto kar sem napisal zgoraj. Je pa potrebno poudariti, da razne akcije 1000 eur popusta in razne akcije gratis kasko in ne vem kaj še vse je treba jemati z rezervo kot sem napisal zgoraj. Zakaj? Zato ker so pri teh akcijah obrestne mere VIŠJE kot če bi vzeli navaden kredit pri svoji banki in dejansko ta GRATIS človek plača skozi obresti. Tudi poudarjanje imate gratis odobritev kredita in gratis zavarovanje kredita ne pije vode. Zakaj? Zato ker ko prodajalec pove procent EOM je ponavadi vsaj za 2% višji kot pri navadni banki. Se mi je pa celo že zgodilo da je bil EOM pri ponudbi prodajalca vozil celo za 6% višji kot ponudba moje banke, ne bom pa napisal katera znamka je bila tako oderuška to. Kdor se spozna na bančništvo ve da je to ogromno.
In še tretja stvar, npr pri VW je tako da je pri "GRATIS" kasku potem pogoj da si preko njih vzameš kasko za drugo leto, kjer se ga spet malenkost preplača.
Torej nauk za vse ki kupujete novo vozilo, ne nasedajte na pojme GRATIS, PODARIMO itd... To so komercialne finte saj človeku se še kako dobro sliši če kaj dobi GRATIS, pa to navadno ne velja. Kdor je funkcionalno pismen to kar sem napisal tako pozna in si izračuna, kdor pa ni pa to plača.
So pa tudi znamke ki popust oziroma prodajno ceno ne vežejo na to ali ga vzameš preko financiranja ali na gotovino. Tak je npr. BMW. To se mi zdi edino pravilno, saj če človek kupi z enkratnim gotovinskim plačilom, je potrebno pogledati še inflacijo v prihodnje in pa da če bi tisti denar vezal na depozit bi bile tudi obresti. Sedaj so na žalost na vezavo depozitov obresti minimalne se pa še da dobiti 2%. Dve leti nazaj so pa bile tudi 5% na leto, kar je veliko.
p.s. tudi tisto slavno škoda, kia itd brezobrestno financiranje je vredno svojega denarja

V življenju ni nič zastonj in to je treba vedet tudi pri nakupu vozila. Jaz ko kupim za sebe vozilo ga bom vozil dolgo časa. Z nekaterimi nepoštenimi ljudmi in tistimi ki ne cenijo rednih strank nočem imet več opravka. LP
Pa še ena zelo pomembna stvari, ko vam prodajalec tako ustrežljivo reče če vam lahko izračuna preplačilo kredita. Sami si izračunajte, ker velikokrat se dogaja da ne znajo izračunat preplačila ali pa ga celo namensko povedo manj. Če je dejansko preplačilo 400 ali 500eur višje kot vam je povedal prodajalec to zame ni malo! Najlažje je tako da mesečni obrok pomnožite s število obroki in pa vsemi stroški. Seveda to kar boste izračunali ne bo 100% res ker notri ni všteto koliko se bo obrok povečal tekom let, saj se večinoma jemlje variabilna obrestna mera pri financiranju, ki se spreminja na 3 mesece.