Predvčerajšnjim sem šel pogledat v VW salon in se usedel v golfa V (trendline oprema, ampak zdaj ponujajo nek SI paket z avtomatsko klimo pa še polno drugih dodatkov) - občutek je super, boljši kot v meganu. Se moram te dni samo še zmenit kdaj ga dobim na testno vožnjo.
Ampak glede opreme in kvalitete in tudi cene mislim da megane odpade.
Ob praktično enakem seznamu opreme in podobnem motorju (1.6 benz) je golf samo dobrih 500 EUR dražji od megana (in upoštevana je meganova cena z vsemi živimi popusti), s tem da mi deluje notranjost in splošen vtis v golfu občutno bolje, pa sem bil že nad meganom kar navdušen.
Torej, če se vmes ne najde kak dober rabljen Saab 9-3, bo pomladi odločitev verjetno padla kar za novega golfa V, le na testno vožnjo ga pa še moram sprobat (imajo za test 1,6 bencinarja in 1.9 TDI 90KM, bom preizkusil oba).
In nič me ne moti, da je golf meščanski avto, saj sem vendar meščan.
Pred časom je bil golf glede na dobljeno opremo res kar drag, a sedaj je drugače, kot rečeno. In čeprav je peta generacija golfa na trgu že 2-3 leta, to zame ni slabost. Je vsaj večja verjetnost, da so začetne serijske napake odpravljene, pa še nakupne cene so se malo normalizirale.
Pa da se rešim krempljev Renaulta (F1 prvaki gor ali dol, bmk) in podobnih manj prestižnih proizvajalcev, da ne bom kot en fotrov kolega, ki že leta menjava razne modele Forda - pa ne zato, ker bi mu bil Ford tako neznansko všeč, ampak če hoče kolikor toliko dobro vnovčiti prejšnji avto, rabljenega Forda spravi v promet samo, če kupi novega Forda staro za novo. Koortz pa to..
Raje plačam par sto evrov več, pa se vozim v avtu dobre znamke in vem, da ga bom kadarkoli lahko prodal, če bo treba, in to za kolikor toliko dobro ceno.
Sem prišel do ugotovitve, da je bolje (če le finance dopuščajo) kupiti avto boljših znamk in to pač večinoma pomeni nemške in švedske avtomobile pa morda kaka Honda, potem se pa že počasi konča.
Saj načeloma ni nič zelo narobe z raznimi francozi, FIati, Seati, azijci itd., ampak to so avtomobili za tiste, ki bi radi imeli določene zmogljivosti, opremo itd., pa so jim dobre znamke malo predrage. Pač kupijo cenejši nadomestek in to ni nobena sramota, dobro da imamo izbiro za vsak okus in žep. V nižjih razredih je celo bolj racionalno kupiti cliota ali punta kot polota IMO. Pri malo večjih avtomobilih je pa že malo drugače.