Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika So mar 10, 2007 12:33 pm

Za vse avte od letnika 98 mora prodajalec, če je pravna oseba, dati garancijo - ampak minimalni garancijski rok žal ni določen. Kje ste pobrali polletno garancijsko dobo, ne vem, če jo dobite, je to dobra volja prodajalca.
Velja pa tudi pri rabljenih avtih enoletni rok za skrite napake (med katere sodi tudi prevrten števec kilometrov). Pri novih avtih je ta rok dve leti. Slabost slovenskih zakonov na sploh pa je, da šepa njihovo izvajanje, zato se jaz na te zadeve ne bi zanašala. Vsekakor je pa treba v pogodbo vključit čim več zadev, če se le da. Tudi našteti opremo (da ne ugotoviš potem doma, da nima električno nastavljivih sedežev, kot je recimo trdil prodajalec).
Več o "pravni" plati kupovanja rabljenega avta poiščite na spletnih straneh zveze potrošnikov, pred kratkim je bil tudi obširen članek o tem v njihovi reviji VIP (št. 11-12, leto 2006, v knjižnicah jo zagotovo imajo).
Zadnjič spremenil protonika, dne So mar 10, 2007 7:02 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 So mar 10, 2007 3:02 pm

jst osebno pr šargiju ne bi kupu avta. sam tale fiat ma starejšo tablco, tak da zgleda kot da ga je dal kdo noter staro za staro...
Slika

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass So mar 10, 2007 3:24 pm

protonika je napisal/-a:Za vse avte od letnika 98 mora prodajalec, če je pravna oseba, dati garancijo - ampak minimalni garancijski rok žal ni določen. Kje ste pobrali polletno garancijsko dobo, ne vem, če jo dobite, je to dobra volja prodajalca.
Velja pa tudi pri rabljenih avtih enoletni rok za skrite napake (med katere sodi tudi prevrten števec kilometrov). Pri novih avtih je ta rok dve leti. Slabost slovenskih zakonov na sploh pa je, da šepa njihovo izvajanje, zato se jaz na te zadeve ne bi zanašala. Vsekakor je pa treba v pogodbo vključit čim več zadev, če se le da. Tudi našteti opremo (da ne ugotoviš potem doma, da nima električno nastavljivih sedežev, kot je recimo trdil prodajalec).
Več o "pravni" plati kupovanja rabljenega avta poiščite na spletnih straneh zveze potrošnikov, pred kratkim je bil tudi obširen članek o tem v njihovi reviji VIP (v knjižnicah jo zagotovo imajo).

POVRŠNO BEREŠ.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Maki3
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a Maki3 So mar 10, 2007 4:01 pm

lublancan je napisal/-a:sam ke ne it...
ko sm jst kupoval avto, sem seveda naletu tud na njegove oglase, ok ga pokliče moj fotr. Avto nezaleten, realni kilomtri, notr se ni kadilo....

pridemo do Celja(sem iz lj) najprej se ustavimo pri prvem(takoj ko prideš iz avtoceste), ki seveda ni taprav in nič ne ve o trgovini z avtomobili z istim imenom kot njegova :lol: :lol: , no whatever, najdemo tapravga
avto karamboliran povsod, zici prežgani, not ko pepelnik...
zravn še en punto isto sranje, že na pogled zjahano
cena... no cena na avtu je bla 150 000 višja od cene na internetu :shock: :shock: in to pri vrednosti avtomobila okol 400 000, ok se že hočm obrnt, pa si premislim in grem do prodajalca...
ga lepo uprašam kje je ta avto, pravi da je zunaj, mu povem, da ma višjo ceno kot na oglasu, mi lepo reče, da ni panike, da mi ga proda za isto ceno kot v oglasu... :D :D
torej brez pogajanj znižu ceno za 150k SIT :lol:

Nasvet? bejž stran, sploh okol celja je pouhno takih dilerjev...

Ne ga srat ane. :) Sj ma pouno mariborsko vsakih 100m ograjo pa not 30 avtov. Sj ma res neki novih glanc samo one stare pa tak spucane, da zgledajo kot iz skatlice.

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika So mar 10, 2007 7:01 pm

bass je napisal/-a:
protonika je napisal/-a:Za vse avte od letnika 98 mora prodajalec, če je pravna oseba, dati garancijo - ampak minimalni garancijski rok žal ni določen. Kje ste pobrali polletno garancijsko dobo, ne vem, če jo dobite, je to dobra volja prodajalca.
Več o "pravni" plati kupovanja rabljenega avta poiščite na spletnih straneh zveze potrošnikov, pred kratkim je bil tudi obširen članek o tem v njihovi reviji VIP (v knjižnicah jo zagotovo imajo).

POVRŠNO BEREŠ.

:?:
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass So mar 10, 2007 7:13 pm

bass je napisal/-a:Garancija velja po zakonu za varstvo potrošnikov za vozila mlajša od 5 let AVTOMATSKO pol leta, ne glede na to kaj piše v pogodbi. Zakona se ne da kar tako izključiti z enim kosom papirja.
Velja pa garancija le za pravne osebe ozr. če kupiš od firme.

Najprej jih vprašaj ali vejo, da je 6 mesecev garancije ne glede na to kar oni trosijo, če vejo in se strijnjajo, kupi avto in ga pol leta čimveč vozi.
Meni se je izplačalo. V pol leta sem popravil eno manjšo napako preko garancije, zdaj avto dela brez problemov še dodatnega pol leta in tudi naprej bo tako.

Zapiši za uho. :P
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS So mar 10, 2007 7:20 pm

nateguni na kvadrat!
Slika

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika So mar 10, 2007 7:31 pm

Sem šla poiskat tisti članek v reviji VIP....
Garancija za rabljeno vozilo
Vedeti je treba, da je tudi za rabljeno vozilo garancija obvezna. Žal pa s podzakonskim predpisom ni določen tudi najkrajši garancijski rok, zato ga sme določiti podjetje samo. Pred nakupom preverite, kakšen gar. rok je določil prodajalec....

Glede letnika 98 - to sem izvedela na zvezi potrošnikov. Kje si ti izvedel za avte, stare pet let?

Uveljavljanje stvarne napake

Kupec lahko na podlagi Zakona o vrastvu potrošniov uveljavlja t. i. stvarno napako na vozilu. .... Prodajalec odgovarja za (stvarne) napake pri rabljenem vozilu eno leto od prodaje vozila.

Tole je pa povzetek stvarnih napak: če nima lastnosti, nujne za normalno rabo, nima lastnosti, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene, če se avto ne ujema z naročenim modelom.

Zahtevek (odprava napake, znižanje kupnine ali zamenjava izdelka - to izbere kupec) mora kupec uveljaviti v dveh mesecih od dneva, ko je bila napaka odkrita.
V prvih šestih mesecih od nakupa je dokazovanje stvarne napake na strani prodajalca - on mora torej dobiti mnenje izvedenca, po šestih mesecih od nakupa pa mora dokaze pridobiti kupec.
Protonika ima bullbar.

xp
Nov uporabnik

Napisal/-a xp To sep 04, 2007 4:16 pm

Šargi je simbol za nemoč naših davčnih organov, tržne inšpekcije in v prvi vrsti nemumosti ali naivnosti kupcev. Poglejte na I-bonu kakšen dobiček in promet prikazuje ta baraba, ki je pred leti prišel ko begunec v Slovenijo.

Primer št. 1
Prodajal Laguno -dizel z 90.000 KM, ugotovljeno na servisu, da je imela 290.000 !!!! km, turbina v zadnjih izdihljajih, karamboliran, vendar se je ustrašil kupca, ki mu je grozil, da ga bo ubil in vzel avto nazaj.

Primer št. 2
Terenca, mislim, da toyoto je prodajal "kot novo", sam pa vem, da je bila "kot nova" toyota karambolirana, saj je trčil on sam v nek robnik in nato še v betonski steber, da je razbil cel blatnik in masko.

Vesela novica je, da so pričeli celjski avtosaloni (Triumph, Avto Celje...) in tudi že Šargi počasi ugašat, ker jim je celo zmankalo idiotov, ki bi jih nategovali. Triumph ima še dva ali tri avtomobile, ki jih prodaja že več kot pol leta, Šargi pa ima še vedno večno zalogo tako "poceni vozil za vas", da vas boli glava - skoraj dobesedno.

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek To sep 04, 2007 5:20 pm

jaz sem ga kako leto nazaj klical za neko vectro 97 letnik 2.0 cdx spolirano tak da ko sem na a.netu gledal slike sem se vido not.. ko se mi je javo sem mislo, da sem dobil kakega balkanca ki dela 14dni na cesti v sloveniji. 2 od 10 besed je znal slovensko seveda sva se zmenla za ogled, pridem tja "nema ga više prodan" .. hvala bogu da sem bil službeno v celju drugače bi ga tam na tablo gor nabil.

Uporabniški avatar
ervin30
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a ervin30 To sep 04, 2007 5:29 pm

nam ga više otišo na balkan( pa še rima se )
Dobra ko bbska.
stara,okrogla, malo bolj siroka ..v svojih najbolsih letih pregresno draga .. zaj parkrat rukjena pa ze dostopna...

Uporabniški avatar
maius28
Novinec

Kraj: Gališki slapovi

Napisal/-a maius28 To sep 04, 2007 5:35 pm

speedfreak je napisal/-a:joj ne. Lej tko ti bom reku..prvo kot prvo sta 2 Šargija ( no ubistvu so trije ampak to zdej nima veze). Nedavno nazaj sem pri enmu gledal mislim da eno astro, ki je imela (kao) servisno knjigo..seveda je imala PRAZNO servisno knjigo, ampak prodajalec se je malodane stepel z mano ko sem mu js trdil da to zame ni servisiran avto. Kot drugo, pri njemu so avti tako spucani in spolirani da še svoj lastni avto ne bos prepoznal če ti ga oni obdelajo, kot tretje, ne bom rekel da je ta avto slab ( kater te pa sploh zanima? ), ampak pojdi na ogled z veliiiiiko mero dvoma in z ekipo mehanikov če je le mozno ker sta znana nategatorja in sta v poslu že vrsto let, torej poznata vse trike pa še kakega novega sproti izumita če je treba :D

Se strinjam. Bejž stran. :!: :!: :!:
Nikoli ni prepozno.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak To sep 04, 2007 8:30 pm

Tudi jaz sem ga ujel - nategatorja!

http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=102

Uporabniški avatar
K@TJA
Novinec

Napisal/-a K@TJA To sep 04, 2007 11:39 pm

lahk sam rečem, da mam zelo slabe izkušnje in ,da pr njemu ne kupim več kdaj kakega avta,od zuni zgleda avto zlo ohranjen ,drgač pa boljš da ne govorim,se strinjam z tistim uporabnikom, ki ti je dal komentar ,da če bi jim prodal svoj avto ti ga tak obdelajo da niti neb vedu ,da je to tvoj avto,ko bi naslednjič pršu k njim,Ti odsevetujem nakup avta tam res,pa mislim ,da nisem edina ,ki tak misli.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Sr sep 05, 2007 5:55 am

Tudi sam iz Celja pa ti o teh dilerjeih povem samo: bejž od tam kolikor te nesejo noge. Razen če rad preživljaš begunce na svoje stroške in uživaš v vožnji avtomobila na servis.

leoCar
Poznavalec foruma

Kraj: prekmurje

Napisal/-a leoCar Sr sep 05, 2007 6:52 am

Ko je punca kupovala avto sva tudi šla gledat eno Citroen Xsaro, pa kot že napisano avto od zunaj ko nov, ko pa odprem pokrov motorja pa bi me skoraj kap, ventil dekl rjav ko da bi avto bil dve leti brez haube, motor ne vžge pol tisti balkanski tip reče, saj veš akumolator je zelo slab, pa poveže kable z enega pasata zraven, pol po par preizkušanj avto vžge, najprej samo po treh cilindrah, pol pa ne drži prostega teka, mi je tip rekel "daj gas slobodno ajde" :lol: Jaz pa malo ne do blokade, on pa "daj, daj ajde" sem si mislil kaj pa je z tabo saj pa je mrzel motor....tako da motor je bil čisto v kurcu, prevoženih pa naj bi mel 147kkm klima ni delala, servisna je mela samo prvi servis vpisam, on pa kao da ma avto servisno potrjeno :roll: spredaj vezna pločevina še v osnovni barvi, hladilnik vode zvit, servo črpalka mastna kot da bi jo z oljem polil, zavorna tekočina na MIN.....
Še bi lahko našteval....

Tako da se na daleč izogibajte tega dilerja :!: :!: :!:
BMW E46

Andy
Poznavalec foruma

Kraj: sLOVEnija

Napisal/-a Andy Sr sep 05, 2007 9:24 am

ma kaki šargi halo, ne me jebat :lol:

Andy
Poznavalec foruma

Kraj: sLOVEnija

Napisal/-a Andy Sr sep 05, 2007 12:15 pm