Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Re: Prodajalec ni omenil, da je avto letnik 2014? Prosim mne

Napisal/-a IcEm4n Po jul 20, 2015 12:43 pm

Verjetno je mislil tole:

D.5 Datum izdaje COC dokumenta oz. prve registracije:
Slika

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Po jul 20, 2015 12:48 pm

IcEm4n je napisal/-a:Verjetno je mislil tole:

D.5 Datum izdaje COC dokumenta oz. prve registracije:

In to ni ne rojstni datum avta in ne datum, ko je bil pripeljan v Slovenijo. Ampak je datum, kdaj je bila izdana slovenska homologacija, ki je pa v praksi kak dan ali dva pred samo prodajo vozila (in registracijo le tega).

Peuggeott
Novinec

Napisal/-a Peuggeott Po jul 20, 2015 1:49 pm

Včasih je bilo zakonsko določeno, da se datum izdelave vozila vpiše tudi v dokumente. Danes pa zakon dovoljuje da je avto ki je narejen leta 2014, je lahko po vseh dokumentih letnik 2015, če je homologacija delana 2015. Zato pa prodajalci čakajo do zadnjega z homologacijo in tudi popust jim ni potrebno dat nič večji, ker bi lahko bil avto narejen marca 2014 na dokumentih bi bilo pa povsod 2015.
Večji >>problem<<so lahko enodnevne registracije, ker od dneva 1.registracije začne teči tudi garancija, kljub temu da je bil avto lahko istega dne odjavljen s prometa. Če te prodajalec na to opozori ni problem, bolj je nerodno,če tak avto prodaja kot novega brez popusta.To se je meni že zgodilo pri pooblaščenem prodajalcu novih vozil.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po jul 20, 2015 3:38 pm

Avto, ki je na novo narejen za prodajo gre VIN številka v bazo podatkov in z njo še datum vpisa in to se da preverit. Noben avto, ki je bil pripeljan leta 2014 ne bo pri izdaji homologacije pisalo 2015

ps.: vprašajte kaj piše avtorja teme v homologaciji njegovega avta
Lp

Peuggeott
Novinec

Napisal/-a Peuggeott Po jul 20, 2015 4:41 pm

95% mu piše na homologaciji IN prometni 2015.

Ne razumeš da homologacijo delajo šele takrat ko imajo kupca in da jim to zakon omogoča?!

Moja hči je kupila ganz nov avto julija 2015, v tovarni je bil narejen novembra 2014 in je od decembra 2014 dalje je stal na pod milim nebom v centralnem skladišču.Tako v homologaciji kot prometni ji piše 2015. Homologacija je bila narejena 5dni pred prevzemom

.tako delajo vsi prodajalci novih,tudi če ga imajo na dvorišču 1leto. Kot sem že enkrat povedal včasih to po zakonu ni bilo možno in če je bil letnik izdelave 2002 je v dokumentih pisalo 2002, tudi če je bil kupljen januar 2003.Danes ni več tako in zakon omogoča da je lanskoletna proizvodnja beležena na dokumentih kot letošnja.

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Po jul 20, 2015 5:00 pm

f.taunus je napisal/-a:Prosim, če nam pojasniš kje v homologaciji piše, kdaj je bil avto rojen, ter kdaj je bil pripeljan?

D.5 – datum izdaje COC dokumenta oz. datum prve registracije:

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Po jul 20, 2015 5:34 pm

Peuggeott je napisal/-a:95% mu piše na homologaciji IN prometni 2015.

Ne razumeš da homologacijo delajo šele takrat ko imajo kupca in da jim to zakon omogoča?!

Moja hči je kupila ganz nov avto julija 2015, v tovarni je bil narejen novembra 2014 in je od decembra 2014 dalje je stal na pod milim nebom v centralnem skladišču.Tako v homologaciji kot prometni ji piše 2015. Homologacija je bila narejena 5dni pred prevzemom

.tako delajo vsi prodajalci novih,tudi če ga imajo na dvorišču 1leto. Kot sem že enkrat povedal včasih to po zakonu ni bilo možno in če je bil letnik izdelave 2002 je v dokumentih pisalo 2002, tudi če je bil kupljen januar 2003.Danes ni več tako in zakon omogoča da je lanskoletna proizvodnja beležena na dokumentih kot letošnja.

Drugače pa rabiš VIN decoder in lahko ugotoviš celo kdaj je šel avto v proizvodnjo in kdaj je bil narejen.

Če bi mi prodajala avto tvoja hči in bi mi trdila, da je avto letnik 2015 bi dokazal, da se moti ;)
Priponke
Zajeta slika.JPG
Lp

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus Po jul 20, 2015 7:09 pm

danci1973 je napisal/-a:
f.taunus je napisal/-a:Prosim, če nam pojasniš kje v homologaciji piše, kdaj je bil avto rojen, ter kdaj je bil pripeljan?

D.5 – datum izdaje COC dokumenta oz. datum prve registracije:

Sem že zgoraj napisa, kdaj se pri avtu izda COC. Je pa verjetno homologacija bila opravljena v letu 2014, v kolikor avto nima senzorja tlaka pnevmatik, ker se po tem kar obstaja ta zakon, sploh ne bi mogel več homologirati.

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus Po jul 20, 2015 7:12 pm

pskoda je napisal/-a:

Drugače pa rabiš VIN decoder in lahko ugotoviš celo kdaj je šel avto v proizvodnjo in kdaj je bil narejen.

Če bi mi prodajala avto tvoja hči in bi mi trdila, da je avto letnik 2015 bi dokazal, da se moti ;)
In avtor je to ugotovil, verjetno na podlagi šasije. Kaj lahko sedaj stori?

NoFear85
Novinec

Napisal/-a NoFear85 Po jul 20, 2015 8:14 pm

pskoda, slika ki si jo prilepil dejansko ne poda tocnih informacij, znaki v sasiji so malo drugace razlozeni, kot je realno stanje

Peuggeott
Novinec

Napisal/-a Peuggeott Po jul 20, 2015 8:35 pm

Dejansko je res avto 2014, samo uradno je pa 2015 in tudi garancija teče od tega datuma. To da je bil narejen leta 2014 v njenem primeru ne pomeni nič. Važno je kar piše na dokumentih.
Ta zakon je šel prodajalcem na roko, ker jim zaloge iz prejšnnjega leta ni potrebno prodajati z večjimi popusti in ni potrebno hiteti.Če ga ena ovca ne bo kupila ga bo pa druga.
Glede na visoke prodajne številke nekaterih vodilnih znamk in glede na stanje na terenu,ko se nov avto prodaja več kot pol leta,bi rekel da so prodajne statistike nekaterih mark prenapihnjene in to zelo.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Po jul 20, 2015 9:03 pm

f.taunus je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:

In avtor je to ugotovil, verjetno na podlagi šasije. Kaj lahko sedaj stori?

Nič, prodajalca lahko prosi za kakšen servis gratis ni pa nujno, da ga bo dobil.
Drugače pa na šipi piše del letnice za hitri pregled in če je avto nov bi morale biti vse šipe iste letnice oz letnice katere je avto bil sestavljen, prav tako skoraj na vsaki če ne na vsaki plastiki piše na zadnji strani letnica izdelave, kat. številka,...
Če gremo v detajle oz te hoče nekdo prepričevat kateri letnik je se da dokazat. Po VIN številki kot sem napisal se da preverit začetek in konec izdelave avta. ;)

Kot sem že napisal skoraj vsakič mami kupuje nov, nerabljen avto lanskega letnika nekje februarja in VEDNO dobi dodatni popust zaradi lanskega leta izdelave avtomobila

NoFear85 je napisal/-a:pskoda, slika ki si jo prilepil dejansko ne poda tocnih informacij, znaki v sasiji so malo drugace razlozeni, kot je realno stanje

Slike oz opisa za VIN številko nisem prebral, ampak sem samo na hitro preletel, ker vem da z tem označujejo avte od kje je bil avto izdelan do letnice izdelave. Recimo v pritljažniku je tudi nalepka kjer se vidi številko barve, vso dodatno opremo,... seveda vse po njihovih kodah.
Na avtu vse piše samo brat je treba znat ;)

ps.: osebno tudi več kot polovico kod ne vem kaj pomenijo vem samo to, da so z namenom tam in nekaj pomenijo oz povedo
Lp

NoFear85
Novinec

Napisal/-a NoFear85 Po jul 20, 2015 9:26 pm

problem je, ker vsak proizvajalec pise po svoje, pri VAG grupi razberes model, letnico, tovarno, Hyundai/KIA pa se da razbrat tudi 3/5vrat, opremo,...

knt
Nov uporabnik

Napisal/-a knt Po jul 20, 2015 9:45 pm

Kakšna je razlika, če je avto narejen novembra in kupljen aprila, ali pa narejen februarja in kupljen avgusta ali celo oktobra?
Na prvo varianto bi vsi imeli popust, pri drugi se pa noben ne vtikuje, čeprav kupuje "starejši" avto.
Glavni problem na svetu je, da so bedaki in fanatiki vedno prepričani, modreci pa stalno v dilemi. [ Bertrand Russell ]

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Po jul 20, 2015 10:56 pm

Na internetu pod iskanjem VIN številke dobiš podatek o prvi reg. ne pa o letnici avta.

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Napisal/-a R 34 GT-R To jul 21, 2015 9:03 am

Peuggeott je napisal/-a:Dejansko je res avto 2014, samo uradno je pa 2015 in tudi garancija teče od tega datuma. To da je bil narejen leta 2014 v njenem primeru ne pomeni nič. Važno je kar piše na dokumentih.
Ta zakon je šel prodajalcem na roko, ker jim zaloge iz prejšnnjega leta ni potrebno prodajati z večjimi popusti in ni potrebno hiteti.Če ga ena ovca ne bo kupila ga bo pa druga.
Glede na visoke prodajne številke nekaterih vodilnih znamk in glede na stanje na terenu,ko se nov avto prodaja več kot pol leta,bi rekel da so prodajne statistike nekaterih mark prenapihnjene in to zelo.

Nekaj takega ja, vsi v isti rog tulijo, izgovore podajajo v čakalnih dobah, itd, počakajmo na dan, ko šel staro za novo...

Hvala za mnenja in pripombe.

Tema se lahko zaklene.
RiDe hArD
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov