Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

David92
Nov uporabnik

Re: Pomoč: BMW, VW ali Peugeot

Napisal/-a David92 Sr okt 21, 2015 7:41 am

Se strinjam z vami fantje - definitivno bom poskusil vse avte. Zaenkrat imam rezervirano testno voznjo P308 in P508. Sedaj bom se klical za Ford Mondeo, ce bodo imeli akcijo.

Bi pa vprašal vas nekaj: Ima mogoče kdo tukaj to Peugeot financiranje ?
Zanima, kaj se zgodi, če bi naprimer izgubil službo (bognedaj *potrkam na les*) in bi rad avto prodal, da poplačam preostali dolg. Mi to dovolijo ?
Ali pa mi enostavno vzamejo avto in ga oni prodajajo ? In če je slednji primer... ali bom takrat brez avta in hkrait še vedno prejemal položnice za plačevanje obrokov - četudi so mi avto vzeli ?

Nisem se kupoval avto na leasing, in glede na to, da nimam full gotovine, si bom verjetno rabil vzet opcijo leasinga. Verjetno leasing ni najboljša opcija, ampak kredit zaenkrat bi prišparal za nakup stanovanja, v prihodnjih letih (trenutno sem najemnik).

LP,
David

Uporabniški avatar
ironmaiden
Novinec

Napisal/-a ironmaiden Sr okt 21, 2015 7:52 am

zdravo....
En dober nasvet.Če imaš namen v prihodnjih letih kupiti stanovanje,pozabi na nov avto ter lizing..........en tak dober nasvet......mi boš hvaležen čez par let. 8)

David92
Nov uporabnik

Napisal/-a David92 Sr okt 21, 2015 8:05 am

Avto potrebujem zaradi dela v Avstriji. Stanovanje pa nameravam kupiti, da se preselim bližje k meji, da se ne bom toliko vozil. Pač pogodbo s podjetjem imam, sem programer v podjetju, ampak preden se lotim velikih vsot, rad vprašam tudi skrajne opcije, kot je: kaj pa če se nekaj zgodi in izgubim službo ?
OK, seveda, bom iskal novo. Ampak nevem kako leasing deluje - ali lahko jaz sam prodam avto (glede na to da nisem lastnik) ? Ali pa mi ga odvzamejo in ga oni prodajo toliko da si pokrijejo stroške ? In če mi ga vzamejo..ali medtem ko se prodaja.. jaz moram se naprej plačevat položnice, čeprav avta nimam v uporabi ?

Stanovanja pa nameravam kupit v naslednjih letih, ko bom spoznal bolje situacijo v službo. Trenutno sem zaposlen leto pa pol gor in zaenkrat si ne bi upal rečt: "Ja, tukaj pa bom definitivno za vedno, ker mi je vsec in me potrebujejo." Čez par let, pa upam, da bom lahko bolje ocenil. Če bo pozitivno, bom razmišljal o nakupu stanovanja, če pa to ne bo to, pa ne bom kupil in bom do takrat na najemnini.

Razumem tvoje mišljenje. Ampak pri takem razmišljanju, si danes ljudje ne bi nič kupovali - ker enostavno danes ne moreš povedat, da boš za vedno imel službo, tudi če dobiš zaposlitev za nedoločen čas. Sicer moja firma sigurno ne bo šla v stečaj, ker je vodilna v svoji kategoriji, ampak v Avstriji imaš "cake", kot je ta, da ti komot dajo odpoved brez razloga. Zato sprašujem tudi, nikoli se ne ve.

LP,
David

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr okt 21, 2015 8:39 am

Če se preseliš bližje meji..sploh rabiš ladjo od avta?
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr okt 21, 2015 10:57 am

David92 je napisal/-a:Avto potrebujem zaradi dela v Avstriji. Stanovanje pa nameravam kupiti, da se preselim bližje k meji, da se ne bom toliko vozil. Pač pogodbo s podjetjem imam, sem programer v podjetju, ampak preden se lotim velikih vsot, rad vprašam tudi skrajne opcije, kot je: kaj pa če se nekaj zgodi in izgubim službo ?
OK, seveda, bom iskal novo. Ampak nevem kako leasing deluje - ali lahko jaz sam prodam avto (glede na to da nisem lastnik) ? Ali pa mi ga odvzamejo in ga oni prodajo toliko da si pokrijejo stroške ? In če mi ga vzamejo..ali medtem ko se prodaja.. jaz moram se naprej plačevat položnice, čeprav avta nimam v uporabi ?

Stanovanja pa nameravam kupit v naslednjih letih, ko bom spoznal bolje situacijo v službo. Trenutno sem zaposlen leto pa pol gor in zaenkrat si ne bi upal rečt: "Ja, tukaj pa bom definitivno za vedno, ker mi je vsec in me potrebujejo." Čez par let, pa upam, da bom lahko bolje ocenil. Če bo pozitivno, bom razmišljal o nakupu stanovanja, če pa to ne bo to, pa ne bom kupil in bom do takrat na najemnini.

Razumem tvoje mišljenje. Ampak pri takem razmišljanju, si danes ljudje ne bi nič kupovali - ker enostavno danes ne moreš povedat, da boš za vedno imel službo, tudi če dobiš zaposlitev za nedoločen čas. Sicer moja firma sigurno ne bo šla v stečaj, ker je vodilna v svoji kategoriji, ampak v Avstriji imaš "cake", kot je ta, da ti komot dajo odpoved brez razloga. Zato sprašujem tudi, nikoli se ne ve.

LP,
David

Tole z odpovedjo drži, zato pa velja zlato pravilo, da rabiš finančno rezervo za take primere. Minimum je nekje za 6 mesecev, še bolje pa če imaš rezervo za leto dni. Glede na to, da si že danes v najemu, bi bilo bolje da greš v najem v AT. Cene niso nič višje, trg nepremičnin pa deluje dosti bolje. Tisto kar bi dajal za leasing in potne stroške pa raje varčuj. V par letih z lahkoto privarčuješ tretjino lastne nepremičnine.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

David92
Nov uporabnik

Napisal/-a David92 Sr okt 21, 2015 1:06 pm

Hvala lepa za nasvete. Čeprav se tukaj pogovarjamo preko Foruma, ampak jaz te nasvete vzamem resno. Verjamem da ste nekateri veliko bolj izkušeni od mene, ne le v svetu avtomobilizma, ampak tudi v izkušnjah z nepremičninami, službami, ipd.

Preselitev v AT sicer ni možna, kajti moja boljša polovica dela v SLO in sva nekako naredila kompromis, da sva oba na pol poti v svoje službe (to bi bil Lenart - sem drugače s prekmurja). Ampak je tudi res, da potem kakšnega P508ke ne bi potreboval (pomoje) ker je to maksimalno 1 uro vožnje v eno smer do moje službe (odvisno od prometa).
Je pa želja tudi po kakšnem lastnem stanovanju / hiši, seveda v malce daljši prihodnosti.
Mogoče bi kvečjemu prišla v poštev potem kaka P308ka ? Če že kaj sploh.

Res hvala vsem.

David

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr okt 21, 2015 5:25 pm

Glede na katastrofalno situacijo pri nas je edina smiselna odločitev odhod v AT. Naredi si izračun tvoje neto plače če živiš v AT in pri nas. Razlika je par 100 EUR. Plače so v AT v povprečju višje kot pri nas.... Trg dela funkcionira...

Sem tudi sam zaposlen v tujini čeprav živim v SLO. pri isti bruto plači bi bila zame razlika več kot 300 EUR mesečno če bi živel v DE. Zaradi narave dela moram biti prisoten v SLO, vseeno pa vedno bolj resno razmišljam o selitvi v tujino. Če k temu prištejem še davke in prispevke ki juh delodajalec plača zame... In jih v tujini ne poznajo.... Bi se mesečno moja plača povečala za slabega tisočaka.

Naredi si enak izračun še zase in partnerko. Me na koncu nebi presenetilo, če je bolje da se takoj preselita v AT, pa če tudi bi ona ostala brezposelna.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

as29
Nov uporabnik

Napisal/-a as29 Sr okt 21, 2015 5:51 pm

glede Peugeot financiranja-sam sem nekaj časa nazaj kupoval Peugeota. Pri sklenitvi financiranja ti nudijo modru bonus v višini 1000 €+dobiš podaljšano garancijo (pri meni na 4leta oz. 60.000 km--sedaj baje 5 let in 100.000 km) Ko sem sam kupoval sem ravno tako okleval glede laesinga ker je bila to moja prva izkušnja z takim načinom financiranja.Prodajalca sem ravno tako vprašal kaj narediti pri izgubi službe-njegov nasvet je bil da naj imam neko rezervo za kakšen mesec, potem pa je načeloma možno zaprositi za moratorij plačevanja (upam da je izraz pravilen)-se pravi odlok plačila za določen čas.

tebi pa nasvet glede odločanja med 308 ter 508.
Če kupuješ 508, kupuješ dražjo limuzino, kar za sabo potegne višjo ceno vozila, višjo registracijo, zavarovanje, višjo porabo, večji strošek servisa, gum itd.

Sam sem sicer vozil oba in sta oba dobra avta, ampak če bi se odločal, bi na tvojem mestu vzel 308 SW GT 2.0 Hdi avt. (tista modra barva mi je ubitačna :) ) ampak jaz na žalost kupujem avte z čustvi, ne razumom :)

drugače pa ti svetujem da gledaš za Allure verzijam-pri 308 je velika razlika med navadno in allure verzijo (led luči, boljši sedeži itd)

Tommaazz
Novinec

Napisal/-a Tommaazz Sr okt 21, 2015 7:00 pm

David92 je napisal/-a:Se strinjam z vami fantje - definitivno bom poskusil vse avte. Zaenkrat imam rezervirano testno voznjo P308 in P508. Sedaj bom se klical za Ford Mondeo, ce bodo imeli akcijo.

Bi pa vprašal vas nekaj: Ima mogoče kdo tukaj to Peugeot financiranje ?
Zanima, kaj se zgodi, če bi naprimer izgubil službo (bognedaj *potrkam na les*) in bi rad avto prodal, da poplačam preostali dolg. Mi to dovolijo ?
Ali pa mi enostavno vzamejo avto in ga oni prodajajo ? In če je slednji primer... ali bom takrat brez avta in hkrait še vedno prejemal položnice za plačevanje obrokov - četudi so mi avto vzeli ?

Nisem se kupoval avto na leasing, in glede na to, da nimam full gotovine, si bom verjetno rabil vzet opcijo leasinga. Verjetno leasing ni najboljša opcija, ampak kredit zaenkrat bi prišparal za nakup stanovanja, v prihodnjih letih (trenutno sem najemnik).

LP,
David

Jaz imam leasing na 5 let (ostalo mi je še 9 obrokov)...če ne bi imel gotovino v pripravljenosti potem ne bi kupil tako drag avto...imaš možnost, ko boš sklepal za leasing da daš zavarovanje v primeru brezposelnosti (pazi ker velja samo, če se te znebijo kot višek) in ti krijejo do max. 12 obrokov oz. mislim da je max. 10% vrednosti vozila al neki takega...pa lahko daš tudi zavarovanje za primer smrti (bog ne daj) in v tem primeru pripada avto zakoncu (brez plačil do konca leasinga)...če že kupuješ kupi 508 ker za par jurjev razlike je bistveno boljši avto sploh zdj ko je ta akcija dobiš super opremo...se boš sam prepričal pri testni vožnji :D
2002 (2007-2008) VW Polo 1.4MPI; 2008 (2008-2011) Renault Megane Grandtour 1.6 16V; 2011 (2011-2017) Peugeot 508 SW 1.6 THP; 2017 (2017-2021) Mazda 3 G120; 2021 Mazda CX-30 G150;...

blaze11
Novinec

Napisal/-a blaze11 Sr okt 21, 2015 7:58 pm

očitno je pežo kar spustil cene. Ko sem jaz v začetku leta kupoval mi ga pod 28k niso hoteli dati. Mi je pa vw bil za približno isto ceno velik bolši. Bmw je pa zelo odvisno kako verzijo vzameš. pri podobni ceni kot ostala dva je avto kanta. Tako da pri meni je bila kr lahka odločitev za vw. Pri sedanjih cenah p508 je pa za razmislit. Občutki, material kakovost je pa na strani vw -ja dobr še bolši je bmw ampak šele s ceno 40+

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Sr okt 21, 2015 9:47 pm

Verjamem, da je David zrel clovek in sprasuje za nasvet pri nakupu avtomobila, ne pa za nasvet glede organizacije zivljenja. Mene je najbolj ziritiralo, ko so mi, sicer dobronamerno, v temi, ki sem jo odprl glede nakupa avta, zaceli predlagati, naj se preselim. :huh:

Glede passata oz. vw in 508: osebno mi notranjost pri pugiju ni bila nic slabsa, tudi za vozit je bil bolj udoben. Zmotilo in moti me predvsem to, da tehnolosko zaostaja: npr. radarski tempomat.

MareA
Nov uporabnik

Napisal/-a MareA Pe okt 30, 2015 7:04 pm

En nasvet: razlika med P308 in P508 je večja, kot razlika v ceni. Res je, da P508 nima nekaterih bombončkov (radarski tempomat, bird view, opozarjanje spremembe voznega pasu), a je to večina stvari, ki mene osebno ne ganejo. Gre za to kaj dobiš za svoj denar. In pri P508 je to veliko avta za ta denar: na AC 308 in 508 nista primerjiva po občutku v vožnji. Udobje sedežev, hrup (odsotnost le tega), zavore, vse gre v prid 508. VW da je bolj kvaliteten? Ne vem zakaj le?
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov