Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

darwin
Uporabnik

Napisal/-a darwin Sr avg 30, 2006 7:41 pm

vorteks je napisal/-a:selespeed je POLavtomatik, še vedno prestavljaš gor in dol, le da imaš ročici/lopatici za volanom.

Pa imaš samo +/- ali je tudi možnost auto načina? Večina ima auto način pri polavtomatiku.
Licet volare si in tergo aquilae volat.

mikko
Novinec

Napisal/-a mikko Sr avg 30, 2006 7:51 pm

sem malo slikce gledal tu : http://car.kak.net/Article448.html in vidm, da na zvočniku(malem) v vratih piše BOSE tako da se jutri odpeljem do parkirišča kje je ta alfa in vidim, če piše bose na vratih...Bose vsaj kakor poznam firmo si upam trditi, da to noro igra. Sicer pa, malo zvočnike menjat, wooferja pa če se le da izognit ;)

Uporabniški avatar
vorteks
Novinec

Kraj: lublana

Napisal/-a vorteks Sr avg 30, 2006 7:58 pm

Pa imaš samo +/- ali je tudi možnost auto načina? Večina ima auto način pri polavtomatiku.

maš opcijo CITY, kjer je v bistvu pravi avtomatik.
SlikaSlika
SlikaSlika

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Sr avg 30, 2006 8:06 pm

Da razčistimo okrog menjalnika oz SELESPEED različice, ker je glede na zgornje zapise še veliko nejasnega okrog le-tega.

SELESPEED je povsem navaden 5-stopenjski menjalnik s vso pripadajočo "železnino" (zobniki oz zobniški pari + sklopka - suha, enolamelna) bistven "dodatek" pa je t.i. elektrohidravličen sistem (nadomešča prestavljanje z prestavno ročico ter pritiskanje na pedala sklopke)

Bolj učen izraz za to vrsto menjalnika je robotiziran menjalnik - takšnega ima npr OPEL CORSA EASYTRONIC.

Pri SELESPEEDU je možno prestavljati
- ročno - prestavna ročica (naprej višja prestava, nazaj nižja prestava, desno nevrtralna, desno + nazaj - vzrvratna ) ali "komande" na volanu (desna navzgor, leva navzdol)
- avtomatsko - pritisk na gumb (CITY) - vse funkcije so avtomatske oz samodejne
- potem je tu še nekaj "fint" - za razliko od "klasičnega" avtomatskega menjalnika se sklopka ne vkljči s popušanjem zavore, ampak z pritiskom na plin

Bistvena slabost so pojemki med prestavljanjem - glede na recimo DSG ali SMG, ki slednjega "problema" na poznajo, ter seveda ostale tipične negativne lastnosti takšnih menjalnikov (npr. večja poraba) - je pa na drugi strani prava poslastica za vse, ki uživajo v takem načinu vožnje, le nekaj potrplenja in vaje zahteva na začetku.

Meni se predvsem zaradi omenjenih pojemkov ne zdi najboljša rešitev - in bi v primeru, da je mogoče izbirat raje izbral "klasiko" (ročni menjalnik) - ko bodo pri ALFI naredili menjalnike kot pri VW-ju (DSG) oz BMW-ju (SMG) pa bo vsekakor boljša izbira "avtomatika".

LP

Uporabniški avatar
Miholl
Uporabnik

Kraj: Long Melford, Suffolk, England

Napisal/-a Miholl Sr avg 30, 2006 8:18 pm

Ja menjalnik ni ravno najnoveši krik tehnike saj ga poznamo v alfah že kar nekaj let,seveda pa se pripravlja popolnoma novi selespeed za nove modele.
Tale selespeed požre nekaj zmogljivosti in nekaj pri porabi,treba se je tudi navadit na prestavljanje navzdol - recimo pri prehitevanju, kjer si vzame svoj čas, ampak nič pa ni kritično oz. ni slab ali počasen,tisti ki ga imajo ga večinoma hvalijo zaradi svoje igrivosti (gumbki na volanu). Probaj,pomoje ti bo všeč.

LP Miholl

mikko
Novinec

Napisal/-a mikko Če avg 31, 2006 7:39 am

ali moraš takrat, ko daš v rikverc dati nogo na bremzo ?
kako je, če v 1. prestavi čakaš pri rdeči luči na semaforju ?
moraš dati takrat v N ?

yani
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a yani Če avg 31, 2006 10:00 am

mikko je napisal/-a:ali moraš takrat, ko daš v rikverc dati nogo na bremzo ?
kako je, če v 1. prestavi čakaš pri rdeči luči na semaforju ?
moraš dati takrat v N ?

Sicer nimam sam izkušenj z tem (se pa tud sam zanimam za ta avto) so mi povedali, da enostavno držiš premzo, ti avtomatsko da v N, ko pa jo spustiš in daš gas ti pa sam da v 1. brzino. Men so tak povedali.

darwin
Uporabnik

Napisal/-a darwin Če avg 31, 2006 10:31 am

Mojster Miha je napisal/-a:Da razčistimo okrog menjalnika oz SELESPEED različice, ker je glede na zgornje zapise še veliko nejasnega okrog le-tega.

SELESPEED je povsem navaden 5-stopenjski menjalnik s vso pripadajočo "železnino" (zobniki oz zobniški pari + sklopka - suha, enolamelna) bistven "dodatek" pa je t.i. elektrohidravličen sistem (nadomešča prestavljanje z prestavno ročico ter pritiskanje na pedala sklopke)

Bolj učen izraz za to vrsto menjalnika je robotiziran menjalnik - takšnega ima npr OPEL CORSA EASYTRONIC.

Pri SELESPEEDU je možno prestavljati
- ročno - prestavna ročica (naprej višja prestava, nazaj nižja prestava, desno nevrtralna, desno + nazaj - vzrvratna ) ali "komande" na volanu (desna navzgor, leva navzdol)
- avtomatsko - pritisk na gumb (CITY) - vse funkcije so avtomatske oz samodejne
- potem je tu še nekaj "fint" - za razliko od "klasičnega" avtomatskega menjalnika se sklopka ne vkljči s popušanjem zavore, ampak z pritiskom na plin

Hvala za te informacije.
Mikko, tebi pa svetujem, da ga preizkusiš v situaciji, kakršno sem opisal. Pa v vhodih v krožišče se včasih pojavi cukanje, pri iskanju parkirnega prostora na parkirišču, včasih tudi ob jutranjih kolonah, ...
Mi imamo zgoraj omenjenega oplovega easytronica v merivi in z njim ravno zaradi tega cukanja nismo preveč zadovoljni. Sicer se da to cukanje delno omiliti s tem, da pod ravno pravim kotom pritisneš na gas, toda to vseeno ni to.
Če te ne moti, potem ga vzemi, če te bo motilo sedaj, potem se tega nikoli ne boš povsem privadil.
Smo pa morda res malce bolj pozorni na easytronicove napake zato, ker smo imeli pred tem že nekaj avtomatikov. Tako da, če bi mi pred nakupom vedeli za to hibo, potem bi raje vzeli kak drug avto z avtomatskim menjalnikom, ker le nudi neko udobje v vožnji.

Lp
Licet volare si in tergo aquilae volat.

mikko
Novinec

Napisal/-a mikko Če avg 31, 2006 8:50 pm

Sem šel gledat,ima BOSE sistem :twisted:
Kako pa igra kaj to ?
Dobro, še boljše ? :twisted:

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Če avg 31, 2006 9:51 pm

To je malo bolj audiofilska zadeva, ni za nabijanje, pod zadnjo polico je majhen woofer.
Sem vajen boljšega, je pa nad povprečjem prve vgradnje v avtomobilih.
Če nisi zahteven, ti bo super.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

mikko
Novinec

Napisal/-a mikko Če avg 31, 2006 11:47 pm

Ja lej, nisem zahteven , heh...
V volvu je od alpine prologic2 , mi je ok.
V jaguarju je tud en alpine pa bose zvočniki in je noro.
Res pa je, da je pri jagu doplačilo za to 1,2 mio sit ...
Tadva sistema sta mi do sedaj najbolj cool bla, serijsko, katere sem slišal.

mikko
Novinec

Napisal/-a mikko To sep 05, 2006 12:00 pm

Evo , se danes peljal-bom vzel, avto je hud ko strela, selespeed dela, vse štima...
Usnje notri čisto lep, skratka, super :D
V petek pa na trip v Bohinj za vikend :)

Da še kdo kakšne napotke, na kaj biti pozoren pri selespeedu, kako voziti v križišče, dati prvo v N in potem ko je rdeča, držiš bremzo in daš v 1 in nato gas ali kako ?

Uporabniški avatar
vorteks
Novinec

Kraj: lublana

Napisal/-a vorteks To sep 05, 2006 12:11 pm

tvoja prva alfa?
SlikaSlika
SlikaSlika

mikko
Novinec

Napisal/-a mikko To sep 05, 2006 6:29 pm

jap.
prva alfa in 2. avto

Uporabniški avatar
Sonny
Stalni uporabnik

Napisal/-a Sonny To sep 05, 2006 7:49 pm

mikko je napisal/-a:Evo , se danes peljal-bom vzel, avto je hud ko strela, selespeed dela, vse štima...
Usnje notri čisto lep, skratka, super :D
V petek pa na trip v Bohinj za vikend :)

Da še kdo kakšne napotke, na kaj biti pozoren pri selespeedu, kako voziti v križišče, dati prvo v N in potem ko je rdeča, držiš bremzo in daš v 1 in nato gas ali kako ?

Glede križišča ne vem kaj bi bil problem. Morda edino če greš prepočasi in menjalnik pusti v drugi, potem nikoli tiščat gas. Isto kot ne bi pri ročnemu dokler sklopke popolnoma ne spusti (se navadiš in občutiš) oz. pri zelo nizkih obratih. Pred križišči če veš,da boš čakal nekaj cajta na rdeči je fajn dajati v N zaradi obrabe (če imaš v prvi drži sklopko) . Ko dol šalta (pri višjih obratih) , še posebej v prvo je potrebno kdaj dodati gas, da ne cuka. Kar nekaj cajta traja,da pravilno doziraš gas.
Najbolj osnovno je pa malenkostno spuščanje gasa (ne čisto spustit), ko menjalnik menja, da je mehko. Še posebej prva-druga. Pozimi je menjalnik lahko zelo cukajoč dokler se ne ogreje (1-2km +/-). Malo ga pusti na mestu.

Če te še kaj specifičnega zanima vprašaj

Uporabniški avatar
robertos_664
Uporabnik

Napisal/-a robertos_664 To sep 05, 2006 9:49 pm

čestitam za dobro izbiro. čimprej poslikaj pa daj v galerijo.

mikko
Novinec

Napisal/-a mikko Pe maj 02, 2008 12:27 pm

Avto je doživel ribato na avtocesti...Nobenemu se k sreči ni nič zgodilo (motorist je padel za mano skupaj z ženo, ker je zapeljal na olje, je zelo znan slovenec btw...)
Je lepo delal, verjetno ga bom popravil in imel dalje, samo motor iščem.
Če ve kdo za kakšen 2.0TS naj mi lepo prosim sporoči.
Hvala ;)

Uporabniški avatar
alesdrolec
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a alesdrolec Pe maj 02, 2008 1:04 pm

sožalje od mene sma ni mi jasn da iščeš motor če je motorist za tabo padel...

mikko
Novinec

Napisal/-a mikko Pe maj 02, 2008 1:12 pm

motor za alfo, ker je un ribato :)
2.0TS iz alfe 147 ali 156...
Drugače je pa verjetno tudi kdo se mim peljal takat, nedelja je bila 6 dni nazaj, ob 19h,
videl sem F430 ko se je mimo peljal, pa črn gallardo CE tablice itd. :D Jaz pa tam s pokvarjeno alfo :evil:

Uporabniški avatar
alesdrolec
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a alesdrolec Pe maj 02, 2008 1:14 pm

aja ups dojev......
zarad olja iz tvoje mašine ja padu....bed..
ej porihti fajn... :tomidelej:
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 9 gostov