Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

wildbliw
Novinec

Re: Mlada družina / Nova Skoda Fabia Combi?

Napisal/-a wildbliw To jun 23, 2015 3:08 pm

sonic je napisal/-a:Se mi zdi da bo Fabia kar premajhna, in pametno da si se odločil sprobati tisti spisek avtov, ki si ga naštel. Mogoče bi zraven dodal še Golf karavan ter Golf Sportsvan.

Vsekakor tudi tale dva. Sta pa višji cenovni razred. V primerjavi z Golfom Sportsvanom ima Fabia Combi klaustrofobično kabino. Ima pa res nekoliko večji prtlažnik. Je pa Golf Sportsvan tudi višji avto in se ga bolje primerja s Scenicom, C4 Picassojem, ... Da se dobiti osnovno verzijo Trendline z bencinskim motorjem in brez doplačila za barvo že za dobrih 16 tisočakov. Ampak za nekaj malega več se dobi že Comfortline. Za otroke zadaj pa toplo priporočam temnjene šipe, ki prestrežejo skoraj 70% IR spektra. Z nekaj smiselnimi dodatki se cena takega avtomobila giblje okoli 19.
Golf Sportsvan je eden redkih avtov, kjer lahko zadaj postaviš kontra otroški sedež, spredaj pa še vedno normalno sediš. Poleg otroškega sedeža zadaj pa je še vedno prostora za dva suha (v konkurenčnem razredu je edino C4 Picasso omembe vredno širši).

V kolikor obilica prostora v kabini res ne igra tako pomembne vloge, je pa prostornina prtlažnika res pomembnejša, pride v upoštev morda karavanska različica Golfa.

besoft
Nov uporabnik

Napisal/-a besoft Če jun 25, 2015 8:28 pm

Kar se tiče Fabije, gre za novo razvito vozilo in se pelje čisto OK. Večino testov je bila ocenjena kot zelo odraslo vozilo, z zelo dobrim vzmetenjem. Je pa res, da je vmetenje malce bolj trdo. Kabina ni prostorski čudež, čeprav v svojem razredu velja za merilo, je pa dovolj velika, če niste visoki dva metra :shock: . Je pa za tričlansko družino čisto dovolj velik in udoben avtomobil. Smo se in se še zdaj več članske družine vozijo z manjšimi avtomobili, pa preživijo, tako, da nakladanje okoli tega kaj rabi tri članska družina je nakladanje. Smo bili mlada družina, vozili Felicijo in smo prišli, kamor smo bili namenjeni, brez vseh težav.
Glede na to, da se voziš cca 15k km na leto, je to verjetno večinoma regionalni promet. Če ti je vozilo všeč, ga kupi. Z vsakim iskanjem mnenj po forumih boš imel le zmešnjavo. Nekaj postov nazaj omenjena poraba je povsem normalna za te male motorje pri vožnji po avtocesti. Velja za vse znamke. Pri normali vožnji pričakuj porabo 5-6 l/100 km, govorim iz lastnih izkušenj, kar je bilo tudi tvoje osnovno vprašanje.

Priporočam testne vožnje in branje različnih testov, na Youtubu imaš ogromno materiala. Vsekakor pa z Fabijo ne boš zgrešil...torej kar pogumno ponjo, če ti je všeč :D .

Peuggeott
Novinec

Napisal/-a Peuggeott Če jun 25, 2015 11:00 pm

Za 16 000 eur pa ne bo prišel skozi z sportsvanom. Osnovni pet vrat golf stane 16000 koliko sem videl ko smo se pogovarjali. Peugeot 308 je veliko cenejši.

wildbliw
Novinec

Napisal/-a wildbliw Če jun 25, 2015 11:15 pm

Morda se lahko Golfa Sportsvana primerja s 3008 in ne 308. O 3008 ne morem reči kaj, saj sem vozil le 5008.

Videl pa sem na Bolhi, kako so novega G.S. (najbolj možno olupljeno verzijo) prodajali za dobrih 16k€. Mislim pa, da je tu bil že vštet popust, ki ga nudijo.

kelkel
Nov uporabnik

Napisal/-a kelkel Pe jun 26, 2015 3:04 pm

Fantje, hvala za vsa mnenja, mi ni zal da sem se tu gor vprasal.

VW me nikoli niso prevec potegnili, za golfa sem bil v zadnjih letih vedno mnenja, da zakaj golfa ko pa dobiš za manj denarja Octavio z enako kvaliteto in več prostora, tudi za Passata novega mislim isto, ga ta nov Superb nese za manj denarja.

Ta teden sem koristil se star dopust, ki ga je potrebno pokoristiti do konca meseca, tako da sem si vzel cas tudi za testne voznje. Lahko recem, da sem dolocene izlocil, ampak se vedno precej neodlocen. Bo treba stvar se prespati. Nekaj vtisov:

- Fabia: vozi se solidno, 1.2 110km mi je zelo vsec, podvozje ravno pravsnje, avto kompakten, prakticen, sicer se po velikosti v kabini pozna razred manjse, ampak je vsecno, moral bi poskusiti koliko gre sedez nazaj, ce imas zadaj otroski sedez namescen. Splošni vtis zelo v redu, je v igri.

- Octavia: od žene favorit, hoče samo tega in me je poskušala že tam prepričati, da kar vplačam, meni pa ni 22 jurjev ravno za dati za avto, sem jo moral na hladno mal dat:) ceprav priznam da mi je vsec, se bolj kot zdajsnja, vse na nivoju visje kot fabia, gledal sem motor 1.4 150km, za 16 jurjev pa dobis neko oskubljeno verzijo. Ne vem.

- P308: na zunaj in znotraj na prvi pogled zelo všečen, sedi se notri super, sedez dobri, kabina proti skodam vesoljska, ampak kaj ko francozi se vedno so predvsem estetski in manj prakticni, kar nekaj stvari me je zmotilo - majhen volan na trenutke prav ovira pogled na stevce, lcd zaslon je slab, kot pri kaksnem slabsem smart phonu, slabo odziven, nekontrasten, zamuden, v kabini tudi kaksno odlagalno mesto vec pogresam, vozi se solidno. Skoraj sigurno odpade.

-P508 malo rabljen: razocaran nad voznimi lastnostmi, podvozje za kaksne ovinkaste ceste premehko...Odpade
-C5 malo rabljen: avto v katerem se od vseh dalec najboljse sedi, ce bi vsak dan delal po 100km+ bi bil glavni favorit, tako pa mi je malo prevelik riziko kupiti rabljen avto, za katerega kolega mehanik pravi da se jim pojavlja kar nekaj napak na karoseriji in elektroniki. Ladja, ki je mislim da je rabimo.

-P2008: ze po nekaj km ugotovil da to ni to, da mi taksni visoki polozaji ne ustrezajo, niti zeni in da te variante niso za nas, se manj kaksen P3008

- focus Titanium: impresioniran, me je presenetil, vozi se odlicno, podvozje super, sicer 1.0 125km malo bolj lena kot pa tista pri Fabiji, armaturna bi lahko bila malo bolj pregledna. Vsekakor v igri.

- ceed: blah, kaj konkretnega ne znam reci, tak povprecen, se mi zdi da vec dobis pri focusu, octaviji in fabiji. Odpade

Moram preizkusiti se Megana in pa kaksnega Hyundai i30. Sigurno v igri Fabia, Octavia in Focus. Pri Octaviji gre le za to, da če me žena prepriča da damo toliko denarja. Jaz sem bolj za Fabio za 15k, ona za Octavio za 22k, verjetno bova na koncu morala narediti en kompromis in bomo vzeli Octavio. :D

Moram se prespati vse skupaj...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe jun 26, 2015 3:32 pm

Samo to - octavia ni več cenejša od golfa (upoštevaje opremo), tudi popusta dobiš pri Škodi verjetno najmanj od vseh

kelkel
Nov uporabnik

Napisal/-a kelkel Pe jun 26, 2015 4:31 pm

Vem, skoda se je precej pdodrazila ampak to zgleda ni nekaj vplivalo na nadaljno visoko prodajo.

Peuggeott
Novinec

Napisal/-a Peuggeott Pe jun 26, 2015 6:29 pm

wildbliw je napisal/-a:Morda se lahko Golfa Sportsvana primerja s 3008 in ne 308. O 3008 ne morem reči kaj, saj sem vozil le 5008.

Videl pa sem na Bolhi, kako so novega G.S. (najbolj možno olupljeno verzijo) prodajali za dobrih 16k€. Mislim pa, da je tu bil že vštet popust, ki ga nudijo.

Lahko mislite ampak jaz mislim da nimate prav.S hčero sva šla skupaj in je bil osnoven Golf pet vrat priporočena cena 18000 evrov ,na ponudbi je bil 10 procent popust tako da bi prišel 16 200 eur. Osnovni Sport van je dražji za 1500 evrov od Golfa tako da ne verjamem da bi ga lahko kupil za 16000 razen če imajo kakšne đokerje kot Kia.
Tiste cene po televiziji in bolhi niso nič resnične ,ker na oglaševano ceno dodajo doplačila za navadno barvo, pripravo vozila in druge zvijače. Tudi zvijače za financiranje uporabljajo, večji popust dajo pri priporočeni ceni če je financiranje,so pa obresti mnogo previsokke.

Midva z ženo se od nekdaj drživa pravila da nič ne jemljemo na kredo,obresti in stroški financiranja so previsoki.Nisem pristaš izposojanja denarja niti od banke. Še banke ponarejajo podpise in rubijo hiše.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Pe jun 26, 2015 7:34 pm

Samo v razmislek, če razmišljaš o octaviji za 22 jurejv, za tak denar dobiš novi mondeo, trend opremo, ki ima vse kar rabiš, dodatno pa vzameš napihljive zadnje pasove.
http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID=9448395&show=1&avto=Ford%20Mondeo%20Trend%201.5%20EcoBoost%20160KM%20%20%20N...

Octavia ni slaba, pri ocataviji pa lahko dobiš zadnje bočne AirBage, ampak jaz bi vseeno raje imel mondeota kot octavio...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe jun 26, 2015 7:43 pm

Tole je po mojem vsaj prostorsko na precej višjem nivoju kot Fabia Combi. Če vzameš bencinarja nemesto dizla, si pa privoščiš še boljšo opremo. Za isto ceno..
http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... %20Comfort
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe jun 26, 2015 9:18 pm

Zanimiv izbor in vtisi, lepo si to predstavil. Mislim da je tudi tebi najbolj všeč nova Octavia, le finančni vidik te odvrača :D

Še vedno pa me zanima, zakaj se sploh gre v menjavo sedanje Octavie?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Kohec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kohec Pe jun 26, 2015 11:20 pm

Mislim da te je trgovec prepričal da potrebuješ nov avto in da je tvoj že star in se bodo začela razna popravila. To jim je cilj - prodati novo vozilo, rabljeno odkupiti za solidno ceno in istočasno obdržati stranko. Dobro premisli,če resnično moraš zamenjati avto, ki ti načeloma dobro služi.
Če bi bil na tvojem mesto in izbiral med Fabio in Octavio, bi izbral Octavio - čeprav je dražja. Glede na to, da boš nov avto vozil kar nekaj let, raskiraj nekaj dodatnega denarja, kasneje ti sigurno ne bo žal.

kelkel
Nov uporabnik

Napisal/-a kelkel So jun 27, 2015 6:26 am

Dva glavna razloga sta, zaradi katerih menjavam avto:

1. Glede na to, da delam v multinacionalki na podrocju varnosti pri delu, procesne varnosti oz. varnosti materialov in strojev gre za nekakšno poklicno deformacijo mimo katere ne morem sploh sedaj ko imam otroka, ampak dobro vem, da karoserija, platisca in ostali sestavni deli pri 10-12 let starem avtu niso vec to kar so bili kot novi in to se pozna tudi v primeru trka, poleg tega imajo novejsi avti se en kup dodatnih vanostnih mehanizmov, kar mi je vsec. To je glavni razlog in niti nocem da se razvija debata iz tega.

2. Drugi razlog je pa ekonomski, potreben bo veliki servis ki me pride okoli 750€, kompresor 350€, cez dober mesec dni se zavarovanje, registracija, sklopka cez kako leto, letne in zimske gume bo potrebno oboje menjati letos, plus par manjsih malenkosti, ampak grobo preracunano bi v avto moral vloziti skoraj polovico vrednosti kot mi jo ponujajo v avtohisi kjer za vse to nasteto vedo.

Ce ne prodam, vlozim v avto 2,5 jurja in ga cez 2 leti prodajam ko bo vreden kake 3,5 jurja, se preprosto ne izide.

besoft
Nov uporabnik

Napisal/-a besoft So jun 27, 2015 6:38 am

Sicer koliko uporabnikov toliko mnenj...

Zakaj bi kupuval občutno dražjo Octavijo, čeprav gre za odlično vozilo, če je ne rabi. Če je za njegove potrebe fabia dovolj, saj po letno prevoženih kilometrih ni ravno potrebe po večjem vozilu. Razlike je v ceni vseeno 6k€, ki še kako pridejo prav mladi družini. Sicer tudi Focus mislim, da spada v razred Octavije, če se ne motim..mi pa pri Focusu ni všeč občutek utesnjenosti, saj je greben zelo visok in masiven. Zraven tega je vse povsod v avtu nametano obilo tipk in pa zaradi bočne linije izredno slabo pregleden..tu ne sega fabiji niti do kolen. Mam raje ebnostavnost in preglednost zato gre le za moje mnenje.

Kar se tiče i30 ni prostornejši od Fabije, kar se tiče vožnje pa se ne more primerjati z Fabijo, je i30 vseeno starejši model. Nova generacija oziroma FL je prišla zdaj, vendar cene niso več tako prijazne. Avtomobili so iz generacije v generacijo dražji, že zaradi tega, ker prinašajo več opreme iz višjih razredov, pa tudi vztrajno rastejo. Da nebo slabe volje, i30 sploh ni slab avtomobil..

Glede na to, da sem si lastil veliko število avtomobilov različnih znamk, sem že nekaj let srečen voznik Škode :D . Lastil sem si skoraj vse modele Škod od Favorita naprej( razen superba in pa zdaj nove generacije Fabije). Zakaj ne Superba? Ker mi je prevelik in negre v garažo :shock: . Vseeno pa rad pogledam okoli po salonih drugih znamk, vendar me vedno moj zvesti prodajalec preseneti z ugodno ponudbo in ostanem pri Škodi. Se splača malo okoli povprašat po salonih po Sloveniji, hitro naletiš na kakega jurja prihranka.

V bistvu pa z noben avtom ne zgrešiš, gre le za to, kaj je tebi všeč..in koliko si pripravljen plačat.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron So jun 27, 2015 7:40 am

kelkel je napisal/-a:Dva glavna razloga sta, zaradi katerih menjavam avto:

1. Glede na to, da delam v multinacionalki na podrocju varnosti pri delu, procesne varnosti oz. varnosti materialov in strojev gre za nekakšno poklicno deformacijo mimo katere ne morem sploh sedaj ko imam otroka, ampak dobro vem, da karoserija, platisca in ostali sestavni deli pri 10-12 let starem avtu niso vec to kar so bili kot novi in to se pozna tudi v primeru trka, poleg tega imajo novejsi avti se en kup dodatnih vanostnih mehanizmov, kar mi je vsec. To je glavni razlog in niti nocem da se razvija debata iz tega.
.

Če ti je varnost na 1. mestu, potem fabia ne pride v poštev, boljše octavia, ker pri octavijo lahko doplačaš za zadnje bočne AirBage (avto ima potem 9× AirBage), in potem imaš zaveso čez celotno dolžino kabine in bočne AirBage v naslonih sprednjih in zadnjih sedežev (kar pomoje itak imaš namen naročit, glede na zgornjo izjavo), ter seveda zategovalnike in omejevalnike zatezne sile na vseh sedežih.

Pri novem mondeu pa lahko doplačaš za napihljive zadnje pasove, dobiš ga pa za nek podoben denar kot octavijo.

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul So jun 27, 2015 7:57 am

kelkel

Moraš tudi to vedet, da ima škoda zelo ugodno financiranje 1% za dobo 6 let (poznam jih kar nekaj, ki so to vzeli, sploh octavio, ki je pa res kar presneto draga).
Če imaš majhnega otroka/mogoče pričakuješ drugega, se ti to splača zaradi vrtca.

kelkel
Nov uporabnik

Napisal/-a kelkel So jun 27, 2015 8:09 am

Eh za vrtec mi kaj dosti ne pomaga, ker ze zdaj brez tega pademo v najvisji mozni placilni razred.

Fabia je bila razglasena za najbolj varen avto v svojem razredu, vem pa da je Octavia se razred visje.

Saj pravim, prespat je treba vse skupaj, ko gres gledat avte, te lahko hitro povlece preko v startu zastavljenega budgeta, ce si si budget postavil tako, da ti ne obremeni druzinskega proracuna kaj posebej in si bi dejansko lahko privoscil vec ce bi hotel, zato pa treba prespat, da se srce mal umiri pa zacne razmisljat razum.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim So jun 27, 2015 11:55 am

Sam sem z Octavio precej zadovoljen. Tak posrecen poslovno-druzinski avtomobil, z dovolj prostora, pa se ni prevec vpadljiv.

Res pa je, da so se podrazile in za ta denar dobis kar nekaj primerljivih vozil..pac stvar okusa.. Focusi, Mondeoti, Golf.. Vse je to dobro in tam-tam.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic So jun 27, 2015 10:20 pm

kelkel je napisal/-a:Dva glavna razloga sta, zaradi katerih menjavam avto:

2. Drugi razlog je pa ekonomski, potreben bo veliki servis ki me pride okoli 750€, kompresor 350€, cez dober mesec dni se zavarovanje, registracija, sklopka cez kako leto, letne in zimske gume bo potrebno oboje menjati letos, plus par manjsih malenkosti, ampak grobo preracunano bi v avto moral vloziti skoraj polovico vrednosti kot mi jo ponujajo v avtohisi kjer za vse to nasteto vedo.

Ce ne prodam, vlozim v avto 2,5 jurja in ga cez 2 leti prodajam ko bo vreden kake 3,5 jurja, se preprosto ne izide.

Glede varnosti najbolje da slediš svojemu principu, čeprav se ne strinjam s tabo - za maksimalno varnost je pomoje bolje čimvečje in čim težje vozilo, kolikor je pač praktično, pa da ni prestar... ampak pustimo to.

Ravno ekonomski razlog se mi zdi pa zelo problematičen. Cifre, ki jih navajaš, so sicer res kar visoke (jaz bi sicer šel vsekakor povprašat na par različnih VW-Škoda servisov v različnih krajih, so lahko kar velike razlike), ampak tudi ne vem kako si prišel z dobrega jurja na 2,5 jurja... BTW zimske gume boš moral v vsakem primeru kupiti, razen če jeseni trofiš kako akcijo "dodamo zimske gume"... (ampak ne vem če bodo kaj takega imeli pri Škodi, hehe)
Če pa boš danes kupil nov avto za 15 jurjev, bo čez 2-3 leta morda vreden le kakih 10 jurjev ali manj - 5 jurjev izgube vs 2,5. jurja če sploh toliko)...
Ne vem zakaj tudi omenjaš zavarovanje, saj ga boš moral urediti tudi za nov avto. Poleg tega se ponavadi za nov avto vzame kasko, za skoraj 10 let starega pa skoraj nima več smisla, pa še tu prišparaš.

No, vsekakor se moraš odločiti sam, verjetno pa je glavni motiv pač želja po novem avtu - kar je povsem razumljivo, kdo bi to zameril :)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

wildbliw
Novinec

Napisal/-a wildbliw So jun 27, 2015 10:33 pm

Kdo piše, da i30 ni prostornejši od Fabie? Pa še kako je! Prva generacija i30 karabanska je eden najprostornejših na trgu.

Glede na to, da vam 2008 ne ustreza, glejte pač samo nižje avte. Glede na vseskupaj menim, da bo tu Octavia kar dobra izbira. Je že tako manj prostorna od prve generacije. Moj predlog je ne hodi na manjše avte, ker ne bož zadovoljen. Mi smo z novim avtom šli na kar zajetno mero več prostora v absolutno vseh merah, pa se kljub temu ko pakiramo kdaj vprašamo, ali ne bi bilo bolje še večji?

Priporočam tudi, da pred nakupom avta kupiš še sedež za otroka. Ta bo pri izbiri tudi dober indikator.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov