Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Po mar 13, 2006 9:29 pm

Sazo iz tvojega pisanja jst razberem predvsem to, da ti ne znaš vozit sodobnega dizla !!!

" 1, 2 3 do konca pol pa 4ta " - človek Božji, to pri dizlu odpade zapomni si !!!

Ravno včeraj sm vozil skozi Trst gor do AC - je en dokaj strm klanec - TDI 90 GOLF IV v 5-ti prestavi okrog 90 km/h brez pretiranega tiščanja okrog 2000 vrtljajev. In če že moreš zaradi prometa znižat hitrost na recimo 50, 60 km/h daš v 4 - to - ko imaš zopet prosto cesto "zavrtiš" do nekje max 2000 vrtljajev in enostavno prestaviš v 5-to, kljub klancu - motor enostavno vleče !

Pri dizlu je vse kar je nad 2000 - 3000 vrtljajev v minuti (odvisno od motorja in pogojev vožnje) samo uničevanje motrja in ustvarjanje dimne zavese za seboj - bistvenega - učinka ni ! Učinek je, da prestaviš v višjo prestavo !

Štekaš zdej ?

LP

Uporabniški avatar
kris
Novinec

Napisal/-a kris Po mar 13, 2006 9:56 pm

Sazo je napisal/-a:kok vi folk prbijate da je jo......ke boš meu s 150konjiskim avtom porabo 7.5litra po tvojem pri hitri vožnji (razn če je zate hitra vožnja 61km/h tm k je omejitev 60km/h drugač ne gre)...a si neumn al pa vidš polovico od realnih številk...mi mamo doma tud 1.9TDI nemškega pa ma 130konjev in ma porabo 9.0...ampak fotr fura kt da je str 170let...k ga jst pelm mam povprečno porabo nič manj kot 16litrov...če dizla gonš ma še hujš porabo kt bencinar....fakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....3litre spije krava mleka za zajtrkkk!!!

Jaz mam povprečno porabo 7,5 litra pa se lahko greš tudi ti zraven peljat, kar se pa hitre vožnje tiče lahko sam rečem da ga ne šparam nikjer, avtocesta 2x tedensko v lj in nazaj vedno 200+ potem vožnja po lj cel teden, pa čez vikend doma norenje po ovinkih in če je to za tebe počasna vožnja tud ok, drugače pa še nikoli nisem imel večje povprečne porabe kot 7,5 litra 0,1+ ali -. Če maš pa ti 16 litrov povprečno porabo potem pa ne vem kaj delaš, jaz z fotrovo 166 2.5 V6 nisem prišel čez 15 litrov pa sem lahko delal kar sem hotel, pa ma mal več konjev in kg kot vaš passat pa še bencinar je, tako da lahko da je z vašim avtom kaj narobe ali pa ti ne znaš vozit dizla :?:
Slika
Slika

fifi
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a fifi Po mar 13, 2006 10:49 pm

Glede na to, kar je Sazu napisal, lahko rečem le eno: človek ne zna vozit avta z ročnim menjalnikom! Na ta način se ne vozi niti bencinarja, razen mogoče pri F1. Sicer pa velik folka vozi tako, da vedno tišči vsako prestavo do konca, potem se pa čudijo zakaj imajo tako veliko porabo, očitno se niso v avtošoli pravilno naučili vozit! :lol:
Don`t worry, be happy:)

Uporabniški avatar
|kr_en|
Novinec

Kraj: Šentjur

Napisal/-a |kr_en| Po mar 13, 2006 10:50 pm

MB E270 CDI relacija (nemcija, avstrija,..) okrog 6,5 l/100km
passat TDI (130KM) mesana voznja do 6,9l/100km
Kangoo D65 mesana voznja priblizno 7l/100km
147 JTD (120KM se mi zdi) relacija 4,5l/100km
R5 1,6D mesana voznja 5,3l/100km (relacija tut 4,3l/100km)

vse racunano dotoceno gorivo/prevozeni kilometri
imam peticu........nije beemve......ali troši ko beemve!!

Uporabniški avatar
subi92
Poznavalec foruma

Napisal/-a subi92 Po mar 13, 2006 10:52 pm

Kot totalen neuk uporabnik dizlov lahko povem kar sm videl do sedaj, dizel lahko pije tud zarad mene 3 litre ampak ko bi ga jaz vozil bi kuril zagotovo 7 ali pa več, pa se načelom držim omejitev kar se vasi ali mest tiče. Večji dizel motorji z velik konji itd... lahko kurijo dost podobno bencinskim saj kar sem za BMW slišu da ima 330ci porabo povprečno 12 litrov dizel pa kak liter ali več manj pri enakih gonjah, ki pa se strinjam niso dobre če imaš namen imeti avto dlje... žal je pa velik takih ki kupijo novo nato razpihavajo do 200k ali več in prodajo enmu revčku zavrtenega nazaj :evil:
Zadnjič spremenil subi92, dne Po mar 13, 2006 10:59 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Subaru Legacy 2.0 AWD 1998, Mazda Premacy 1.8 l.2000, Ford Fiesta MK1 1979

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Po mar 13, 2006 10:53 pm

Aja, še to moram omenit, žal se ne morem zadržati. Zaradi takih norcev, kot je Sazu, imamo tako katastrofalno statistiko prometnih nesreč. Največ ljudi umre na cesti ravno zaradi previsoke hitrosti in alkohola.
Don`t worry, be happy:)

Uporabniški avatar
|kr_en|
Novinec

Kraj: Šentjur

Napisal/-a |kr_en| Po mar 13, 2006 10:54 pm

fifi je napisal/-a:Glede na to, kar je Sazu napisal, lahko rečem le eno: človek ne zna vozit avta z ročnim menjalnikom! Na ta način se ne vozi niti bencinarja, razen mogoče pri F1. Sicer pa velik folka vozi tako, da vedno tišči vsako prestavo do konca, potem se pa čudijo zakaj imajo tako veliko porabo, očitno se niso v avtošoli pravilno naučili vozit! :lol:

podpis

ne recem tu pa tam da ga spravis do blokade, da se motor prevec ne poleni...pa se to sam takrat ko je avto peklensko dobro zagret...dizel je pac avto za umirjene ljudi, ki ne kazejo svojega ega in svoje namisljene moci na cesti....ce pac drgac ne znas vozt si kup eno kanto, dej not kako navito masino, pa pejd divjat na dirkalisce....aja..masine skoda ce bi se slucajn skantu ;) ;)
imam peticu........nije beemve......ali troši ko beemve!!

yurchek
Poznavalec gnojmobilizma

Napisal/-a yurchek Po mar 13, 2006 11:51 pm

Glede tistga da se diesla voz 2000-3000 obratov se ne strinjam. Moja julka dobr povleče skor do blokade, česar pa res nism opazu pr fotrovem bivšem 110konjskem pasatu. Turbina s spremenljivo geometrijo pa common rail naredijo svoje. Avto vozim hitro in nisem mel nikol v 3h mescih povprečno na tank goriva po računalniku večjo kot 5.7. Verjamem da računalnik nekaj laže, pa tud če za liter je men to še vseen malo glede na to kok hitro se vozm. Če kdo kej ne verjame mu z veseljem pokažem. Prevozu sm pa v 3h mescih odkar mam avto neki čez 9000km. Tistih ki pa niste mel diesla pa delate primerjave, pa itak ne mislim komentirat, LP

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass To mar 14, 2006 12:26 am

Sazo je napisal/-a:kok vi folk prbijate da je jo......ke boš meu s 150konjiskim avtom porabo 7.5litra po tvojem pri hitri vožnji (razn če je zate hitra vožnja 61km/h tm k je omejitev 60km/h drugač ne gre)...a si neumn al pa vidš polovico od realnih številk...mi mamo doma tud 1.9TDI nemškega pa ma 130konjev in ma porabo 9.0...ampak fotr fura kt da je str 170let...k ga jst pelm mam povprečno porabo nič manj kot 16litrov...če dizla gonš ma še hujš porabo kt bencinar....fakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....3litre spije krava mleka za zajtrkkk!!!

1. Računalnik računa povprečno porabo glede na prevožene km, če avto laufa na mestu poraba na potovalnem računalniku raste, saj ne prevoziš 0 km, a vseeno kuriš benz.
Zato sklepam, da sazo pa njegov foter pozimi avto pogosto ogrevata na mestu - ker je mašina hladna požre še toliko več, saj se v motor vbrizgava bogatejša mešanica.

2. Potovalni računalnik zato laže in NI ZANESLJIV!
Porabo si zračunajte glede na količino natankanega goriva- torej poln tank(npr. 50 litrov) in resetirat števec pa recimo, da z njim prevoziš 500 km- poraba je torej 10l/100km. Osnovna šola.
Opozarjam pa vas na eno stvar: Ni dovolj, da to narediš enkrat, ker ne porabljaš goriva enako vsakič zaradi 1000 različnih dejavnikov( mesto/avtocesta, temperatura ozračja, stil vožnje....)

TOREJ: Idealni izračun porabe je, da si vsakič, ko tankaš resetiraš števec in si celo leto pišeš rezultate ozr. št. km prevoženih z enim tankom. Tako pa prideš do dejanske letne povprečne porabe goriva, ki pa se sigurno razlikuje od številke na armaturi.

P.S.: To da nekaterim žre 3 pa težko verjamem, ker še lupo 3L diesel ne žre toliko ob normalni uporabi, pa je avto narejen za šparanje.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec To mar 14, 2006 12:37 am

bass je napisal/-a:

1. Računalnik računa povprečno porabo glede na prevožene km, če avto laufa na mestu poraba na potovalnem računalniku raste, saj ne prevoziš 0 km, a vseeno kuriš benz.
Zato sklepam, da sazo pa njegov foter pozimi avto pogosto ogrevata na mestu - ker je mašina hladna požre še toliko več, saj se v motor vbrizgava bogatejša mešanica.

2. Potovalni računalnik zato laže in NI ZANESLJIV!
Porabo si zračunajte glede na količino natankanega goriva- torej poln tank(npr. 50 litrov) in resetirat števec pa recimo, da z njim prevoziš 500 km- poraba je torej 10l/100km. Osnovna šola.
Opozarjam pa vas na eno stvar: Ni dovolj, da to narediš enkrat, ker ne porabljaš goriva enako vsakič zaradi 1000 različnih dejavnikov( mesto/avtocesta, temperatura ozračja, stil vožnje....)

TOREJ: Idealni izračun porabe je, da si vsakič, ko tankaš resetiraš števec in si celo leto pišeš rezultate ozr. št. km prevoženih z enim tankom. Tako pa prideš do dejanske letne povprečne porabe goriva, ki pa se sigurno razlikuje od številke na armaturi.

P.S.: To da nekaterim žre 3 pa težko verjamem, ker še lupo 3L diesel ne žre toliko ob normalni uporabi, pa je avto narejen za šparanje.

potovalni rač ne laže- vsaj jst še nism takega vozil- oz laže za 1/2 l na tank- zanemarljivo
trenutna poraba je zavajajoč podatek
če maš na 1.9 tdi 16l porabe- priporočam da gremo enkrat res sprobat
in bom peljal za tabo- da vidm kolk mam jst- pa vem da nimam najbolj šparoven dizl- če druzga ne mam prevelik zračni upor
k s to tdi mašino nekaj ni vredu- jst sm svojga spravu na 10.4l ampak še to res ob taki vožnji da se mi je avto še dva dni smilu- ovinki 2.,3. gas do fula- bremza do fula
clio 1.5 je žru 10.3 pri max hitrosti- cca 190km/h
povprečna do morja je bla nekje 7.4 (do kopra k še ni bla avtocesta fertik- si mem črnga kala zgubu na porabi)
drgač pa ob relativno težki 5.5l, ob nežni nogi pa cca 4.2-4.3l
tko da 16l NO WAY- če je vse vredu z mašino
aja
bencinca 2.0 16v pa vozm na pov. porabi 12l
1.5 dizl kot sm že prej omenu 5.5
2.0 dizl pa 7.3
lp

Uporabniški avatar
Sazo
Novinec

Napisal/-a Sazo To mar 14, 2006 12:37 am

ja zdej pa tko...
1. avto znam vozt in moj namen ni vozt dizla počas oz. met mejhno porabo, najrajš ga pa v klanc tiščim k je na use 4pogon pa gre še bol
2. avto na mestu porab skor 0!!!
3. pa ne ogrevam avta na mestu, ampak se peljem počasi ene 30min dokler se avto ne ogreje pol pa gasaaa
4. men avto ni za to da mam čimnižjo porabo, ampak za užitek, užitek v vožnji
5. z avtom ni nič narobe
6. sej sm napisu da ma fotr porabe 9.0...ampak to je normalna vožnja, ne bom jst pr dizlu prestavlu pa 2000 k takrt še potegne ne...npr. pr našmu vleče od 2500 do 4500 obr/min in lihk takrt je najbl zabavnm, zato gas do konca...
7. jst kr zaupam računalniku, drgač bi vgradil kalkulator v armaturko pa bi si lahko računu, pa vem da je poraba od prevoženih kilometrov, sm dau na 0 prevožene naredu 200km in sm meu 16porabe, tko pač je če avto gonš...pa to je skoz mestna vožnja
8. jst se grem lahk tud v nemčijo pelat z tdi-jem pa bom meu porabo 7, sam mi je to beda...
9. se mi ne da več :D
Kdo je bl nor??? Jst al ti???

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ To mar 14, 2006 8:35 am

Vozim 1.4 HDI pa mam povprecno porabo 7.1 lit.

Pod 7 se nisem priso, pa se vozim normalno

Mislim da se na porabo 3.9 litra pride ce se na avtocesti od Maribora do Kopra peljes 90 km/h.
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

mirčRT
Nov uporabnik

Napisal/-a mirčRT To mar 14, 2006 8:56 am

Courage™ je napisal/-a:Vozim 1.4 HDI pa mam povprecno porabo 7.1 lit.

Mislim da se na porabo 3.9 litra pride ce se na avtocesti od Maribora do Kopra peljes 90 km/h.

Pol se pa enkrat pel od Lj do Kočevja po regionalni cesti.
K se zjutrej al pa popoldne pelš k je kolona k nima smisla prehitevat k nč ne pridobiš(to spoznanje pride z leti ;) ).

Nismo vsi kle mulčki k pretiravajo v vse smeri.

Uporabniški avatar
subi92
Poznavalec foruma

Napisal/-a subi92 To mar 14, 2006 8:56 am

Sazo je napisal/-a:ja zdej pa tko...
1. avto znam vozt in moj namen ni vozt dizla počas oz. met mejhno porabo, najrajš ga pa v klanc tiščim k je na use 4pogon pa gre še bol

V klanc pri npr. 160 in suhi cesti gre lahko ravno tako ali raje manj kot 2wd enakih karakteristik. V kolikor so dežne ali snežene razmere se pozna 100%.
Iz tega pa lahko izhajamo zakaj nekoliko večja poraba ko pa imaš 4motion ;)
Subaru Legacy 2.0 AWD 1998, Mazda Premacy 1.8 l.2000, Ford Fiesta MK1 1979

Uporabniški avatar
De_Tomaso
Uporabnik

Napisal/-a De_Tomaso To mar 14, 2006 10:25 am

Sam vozim 147 JTD 115, poleti na gumah 215/45 R17 in mi še noben komplet ni zdržal več kot 13000Km, tako da se tretiram kot voznika, ki vozi hitreje od povprečja.

Drugače pa avtomobil pospešuje zelo dobro, po podatkih tovarna 9.9s, po merjenju s tisto zadevo na šipi G-nevemkaj pa 9.6s, pri dragih je hitrejša od Golfa TDI 130, med ovinki se lepo obnese, zlasti če je spuščena pa tudi serijska 147 je že vredu.

Porabo imam 6.3l pozimi in 7.1l poleti, na relacije pa jo je možno spraviti tudi na 5l. Na avtocesti po tempomatu pri 130km/h pa pije 5.6l.

Kot droben nasvet pa zgolj po svojem okusu ne bi izbral nobenega motorja, ki uporablja sistem črpalka-šoba, ampak vedno takšnega s skupnim vodom. Pri prvih je enostavno delovno območje motorja premajhno, kar je že itak problem dizelski motorjev.
Vprašanje podnebnih sprememb zaradi naše potrošnje ni vprašanje stroškov, ampak vprašanje naše morale.

Uporabniški avatar
kris
Novinec

Napisal/-a kris To mar 14, 2006 10:33 am

3. pa ne ogrevam avta na mestu, ampak se peljem počasi ene 30min dokler se avto ne ogreje pol pa gasaaa
5. z avtom ni nič narobe
6. sej sm napisu da ma fotr porabe 9.0...ampak to je normalna vožnja, ne bom jst pr dizlu prestavlu pa 2000 k takrt še potegne ne...npr. pr našmu vleče od 2500 do 4500 obr/min in lihk takrt je najbl zabavnm, zato gas do konca...
7. jst kr zaupam računalniku, drgač bi vgradil kalkulator v armaturko pa bi si lahko računu, pa vem da je poraba od prevoženih kilometrov, sm dau na 0 prevožene naredu 200km in sm meu 16porabe, tko pač je če avto gonš...pa to je skoz mestna vožnja
8. jst se grem lahk tud v nemčijo pelat z tdi-jem pa bom meu porabo 7, sam mi je to beda...

Če maš povprečno porabo pri 1.9 tdi 16 litrov ga 100% ne znaš vozit, recimo bmw 530d ki ga ima oče od moje punce pa ne vozi počasi ima povprečno 9 litrov pa recimo ko sem ga jaz vozil sem spravil na 10 več pa tudi ne pa je avto 3.0 in ima 218 km tako da ne vem kaj ti delaš z avtom.
Slika
Slika

DJ Dry Visage
Novinec

Napisal/-a DJ Dry Visage To mar 14, 2006 10:42 am

kris je napisal/-a:
5. z avtom ni nič narobe

Če maš povprečno porabo pri 1.9 tdi 16 litrov ga 100% ne znaš vozit, recimo bmw 530d ki ga ima oče od moje punce pa ne vozi počasi ima povprečno 9 litrov pa recimo ko sem ga jaz vozil sem spravil na 10 več pa tudi ne pa je avto 3.0 in ima 218 km tako da ne vem kaj ti delaš z avtom.

Se podpišem za bmw 530d.

2.0TDI (dsg) v altei mi požre največ 7.5L, več ga izven mesta skor ni možno pokurit, pa čeprav krepko pretiravaš (razen če ba nabiješ 200km/h na avtocesti, pa še pol je daleč do 16L) . Je pa zanimivo, da tud pod 6.0 skor ne moreš pridet pa tud če se pelješ k star ata.

Uporabniški avatar
Quik
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a Quik To mar 14, 2006 10:52 am

Jest lahko povem za seat ibizo 1.9 TDI 100HP meni je zelo vredu res da ni raketa sam je ravno prav za lepo voznjo. Porabe ti nebom povedov ker se itak skos kregate neki :D
mas jo pa na poraba.com pod mojim nikom pa si jo lahko pogledas :D
avto pa do sedaj 40.000k kilometrov kot urca
lp

Uporabniški avatar
Sazo
Novinec

Napisal/-a Sazo To mar 14, 2006 3:56 pm

to je prva realna izjava...hvala bogu...pijačka pade...
ja 530d sm jst tud že dostkrat furu...pa sm meu porabo 12 pa sm čist lepo peljal...pa bmw ma nižjo porabo že s tem k majo vrstne motorje in ne V...majo dobro ekonomijo...sam če pa ti tišiš 3.0d vrjem da takoj skoč na 20...pa probi sej ni težko no...sej ti rečm da prestav pr 50 v drugo pa pr 100 v tretjo...pa jst večinoma skoz tko delam...večina folka ma pa pr 80 že v 4 al pa 5ti ane...
Kdo je bl nor??? Jst al ti???

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec To mar 14, 2006 4:18 pm

Sazo je napisal/-a:

to je prva realna izjava...hvala bogu...pijačka pade...
ja 530d sm jst tud že dostkrat furu...pa sm meu porabo 12 pa sm čist lepo peljal...pa bmw ma nižjo porabo že s tem k majo vrstne motorje in ne V...majo dobro ekonomijo...sam če pa ti tišiš 3.0d vrjem da takoj skoč na 20...pa probi sej ni težko no...sej ti rečm da prestav pr 50 v drugo pa pr 100 v tretjo...pa jst večinoma skoz tko delam...večina folka ma pa pr 80 že v 4 al pa 5ti ane...

ja men se zdi za 3.0 to čist vredu poraba (11-12l) ob dinamični vožnji
1.4 hdi se mi zdi poraba kar visoka- vsaj glede na svoje izkušnje pri podobnih motorjih
zdej je pa kle po moje neka druga fora- kolk porabi bencinar s podobnimi karakteristikami- k kle na forumu žrejo 3.0 bencinci 9-11l :roll:
lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov