Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Vaš stari avto je že več na servisu kot doma, zato kupujete novega, ob tem pa imate na banki, v delnicah ter drugih naložbah 30.000 €. Za katero izmed spodnjih možnosti bi se odločili:

najamem kredit in kupim avto za 50.000 €
2
2%
likvidiram vse naložbe in kupim avto za 30.000 €
7
6%
kupim si avto nižjega srednjega razreda za 15-20.000 €
56
46%
kupim avto nižjega razreda za 10.000 €
29
24%
kupim rabljen avto za 5.000 €
28
23%

Skupaj glasov : 122

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik

Napisal/-a pilgrim Pe feb 16, 2007 9:56 pm

mire je napisal/-a:js bi dvignu neki kredita in bi si kupu eno garsonjero kiro bi dal u najem in en cenejsi avtomobil
cez par let bos garsonjero prodal in kupu npr. 2 sobno stanovanje
mislim da je stanovanje bol pomebno kot avto
ce bos sel po tej poti bos imel s casom eno lepo stanovanje ter lep avtomobil
ce pa ze bos kupu tam do bivsih 3 mil. vec pa ze ne

tole malo spominja na slovensko narodno pravljico o fantu, ki je na semenj gnal kravo, jo na poti počasi zamenjeval, najprej za osla, osla za gos in tako naprej, na koncu pa je domov prišel z raztrganim košom gnilih jabolk. ;)
lp pilgrim

PRODRIVE
Poznavalec foruma

Napisal/-a PRODRIVE Pe feb 16, 2007 9:59 pm

boljš pa neb mogel povedat
CARPE IMPREZAM

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith So feb 17, 2007 1:31 am

js ne maram novih avtov, pa nemaram mejhnih avtov. go figure :)

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik

Napisal/-a pilgrim So feb 17, 2007 5:32 am

glede na trenutno stanje ankete (N=49)
najamem kredit in kupim avto za 50.000 € 0% [ 0 ]
likvidiram vse naložbe in kupim avto za 30.000 € 6% [ 3 ]
kupim si avto nižjega srednjega razreda za 15-20.000 € 46% [ 23 ]
kupim avto nižjega razreda za 10.000 € 28% [ 14 ]
kupim rabljen avto za 5.000 € 18% [ 9 ]

se kar lepo odraža povprečna slovenska miselnost (z menoj vred :cry: ) - skuriti pol ali še raje dve tretjini vseh trdo pridobljenih prihrankov za "ta mračni predmet poželenja" - njegovo visokost - Avtomobil (mit gros gešriben)

(jeb*š ekonomsko varnost, šolanje otrok, starostne varovalke, penzijo in tretji steber.press) :P
lp pilgrim

Uporabniški avatar
flegmato
Novinec

Napisal/-a flegmato So feb 17, 2007 1:41 pm

Ja seveda nima smisla vse dat za avto. Logično da je treba drugim stvarem dat prednost(čeprav v slo to ni praksa ;) ). In če si doma staršem v napoto ali pa živiš v nekem najemniškem pajzlu absolutno ne boš zapravljal za avto ampak naredo nekaj takega kot je rekel nebivedu(pač obrnil denar na način kot znaš oz ti je na voljo).
Samo ker je to avto-forum, sem jaz pač predpostavil da že imaš osnovne potrebe zadovoljene in imaš 30keur ter predlagal boljši rabljen avto za 10k. Ker s poceni starimi avti maš dlih take stroške kot z novejšimi(3-4 leta stari - 10k) če ne še večje. To da boš pa na avtu zgubo denar je pa pomoje tak vsem jasno.

Je pa to vprašanje tak al tak preveč splošno in odgovor je logično drugačen za vsakega posameznika. Prvo moraš pri sebi razčistit koliko denarja dejansko imaš na voljo za avto in koliko ti pomeni v primerjavi z "ostalim luksozom". Potem pa priporočam da za nakup porabiš pol te vsote. Sigurno pa se ne splača še dodatno zapufat(krediti). :con :ne

Toda, če si ljubitelj avtomobilov in ti vožnja pomeni nek užitek ter imaš možnost(finance) tudi ne vidim razloga da bi brezveze pretirano šparal.

Tak kot je pretirano zapravljanje bedarija, je bedarija tudi pretirano šparanje. V bistvu moraš misliti na prihodnost, vendar tudi na sedanjost, ker ti nobeden ne obljublja da boš dočakal stara leta...:)

@pilgrim: glede na to da je to avtomobilistični forum so rezultati pričakovani ;)
Slika

fajn se mamo :)!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu So feb 17, 2007 10:22 pm

Na žalost je večina uporabnikov tukaj gor še mladoletnih, ki nimajo izpita, še vedno živijo od podpore staršev in pri starših, ter imajo mokre sanje o avtomobilih za 50.000 ali več eurov.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Ne feb 18, 2007 12:30 pm

vse je odvisno od tega kaj maš
nebi vedu- ti bi kupil gozd- v nekaj mesecih naj biu dobil 2x več denarja ( me zanima kje so zelenci, ki bi ti pustili vse posekati- ampak pustmo to)
ko bi dobil ven 60k eur- bi si kupil kaj?
vse razen vlaganja je stran metanje dnarja - torej bi še enkrat kupu gozd- in tako v nedogled- umru pa bi kot starček poln dnarja ki si nebi nič špogal
ko enkrat imaš dovolj, si kupiš tudi kaj zase ;)
jst bi mel raje namesto vikenda na morju- ki je dobra investicija (pa če prav je ne hrt :) ) raje jahto v portorožu- ta pa je slaba investicija- saj je oddajal nebi ( je preveč riskantno)- pa vseeno ne moreš mi ti rečt, da naj si kupim vikend namesto barke ;)
lp

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po feb 19, 2007 7:27 am

kljukec je napisal/-a:vse je odvisno od tega kaj maš
nebi vedu- ti bi kupil gozd- v nekaj mesecih naj biu dobil 2x več denarja ( me zanima kje so zelenci, ki bi ti pustili vse posekati- ampak pustmo to)
ko bi dobil ven 60k eur- bi si kupil kaj?
vse razen vlaganja je stran metanje dnarja - torej bi še enkrat kupu gozd- in tako v nedogled- umru pa bi kot starček poln dnarja ki si nebi nič špogal
ko enkrat imaš dovolj, si kupiš tudi kaj zase ;)
jst bi mel raje namesto vikenda na morju- ki je dobra investicija (pa če prav je ne hrt :) ) raje jahto v portorožu- ta pa je slaba investicija- saj je oddajal nebi ( je preveč riskantno)- pa vseeno ne moreš mi ti rečt, da naj si kupim vikend namesto barke ;)
lp

Tvoje sklepanje je prehitro. Imam gozd in sem ga izsekal. Pač ga je bilo treba zaradi lobadarja. Iz njega sem dobil za okoli 60% več kot sem dal zanj(samo za les sem tok dobil), pa še vedno je nekaj ostalo. Prodal ga nisem, ker sem ga pogozdil nazaj in se bo zarasel, tako da moji otroci bodo imeli zemljo in les, kjer si bodo lahko zgradili vikend. V treh letih bo to zazidljiva zemlja, tako da bom imel 2.2 hektara zazidljive zemlje. Če razdelim to na 1000 kvadratnih metrov velike parcele je to 22 parcel in vsaka bo lahko vredna po 3x tok kot sem dal za vse skupaj. To je zame investiranje in obrestovanje.

Lahko pa bi si takrat, ko sem imel denar kupil avto, danes bi bl pol manj vreden, pa še stroške bi imel z njim.

Nikomur pa ne vsiljujem in mu ne govorim kaj mora narest, to mora vedet vsak sam, kaj bo s svojim denarjem naredil. Samo povedal sem svoje mnenje, ker je bilo v prvem postu vprašanje tako.
adamovc je napisal/-a:Povsem informativno me zanima, kaj bi naredili v naslednjem primeru:

In jaz bi naredil tako kot sem napisal.

trafo66

Napisal/-a trafo66 Po feb 19, 2007 8:28 am

joj je pa res največja bistrost kupiti avto za 30000 evrov in lepo čez enih pet let bo glih 2000 evrov vreden. medtem boš še za popravila in zavarovanja zmetal nanj nekaj tisočakov. pa še zbrca ti ga kdo lahko na ulici. je biznis ni kaj. pravi vložek denarja.

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Po feb 19, 2007 9:22 am

mire je napisal/-a:js bi dvignu neki kredita in bi si kupu eno garsonjero kiro bi dal u najem in en cenejsi avtomobil

vsi podajate take odgovore, kaj pa če je bila anketa zastavljena v smislu, ko vse to že imaš. oz. si že veliko tega naredu pa že kar nekaj maš pa bi si zdej še en avto privoščil? Če gledam nase zdej, bi kupu nekej do 10k evrov (nejbrž rablen avto), ali še malo manj, ostalo pa vrtel naprej pa še pridno šparal zravn da se čimprej odselm od doma. Ker mi pač avto tudi nekaj pomeni in mi je v užitek. Če pa bi že mel hišo, redno dobro službo (lahko rudi podjetje, karkoli kar mi teče), poskrbljeno za družino, nič kreditov ipd. pa bi segel tudi malo globlje v žep. Vsekakor pa ne bi nikoli zapravil čisto vsega premoženja za avto.

lp
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po feb 19, 2007 12:14 pm

eclipse_R je napisal/-a:

vsi podajate take odgovore, kaj pa če je bila anketa zastavljena v smislu, ko vse to že imaš. oz. si že veliko tega naredu pa že kar nekaj maš pa bi si zdej še en avto privoščil? Če gledam nase zdej, bi kupu nekej do 10k evrov (nejbrž rablen avto), ali še malo manj, ostalo pa vrtel naprej pa še pridno šparal zravn da se čimprej odselm od doma. Ker mi pač avto tudi nekaj pomeni in mi je v užitek. Če pa bi že mel hišo, redno dobro službo (lahko rudi podjetje, karkoli kar mi teče), poskrbljeno za družino, nič kreditov ipd. pa bi segel tudi malo globlje v žep. Vsekakor pa ne bi nikoli zapravil čisto vsega premoženja za avto.

lp

eclipse v anketi je napisano takole;
Vaš stari avto je že več na servisu kot doma, zato kupujete novega, ob tem pa imate na banki, v delnicah ter drugih naložbah 30.000 €. Za katero izmed spodnjih možnosti bi se odločili:

Očitno nima denarja ogromno, ampak je 30.000 evrov vse njegovo dodatno premoženje, zato tudi dajemo take odgovore.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Po feb 19, 2007 12:25 pm

nebivedu je napisal/-a:
eclipse_R je napisal/-a:

lp

Očitno nima denarja ogromno, ampak je 30.000 evrov vse njegovo dodatno premoženje, zato tudi dajemo take odgovore.

vse je odvisno od dohodkov- razlika je al je teh 30k eur šparal 1 leto al pa 10 ;)
lp

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Po feb 19, 2007 12:37 pm

nebivedu je napisal/-a:
eclipse_R je napisal/-a:

lp

torej, če prodaš vse maš 30k evrov? zaprosiš še za 20k evrov kredita, kandidiraš za stanovanja na poljanski v ljubljani, ter si kupiš za 50k evrov enosobno stanovanje. to predvidevam, da je mišljeno da ne živiš doma in moraš nekje živet. potem čez par let pa razmišljaš o avtomobilu. če nujno potrebuješ avto pa pomojem do max 2k evrov. Seveda rabš met še stalen kar krepek pritok denarja, da lahko sam sebe vzdržuješ plus avto. Seveda spet če živiš sam. Če si najdeš žensko, ki ima tut 30k evrov, potem ni treba najemat kredita pa mata še za mal pohištva :P

drgač pa ja, če recimo že imaš stanovanje, da ti ni treba tega kupovati, še zmer pravim, da od tolk denarja bi zapravil nekje 5-10k evrov za rabljen avto, ostalo pa obračal naprej, za familijo, hišo in posest naprimer.

drugače pa se opravičujem za površno prebrano, sem v službi pa na hitro prebiram debate..

lp
Slika

Uporabniški avatar
dEjaN_
Novinec

Kraj: dolenjska

Napisal/-a dEjaN_ Po feb 19, 2007 1:58 pm

Kupi si poceni avto, denar ki ti ostane dobr obrni da bo donos čim večji in potem si čez nekaj let privošči boljši avto, in še kakšno drugo stvar ki je bolj pomembna. Lp

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po feb 19, 2007 2:01 pm

@ Eclipse_R

Zakaj hudiča bi nekdo hotu dat 50K evrov za 30 kvadratov ? :lol:
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Po feb 19, 2007 3:56 pm

Najprej najlepša hvala za vse odgovore - moram priznati, da ste me pozitivno presenetili.

Vprašanje sem zastavil zaradi občutka, ki me pogosto obdaja ob branju tega foruma ter tudi ob pogovorih z znanci, da ljudje ob nakupu avta sestavljajo vsemogoče finančne konstrukcije, da se prebijejo do novega (ali rabljenega avta). Počutil sem se namreč kar preveč Gorenca, ko ob podobnem finančnem stanju, kot sem ga opisal v vprašanju, ženi iščem avto do max 10.000 €. Veseli me, da tudi na avtomobilističnem forumu počasi prevladuje bolj dolgoročni pogled na denar, ne le, kako ga najhitreje zapraviti za čim večji kos pločevine.

Sem pa opazil, da so očitno tudi na tem forumu sedaj naložbeni hit nepremičnine (baje, da njihova cena lahko samo raste), kar pomeni, da bom svojo naložbeno nepremičnino moral čim prej prodati :lol: , saj je prav tako splošno optimistično vzdušje najboljši pokazatelj bližajočega se padca (razen, če imate srečo/znanje ali dobre veze, kot Nebivedu).

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Po feb 19, 2007 5:04 pm

Samotar je napisal/-a:@ Eclipse_R

Bom jaz odgovoril, zato ker še za ta denar boš težko dobil v Lj enosobno stanovanje, ki bo dokaj novo.
Slika

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Po feb 19, 2007 6:35 pm

ja.. in to je skoraj v centru, oz. na super lokaciji, je pa na novo zgrajeno, oz. se še gradi ;)

lp
Slika

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Po feb 19, 2007 8:26 pm

stench je napisal/-a:
Samotar je napisal/-a:@ Eclipse_R

Bom jaz odgovoril, zato ker še za ta denar boš težko dobil v Lj enosobno stanovanje, ki bo dokaj novo.

Za ta denar v LJ stanovanja ne boš dobil, niti starega in zmahanega ne.... :(
Je pa soliden začetek, če si hočeš kupiti stanovanje. No, če pa koga že silno srbi 30.000 evrov in jih je pripravljen zafrčkati, naredi veliko pametneje, če gre na pot okoli sveta - ob obujanju spominov mu bo popolnoma vseeno, da se vozi v avto za par tisočakov.
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Po feb 19, 2007 10:29 pm

eclipse_R je napisal/-a:ja.. in to je skoraj v centru, oz. na super lokaciji, je pa na novo zgrajeno, oz. se še gradi ;)

lp

to se mi zdi res prepoceni- ker ne vem zakaj bi nekdo prodajal pod 2000 eur m2-. če se da vse prodat za 3000 sploh na dobri lokaciji in novogradnji
lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov