sonac je napisal/-a:Živijo!
Doma se odločamo za nakup novega avta in nekako nam je v oči padel nov Ceed, o katerem se sliši veliko dobrega. Problem pa seveda nastane pri ceni. Osnovna verzija (LX) za 12000€ bi sicer še nekako prišla v poštev, vedar na žalost nima klime. Oprema je sicer že kar solidna, vendar kdo bo danes kupil avto brez klime...bi bilo res neumno.
Zato me zanima, če se morda že kaj ve, ali bodo zdaj proti novem letu in na začetku naslednjega leta kakšni popusti, saj je LX FRESH verzija, ki ima klimo kar 1300€ dražja, kar pa nam je že preveč denarja.
Odkar se v prometno piše leto registrcije avtomobila, je prav falus, al je letnik 2007 avto ali 2008, tako da nekih bajnih popustov ne gre pričakovati - in čakanje na popuste je jalova stvar: ta mesec bo 500 €, nasledn mesec bo 600€, bi počakal mogoče bo pa 700€ - s to filozofijo nikoli ne boste kupil avtomobila - tako, da čakanje na popuste je bolj jalovo - ker potem lahko čakaš v nekončnost.
Sedaj pa k dejstvom: zagotovo bodo osnovni stroški avtomobila pri CEED malo večji, sam ima kar 109KM (mislim da gre v višji razred za zavarovanje) ter tudi osnovna cena je napram punteko 1.4 16V v 90 konji, če sem prav pogledal cenik višji. Tukaj pa se za moje pojme, kar sem o obeh avtomobilih prebral, zaključijo minusi Ceed. Kaj sam vidim kot prednosti ceed:
- Ceed je večji avto, ima večji prtlažnik, kar je zagotovo plus pri vsakodnevni uporabi avtomobila, tudi ledvena opora pri sedežih ni zanemarljiva zadeva na daljših vožnjah
- Ceed ima alarmno napravo, kar ti prinese popust pri zavarovanju, sicer ne zdej 50%, ampak vendarle nekaj je
- Vse avtomobilske teste, katere sem bral, je Ceed preklemano pohvaljen, Puntek pa take hvale ne doživlja
- Take garancije pri Fiatu ne dobiš - 5 let ni zanemarljiva garancija in na motor ter menjalnik 7 let -> impresivno; vendar pazljivo, ker... (več o tem spodaj)
Iz te perspektive in samo 1000€ razlike nimaš kaj študirat - če bi sam kupil nov avto in bi izbiral med tema dvema - absolutno ceed, več avta za podoben denar (garancije in te zadeve niso za odmet, kot sem rekel). Sedaj pa takole: če imate 12.000€ za avto, ni hudiča, da jih nebi še 1000€ napraskal in kupil ceed. Razen če je 12.000€ popolna meja, kolikor ste sposobni za avto, da ne bote sam suh kruh pa vodo jedl dat, ampak potem je vprašljivo, če si res lahko takšen avto privoščite - upam, da razumeš kaj želim povedat -> če po vašem odločanju zmaga ceed, ker avta ne kupuješ za 2 lete, se da tist dnar napraskat - mogoče malo skromnejše poletne in tokrat zimske počitnice pa se stvar napol pokrije.
Ob nakupu pa seveda probajte še upoštevat koliko so cene servisev za punteka: recimo ma puntek 2 lete garancije, pol ga bote pa fural na nepooblaščenca. Koliko to pride draže napram kijim uradnim servisem (garancija je vezana na servisiranje pri njih), kakšna je cena rezevrnih delov za ene in druge avte (to bodo tuki gotovo vedl povedat) in še, ali poznate za eno oziroma drugo znamko avtomobila serviserja - tudi to ni zanemarljivo. S tega vidika namreč je lahko tistih 7 let garancije tudi medvedja usluga. Okvirne cene servisev pa vam morajo povedat, potem pa jih mimogrede preveriš še pri drugi avtohiši z isto znamko vozila - res težko ane.
Tudi sama cena 1000€ ni cela cena razlike v avtomobilu: predvidevam, da se dosedaj ni mama furala z otroškim vozičkom: zapelte se v par puntek avtohiš, dejte naredit cenitev dosedanjega avta - kateri vam dajo največ za star avto -> lahko to uporabite pri drugi avtohiši za boljšo cenitev. Podoben scenarij velja za par cen modela KIA in punta, potem pa taprave malo prviješ. Zagotovo se, da če niste leseni redno ceno avtu, skupaj z gumami in navigacijo zbit (mogoče odkloniš navigacijo za nižjo ceno, gume pa obdržiš - ali pa navigacijo prodaš dalje). Malo iznajdljivosti bi sam pričakoval od ljudi, ki skušajo priti do optimalne cene avtomobila

.
In smo pri opremi: zdej ne vem če si že kdaj opazoval (nočem narediti s tebe b*****) ko sklepa pogodba o zavarovanju - količina opreme v avtomobilu je dvorezen meč -> fajn je že, a na koncu, če gledaš na avto kot prevozno sredstvo, potem celo življenje vsak kos opreme plačuješ... (+1% na osnovno ceno zavarovanja za navadno klimo, + 1.8 % na osnovno ceno zavarovanja za avtomatsko klimo, +1% na ABS, +1,3 % na lite felge, + X% na kovinsko barvo,....) in potem cena fino raste. Zato obvezno dat tudi zračunat, koliko pride za avto zavarovanje. In to ne tako: od oka, ampak zahtevaš izpisek zavarovanje, kjer so RES vključene vse postavke. Ko boste to mel doma, skupaj s papirji za en in drug avto, pa se dejansko lahko začnete odločat na osnovi dejstev. Prav tako predlagam, da gre tvoja mama na testno vožnjo (ne 50 kilometrov), ampak vsaj 300 kilometrov, da spozna en in drug avto, da pogleda na enem in drugem kakšna je poraba goriva (ob današnjih cenah ni zanemarljiv podatek).
... zakaj to pišem: sam sem hotel kupiti Cliota storia 1.5 DCI -> to trenutno kljub dvem uredu plačam bi zmogla s punco sama vdrževat in odplačevat. Ker sem študent, mama kredita za cliota (10.000 €) ni hotela podpisat, ampak je vzstrajala skupaj s frajerjem na boljšem avto - saj lepo od nje. Potem smo začel pri Seat ibizi (okoli 13.000 € za dizla, spet ni bil dovolj dober...) in na koncu, kljub temu, da sem bil js zaradi cene odločno proti pri Seat Leonu 1.9 TDI z aerodinamičnim paketom (Nitro). Ker je bila men cena 19.250€ še vedno preveč v oblakih sem izsilil vsaj to, da so tisti odbijači, 17" platišča, spojler in podobma krama ostali tam - dobil sem osnovna, 16" lita platišča, kar je ceno avtu z nekaj popusta zbilo na 17.990€, sem bil pogojno zadovoljen, čeprav sem prešteval, kako bodo to starši potem veselo odplačevali naslednjih 6 let (osebno bedarija, če nimaš - nimaš -> spomnala sta se potem, da je to darilo meni in punci za diplomo...). Ja prav... a nekako pri 1.9 TDI motorju s 105 KM in osnovnim nivojem opreme, nisem preveč razmišljal o zavarovanju... ko smo dali pa avto zavarovat, me je pa začela bolet glava: 20% popusta na oboje + 20% na mladega voznika, je naneslo krepko čez 1000€... in dejansko, kljub temu, da sam prispevam le toliko kot bi dal za cliota, se resno sprašujem, kako bo to šlo skos, ko boma sama začela plačevati zavarovanje, servise in podobne zadeve... tako, da realno gledano, je bil ta nakup zgrešen, po celi črti. Zato s tega vidika ponavljam papirje na mizo - in tisto dejstvo, da je omenjen Leon moj sanjski avto, posatne bolj malo vredno... vsaj pri slovenskih plačah in trenutnih cenah v oblakih,...