Imel ibizo bencinca isti letnik kot je ta, ki jo kupuješ. Najprej moraš vedet nekaj: ibiza je bila "mišljena" kot šport wannabe car, je nemški avto (delali ga v španiji, govorimo zdej o osnovi) in vsi Seati so, ker se vozim v njih že celo življenje so bolj ali manj trdi, zato pa se vsaj ibize (tudi ta tvoj model) prekleto drži ceste. Clio je francoz ter s tega stališča res bolj mehak avto. Sam imam tudi kolega, ki je serviser in mi že skos popravlja avtomobile: za renault niti slišat noče, čez Seate pa nima veliko zapovedat. Prav tako smo imeli doma že 5 novih Seatov pa ni bilo nobenega problema, pa mama vozi Schumacher wanna be. In njena zadnja dva modela ki jih je vozila, se še vedno vozita po naših cestah

. Seveda pa ti nič od navedenega ni garancija, da je ibiza boljša od nagledanega clia. Važno je kako, se je z avtom ravnalo - skratka ne zaleti se na vrat na nos.
V osnovi če bi izbiral med Ibizo in Cliom, gre moj glas Ibizi, če pa gledaš na stroške, so glede zavarovanja in skladov nižji tisti za clia. Vendar poglavitno je stanje avtomobila. Če sta bila menjana oba odbijača + avto vleče v levo + ... vsaj meni to ni noben dober znak. Če ti je do avta, ga vzami in ga pelji h kakemu mehaniku, da ti avto priklopi na tester in pogleda, če je vse uredu, potem ga naj dvigne in pogleda podvozje (če je kje udarjeno, fejst porisano, ipd fore...). Namreč v eno stran avto lahko vleče iz več dejavnikov: ena guma manj napolnjena kot druga, necentrirana kolesa, posledice udarne jame (potrebna optika), potem pa pridejo na vrsto še hujše stvari. Nebi tudi škodilo preveriti v kakšnem stanju je jermen in turbina, glede na število km. Glede notranjosti je pa takole: v te ibize so vgrajevali en falus od plastike in ravno kluke (z notranje strani), naslon za roke (kjer je gladka plastika), tipke se prekleto hitro znucajo (ko ti bo kluka v roki ostala se ne preveč čudit - na svoji ibizi sem menjal na obeh straneh, na toledu eno modelno leto nazaj enako). Če pa so zmatrani sedeži, volanski obroč, strop pa je že druga pesem. V kolikor rabiš ti pošljem nekaj svojih slik ibize preden sem jo letos prodal - pa primerjaš. Prevoženih je imela 98500 km. Rje pa na 7 let starem avtu, moj je bil ob vožnji po snegu spran v wapom (oz v avtopralnici na pranju podvozja), ves čas zunaj, pa ni bilo sledu o rji.
Sedaj pa k porabi: če si avto tistih 5 km bolj tiščal, potem je poraba 8.2/l na 100km nekje normalna (motor se šele ogreva, olje prav tako, samo speljevanje pa žre). Sicer taisti motor v Seat Toledu (isto modelno leto) pije po mestu 7.5l / 100km, na relacije pa med 4.5l do 5.5l / 100km, s klimo in nežno na nogo. Poraba avta je visoka: daj človeku 10€, pa se pelji z njim 30km in preveri porabo. Če je čez 6l ob normalni (bolj nežno naravnani vožnji), potem avtu nekaj fali. Še več: npr moj Leon 1.9 TDI 105 KM, ki je od Ibize še za slabih 300kg težji in nežni tački popije dobrih 7-7.5l po mestu, nekje tukaj je tudi poraba dobre pol tone težjega WV Tourana (mestni ciklus, isti motor). Zato ti pravim, da maš to nekam visoke številke. Seveda pa gas, bremzanje 2m pred semaforjem, nabiješ s katerimkoli avtom po mestu tudi 12l / 100km brez problema. Če malo pogledaš še na
http://www.poraba.com, ti avto več kot 5.7l/100km ne sme piti na kratko povedano.
Torej odkar sem na svetu, smo imeli doma kar nekaj seatov: dve cordobi, dva toleda, sedaj Leona, mama pa je šaltala na WV. Nikoli nobene težave, kljub temu, da mama motorju ni pustila dihat. Kakšna žarnica, kljuka, varovalka, to je vse. Je pa bil vsak avto res redno na servisu, potem garažiran in mama je počakala da se ogreje, potem pa gasa. Sam pa sem kupil pred 3 leti 4 leta staro Seat Ibizo; avto zunaj zgkedal kot nov, ni bil razbit, tudi šel je normalno... a crkovalo je kasneje vse po vrsti: v 3 letih sem menjal: na 70.000km zobati jermen (50.000 km prehitro), altenator, celoten auspuh (zadnji in sprednji lonec al kako je že), vse zavorne diske, filtre, kable do valjev, obe kljuki z notranje strani, kable zavor, senzor za temperaturo motorja, senzor za vbriz goriva (a je tu tista neka lamba sonda al neki takega), sklopko,... pa še kaj bi se našlo. Več kot očitno torej, je ta avto, kljub temu, da naj bi bili redni servisi (žigi uradnega servisa) prekleto utrujen. Ko se mi je na koncu naredilo k*** šlus v volanu med vožnjo, se iz volana začelo kaditi in je volan blokiral, tako da me je skoraj odneslo še iz ceste, sem dal avto popravit, prodal. Tudi poraba za 1.4 motor s 60 konji je bila s klimo katastrofalna. Ob začetku (torej na 58.000km ko smo avto kupl) je bila ta 11l / 100km. Po prvem servisu, je padla na 9.5l/100km. Ko so le menjali altenator, kable za vžig in kasneje še filtre, je po servisu na 90.000 upadla na sprejemljivih 6.0 do 6.5l/100km, kar je spremenljivo - spet praktičen dokaz, kaj pomenijo redni servisi za avto. Če si ga vozil po vseh popravil s klimo je šlo za odtenek pod 8, mesto 9. Iz vseh teh servisov in problemov, lahko potegnem, da avto ni bil zlat, kot je ob nakupu zgledal, vendar kljub temu da je bil zgonjen in zgleda nesevisiran kot bi moral biti (o veredostojnost tistih žigov še vedno ne verjamem), pa kljub vsem odpovedim (npr altenator, raznorazni kabli, kurcšlus) nisem nikoli obstal za dlje kot 10min na cesti - vedno sem se prpelu do servisa, kar je tudi svojevrstem dosežek in priča, da je WV ne odpove do konca dokler, res kaj kritičnega ne gre. Težav, kot je puščanje olja in podobne zadeve, pa nikoli nisem imel. Tako, da brez temeljitega pregleda, nikakor ne kupi avta. Če te še kaj zanima glede ibize, pa piši

.
P.S: recimo, da se odločiš za Ibizo, poglej si malo avto.net - imaš kar nekaj podobnih cen, tudi novejših modelov za ta denar... pojdi in vsaj pelji še kako ibizp dizla, da boš avto poznal, in vedel, lej tale gre pa mnogo lepše k un tam... kljub vsemu, je pa nekaj. Vgradnja voltmetra in merilca temperature olja, bi meni sicer sličilo na človeka, ki ve, kako ravnati z dizelskim motorjem (ko se zagreje še olje, damo gasaaa) - problem, pa je, da je mogoče hotel zgledat pošten, ko je povedu, da je odbijače menjal,... v resnici pa je bilo kaj hujšega. Mogoče pa ga pobaraš za račun tega popravila, zapisnik servisa, kaj podobnega, si sposodiš merilec debeline laka pa ga malo pomeriš. Avto na slikah izgleda relativno uredu, kar se da razbrati seveda. V tipa rahlo dvomim zaradi tiste štorijo o čigumiju in podobnih forah... (čeprav poznam nekoga, po imenu mama, ki je imela fleke na avtu, pa jih je šla s glici gobico dol drgnit in neprešaj, kaj je naredilo z lakom... )