Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka So nov 17, 2007 11:46 pm

Sam mam punto mk1 1.7TD 52 kW ma pa že preko 210000km

poraba za dokaj dinamično vožnjo(beri težko me vidiš prvega v koloni :P ) je okrog 6 litrov, ce malce manj tiščiš pa se hitro pribliza 5 litrom pa še nekaj
res pa je da so nekateri deli za tegale dizlaša dražji od tistih za bencinarja in jih je vcasih tezje najdit
lp rutenka
lakom lačen hoče papico

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Pe nov 23, 2007 8:25 pm

Fiat punto 55 ima pri relaciji + nekaj mesta porabo cca 5,6L brez kakšnega šparanja ali penzijonistične vožnje - normalno po omejitvah. Edit: Če imaš lambdo v p. lahko pije tudi 10L

Če se odločaš med Puntom 1 bencin ali dizel in se ne voziš dosti, bi jaz vzel bencinca, ker poraba je skoraj enaka, stroški vzdrževanja pa precej nižji, pa še lepše se pelješ. Glede motorja ne vem katerega se splača, pri hiši imamo (/smo imeli) 3 fiatove 1.1 motorje (55KM), pa z nobenim ni bilo nikoli problemov. Na pokrovu ventilov ponavadi malo pušča olje, a je brez veze popravljat, ker pušča zelo malo, pa tudi motor ne pije olja. Če pri menjavi olja na 10.000km natočiš olje do max, ponavadi sploh ni treba nič dolit do naslednje menjave.
Zadnjič spremenil Primoz_86, dne Pe nov 23, 2007 10:18 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe nov 23, 2007 9:02 pm

IcEm4n je napisal/-a:Falco, za kater avto gre?

Sicer sam se tud na konc tud nism mogu odločt, al dizl al bencinc (ista konjenica), a ko sem na ene parih koncih vidu in slišu previsoko porabo bencinca (tud 9 litrov), sem se raj odloču za dizla (čeprov je bil nekak favorit že od samega začetka), pa se mi zdi, da delam kolkr tok kilometrov, da se mi splača (čeprov se bo zih kkšn najdu, k mi bo to očital. :lol: )

Kot je Falco reku, dizl ni lih primern za kratke razdalje (da se do prve gostilne v vasi zapelješ).

Kaj si kupil je cisto tvoja stvar ( res je pa da ima 1.4 bencinar v corsi obupno premalo navora ) ampak se bom obregnil ob porabo, ki si jo napisal. jaz je ne spravim čez 8 pa če delam še take bedarije na cesti, ob moji normalni voznji ( ki je vse prej kot pocasna, kot primer, jaz normalno slatam nad 4000 obratov ) je poraba 7 litrov, ce vozim kot penzionist se da spravit tudi na dobrih 5 lirov), en, ki ga poznam ima corso d, 1.4 tp, pa ima relacije 3 km v eno smer in ima zdaj porabo 6,5 litra, poleti je imel kake pol litra manj...torej ni take bistvene razlike, ki bi upravicila skoraj 2000 evrov razlike, razlika je predvsem, da je dizel lepse vozen zaradi navora, ki ga ima bencinar ene tok kot honda 8 torej nič :D ). aja pogovarjamo se o oplovem 1.4 twinport motorju in 1.3 dizlu ( cdti oz jtd v originalu )
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Pe nov 23, 2007 9:56 pm

Jaz sem si nakratko preracunaval porabo goriva.
PRej sem mel unota 9l povprecne porabe.
Nedelam dosti kilometrov ampak useeno okol 15k na leto od oke.
poraba na 1000km
-pri porabi goriva 9l je to 90l mesecno torej 90eurov
-pri porabi dizla vectra 6.5l je to 65l mesecno torej 65eurov.

Torej ce na mesec bi nardil samo 1000km bi prisparal 25eurov, kar znasa letno 300eurov. (ce bi naredo letno 12k kilometrov)
Meni odgovarja.

lp

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So nov 24, 2007 2:44 pm

monster_d je napisal/-a:Jaz sem si nakratko preracunaval porabo goriva.
PRej sem mel unota 9l povprecne porabe.
Nedelam dosti kilometrov ampak useeno okol 15k na leto od oke.
poraba na 1000km
-pri porabi goriva 9l je to 90l mesecno torej 90eurov
-pri porabi dizla vectra 6.5l je to 65l mesecno torej 65eurov.

Torej ce na mesec bi nardil samo 1000km bi prisparal 25eurov, kar znasa letno 300eurov. (ce bi naredo letno 12k kilometrov)
Meni odgovarja.

lp

Za teh 300 evrov pa imaš registracijo ( ti pol jaz pa celo pri petki) In men se pri petki pozna ogromno..... prej poraba 6.5do 8 zdaj pa 4 do 5. Delam pa 2500-3000Km na mesec zaj pa računajte....

In to sem ti jaz govoril pred štirimi leti pa si se norca delu.... končno si prišu k pameti :P
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' So nov 24, 2007 6:24 pm

monster in lisko, vama še malo manjka do popolne računice. nista računala na dejstvo, da bosta za dizla odštela nekaj več denarja kot za bencinarja, če bi odštela enako vsoto, morata v zakup vzet da bo dizel starejši letnik, kar pa spet potegne za sabo večji riziko okvar, pa še eden izmed faktorjev: vzdrževanje in morebitne okvare, tukaj so šibke točke dizla. tista najbolj "vroča" točka pa je, da je trenutno dizelsko gorivo dražje od bencina in če gledamo s strani trgovcev (naftnih družb) se jim bo splačalo, da bodo imeli dizelsko gorivo dražje, ker bo več dizlov na cesti kot bencinarjev.

samo poraba, denimo 5l/100km se pri dizlu sliši lepo. ;)
[OO-(||||)(||||)-OO]

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So nov 24, 2007 11:53 pm

Falco' je napisal/-a:monster in lisko, vama še malo manjka do popolne računice. nista računala na dejstvo, da bosta za dizla odštela nekaj več denarja kot za bencinarja, če bi odštela enako vsoto, morata v zakup vzet da bo dizel starejši letnik, kar pa spet potegne za sabo večji riziko okvar, pa še eden izmed faktorjev: vzdrževanje in morebitne okvare, tukaj so šibke točke dizla. tista najbolj "vroča" točka pa je, da je trenutno dizelsko gorivo dražje od bencina in če gledamo s strani trgovcev (naftnih družb) se jim bo splačalo, da bodo imeli dizelsko gorivo dražje, ker bo več dizlov na cesti kot bencinarjev.

samo poraba, denimo 5l/100km se pri dizlu sliši lepo. ;)

Se vidi da me slabo poznaš :) Petko mam že 4 leta... in sem takrat dal 20 jurjo več kot za primerljivega bencinarja..... Jeep pa je 96 letnik z vso opremo za pol cene kot se prodajajo....

Govorim za rabljene avte.... kilometrina in okvare mi ne predstavljajo težav....šravfam sam dele se pa da dobit tudi cenej če se znajdeš ( mala generalka na petki me je prišla 80 evrov, ko je pred mescem spipalo dihtungo....Menjano pa vse od jermenov ,teflonov,tesnil...)

Niso vse samo pooblaščeni servisi veš ;)

Sicer kak za koga.... sam pa nimam dizlov zarad tega ker bi bli in ali pa ker bi ne vem kako prišparal ampak zato ker mi je v užitek jih vozit. Je pa res da je pri turbinskih motorjih možnih dosti več okvar to se strinjam. Ampak če pa pogledaš SDI motorje (navadne dizle) so pa praktično neuničljivi....in o teh dizlih se jaz pogovarjam da ne bo pomote.... prav tako pijejo manj...za vsakdanjo uporabo pa so povsem uporabni za fijakanje oz. vožnjo iz točke a do točke b.... ampak seveda današnja mularija pač more met čim več konjev, čim večjo končno in čim večje sunke v hrbet.....takrat pa avti crkujejo ja.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d Ne nov 25, 2007 1:27 am

Lisko primer sem samo dal da delam 12k na leto, naredim pa ziher nekaj vec.
Drugace pa jaz tudi servisiram sam, sem pred kratkim delal velki servis in nisem nic kaj drazjega materiala mel kot za bencinarja, razn olja katero pride mogoce 20eurov vec.

Sem sam tudi dolgo bil dizl ono pa tretjo ampak ok... Tak ko si reko sem priso k pameti :lol:
Plus tega da dandanes ko prodajas avto ce je sploh kaki vlki ga tezko prodas ce ni dizl.

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' Po nov 26, 2007 4:41 pm

lisko, pri taki stari gari vredni gajbo pira res nimaš kaj zgubit, ampak kdo še danes kupuje take dizle? punca ima cliena 1.2 60PS in ji pije slabih 5 litrov, tukaj tudi ni nevem kake razlike. jaz pa sem pisal o novejših avtih, vsaj letnik 2000 in več. ;)
[OO-(||||)(||||)-OO]

Uporabniški avatar
W_Golf
Novinec

Napisal/-a W_Golf Po nov 26, 2007 5:38 pm

Čist se strinjam z liskotom. Mularija sam gasa pol pa jokat pa nism js kriv....

Trenutno ste teh 14dni pametni tisti ki tankate bencin.
Se oglasim čez par dni pa bomo vidli kk bo.
Kot sem že povedu: nočem bencinrja pa če mi ga ker šenka, ka tkuj prodam.

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' Po nov 26, 2007 8:34 pm

jaz pa nočem "smrdljivca" ker se mi ne splača. mogoče ko bom v penziji bom drugače razmišljal. :lol:
[OO-(||||)(||||)-OO]

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d Po nov 26, 2007 11:49 pm

Ucasih je prav fajn pogledat kako dimno zadevo za sabo vleces :lol:

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 To nov 27, 2007 5:42 am

Pol pa pejt z 1.2 bencincom na morje na avtocesto, katastrofa, si kupiš turbodizlaša se pa peleš ko za hec, hriba sploh ne občuti, zato je turbodizlaš zakon!

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo To nov 27, 2007 6:52 am

dnovak24 je napisal/-a:Pol pa pejt z 1.2 bencincom na morje na avtocesto, katastrofa, si kupiš turbodizlaša se pa peleš ko za hec, hriba sploh ne občuti, zato je turbodizlaš zakon!

pa nemorš primerjat 1.2 pa turbodizla no :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
sej ni čudno da se pol folk kregat začne,glih zaradi takih izjav :idea:
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To nov 27, 2007 5:24 pm

lahko pa da ga primerja z 1.3 ali 1.4 dizlom
Slika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To nov 27, 2007 6:49 pm

Falco' je napisal/-a:lisko, pri taki stari gari vredni gajbo pira res nimaš kaj zgubit, ampak kdo še danes kupuje take dizle? punca ima cliena 1.2 60PS in ji pije slabih 5 litrov, tukaj tudi ni nevem kake razlike. jaz pa sem pisal o novejših avtih, vsaj letnik 2000 in več. ;)

Jaz jih...... in verjem da je njihovo vzdrževanje dost cenej kot pa marsikateri avto..... če pa bi kupo novga pa bi kupo 2.0 SDI ..... neuničljiv motor.
Slika

ford boy
Novinec

Napisal/-a ford boy To nov 27, 2007 7:23 pm

jaz pa dizela sploh nebi imel.

prvo kot prvo je dizel zdaj dražji od benzina.
drugo kot drugo pa je vzdrževanje dražje.

se ti sploh ne splača imet dizela.

ti pa ne moreš primerjati 1.2 in 2.0tdi
primerjaj 2.0 in 2.0tdi in boš videl kateri ima boljši pospešek in način vožnje

ford boy
Novinec

Napisal/-a ford boy To nov 27, 2007 7:23 pm

jaz pa dizela sploh nebi imel.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz To nov 27, 2007 7:35 pm

ford boy je napisal/-a:jaz pa dizela sploh nebi imel.

Kje te primerjave dobivate... :/ Primerjaj 2.0T bencinarja pa 2.0T(di) dizla ali pa 2.0FSI recimo pa 2.0SDI. Bo vsaj pošteno...
Sicer se da razbrat da si zagovornik bencinarja, v tvoji primerjavi pa mislim da bi dizl zmagal ;) Odvisno seveda kater motor točno..

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To nov 27, 2007 7:48 pm

kaj, ko bi vi poleg negativnih lastnosti dizla tud pozitivne (npr poraba, navor..., zdj do prejšnjega tedna cenejša nafta kot bencin in sm prepričan, da bo kmal spet cenejš)?
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov