Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Če dec 22, 2005 5:59 pm

vi naredte kar hocete. kdor vozi TDI-ja ve da ma prov. :D sodobni dizli so zelo dobri motorji, vzdrzljivi, mocni, nizka poraba in vzdrzevanje in popularni! ali lahko to recete za bencinske motorje? stevilke prodanih dizlov govorijo v svojo prid. vec das zanga, sam ga pa za isto razliko prodas po tolikih letih. vmes pa varcujes z nafto. nevidm razloga zakaj bi kupoval nov avto benciner? če že hočete prišparat 400 čukov, uzamte eno leto starga dizla pa ste na istem. sej eno leto za avto pa res ni velik.

Uporabniški avatar
maniac
Novinec

Napisal/-a maniac Če dec 22, 2005 7:00 pm

hja

mi smo pri 110.000 km meli na pežoju 406 2.0 hdi 110ks cca 400.000 sit :x stroškov, ker je turbina šla, pa še nekaj malenkosti (pa je avto od penzionerja-u nulo ohranjen), tko, da jst osebno se bojim teh turbin kot ne vem kaj....zaenkrat zelo slabe izkušnje.
fotru pije od 6-8 litrov/100km.

prej je mel accenta k mu je pil enako (1.3) s tem, da ni crknalo nič...tko, da je ta dizl sedaj dosti dražja varjanta.

je pa seveda potrebno priznat, da je vožnja s tem pežojem v primerjavi s tistim accentom neprimerno boljša!!!

dizl se splača če delate na leto vsaj 30.000 km in če maste srečo, da vam ne crkuje. :P

drugače pa tud bencinarji na dolge relacije, če malce pazite, pijejo malo.
npr.
accent 1.3 83ks; 6.5l/100km
bmw 318 115 ks; dobrih 7 ob ne preveč nežni nogi
laguna 2.0 115 ks-enako
golf 1.4 75ks, 6.5 ob nežni nogi, drugače litr več
nexia 1.5 75ks; 7.1 ob zelo pazljivi vožji
...

pa ti ni treba poslušat traktorskega brnenja.

moje mnenje in izkušnje pač.

lp

Uporabniški avatar
škoda
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a škoda Če dec 22, 2005 7:22 pm

Ja dizli uredu avti. Majhna poraba. Kaj še le če ga lepo vozite pol nrdite toliko kilometrov kukr jz dvakrat z bencinarjem.
Pri audiju v formuli so pravilno nrdil za nasledn let ko bodo poslal v igro dizla, k jim bo pil sam 5l.
SKODA TEAM SLOVENIJA
www.skoda-team.com

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Spyker Če dec 22, 2005 8:51 pm

škoda je napisal/-a:Ja dizli uredu avti. Majhna poraba. Kaj še le če ga lepo vozite pol nrdite toliko kilometrov kukr jz dvakrat z bencinarjem.
Pri audiju v formuli so pravilno nrdil za nasledn let ko bodo poslal v igro dizla, k jim bo pil sam 5l.

Pr Audiju v formuli? Misliš v LeMansu? Audi naslednjo sezono v Formuli 1 ŠE ne bo, naj pa bi bil v bližnji prihodnost ampak tko kmalu mislm da še ne.

Pa poraba tam tud ne bo 5 l :) Bo kar KREPKO več ;) V12 pa 650 KM le dela svoje. Ampak to je že druga zgodba.

Men se zdi mal težko primerjat dizla pa bencinarja. Odvisno je glede na kaj ga primerjaš, kolk km narediš na leto, kako rad voziš, kaj ti več pri samem motorju pomen,... Tko dizel kot bencinar imata oba svoje prednosti in slabosti. Pri dizlu je dobra stvar sigurno manjša poraba, večji navor, možnost čipanja (če predpostavmo da v igri trenutno ni turbo-bencinarjev in da za dizle štejemo samo turbodizle), med slabosti dizlou pa sigurno lahko štejemo zvok (čeprav se tud najdejo določeni, katerim je zvok dizla lepši od bencinarja), veliko počasnejše ogravenje samega motorja, večja občutljivost za turbino (hladno tišanje in zelo ogreto ugašanje motorja),... Isto bi lahko za bencinarja naštel dobre in slabe lastnosti, na koncu pa ima še vedno zadnjo besedo tisti, ki avto kupuje in na podlagi tega kar mu več pomeni in kar bi mu bolj ustrezalo, se bo odloču a bo kupu dizla al bencinca.

Druga zgodba je pa če se debatira o racionalnosti in denarju, vloženega v avtomobile z dizelskim in bencinskim motorjem. Osebno sem mnenja, da je tukaj dizel PRED bencinarjem, itak so pa mnenja od osebka do osebka različna :)
Zadnjič spremenil Spyker, dne Če dec 22, 2005 9:13 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Če je ravno, ni zabavno.

Uporabniški avatar
Mouse
Nov uporabnik

Kraj: Doma

Napisal/-a Mouse Če dec 22, 2005 9:10 pm

Dokler si bom sam servisiral avto, bom kar ostal pri bencinarju.
Iz prakse pa povem, da je pri dizlu več stroškov, pa tud , če ima bencinar turbino.

Uporabniški avatar
SubaruFreak
Stalni uporabnik

Napisal/-a SubaruFreak Če dec 22, 2005 9:10 pm

Ma ne vem no, mene osebno dizli ne prepricajo. Imam pac svoje razloge:
- nafta mi smrdi u nulo in mi gre dobesedno na bruhanje, ko vozim oziroma ko se sprehajam po mestu in pred mano spelje kaksen dizel.
- dokazano je da so za cloveka dizelski izpuhi mnogo bolj skodljivi kot pa izpuhi bencinarjev
- na veliko crkujejo turbine, naftne crpalke...
- pa se kaj bi se naslo.
- pri nizkih temperaturah ne vzgejo!
Edin plus, ki ga stejem dizlom je to, da pokurijo manj od bencinarjev.

Seveda pa je to samo moje skromno mnenje.
LP
Slika

Uporabniški avatar
škoda
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a škoda Če dec 22, 2005 9:14 pm

Drgač je met naj cenejš met bncianrski avto in to star. Dele itak dobiš na odpadu. Tko da so stroški vzdrževanja nizki. Če hočeš met nov avto pa sigurno dizl ruls. Sam za tuning in rihtanje pa ni uredu. Športni filter nima pomena. Izpuh prav tako ne, res pa je da z čipanjem dobiš več konjev kot pri bencinskem motorju. Sam če maš nov avto, se ti ne splača kej metat notr ker zgubiš garancijo.
SKODA TEAM SLOVENIJA
www.skoda-team.com

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ Če dec 22, 2005 9:35 pm

kar sm vidu ste primerjali sam neke "šfoh" avte... akj pa kakšni močnejši :?: nad 150 hp??? kaj pa tam se ne splača, k ti bencinar porabi 1x več :?:

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če dec 22, 2005 10:11 pm

maniac je napisal/-a:hja

mi smo pri 110.000 km meli na pežoju 406 2.0 hdi 110ks cca 400.000 sit :x stroškov, ker je turbina šla, pa še nekaj malenkosti (pa je avto od penzionerja-u nulo ohranjen), tko, da jst osebno se bojim teh turbin kot ne vem kaj....zaenkrat zelo slabe izkušnje.
fotru pije od 6-8 litrov/100km.
lp

A ti je že kdo povedal da moraš avto od penzionerja utekat še bolj kot novega?
Ti starci kupijo avto, ki stoji 360 dni na leto v garaži in z njega brišejo prah, tistih 5 nedelj ko grejo z njim k maši pa ga povsem brez posluha in hladnega ženejo da motor poje (tako kot je moral nekoč peti pri fičkih in podobnih antičnih izdelkih). Avto res v nulo ohranjen, ampak na motorju je pa narejenov eč škode kot če bi vsak dan delal 100 ali več km, in ga vozil z malo pameti.

Poraba tvojega očeta je tipična za nekoga, ki je prestopil z bencinarja na dizla, ne pozna pa osnovne razlike v vožnji obeh motorjev. Če voziš dizla v območju največjega navora (slabih 2000 RPM) je takšna poraba absurdno velika.

LP Tristan01

PS: preden me kdo napade zaradi te izjave, vse to sem že neštetokrat doživel in videl na lastne oči.

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Če dec 22, 2005 10:20 pm

SubaruFreak je napisal/-a:Ma ne vem no, mene osebno dizli ne prepricajo. Imam pac svoje razloge:
- nafta mi smrdi u nulo in mi gre dobesedno na bruhanje, ko vozim oziroma ko se sprehajam po mestu in pred mano spelje kaksen dizel.
- dokazano je da so za cloveka dizelski izpuhi mnogo bolj skodljivi kot pa izpuhi bencinarjev
- na veliko crkujejo turbine, naftne crpalke...
- pa se kaj bi se naslo.
- pri nizkih temperaturah ne vzgejo!
Edin plus, ki ga stejem dizlom je to, da pokurijo manj od bencinarjev.

Seveda pa je to samo moje skromno mnenje.
LP

dej dej. dizel smrdi. sej tud bencin smrdi, in to bolj kot nafta. za cloveka so se bolj nevarne zadeve kot izpuh dizla. recimo hitra prehrana al pa cigarete. ampak to mi slovenci ne opazmo a ne? pri nafti je edin to problem, ker res mal bl na crno vlece ko ga pohodis. ce normalno vozis nebi smelo bit dizelskega crnega dima. razen ce mas cvicka not. mi mamo ze 130 000km prevozenih na tdiju pa ni se nc crknlo na motorju. kaksna turbina neki. turbine so tud na bencinerjih, a tm pa ne crkujejo ce ze? seveda uzgejo pri nizkih temperaturah, ce tankas na agipu :D k da benciranji uzigajo usi tud ko je -10c. ja valda :D poglej mal stevilke prodanih avtomobilov, 80% novih avtomobilov visjega razreda je dizlov. to je dobra investicija, ki ne zgublja tok hitro vrednosti kot benzinc . to je samo moje misljenje :D

dunker
Stalni uporabnik

Napisal/-a dunker Če dec 22, 2005 10:48 pm

Hm, moj foter je dober voznik (s tem mislim, da zna pazit na turbino, ogret avto itd...), fura Alfo 156 l.04, 2.4 20v JTD motor s 176 konji in 385 navora, letno dela cirka 90'000 km, 2x tedensko ima relacijo 800km, nič se ne kvari... pa vseeno pravi, da bo naslednja Alfa vsekakor bencinska, najbrž 3.2 V6.

Zakaj? Pojma nimam... Se pa absolutno strinjam z njim. :D Nekak je dizel "le" dizel...

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Če dec 22, 2005 11:55 pm

Ma cenovno so dizli (če nimaš bencinarja na plin) ugodnejši, glede drugega pa ne zmagajo.
Pravite kolk večji navor imajo, pa večjo moč in podobne bedarije. Zakaj primerjate kavne mlinčke in ne mašin?

Sam sicer vozim safrana 2.5 (benz), sem pa preizkusil tako 530dA in 530iA. Poraba? Itak, iA pokuri več. Moć? Pospešek? Užitek? Benz in pika.
Kako lepo je ko bencinar vleče in vleče in vleče medtem ko je treba pri dizlu že vsaj enkrat vmes zamenjat, ipd.
Pa da ne govorim o smradu!

Kakorkoli, raje dam par jurjov več za bencin kot pa za ra-ta-ta ra-ta-ta...najboljša pa je ta računica:
zjeban justy pil ene 9 pa ni šel nikamor
bivša škoda pila 12-15 litrov, imela tri garjave konje in ni šla nikamor
safi pije 10-14 (relacija na easy <=10, mesto normalno 12-14) in ima konjev za pol lipice
530i pije 9-12 in ima konjev za 3/4 lipice
750 naj bi pil pri normalni vožnji 15 in ima konjev za dve lipici.

Z istim stroškom kot z zjebano škoto imam lahko konjev za dve lipici.... res je da bi lahko šparal, a žal se gre za užitek, občutek, ipd.

Ko se govori o življenjski dobi pa- dizle se prepogosto primerja s kavnimi mlinčki. Če moraš eno malo škatlico priganjat na 4k da se sploh premakne normalno da bo mašina bolj obremenjena (in znucana) kot pri velikem motorju (ali dizlu) kjer je dovolj navora za prodajat že na smeško nizkih obratih. drugače povedano- male mašince so večino časa (karikiram) na 80-100% utrujane, velike mašine pa (ponavljam, karikiram) na 30%.
In dizel zato normalno zdrži več od 1.x mašine, samo od 3.x, 4.x, 5.x ipd. pa težko verjamem.

Dunker, tvoj foter ima prav- 3.2 vs. 2.4 ratata ni primerjave (če ima za benz).

Pa ne me napast, to je moje mnenje in moje prepričanje.. vsakemu svoje.. meni gasolino :lol:

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Pe dec 23, 2005 1:13 am

dunker je napisal/-a:Hm, moj foter je dober voznik (s tem mislim, da zna pazit na turbino, ogret avto itd...), fura Alfo 156 l.04, 2.4 20v JTD motor s 176 konji in 385 navora, letno dela cirka 90'000 km, 2x tedensko ima relacijo 800km, nič se ne kvari... pa vseeno pravi, da bo naslednja Alfa vsekakor bencinska, najbrž 3.2 V6.

Zakaj? Pojma nimam... Se pa absolutno strinjam z njim. :D Nekak je dizel "le" dizel...

pravš da dela 90000km letno
recimo da je razlika med porabo pr bencincu in dizlu 2-3l/100km
torej je razlike recimo 500sit na 100km kar nanese pri tvojmu oočetu 450000sit prihranka pri porabi- torej lahko vsako leto menja turbino - kar seveda ni potrebe če ga le vozi normalno- pa še vedno prihrani
jst pršparam cca 100k, kaj to pomeni- nov avto 3 leta garancije- 300k- tud če turbina crkne mi jo v 3 letih zamenjajo- le ta recimo, čeprov mislim da ne bo potrebe treba menjat po 6. letih- pršparal 600k, kar pomeni za 2 turbini- zdej pa kupiš turbino, 300k ostane- kar pomeni da po 10. letih more turbina crkovat na vsake 3 leta- oz ob garanciji na 2leti da ne pršparaš- to pa je ena popolna bedarija, saj turbina ni iz papirja
na espaca, ki je star 7 let - 2.0 16v smo zmetal za izredne servise prek 600k torej tud bencinar ni brez izrednih stroškov
zdej si pa preračunite pa ugotovte kaj se vam splača v najbolj pesimističnem primeru crkovanja turbin, realna ocena pa je samo v prid dizlčkom
jst sm ugotovu kaj se mi bolj splača, tako da se vozim z dizlom
je pa res da bi hotel nekega športnika z velikim bencincom
lp

sviz2000
Novinec

Kraj: nova gorica

Napisal/-a sviz2000 Pe dec 23, 2005 9:41 am

hm,malo za primerjavo,par let od tega sm na isti relaciji zaporedoma peljal alfo 156 GTA in 1.9JTD,relacija je bla malo mešano mesto in potem odprta ovinkasta cesta,razlika v povprečni hitrsti niti ne cele tri kilometre,v času mogoče 15-30 sekund,v porabi pa rajši ne govorim,in to je bla primerjava med popolnoma neprimerljivimi konjskimi močmi.recimo za alfo ki jo kolkor tolko poznam,niti v teoriji nwe bi kupu V6 3.2 bencinarja, ker prvič žre ku svinja,prehitim jo z dizelco 2.4 povsod,pa še prodaš jo ne pa če se ubiješ. Dejstvo je da sodobni dizli zmagujejo bencinarje,to dokazujejo primerjave,in konec koncev to dokazujejo tudi prodajne statistike.Jst zase lahko rečem,da bo naslednji avto spet dizel,ker le moram malo gledat kolko zagonim za avto in stroškw povezane z njim.Je pa nekaj res,na koncu res zmaga bencinar,samo to šele takrat ko govorimo o avtih ku so BMW M5 ali pa MB AMG 55,no do takrat bo pa treba še malo delat,ker vsaj meni so za zdaj še nedosegljivi

pele
Novinec

Napisal/-a pele Pe dec 23, 2005 10:58 am

sport je napisal/-a:Dizla se splača kupit kakim dedkom ki jih pospeški ne zanimajo preveč.
Poraba je prbližn ista, servisi popravila se pa sploh ne da primerjat.
Pa kukr sm slišu da je registracija dražja za dizla, nism pa primerju tko
da če sm brcnu u temo me ne ganjat.

Dedkom? Treba se je peljat z bencinarjem,ki ima npr.2 sek. boljše pospeške od dizelaša , praksa bo pokazala da je bolj poskočen dizelaš (navor).Dizelaši pokažejo svojo prednost v vožnji med 80 in 120 km/h.Pospešek od 0 do 100 km/h ni tako pomemben. Ti očitno še nisi vozil dizla.Probaj

DIZELAŠ
Novinec

Napisal/-a DIZELAŠ So dec 24, 2005 9:49 am

Pozdravljeni!
To temo o motorjih dizel ali bencinar je dilema že na leta.Se pa sprašujem zakaj zadnja leta raste prodaja z dizel motorji,če imate toliko slabega mnenja o njih.Stari fotri so že imeli prav,tudi če danes nekaterim mladcem nafta"smrdi"
Malo nas je takih ki imamo tudi avto ,da se v njem dobro počutimo varno peljemo in vanj tudi zaupamo.Mnogim je merilo samo da se peljem.Dizelaši so zelo napredovali tehnološko v zadnjem desetletju tudi glede pospeškov, navora, porabe,končne hitrosti itd...Edina slabost,ki jo mnogi najdemo da niso primerni za kratke razdalje in se cenovno ne pokrijejo čez leto z malo prevoženimi kilometri.Glede na to da jim pripisujete nekateri počasnost mislim da za naše ceste z dovolj povprečnim dizel motorčkom in zmerno porabo avto doseže 170,180km/H kar nas pa lahko že drugače dobro udari po žepu.
Kdor bo imel dolge vožnje in željo po varčni in zanesliji vožnji bo zagotovo posegel po dizel motorju.Cene ta trenutek res ne kažejo v prid dizel goriva in cene vozil,pravila pa ni ,da se to ne bo spremenilo kakor se že je pred 5 leti in do danes ko je mnoge bencinske privržence dizel prepričal.
Pa srečno in varno vožnjo vsem,srečni itak vedno ne bomo vsi.

Srečno 2006!!!

Uporabniški avatar
sport
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sport So dec 24, 2005 10:31 am

pele je napisal/-a:
sport je napisal/-a:Dizla se splača kupit kakim dedkom ki jih pospeški ne zanimajo preveč.
Poraba je prbližn ista, servisi popravila se pa sploh ne da primerjat.
Pa kukr sm slišu da je registracija dražja za dizla, nism pa primerju tko
da če sm brcnu u temo me ne ganjat.

Dedkom? Treba se je peljat z bencinarjem,ki ima npr.2 sek. boljše pospeške od dizelaša , praksa bo pokazala da je bolj poskočen dizelaš (navor).Dizelaši pokažejo svojo prednost v vožnji med 80 in 120 km/h.Pospešek od 0 do 100 km/h ni tako pomemben. Ti očitno še nisi vozil dizla.Probaj

Dizla sm že vozu pa ne sam enga tko da sm lohka primerju pospeške glede na
konje in ne kubikažo, dizli me preprosto niso prepričali.
Ti praviš da pospešek od 0-100km/h ni tako pomemben, vidiš tuki se pa razlikujeva,
pospešek od 100km/h naprej me ne zanima kej preveč k največja omejitev hitrosti
pri nas je 130km/h, tko da ga redko kdaj žgem več.
Od 0-100 pa pospešujem vsak dan in mi je cool k loh prve 3prestave zvrtim do
blokade.
(Vsak ma svoje veselje) tko da jest še neki časa nebom vozil dizla.
Vozi hitro in reskiraj

Uporabniški avatar
Pecho
Novinec

Kraj: Veleje Veleje

Napisal/-a Pecho So dec 24, 2005 10:33 am

Vidim, da dilema dizel ali bencin še vedno obstaja :D Meni absolutno bencin, čeprav sem že na meji, ko bi se mi nakup dizla finančno splačal (pribl. 20000km letno). Če upoštevamo, da lahko pri praktično vsakem prodajalcu dobiš dizla za ceno bencinarja pa se denarna računica definitivno izide. Doma sta tako dizel kot bencinar in moje izkušnje so sledeče. Dizel je bolj varčen, cenejši za vzdrževanje, manj utrujajoč za vožnjo, v praksi enako hiter kot bencinar(če ne hitrejši),ampak če se ti zahoče športne vožnje je potrebno prestavljat kot manijak in nima "duše". Če bi kupoval avto samo z denarnico bi 1000% kupil dizla, ampak racionalnost ni vse. Sploh pri avtomobilih ne. Jst avto kupujem s srcem in očmi in ne denarnico. Meni osebno ni lepšega kot V6 na 4000+ obratih, zavita cesta in radio na off. Tam je doma harmonija in uzitek v vožnji ki je dizel ne more pričarati zato zame bencin.

Lp
Pecho

PS Vesel Božič in srečno ter predvsem varno 2006
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov