Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

piblo
Nov uporabnik

Napisal/-a piblo Ne avg 13, 2006 7:25 am

za tak dnar je uno ta pravi.
Je bil pr nasi hisi moj uno 18 let, pa nc problemov.
Ko ga gres pogleda, glej za rjo pri amortizerjih v prtljazniku, pa pokglej luft pri prednjih rokah. Dostikrat spusca tesnilo pokrova ventilov, drgac pa je avto zelo enostaven in zelo poceni za vzrzevat.Meni se kar dostkrat kolca po njem. Sicer moj je bil klasika z dvojnim frgazerjem, sel ko raketa (170 po ravnem) in naredil 160k km kot nic. Pa ce dobis kaksen letnik 95, po moznosti se italjanski, sploh zadanes.

Pa se info: vsi filtri, olje pa tvoje pol ure casa za tak servis = cca 10k. pa mas 10k km mir.
Ce bi dobu enga tkga, kot je bil moj :cry: , ga takoj kupim.

LP!
Dobro, da piha!Ni megle!

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Re: Nakup avtomobila za 100-150k

Napisal/-a Mojster Miha Ne avg 13, 2006 8:10 am

Blindy je napisal/-a:odločam se za nakup avtomobila (rabljenega seveda) v okviru 100-150k. skrbi me, kaj lahko pričakujem od avta za recimo 100k. avto bi v glavnem uporabljal za relacijo kranj-ljubljana ter krajše razdalje. avto ne bi bil garažiran. seveda bi rad tak avto, da bi bil upraben vsaj nekako 4 leta.

zanima me, kateri avto bi se mi najbol splačal. gledal sem za raznimi unoti, clioti (stara varjanta), 5kami, ax-i.....

recimo tale http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=963937#

UNO na splošno ni slaba izbira v tem "low budget" rangu - najpomembneje je, da dobiš dobro ohranjenega in vzdrževanega. Cene so zelo različne - pač poizkusi najti tisto kar je na kratko "naj" v ponudbi. Recimo: daš prednost avtomobilu, ki ima nove gume, narejen "veliki" servis .. ipd - pač stvari, ki te znajo kasneje "udarit po žepu".
Tudi kakšen AX recimo ni slaba izbira - imaš kr lep izbor motorjev - "naj" je po mojem prepričanju 1,1 becin ali 1,4 dizel. So pa tudi novejši z 1,0 bencinskim motorjem, 1,4 bencin so redki.
Imaš pa dalje celo vrsto različnih drugih znamk - poglej si malce ponudbo, mogoče ti bo še kaj drugega všeč oz primerno zate.
Osebno bi, glede na tvojo "lokacijo" (zima, sneg - ter cestne razmere minule zime) v tem rangu najverjetneje razmišljal o tem
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=977107
Sicer cene dobrih primerkov presegajo tvoj limit - je pa po mojem prepričanju vreden doplačila. V primeru, da ima dobre zimske gume lahko v veliko primerih kr pozabiš na verige in vse muke, ki so povezane z njimi ;)

LP

Uporabniški avatar
piagolo
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a piagolo Ne avg 13, 2006 8:14 am

Hmm favorit je tudi zadetek. Kupil 1o let starega iz avtohiše in 3 leta ža služi. Res trpežen. Morda celo prodam-načrtujem fabio.
903cc

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Ne avg 13, 2006 8:20 am

piagolo je napisal/-a:Hmm favorit je tudi zadetek. Kupil 1o let starega iz avtohiše in 3 leta ža služi. Res trpežen. Morda celo prodam-načrtujem fabio.

Če imaš v mislih škodo favorit. Potem pričakuj visoko porabo goriva skoz pije 9l/100km kar se pa tiče vzdrževanja pa lahko vse sam narediš.
Imel sem jo eno leto prodal pa zaradi porabe,rje in mal bl se kvar rado.

lp
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
piagolo
Novinec

Napisal/-a piagolo Ne avg 13, 2006 8:29 am

sonček je napisal/-a:
piagolo je napisal/-a:Hmm favorit je tudi zadetek. Kupil 1o let starega iz avtohiše in 3 leta ža služi. Res trpežen. Morda celo prodam-načrtujem fabio.

Če imaš v mislih škodo favorit. Potem pričakuj visoko porabo goriva skoz pije 9l/100km kar se pa tiče vzdrževanja pa lahko vse sam narediš.

lp

Glede moje porabe se ne pritožujem. Že nekaj mesecev je povprečna 6,85. Pa je vožen po AC in vaških cestah, in veliko voženj od hiše do hiše s hladnimi vžigi. Torej bi se dalo v boljših razmerah priti na 6.
903cc

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 Ne avg 13, 2006 8:54 am

Jaz bi na tvojem mestu vzel civica

primer http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=960926 samo nekaj bol ohranjenega :P kolega je kupo hb 91 1.6 130 konjev za 200000 sit pa je bil avto res ohranjen sedaj ga ma eno leto pa dobenega problema :P

Uporabniški avatar
Eazy-O
Uporabnik

Kraj: Somewhere Over The Rainbow...

Napisal/-a Eazy-O Ne avg 13, 2006 10:25 am

piagolo je napisal/-a:
sonček je napisal/-a:

lp

Glede moje porabe se ne pritožujem. Že nekaj mesecev je povprečna 6,85. Pa je vožen po AC in vaških cestah, in veliko voženj od hiše do hiše s hladnimi vžigi. Torej bi se dalo v boljših razmerah priti na 6.

Res je, dost je odvisno od načina vožnje in terena. Če maš filing ga tud pod 7 lahko spravš na relaciji. V mestu te bo poraba prišla sicer 9 pa morda še mal čez, ampak če misliš vozit relacije ti to ne bo problem. Vem, ker ga mamo pri hiši že... huh... ene 6, 7 let pa res bo...

U glavnem, je podcenjen avto, glede na to za koliko se prodajajo. Glede na to, da jih je bilo še pred kratkim na cestah precej se tud deli dobijo dost poceni. Je tud večji od Unota&Co, tko da to je zmeri dobrodošlo.

Mašina ni nič posebnega, 44kW je ravno v sredi svojega razreda za zavarovanje, cestnina pa za prostornino 1298ccm najcenejša možna.

Pri ogledu pazi malce na rjo na zadnjih blatnikih, včasih prtljažnih vratih (sicer je le kozmetična rja, tako da avto ne bo razpadel), pri mašini pa verjetno dobro met kakega stručkota zraven, to pa tako za vse avte rabiš.

En par primerkov z avto.neta, če si prelen, so pa tudi relativno blizu tebe:
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=966953
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=935458

Za ostale pa si še malce poglej na www.avto.net

LP,
Oskar

P.S.: Ne navijam za Favoritko, ker jo mamo doma, ampak ker je za zahtevan denar dokaj uredu nakup, na relacijah se obnese in (skoraj) izpolnjuje tvoje zahteve. Ni ravno manjši avto, ampak tudi glomazno velik ni, če te skrbi parkiranje. Stvar je bila oblikovana leta 87 in od takrat so skoraj vse znamke avte za določen razred povečale. Poraba res da ni 6 litrov. Če lahko živiš s 7 litri... Potem ti bo dobro služila.

P.P.S.: Dajte se malo umirit z raznimi 130 konjskimi zadevami za 200k. Človk hoče nekaj za pol te cene, da bo hodu v službo, ne pa kište za "tuning" in vse kar pač folk rad dela s temi Civici. Registracija je previsoka, pa tud noben mi ne bo reku, da je tak avto s tako ceno res dobr ohranjen... Tud tista Lantra... Če je tist dobr ohranjen sm jst papež pa še vsi kardinali zravn.
Slika

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Ne avg 13, 2006 10:53 am

Eazy-O - Jst ti sveujem, da se enkrat vsedeš v UNO-ta pa se prepričaš o njegovi prostornosti - za tiste čase (posebno prve serije) je bil to znotraj zelo prostoren avto ;)
ŠKODA FAVORIT je sicer poceni avto - vendar zgolj to in posledično ne moreš pričakovat veliko.
Če primerjaš njen agregat z 1,0 FIRE iz FIAT-a je z malo pretiravanja kamena doba. Kar je pozitivno pri njem je soliden navor (glede na 1,3 l delovne prostornine) - v vseh ostalih poglavjih je FIRE mnogo boljši - najbolj pa z vidika porabe.
Osebno sm pred leti naredil kr lepo št km s službeno FAVORIT-ko in iz teh izkušenj lahko rečem samo " Ne hvala ! ".

LP

Uporabniški avatar
piagolo
Novinec

Napisal/-a piagolo Ne avg 13, 2006 11:00 am

Mojster Miha je napisal/-a:Eazy-O - Jst ti sveujem, da se enkrat vsedeš v UNO-ta pa se prepričaš o njegovi prostornosti - za tiste čase (posebno prve serije) je bil to znotraj zelo prostoren avto ;)
ŠKODA FAVORIT je sicer poceni avto - vendar zgolj to in posledično ne moreš pričakovat veliko.
Če primerjaš njen agregat z 1,0 FIRE iz FIAT-a je z malo pretiravanja kamena doba. Kar je pozitivno pri njem je soliden navor (glede na 1,3 l delovne prostornine) - v vseh ostalih poglavjih je FIRE mnogo boljši - najbolj pa z vidika porabe.
Osebno sm pred leti naredil kr lepo št km s službeno FAVORIT-ko in iz teh izkušenj lahko rečem samo " Ne hvala ! ".

LP

Je pa preprost motor skoraj garancija nepokvarljivosti. Že moj 903 ccm iz jugeca je z mano prevozil prek 220 kkm pa jih je že prej nekaj imel, pa še bi jih verjetno, če ne bi preprosto izginl izpred bajte. Mašina nikoli odprta (edino zaradi semeringa).
903cc

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Ne avg 13, 2006 11:04 am

piagolo: Ali imaš navaden frgazar not al že elektronski.
Drugač pa je res idealen avto, žal teško rečem, da boš dobil brez rje favoritko. Res poraba je visoka in pričakuj da boš delov po 550km s 45l benca. Pa še tole če boš šel na ogled nujno preveri prtljažna vrata na notranji strani tam ponavad pride voda not in načeja. Če bo rjava prtljažnik potem računaj na popravilo, če ne boš mel po litre vode not. Amortizerje računaj da bodo slabi,končniki skratka podvozje je en zelo velik problem, o samem motorju pa deluje vredu....če se prav spomenm ima od renja motor not.

lp

Uporabniški avatar
piagolo
Novinec

Napisal/-a piagolo Ne avg 13, 2006 11:10 am

sonček je napisal/-a:piagolo: Ali imaš navaden frgazar not al že elektronski.
Drugač pa je res idealen avto, žal teško rečem, da boš dobil brez rje favoritko. Res poraba je visoka in pričakuj da boš delov po 550km s 45l benca. Pa še tole če boš šel na ogled nujno preveri prtljažna vrata na notranji strani tam ponavad pride voda not in načeja. Če bo rjava prtljažnik potem računaj na popravilo, če ne boš mel po litre vode not. Amortizerje računaj da bodo slabi,končniki skratka podvozje je en zelo velik problem, o samem motorju pa deluje vredu....če se prav spomenm ima od renja motor not.

lp

Je navaden vplinjač. Sicer so vse kardinalne rje sanirane, da ne gre naprej. Zdaj delam tudi po 650 km s kakimi 44-46 litri. Neke stvari porihtam sam, nekaj fušarji, sicer pa pooblaščeni servis le nekaj na začetku, ker sem smatral, da je treba starino uradno spraviti v red, da ne bi imel kakih presenečenj ali skrbi.
Vozil tudi službeni fire motor v pandi 4x4 in res ni slab. Le da je kantica relativno veliko pila. Pri popolnoma istem režimu vožnje kot favorit.
903cc

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat Ne avg 13, 2006 11:58 am

sonček je napisal/-a:Za 100-150 t sit imaš kar nekaj izbire.
Osebno sem včasih tudi gledal na AX ima nizko porabo ter pocen vzdrževanje aja pa še reg. je nizka.
Kaj pa kej tazga. Men osebno za tak dnar vredu.
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=947638
Pol bi lahko dobu kakšna fiata uno, al pa forda escorda.

Je kr dost izbire sam avto je treba pregledat pa da je vse na kratko OK.

Velik sreče pri nakupu ti želim

lp

Amapk potem bi pa vseeno raj kupu Golfa 2
Pri korejcih in japoncih je nasplošo znano,da deli niso lih najcenejši.
Za VW pa dobiš rezervne dele skor na vsaki vaški kmetiji.
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Ne avg 13, 2006 12:03 pm

priporočam golf 2 dizl ali citroen ax.
nobeden od teh ni požrešen (5L/100), stroškov z vzdrževanjem skoraj ni.
če primerjam je ax zelo mehak, nežen, u glavnem ženski avto...
golf pa trd, glasen, trpežen traktor... avto namenjen gozdarjem...

glede škode favorit...
(kolikor je meni znano)
-mašino je razvil porshe
-blok motorja je iz aluminija
-velik servis je skoraj zastonj ker ima namesto zobatega jermena ketno...
-deli so zastonj
opis...
češka bencinska različica nemškega golfa dizla.
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Blindy
Nov uporabnik

Napisal/-a Blindy Ne avg 13, 2006 2:40 pm

končno nekdo pameten. v 1. postu sem napisal, da iščem avtomobil za 100-150k, v 2. sem dodal, da bi raje dal do 120k, pa nekateri kar limajo avtomobile za 180,200k.

nisem kaj preveč vešč v avtomobilih, zato ne vem, kaj se lahko v splošnem pričakuje od avtomobilov za ta denar. pa recimo koliko so res vredni teli npr. ax-i stari 12-14 let s po 150k kilometrov za 80-100k. se splača za zmerno vožnjo okoli 10k/leto?

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=972957

P.S.: sem še mladi voznik, tako da tudi zavarovanje (+registracija) nanese precej, poleg tega sem pa čez leto na faxu, tko da nimam nobenih večjih dohodkov.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Ne avg 13, 2006 4:24 pm

Glede plačevanje zavarovanja lahko vzemeš na obroke.

Jest osebno mislim, da bo za tvoje potrebe idealen citroen ax(men je mehanik rekel da zdržijo cca 200 tkm), fiesta sem jo tud sam mel, jest se je branu nebi je pa abolutno boljši nakup od ax. Kaj pa swift eni pravjo, da je varčen,...

Uporabniški avatar
gorki
Novinec

Napisal/-a gorki Ne avg 13, 2006 6:06 pm

Jaz ti tudi priporočam AX-a.
Sam sicer vozim P106 l97, ki ima kar nekaj delov enakih kot AX (motor, menjalnik, zavore,...) in sem z njim zelo zadovoljen. Moj ima prevozenih 182.000 km - kupili smo novega in z njim nimam problemov. Porabo ima okoli 6,3 l/100 km, servisi so poceni (na 15.000km), dobi se dosti neoriginalnih delov in tudi zavarovanje ter registracija sta nizka. Tudi gume dobis od 5.000 SIT/kom.

Pri nakupu bodi pozoren, da slucajno ne pusca tesnilo na glavi motorja (strosek 40.000 -50.000 pri kakem s.p.-ju), da je zamenjan zobati jermen (strosek okrog 35.000) in da ni pokvarjena zadnja prema (lezaji na nihajnih rokah).

Drugace pa je avto dokaj udoben in z 1.1 motorjem zaradi nizke teze zelo poskocen. Pospesek ima nekje 13 s do 100km/h, doseze pa tudi hitrosti do 170 km/h.

TU mas se en link, kjer lahko pogledas porabo avtomobila in pri nekaterih uporabnikih tudi stroske vzdrzevanja.
Lp, Gorki

Uporabniški avatar
Drager
Stalni uporabnik

Napisal/-a Drager Ne avg 13, 2006 6:30 pm

imel sem ax-a 1.1 letnik 92 frgazer. Šel ko raketa, pil malo in zelo poceni vzdrževanje. In verjemi da ax naredi veliko več kot samo 200.000 km če redno menjaš olje in ostal potrošni material.
Ne vozi hitreje kot tvoj angel varuh lahko leti.
http://www.sina-logatec.si/

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 Ne avg 13, 2006 6:33 pm

Blindy je napisal/-a:končno nekdo pameten. v 1. postu sem napisal, da iščem avtomobil za 100-150k, v 2. sem dodal, da bi raje dal do 120k, pa nekateri kar limajo avtomobile za 180,200k.

nisem kaj preveč vešč v avtomobilih, zato ne vem, kaj se lahko v splošnem pričakuje od avtomobilov za ta denar. pa recimo koliko so res vredni teli npr. ax-i stari 12-14 let s po 150k kilometrov za 80-100k. se splača za zmerno vožnjo okoli 10k/leto?

P.S.: sem še mladi voznik, tako da tudi zavarovanje (+registracija) nanese precej, poleg tega sem pa čez leto na faxu, tko da nimam nobenih večjih dohodkov.

Daj se enkrat preberi kaj je pred linkom napisano PRIMER dobis tudi hondo za 150.000 z 1.4 al pa kaj takega jaz bi jo ziher vzel rajsi ko pa skodo al pa ax itd :evil:

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Ne avg 13, 2006 6:33 pm

Blindy je napisal/-a:

Najprej težko je na splošno govorit o določeni znamki oz modelu, ker je pač vsak avto zgodba zase. Dalje je težko zgolj iz ponudbe na net-u ocenit in rečt ta avto pa ti bo brez posebnih težav deloval še 100.000 km ali morda še več. Tu dobiš zgolj grobo oceno - za natačno "sliko" moraš na ogled + preizkus - seveda z nekom, ki se na to razume.
Če bi me recimo pred kakšnim mesecem vprašal - bi ti svetoval sosedovega NISSAN SUNNY-a - avto je bil odlično ohranjen, z njim bi brez težav naredil še 100.000 km - prodal pa ga je za 100 tisočakov. Tega bi ti bolj svetoval kot večino AX-ov, ki so v ponudbi. Sicer bi imel večjo porabo, v splošnem pa je boljši avto kot AX.
Zdej če ostanemo pri AX-ih - osebno bi v tvojem cenovnem rangu vzel nekaj takega
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=965582#
Sicer je avto star skoraj 20 let, vendar sodeč po slikah in opisu odlično ohranjen, ima malo km glede na letnik - ostane ti pa še kr nekaj denarja. Prednost te prve generacije je tudi v razmeroma preprosti tehniki (vplinjač) - poleg tega so bili nekoliko bolj skromni pri porabi. Sicer pa je to kr prijetno poskočen oz zmogljiv avto. Stroški registracije so ugodni.
Sicer pa kot rečeno - pelji na ogled mojstra, pa naj ti svetuje ali je avto vreden nakupa ali ne.

LP

marsus
Novinec

Napisal/-a marsus Ne avg 13, 2006 7:34 pm

Sam sem gledal od začetka za clioti ampak sedaj se čedalje bolj zanimam za citroen ax.Zanima če je tukaj gor ali pa če kdo pozna kakega mostra,lahko tudi fušar,ki bi šel na ogled kakega ax-a.Seveda proti primernemu plačilu,in pa da bi ga kasneje lahko vozil k njemu na servis?
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 12 gostov