Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Pe feb 16, 2007 8:55 pm

Lahko me takoj banajo, samo kdor kupi Golfa samo zato, ker zaradi značke drži ceno, JE NAJVEČJI b**** NA SVETU. In zaradi takih bedakov sploh drži ceno. Vsekakor je ne drži zato, ker bi bil boljši od konkurentov. Vsak avto kupiš zato ker ti je pač zaradi takih in drugačnih razlogov všeč. Ne pa zato ker boš čez pet let dobil za dva pira več kot za katero drugo znamko.
------

Če ti je všeč limo oblika potem definitivno 9-3. Za Saabom se obrnem, Megana, C4, Golfa ... niti ne opazim.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Pe feb 16, 2007 10:37 pm

se strinjam. Dosti drugih avtov ti lahko nudi dosti več vsega kakor Golf. Predvsem prtljažni prostor in še vse drugo. Nimam nič proti golfom, vendar nevem kaj folk vidi na njih da se takoj zaženejo vanj, brez pet minutnega premisleka. Pa pri Saabu boš lahko ziher imel manj skrbi, kar se kraj tiče ;)
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
kamikaza00
Novinec

Kraj: rogaška slatina

Napisal/-a kamikaza00 Pe feb 16, 2007 10:44 pm

SAAB :!:
crx delsol vti

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Po feb 19, 2007 9:45 am

kdor kupi Golfa samo zato, ker zaradi značke drži ceno, JE NAJVEČJI b**** NA SVETU. In zaradi takih bedakov sploh drži ceno.

Po eni strani dober point, po drugi strani pa... je pomemben končni učinek in sicer dobro ohranjanje vrednosti (če to še drži oziroma če bo tako tudi še v naslednjih letih).
Če bi bil golf objektivno slabši od konkurence, bi bilo res brezveze kupiti ga samo zaradi ohranjanja vrednosti, tako je pa to en dodaten plus.

Sicer moram definitivno dobiti golfa na testno vožnjo, da bom videl, če mi odgovarja (ko sem se zgolj usedel notri, mi je ergonomsko zelo ustrezal). Megana sem že vozil inje zelo v redu avto, le da golf na prvi vtis deluje vseeno malo bolje, konkretno obnašanje na cesti moram pa še preizkusiti, kot rečeno.

Vidim da sicer večina med dvojico golf/megane bolj navija za golfa. Tudi sam se že bolj nagibam v to smer, razen če bi slišal res tehtne argumente bolj v prid meganu ali če bi se golf na testu slabo izkazal (kar sicer ne pričakujem). V bistvu je potem samo vprašanje, ali se splača vzeti 1,6 bencinarja (navadnega, FSI se mi zdi predrag) ali 1,9 TDI (90KM). Slednji je cca 1000 EUR dražji, prihranek pri gorivu je ob 15.000 km okoli 350 EUR, torej bi se ob mojih 15000 km letno višja cena TDI-ja povrnila v 3 letih. Je za razmislit. Sicer bi bil najbrž bolj fajn novejši 1,9 TDI s 105 KM kot stari 90-konjski, a je že precej dražji.
Kaki komentarji na dilemo golf bencinar-TDI? (zmogljivosti , udobje..?)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

apolo
Nov uporabnik

Napisal/-a apolo Po feb 19, 2007 11:26 am

počakaj na novega bravota... tudi sam sem v podobni dilemi

mv46
Nov uporabnik

Kraj: stajerska

Napisal/-a mv46 Po feb 19, 2007 11:53 am

zaj nisem siguren sam kolk jaz gledam reklame pa te jumbo plakate povsod piše o neki akciji za megana z dynamique plus opremo in sicer za ceno 12500eurov kar je za moje pojma zelo ugodno. ne poznam cen golfov ampak za tak denar ga sigurno ne dobiš avta sta po mojem mišljenju tu nekje.
lp

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr feb 21, 2007 9:25 am

Predvčerajšnjim sem šel pogledat v VW salon in se usedel v golfa V (trendline oprema, ampak zdaj ponujajo nek SI paket z avtomatsko klimo pa še polno drugih dodatkov) - občutek je super, boljši kot v meganu. Se moram te dni samo še zmenit kdaj ga dobim na testno vožnjo.
Ampak glede opreme in kvalitete in tudi cene mislim da megane odpade.
Ob praktično enakem seznamu opreme in podobnem motorju (1.6 benz) je golf samo dobrih 500 EUR dražji od megana (in upoštevana je meganova cena z vsemi živimi popusti), s tem da mi deluje notranjost in splošen vtis v golfu občutno bolje, pa sem bil že nad meganom kar navdušen.
Torej, če se vmes ne najde kak dober rabljen Saab 9-3, bo pomladi odločitev verjetno padla kar za novega golfa V, le na testno vožnjo ga pa še moram sprobat (imajo za test 1,6 bencinarja in 1.9 TDI 90KM, bom preizkusil oba).

In nič me ne moti, da je golf meščanski avto, saj sem vendar meščan. 8)
Pred časom je bil golf glede na dobljeno opremo res kar drag, a sedaj je drugače, kot rečeno. In čeprav je peta generacija golfa na trgu že 2-3 leta, to zame ni slabost. Je vsaj večja verjetnost, da so začetne serijske napake odpravljene, pa še nakupne cene so se malo normalizirale.
Pa da se rešim krempljev Renaulta (F1 prvaki gor ali dol, bmk) in podobnih manj prestižnih proizvajalcev, da ne bom kot en fotrov kolega, ki že leta menjava razne modele Forda - pa ne zato, ker bi mu bil Ford tako neznansko všeč, ampak če hoče kolikor toliko dobro vnovčiti prejšnji avto, rabljenega Forda spravi v promet samo, če kupi novega Forda staro za novo. Koortz pa to..
Raje plačam par sto evrov več, pa se vozim v avtu dobre znamke in vem, da ga bom kadarkoli lahko prodal, če bo treba, in to za kolikor toliko dobro ceno.

Sem prišel do ugotovitve, da je bolje (če le finance dopuščajo) kupiti avto boljših znamk in to pač večinoma pomeni nemške in švedske avtomobile pa morda kaka Honda, potem se pa že počasi konča.
Saj načeloma ni nič zelo narobe z raznimi francozi, FIati, Seati, azijci itd., ampak to so avtomobili za tiste, ki bi radi imeli določene zmogljivosti, opremo itd., pa so jim dobre znamke malo predrage. Pač kupijo cenejši nadomestek in to ni nobena sramota, dobro da imamo izbiro za vsak okus in žep. V nižjih razredih je celo bolj racionalno kupiti cliota ali punta kot polota IMO. Pri malo večjih avtomobilih je pa že malo drugače.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Sr feb 21, 2007 9:58 am

ha ha ha
kaj res ne razlikujete med ''dobro'' znamko in ljudskim avtomobilom?
reno in vw sta v podobnem rangu kar se tiče prestižnosti- je pa res da bolj proti balkanu greš, bol ti je vw oh in sploh
golf je danes relativno dober nakup, saj je cena novega modela glede na konkurenco drastično padla
čeprav mislim, da je razlika med modeloma vseeno več kot 500 eur- ker na vw praktično ni popustov- moraš meti veze
pri renoju, pa se da na končno ceno še vedno kej stisnt
a honda je dobra znamka zaradi VTIja??
fantje razlikujte premium znamke od ostalih- premium so ''kvazi dobre'' znamke ostale pač ne- škoda je lahko še tako dober avto - pa le ni Audi- ki je nek minimum premium znamke
ITAK JE PA VSE V VAŠIH/NAŠIH GLAVAH :roll:
lp
Zadnjič spremenil kljukec, dne Sr feb 21, 2007 11:03 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Sr feb 21, 2007 10:42 am

Torej se pol foruma, z mano vred, vozi v nadomestkih avtomobila ? :D
Svašta.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr feb 21, 2007 11:06 am

Kljukec, ni slab point. Ampak...

Pač živimo blizu balkana in "oh in sploh" faktor pri VW-ju ima vpliv tudi na ohranjanje vrednosti avta. Sicer pa se mu podobno godi tudi v domovini Nemčiji, kolikor vem (najbrž pa kar povsod).
Jaz bi na vse to itak rekel "dol mi visi", če bi bil golf res avto podobne ali celo slabše kakovosti od konkurence, ampak ni tako - občutek kvalitete, udobja in ergonomije imam pač v golfu boljši kot v meganu, tako pač je.

Ja, razlika v ceni golf/megane je pa dejansko okoli 500 EUR. Megane je na ceniku celo občutno dražji od golfa, ampak ti seveda takoj dajo neke "popuste"... Vseeno je razlika na koncu samo toliko. Dejansko so sedaj golfi precej cenejši kot pred časom, sem bil tudi sam (prijetno) presenečen.

In, ja, veliko je v naših glavah, ko ocenjujemo različne znamke.
Ampak verjetno so tudi razlogi za to... "Boljša" znamka ima večjo ceno - verjetno ne bi mogla imeti, če bi avto bil dejansko podobne kvalitete. Saj tako glup pa narod menda vendarle ni, da bi iz lastnega žepa plačeval par tisoč evrov več izključno zaradi drugačne nalepke na riti avtomobila.

So pa vsaj pri nas očitno za prodajalce avtomobilov težki časi, zato povsod taki popusti, ugodnosti ter prava poplava reklam za avte v časopisih in na TV. Renault (kjer sem kupil cliota in imajo oj domači naslov) recimo se vsaj enkrat na teden spomni name in mi pošilja pisma z reklamami in ponudbami. Tudi oni vedo, da če me sedaj izgubijo (če kupim nov avto kake "boljše" znamke), me verjetno ne dobijo več nazaj (glej moj prejšnji post o začaranem krogu "staro za novo" sistema cenejših znamk). Če sedaj kupim novega megana, je bolj verjetno, da bom čez nekaj let kupil spet megana (ali laguno, kdove), ker se bom tako lažje znebil prejšnjega avta - E, NEĆEŠ! :D

Celo znamke tipa VW sedaj znižujejo cene in če v takih razmerah kupujem avto, mi ne pride na misel, da bi sploh razmišljal o kateri drugi znamki kot najbolj "uglednih". Pri tako majhnih cenovnih razlikah že ne, zlasti ker vidim da je vtis kvalitete konkretnega avta dejansko ustrezno višji.
(no, ta vtis sem imel v bistvu že prej, ampak cenovne razlike so bile res nenormalne in dejansko sem bil finančno obsojen na Reanault, FIat in podobno, čeprav bi sicer raje vozil VW ali še kaj boljšega - sedaj pa je drugače, tudi Švabi so spustili cene - yay!)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr feb 21, 2007 11:24 am

Samotar je napisal/-a:Torej se pol foruma, z mano vred, vozi v nadomestkih avtomobila ? :D
Svašta.
Ma preberi pozorno - ne nadomestek avtomobila, nadomestek dražje znamke. Razlika.

Saj vem da ob branju mojega razmišljanja najbrž trpi ego marsikaterega lastnika ne-nemških avtov. Ampak ne morem pomagat, če so občutki v golfu, audiju, bmw, saabu... precej boljši kot v povprečnem npr renaultu, fiatu ali citroenu, da ne govorim o korejskih, ki meni osebno sploh ne odgovarjajo (če so pa komu resnično všeč, seveda ne gledam nanje zviška in jim privoščim užitek).

Saj jaz tudi po moji logiki trenutno vozim clio, ki je "nadomestek" VW polota, pa se v tem primeru sploh ne sekiram. Res pa je bila situacija glede občutka v avtu tedaj (pred2-3 leti) ravno obratna - clio mi je bil v testni vožnji v vseh pogledih precej bolj po okusu kot tedanji polo, da ne govorimo o takratnih razlikah v ceni. Pa še grd je bil polo tiste generacije.

Sicer pa podobno velja tudi recimo pri mp3 predvajalnikih, mobitelih, fotoaparatih, računalniški opremi in podobni tehnični šari - cenejši "noname" izdelki so res cenejši in po podatkih na papirju enako dobri, ampak dejanski občutek druge kvalitete ob uporabi se pa opazi, enostavno imaš dostikrat (resda ne čisto vedno) več veselja s kvalitetnim proizvodom uglednega proizvajalca, četudi je malenkost dražji.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr feb 21, 2007 11:37 am

Kolega je kupu pred dvema mescoma novga megana 1.5 dci (105KM) z dynamice opremo k so ga mel neki v kaciji. Avto je bil po ceniku vreden 4.8 MIO :roll: , ampak ti dajo takoj 800 jurjev popusta pa še popust na revozovga delavca je dobil ker ga je kupu v TPV avtu. Torej končna cena avta je bla 3.6 MIO. In po enem mescu je šel avto nazaj na servis ker avto vleče v eno stran. Poleg tega pa še ena lučka v armaturki ne dela zmerej. In so avto mel tam več kot en teden, zrihtal niso nč ker je to kao normalno pr meganu. Pa mu je mehanik reku da to kar ma on narobe ni še nč v primerjavi s tem kakšne napake majo eni megani. To je šrot od avta :!:

Uporabniški avatar
Mick Jerry
Uporabnik

Kraj: okolica Lj.

Napisal/-a Mick Jerry Sr feb 21, 2007 3:36 pm

Joj nekateri kar poskočjo, ko se omeni da ima nekdo bolšji občutekv golfu kot meganu. :lol:
Pa me zanima kolk od teh je vozil oba al pa vsaj sedel v obeh? Dejansko je megan zelo dobro narejen, ergonomija ni slaba, ampak ko se vsedeš v golfa dobiš občutek kompaktnosti, ki ga prinese golf(tudi megane je precej napredoval napram prejšni generaciji) in tudi recimo precej nižje sedenje.
Kolr sm ga vozu ima tudi bolšjo lego, po občutku seveda.

Novi golf pride 2009, megan ravno tako, najbrž celo kako leto prej.
Slika

dare999
Nov uporabnik

Napisal/-a dare999 Sr feb 21, 2007 7:57 pm

Vsako tele ma svoje vesele. Jaz sem se odločil za dinamiko vožnje (vozim focus2)
kjer golf precej peša za konkurenco. Tu mislim v primerjavi z focusom2, mazdo 3, novo honda civic oz. opel astra. Seveda vsi z (kao) sport opremo.
Megana pa nisem vozil, sem samo sedel v njem. In tudi motor 1.6 mi je bil najslabši od vseh v golfu .
Pač vsak se odloči po svoje, najslabše pa je, da se odločiš po takem sitemu kot
se ti, ja čez 5 let pa bom dobil za golfa več kot za megana. Ne boš. Dobil bi če bi sedaj prodaval golfa 4 oz megana. Ker je takrat bila razlika v nabavni ceni dosti večja kot sedaj. In kot si sam ugotovil je razlika sedaj med avtoma 500€ tako da boš čez 5 let dobil za golfa za 2 pira več in niti centa več. Želim pa ti dober nakup in veliko srečno prevoženih km z novim avtom.

LP!

Uporabniški avatar
skyliner
Novinec

Napisal/-a skyliner Sr feb 21, 2007 8:50 pm

da navežem tvoje mnenje o golfu in konkurenci. Se mi zdi da ga konkurentje premagujejo samo v posameznih lastnostih. V vseh ga pa redkokateri. Pac, golf je skupek vseh povprečij, ki ponavadi zadovolji največje število ljudi. Na koncu pa to povprečje poskrbi da ta avto daje najboljši občutek kompaktnosti v tem razredu. Pa poskušam objektivno primerjat vse avte z njim (megane, fokus, astra in vse ostale primerljive avte).
Lep pozdrav!

Uporabniški avatar
tha_man
Uporabnik

Napisal/-a tha_man Sr feb 21, 2007 9:54 pm

Ja, Golf se tud men zdi en tak all-rounder, medtem ko za tiste, ki iščejo bolj specifične lastnosti v avtih, ni najbolj primeren. Zaradi tega avto težko s kako stvarjo navduši, po drugi strani pa imaš zato pri njem tud najmanj možnosti, da te bo čez čas kaka stvar začela motit.

Kar se tiče ohranjanja vrednosti bomo pa še vidli. Zaenkrat se mi za petko niti ne zdi, da bi vrednost ohranjal kaj bolje kot konkurenca (sodeč po avto-netu).

Uporabniški avatar
Bawc
Novinec

Kraj: Podgora

Napisal/-a Bawc Sr feb 21, 2007 10:14 pm

ban je napisal/-a:Kolega je kupu pred dvema mescoma novga megana 1.5 dci (105KM) z dynamice opremo k so ga mel neki v kaciji. Avto je bil po ceniku vreden 4.8 MIO :roll: , ampak ti dajo takoj 800 jurjev popusta pa še popust na revozovga delavca je dobil ker ga je kupu v TPV avtu. Torej končna cena avta je bla 3.6 MIO. In po enem mescu je šel avto nazaj na servis ker avto vleče v eno stran. Poleg tega pa še ena lučka v armaturki ne dela zmerej. In so avto mel tam več kot en teden, zrihtal niso nč ker je to kao normalno pr meganu. Pa mu je mehanik reku da to kar ma on narobe ni še nč v primerjavi s tem kakšne napake majo eni megani. To je šrot od avta :!:

To, da je Megane šrot od avta proti Golfu se mi zdi naravnost smešno, pa ne pišem tega samo zato, ker mam Megana. Poznam tudi kar nekaj ljudi, ki so imeli probleme z Golfom IV, ki je po letniku in izidu modela primerljiv z mojim, pa ne trdim, da je to slab avto. Lahko naletiš na tazga al pa tazga, nikdar se ne ve, mehanikov imaš pa tud vse sorte. Sem pa opazu, da je kakovost izdelave pri VW kar se tiče zunanjosti malce boljša. Pri Renaultih je vse tko nekak narjeno, da res težko kaj rihtaš (recimo luknje pod značkami na vozilu, maska, tesnila strehe in antene). Sam so bli takrat pa Megani kar neki denarja cenejši od Golfa, kako je pa s kvaliteto zdaj pa nebi znal povedat. :)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če feb 22, 2007 11:36 am

Uh, še ena kost za glodat:
sem bral posebno številko nemške revije Auto Motor und Sport, namenjeno pregledu rabljenih avtomobilov, ampak so podatki zelo uporabni tudi pri nakupu novega. Tudi glede zanesljivosti.

V statistiki instituta Dekra, ki je leta 2006 opravila 8 milijonov pregledov vozil, je bilo od pregledanih slabih 9000 golfov V v starosti do 3 leta ugotovljeno, da je dobrih 96% vozil bilo brez napak. S tem je golf V po kvaliteti/zanesljivosti posekal vse avtomobile (od najmanjših do luksuznega razreda), celo Toyota je bila par procentov slabša (corolla in avensis cca 90% brezhibnih v starosti do 3 leta)...

evilson
Novinec

Kraj: Mežiska dolina

Napisal/-a evilson Če feb 22, 2007 11:59 am

sonic... Prebrav sem vse tvoje poste in ti moram povedat da si vse napisal prav in zelo lepo vse povedav :D :clapclap :clapclap :clapclap
Passat 1.8T ---> BMW 523i

Uporabniški avatar
burka
Stalni uporabnik

Kraj: Zasavje
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov