Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Avtokupec
Nov uporabnik

Re: Dizel za v službo

Napisal/-a Avtokupec Sr apr 22, 2015 7:17 am

Rekel, da gledam GTja in da mi ma bistveno preveliko porabo glede na to, da sem zdaj na Alfi, pa ima za razliko od GTjke samo 1.6 mašino in 77 kW. Pa ogromno porabo. Nisem pa vedel, da je GT-jka relativno poceni za kupit...

Ne vem, a vi bi šli v diesel ali v bencin? Ker lih ta spodnjo spodnjo mejo ujamem, da se diesel splača. "Napalil" sem se na diesla, ker mi trenutno bencinar požre tank na teden ali pa deset dni.
To za dušo predvsem pomeni, da bom kupil avto, ki je starejši, ampak bolj "komot", kot kar bi bilo najbolj racionalno kupiti. Ne kupujem za 5+ let in bistveno mi je, da mi avto zdrži dokler je z mano. Torej, ko sem razmišljal ali novejši manjši ali starejši večji, bom šel na drugo varianto. Ampak kateri? :)

Sem pogledal Fiate, so mi hudi, ampak me matra, da bi tokrat sprobal kaj drugega kot Italijana. Kakšne imate kaj izkušnje z Mazdami (6) in Hondami?

denis099
Stalni uporabnik

Re: Diesel za v službo

Napisal/-a denis099 Sr apr 22, 2015 9:20 am

Portos je napisal/-a:Poglej si še kakega Punta, recimo primer http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... 16V%20PE... Vozu sem od kolega in za tak mali avto se super pelje in zelo dobro sedi spredaj (relativno nizko in športno).

tole mora bit kr dobra izbira.
denis

Avtokupec
Nov uporabnik

denis099
Stalni uporabnik

Napisal/-a denis099 Sr apr 22, 2015 10:28 am

Avtokupec je napisal/-a:Kaj pa tole:

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... Di%20Sport

?

to tudi mene zanima kaj se dogaja s hondami? namreč elektronika me skrbi pri teh avtih, ker je notri kot v NLP :D
denis

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr apr 22, 2015 11:16 am

Avtokupec je napisal/-a:Ne vem, a vi bi šli v diesel ali v bencin? Ker lih ta spodnjo spodnjo mejo ujamem, da se diesel splača. "Napalil" sem se na diesla, ker mi trenutno bencinar požre tank na teden ali pa deset dni.
Zakaj si točno ne izračunaš? Pri takem motorju, kot ga želiš bo razlike v porabi bencin/dizel pri kombinirani vožnji tam 2-3L/100km, torej cca. 2,5-4€/100km, to je nekje 400-600€ pri tvojih 15.000km/leto. Zdj pa vse odvisn od tega, za koliko dnarja boš dobil dizla v primerjavi s podobnim bencinarjem in v koliko časa hočeš, da se ti vložek povrne. Torej če dobiš primerljivega dizla za 1000€ dražje, se ti bo povrnilo že v 2 letih. Če voziš zelo divje in bi imel z bencinarjem porabo 10+, se ti bi povrnilo še prej oz. obratno, če voziš zelo varčno, se ti bo dizel povrnil kasneje.
Skratka vse je odvisno od tvojih pogojev, ki jih postaviš.

Sicer pa - za tako ceno in tak letnik boš moral _dobro_ pregledati, v kakšnem stanju je dizel in kako je s kilometri.
Pri bencinarju je precej večja možnost, da boš dobil z manj kilometri ali neprevrtenega.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Avtokupec
Nov uporabnik

Napisal/-a Avtokupec Sr apr 22, 2015 11:52 am

Energetik81: hvala za tale izčrpen odgovor.

Izračunal bom, bom naredil primerjavo avtov, ki so mi všeč v bencinski in v dieselski različici. Kar pa ne vem in ne znam je, kakšna so tveganja pri nabavi rabljenega diesla v primerjavi z rabljenim bencinarjem. Razumem, da so deli (turbina?) pri dieslu dražji in posledično, ko kaj gre, plačaš. In je seveda pri rabljenem vozilu večja verjetnost, da bo kaj šlo narobe.

Ampak takole čez palec: avto je za 3-5 let. Če rečeva, da jemljem deset let star avto. Pa da imam neko srednjo srečo z izbiro (se izognem nategu, dobim vozilo, ki je povprečno ohranjeno za 10 let), koliko keša, tako čez palec, bi šlo v diesla in koliko v bencinarja za vzdrževanje? Vem, da na pamet je težko govorit, ampak sam nimam pa nobene predstave. Kar vem je, da se diesel bolj splača po gorivu, a stane več. Ok, če je to vsa znanost. Ampak je pa res za razmislit o bencinarju, če mi to da boljše možnosti se a) izognit nategatorju, kar me zelo skrbi in b) nižjih stroškov za vzdrževanje in popravila, ker avta ne bom imel neko dolgo dobo (beri imel bi ga dokler se prva večja stvar ne pokvari, i.e. ko je avto manj vreden od dela/popravila).

In res hvala za nasvete in pomoč!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr apr 22, 2015 12:22 pm

Če sta oba odlično ohranjena, praktično ne bo razlik pri vzdrževanju. Pri turbodizlu imaš samo večji potencial, da ti crkne kakšna draga stvar (turbina, pumpa, DPF, EGR), ki je bencinar sploh nima.
Glede same cene rabljenega ne bo kakšne hude razlike, če sploh. Glede na to se itak splača dizel. Samo moraš dobiti res dobrega, ki bo zdržal teh tvojih 3-5 let brez večje okvare.

Avtokupec
Nov uporabnik

Napisal/-a Avtokupec Sr apr 22, 2015 1:03 pm

Energetik81: spet hvala :) Kako pa lahko čimbolj zanesljivo ugotovim, ali bodo z avtom problemi? Namreč grem kmalu na ogled, prodaja ga posameznik, ne avtohiša, naj bi imel potrjeno servisno knjigo, kilometri (190k, letnik 2007) so mi malo nizki. Če mi bo všeč, se bom zmenil za pregled na... kje je bolje? Vem, da imajo na AMZSju preglede pred nakupom rabljenega vozila, lahko ga pa peljem tudi uradnemu serviserju... kaj mislite, da je bolje? In predvsem: kako "ziher" je to? Ok, jasno, da ti nihče ne more garantirati in da tudi noben ne ve kaj se bo dogajalo v 3-5 let. Ampak spet, čez palec, koliko bolj miren si lahko, če pred nakupom rabljenega vozila dobiš o.k. od servisa? Še kakšen "trik" ali nasvet na kaj gledati pri ogledu? Hvala zelo! :)

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Sr apr 22, 2015 2:23 pm

190k km se ti zdi malo? al si se zatipkal in jih ima 109k?
No escape from the mass mind rape...

Avtokupec
Nov uporabnik

Napisal/-a Avtokupec Sr apr 22, 2015 3:17 pm

Ej, gledam po avto.net in tisti, ki so letnik 2007 (pa ne Honde) imajo ponavadi nad 250k. 190 se mi ne zdi malo samo po sebi, ampak če gledam VWje, Avdije in BMWje (pa najdem oglas, ki se mi zdi realen), je 190... malo?

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Sr apr 22, 2015 8:07 pm

bencinarji pijejo 1l več kot dizli...a se res splača dizla za 15.000km/leto, to je premal.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr apr 22, 2015 8:25 pm

A ja?? Najdi mi enga bencinarja in dizla enake kubikaže in konjev kjer je samo liter razlike v porabi ob istem režimu vožnje.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Sr apr 22, 2015 9:24 pm

sm navedu moj primer, oba imava ibize 4-5 let. cca 15.000km/leto prevoziva.
Se sploh ne čudim, da majo eni 4.5l/100km, če pa se fjkajo po cesti po AC pa se vozjo s 110km/h.
eni sanjajo, da majo na 1.6 starem dizlu porabo 4l ah daj no daj, jest sem jo mel 5.5lpovprečno.

Včasih so nam bencinarji žrli po 8-11l
dizl v golfu dobrih 5 litrčkov.
Razlika dobre 4litre

1.9 TDI povprečna 5.5l
1.4 16v 74KW povprečna 7l

http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... =74&page=2

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če apr 23, 2015 8:01 am

ojnica je napisal/-a:bencinarji pijejo 1l več kot dizli...a se res splača dizla za 15.000km/leto, to je premal.
Ne nabijaj. Turbodizel porabi cca. 30% manj od NA bencinarja v istem avtu pri isti vožnji. Pika.
Če ne porabi toliko manj, ni ista vožnja, ni isti avto, ali pa je motor okvarjen.

30% pa je lahko razlika 3L, če ti je primerljiv bencinar prej porabil 10L.
1L razlike bi bilo v primeru, če bi prej z bencinarjem porabil samo 3L/100km :lol:

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če apr 23, 2015 8:25 am

Prihranki pri gorivu za rabljen avto je zelo težko izračunat, ker bi ga rabil izračunati za točno "tisti" avtomobil, ki se navrh vsega ne bi nič večjega kvaril. Še posebej take je težko dobiti, ker ga ljudje preprosto zgurajo do konca ali pa prodajo v familiji.

Se pa splača, da pri takem avtomobilu takoj narediš konkreten servis, nastaviš ventile, pri dizlu pa je več komponent, ki bi jih bilo dobro pregledat ali obnovit, kar pa prinese stroške, ampak je tudi potem poraba manjša. Za npr. 10 let staro vozilo za nadaljnih 3-5 let uporabe bi ti vseeno odsvetoval kakšno večje vozilo, ker bi ga ravno porihtal, pa bi ga spet menjal.

Podoben primer sem imel jaz, ko sem si omislil furgona z 1.4 bencinskim motorjem. Je 15 let star, dal sem tisoč eur zanj, sem pa potem še tisoč eur zmetal vanj, ker je bilo potrebno zamenjati tesnilo glave, zraven glihanje glave, pa nastavljanje ventilov, pa konkreten servis z menjavo zobatega jermena (bohve, kaj so vse delali z njim), menjava olja v menjalniku (vsi pravijo, da se ga ne menja, ampak, ko smo ga spustili ven, smo ugotovili, da ga je bilo samo pol predpisane količine notri), pa nove gume, zavore itd. In tako mi sedaj dobro služi s porabo 7-7,5 na 100km, pa naložen premaga Vršič bp in avtocesto do (vsaj) 130km/h, kaj več ga nisem teral, ker ima takrat motor že 4000 rpm.

Pri dizlu bi bilo dražje tak špas naredit, ampak če želiš, da avto daje maksimum za svoja leta in prevožene kilometre ter minimalno porabo, preprosto ne zadostuje samo sprotno vzdrževanje. Starejši avto ko je, slabše je.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Če apr 23, 2015 9:04 am

Energetik81:

da bova bolj enostransko zadovoljna reciva realno 1.5l razlika bencinar/dizl.
Gor sem dal tud povprečno porabo tako da drugače ne moreš pisat, ker je to povprečje na oni spletni strani.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če apr 23, 2015 9:36 am

ojnica je napisal/-a:Energetik81:

da bova bolj enostransko zadovoljna reciva realno 1.5l razlika bencinar/dizl.
Gor sem dal tud povprečno porabo tako da drugače ne moreš pisat, ker je to povprečje na oni spletni strani.
??
Na sprimonitorju je razlika pri primeru Ibize 25%. Veš kaj so % ? 1,5L je razlike v točno določenem primeru; če pa bi z bencinsko Ibizo porabil povprečno 10L, nato zamenjal za TDI in nadaljeval z enako vožnjo, bi bilo razlike že 2,5L.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Če apr 23, 2015 9:54 am

Citroen C4 1.6 e-HDI, zadnjih 5000 km poraba 5.6 l/100 km. Jutri me čaka daljša pot (1300 km v obe smeri) po avtocesti in me prav zanima, koliko bo povprečna poraba in hitrost.

Avtokupec
Nov uporabnik

Napisal/-a Avtokupec Če apr 23, 2015 10:20 am

Zdaj gledam eno Hondo Civic, 2.2 diesel motor. Naj bi imela 6.5 l porabe pri mestni vožnji! Prebral par testov, dejansko naj bi bil motor zelo varčen. Kar mi je noro. Ok, pije olje, ampak moja trenutna alfica ga tudi, tako da mi kupovanje v akcijah po par plastenk ni tuje :)
Avto grem gledat, če mi bo všeč, ga peljem na uradni servis na preverko. Če na preverki rečejo, da je soliden, oziroma, da ni nateg, bom še vprašal koliko $ menijo, da bo potrebnega v prihodnjh 1,2,3 letih. Preprosto: sam ne vem kaj se menja na koliko kilometro in koliko stane. Jasno mi je, da se, ampak bolj inoformirani od mene boste točno vedeli kaj bi verjeno bilo treba menjati na toliko strari hondi z 190k kilometri... Če mi bo vse ustrezalo, jo bom kupil. Potem pa do kakšnega solidnega mehanika, da poštima kar je treba, da začneva z novim avtom karseda dobro. Kaj pozabil v tem načrtu?

Hvala vam vsem za pomoč!

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik Če apr 23, 2015 11:56 am

Sam sem sedaj začel razmišljati, da bo moj novi avtomobil bencinar in to konkretno 1.5 150KM. Sedaj imam 1.8 tdci, 115KM kupljen nov, letnik 2009, toda narejenih samo 80 000km. Je v odličnem stanju, nikoli ni bilo nič narobe, redno servisiran... skratka kot tank ;) Povprečno porabo ima 6.4l, novi bencinar pa naj bi jo imel po katalogu 7.0l, 4.6l, 5.5l (verjetno je potrebno v praksi dodati kakšen liter). Tukaj ne upoštevam samo to, da imam narejenih malo km za ta motor, ampak tudi nižjo ceno novega bencinarja napram enakemu 1.5 tdci 120KM, manjše stroške servisiranja in manj rizika pokvarljivosti glede na to, da imajo novi dizli kup elektronike, PDF filter katerega moj nima... itd...
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: cellist, Google [Bot], zundapp in 3 gostov