Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d So mar 15, 2008 12:20 am

Kupim zmerom oz sem use s kesom. DA bi se zapufal za par let brezveze, raje kupim malo starejsega pa cenejsega. Sicr pa vec kot 5000eurov nedam za avto pa da je zlat. Avto se je zmerom prevozno sredstvo in je namenjen temu da se vozim ne pa temu da bi se bahal kaj lahko mas. Konc koncev preostali denar raje porabim za kaj pomembnejsega.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs So mar 15, 2008 12:47 am

Prvotno vprasanje je bilo:

kako se odlocite za koliko denarja boste kupili avto?

Meni je vseeno, ce se kdo odloci za kredit ali leasing ali cash... ima pac svoje razloge. Fino bi bilo edino izvedet zakaj se kdo odloci tako ali drugace? Za koliko let se je nekdo pripravljen zakreditirat in za koliko % svoje mesecne place oz. do katerega zneska.

Osebno sem mnenja, da si pac drazji avto kot si ga lahko privoscim, ne morem kupiti.

Noben mi ne bo rekel, ce nekdo spara za avto 2-3 leta, da mora pa ta cas pesacit ali pa se posluzevati javnega prevoza. Ceprav seveda s tem ni nic narobe. Za ta cas ali se vozis malo dlje s trenutnim avtom ali pa si kupis kaj za male denarje. Lahko za male denarje dobis tudi dober avto, ki ne bo predstavjal vecjih dodatnih stroskov in zadovoljji vse potrebe po vozji od A do B.

Problem kot ga vidim js, je ta, da ljudje s kreditom ali leasingom pretiravajo in kupijo avto, ki predstavlja preveliko financno breme, vsaj na dolgi, ce ze ne tudi na kratki rok. Se posebej, ce vzames kaj v rangu srednjega in visjega srednjega razreda.

Da ljudje delamo/delajo neumnosti, se vidi ze po raznih aferah kot je npr. Orion.

Osnovna tezava je "money management", ki nam ga vsem primanjkuje - pravzaprav gre za pomanjkanje znanja.

Zadnje case sem malo razmisljal kaj sploh narediti, da bo cimbolj prav. Ne recem, malo me srbi tudi denar... se ga je nekaj nabralo, ko vozis taksen sparovcek kot ga imam zdaj. In pocasi zacenjam malo neracionalno razmisljat :oops: in bi si omislil kak novi avto.

Ko pa zacnem racunat... kupnina, registracija-kasko, izguba vrednosti... me hitro mine. Sprasujem se, kje je tista zdrava, predvsem pa pametna meja?

Brat je pred tedni kupil novega Brava T-jet za 15K€. Vzel ga je na kredit, s tem, da je dal za polog prejsni avto. Torej kredita nekje 12K€. Hiter preracun. Cez tri leta bo odplacal avto. Skupno bo tako dal za avto cca 18k€ in vrednost cez 3 leta bo recimo 10k€ (?). Torej bo v treh letih izgubil kar 8k€ :shock: Avto bo seveda imel dlje casa, recimo ene 6 let. Vrednost takrat bo cca 6k€ (?)

Ce potem dodam se non-stop podrazitve goriva, imam za nekaj casa mir pred nakupom ;)

Pri nakupu boljsega in posledicno drazjega avta me moti predvsem izguba vrednosti. Saj gre v tem primeru denar v "luft". Ze "skromna" izguba mesecne place na letni ravni, se mi zdi "boleca". Ce pomislim, da si lahko za ta denar privoscis prav lep dopust. Vendar to bi nekako se moral preziveti.

Zato se mi zdi ena taksna pametna omejitev nakupa avta, predvsem na letni izgubi vrednosti ene mesecne place.

Ceprav pri cisto novem avtu, je to skoraj nemogoce doseci. Novi avti pac najvec izgubijo v prvih treh letih.

Vsak ima seveda svoje razloge in svoje financno stanje, da si kupi tak ali drugacen avtej.

Poznam pa taksne in drugacne primere (verjetno jih vsak). Od kolega, ki kupuje avte za okoli 500€ in jih potem cez leto dve tudi proda za toliko. Kot tudi take, ki vzamejo leasing za 20K€ in imajo potem komaj za bencin.

Ne recejo zastonj, da se avto kupuje s custvi in ne toliko z razumom. Ceprav pa v vsakem primeru z denarjem.

Na koncu pa lahko recem edino to, da bo potrebno povecat placo :D Potem bi si pa lahko privoscil eno lepo, resda rabljeno, Alfo GT 8)

lp
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu So mar 15, 2008 1:24 am

Odločim se ponavadi tako da pogledam, kok imam denarja (keša, ker avto na kredit je bedarija). potem poiščem avto, ki mi je všeč in ga dobim za ta denar, poiščem servis ali pa smao štacuno, kjer imajo dovolj rezervnih delov za ta avto in se pozanimam za ceno delov ali servisa (velikega - jermeni, vodna pumpa, končniki, ležaji).
Potem od tistega denarja, ki ga imam, odštejem za registracijo in ta velik servis (me ne zanima, kaj prodajalec vse govori o avtu - servis bom naredil, da vidim pri čem sem) in za ene dobre gume.
Ponavadi pride nekako tako, da avto kupujem za tam od 2000 do 3000 evrov in imam še 1000 evrov rezerve za servis, registracijo in gume.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek So mar 15, 2008 8:23 am

kixs je napisal/-a:Brat je pred tedni kupil novega Brava T-jet za 15K€. Vzel ga je na kredit, s tem, da je dal za polog prejsni avto. Torej kredita nekje 12K€. Hiter preracun. Cez tri leta bo odplacal avto. Skupno bo tako dal za avto cca 18k€ in vrednost cez 3 leta bo recimo 10k€ (?). Torej bo v treh letih izgubil kar 8k€ :shock: Avto bo seveda imel dlje casa, recimo ene 6 let. Vrednost takrat bo cca 6k€ (?)

3k e v treh letih? kaj ma orion wannabe fafing?

Jaz bom v treh letih za lizing vrednosti 10k e dal ca 1,7k e. mislim da pri za odplačevanje za 12k e nebi smelo biti neke večje razlike..

edit, npr. enma lizing hiša:

Cena predmeta 15.000,00 EUR 3.594.600,00 SIT
Polog 3.000,00 EUR 718.920,00 SIT
Manipulativni stroški 150,00 EUR 35.946,00 SIT
Število lizing obrokov 36
Lizing obrok 380,20 EUR 91.111,13 SIT
Vsa plačila na začetku 3.150,00 EUR 754.866,00 SIT
Skupaj vsa plačila 16.837,20 EUR 4.034.866,61 SIT
Efektivna obrestna mera 10,0466%
Obrokov na leto 12

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs So mar 15, 2008 2:59 pm

DaDek:

imas prav... ni tako hudo... bolj okoli 1.500€ :oops:

Hvala za opozorilo ;)

lp
Slika

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael So mar 15, 2008 11:07 pm

JEREMIJA79 je napisal/-a:Tudi to kar si napisal je metanje denarja v smeti,ker ti plačuješ kredit ali leasing ves čas za nov avto,avto se pa stara in ko končno odplačaš polno ceno je avto vreden en drek... :idea: CASH JE CASH !!!

Poglej absolutno se strinjam, da je kupovanje avtomobilov investicija, katera se ti nikoli ne povrne, razen če si z avtomobilom služiš kruh - npr taxi služba. Avtomobilu, ne samo da pada cena, prinese tudi goro stroškov: servisi, pnevmatike, zavarovanje in še kup sivih o katerih kdaj drugič. Ampak dejansko danes vse karkoli nakupujemo z redkimi izjemami zgublja na vrednosti in bi človek lahko hudo karikirano rekel, da potem je najbolj splača živeti v 10 m2 luknji, kupit še zobno ščetko na bolhi ter hrano in kurjavo iskati v bližnjem gozdu ter denar pa plemeniti drugje.
Zafuranost te države in precejšnejga deleža prebivalcev se kaže tako na cesti kot pri avtomobilih. Naštejem jih kolikor hočeš, ki ves denar zmečejo skozi okno za avtomobil, medtem ko otroci doma živijo v bedi. Zato je res pri nakupu treba upoštevat, koliko si lahko privoščiš in treba met trezno glavno, kolikšen znesek lahko odšteješ, da ne boš pristal na kuhu vodi, bencin pa kupoval po sistemu "kup stane ena kaplica bencina - nič. Ok nakapljajte poln tank...
Vendar s takim zafuranim folkom v večini primerov pride tudi gora zafuranih avtomobilov, ki so dostikrat mnogo bolj utrujeni in zmatrani, kot je predvideno. Dovolj sem na cesti, da vidim, kaj vse folk dela z avtomobili. Od vožnje čez robnike, kurjenja gum, prestavljanja kot, da ma sidro vlečnice, teranja mrzlih motorjev in tako dalje. In potem se naj v taki stvari js vozim. Ne, hvala lepa. Sem sprobal enkrat in od marsikoga slišal, kakšne vse probleme je imel, da še enkrat nikakor ne bom probal. K temu, dodaš še zafuran sistem nadzora nad prodajo avtomobilov, ravno vsak falus te lahko nategne, ki ima pol ure cajta, oziroma zbije kilometre in še bi lahko našteval. K temu dodam še kakšno serijsko napako ali dve , ki jih ima tako velcenjeni Q7 kot tudi Dacia Logan, zato preden začnem študirat kateri avtomobil se prašam, za katero znamko poznam prodajalca, da mu zavijem vrat če ni z avtom vse uredu in da mi da pošteno ceno, ter potem še nepooblaščenega serviserja in za nagrado še seveda že v osnovi ne sme bit preium znamka, kot so kakšni štirje krogci, tri črke ali pa krogec s trem črkam. K nakupu novega avtomobila navijam tudi z vidika tega, da novejši avtomobil nudi bistveno večjo varnost kot neka 10 let stara konzerva prav tako pa od takrat ko prvič obrnem ključ precej na stroške z avtomobilom in kako dolgo bo služil vplivam sam - tako kot voziš, tako ti bo avtomobil služil. Ogromno mi tudi pomeni dejstvo, da če sam avto vozim od prvega dneva in skrbim zanj, se mirno odpravim na pot, brez da bi se spraševal, kaj bo tokrat crknalo. Pri vseh novih avtomobilih pri nas doma v 21 letih odkar štejem nismo ostali na cesti, pri rabljenih pa že. Z izgubo vrednosti pa se ne obremenjujem: za navedene ugodnosti sem pripravljen preživeti tistih nekaj tisoč €, glede nato, da mi bo avtomobil služil 10-12 let brez večjih težav.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Ne mar 16, 2008 12:15 am

Avto kupim zmeraj okoli 12.500€.
karavani,dizel,vsaj 4 * NCAP,rabljeno.
Ponavadi starega prodam za 5-6t€, 3-4t€ všparam vmes kake 3t€ si se pri banki sposodim za 2 leti, kar na mesec znese nekaj ne dosti.
Z vsem sprotnimi stroski avta gre prav lepo skozi tak da se za morje in razna potovanja ostane.
;)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Ne mar 16, 2008 12:18 am

Na avto nikakor ne gledam kot na investicijo (ker to ni) ampak kot na prevozno sredstvo.
Kupil bi pa avto za tolk denarja, kolikor bi mi ga po vseh odštetih stroških ostalo. Torej vsi računi, hrana, obleke, počitnice, gledališče itd. In od tega bi odštel stroške za servise, bencin, registracijo in šele ostanek porabil za avto, kot je napisu Nebivedu. Kredit/lizing ne pride v poštev nikakor.
Torej sedaj, ko si še rihtam stanovanje bom dal za avto max tam nekje 3 mesečne plače (sedaj souporabljam še avto od staršev in malo dajem na stran). Ko bom meu pa vse zrihtan, bi pa nabavu en okoli 4 leta star avto za max 6000€, naredu veliki servis in ga zvozil do konca in potem spet isto naprej.
Ne vem zakva pišete eni da bi moral pa pešačiti, če šparaš denar pred nakupom. Saj vidiš, kdaj se začnejo oz. se bodo začeli pojavljati večji stroški s prejšnim avtom, šparaš leto, dve in maš neki novejšega in to brez kredita. Raje vidim da meni banka daje obresti, kot da jaz plačujem banki. Kredit bi vzel samo v primeru nakupa nepremičnine, ker nekje pač moraš stanovat..

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 Ne mar 16, 2008 1:19 am

Energetik81 je napisal/-a:Na avto nikakor ne gledam kot na investicijo (ker to ni) ampak kot na prevozno sredstvo.
Kupil bi pa avto za tolk denarja, kolikor bi mi ga po vseh odštetih stroških ostalo. Torej vsi računi, hrana, obleke, počitnice, gledališče itd. In od tega bi odštel stroške za servise, bencin, registracijo in šele ostanek porabil za avto, kot je napisu Nebivedu. Kredit/lizing ne pride v poštev nikakor.
Torej sedaj, ko si še rihtam stanovanje bom dal za avto max tam nekje 3 mesečne plače (sedaj souporabljam še avto od staršev in malo dajem na stran). Ko bom meu pa vse zrihtan, bi pa nabavu en okoli 4 leta star avto za max 6000€, naredu veliki servis in ga zvozil do konca in potem spet isto naprej.
Ne vem zakva pišete eni da bi moral pa pešačiti, če šparaš denar pred nakupom. Saj vidiš, kdaj se začnejo oz. se bodo začeli pojavljati večji stroški s prejšnim avtom, šparaš leto, dve in maš neki novejšega in to brez kredita. Raje vidim da meni banka daje obresti, kot da jaz plačujem banki. Kredit bi vzel samo v primeru nakupa nepremičnine, ker nekje pač moraš stanovat..

Ja za nekatere (Dr.M3) si peš če nimaš novega avta na kredit! Se pa popolnoma strinjam s tabo glede nepremičnin in kredita za te,ker pač nepremičnina dobiva na vrednosti in je neke vrste investicija kar pa avto defenitivno ni,razen če govorimo o redkem oldtimerju... :idea:

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Ne mar 16, 2008 8:05 am

Za avto sem odštel nekje mesečen zaslužek. In se z njim vsak dan prevozim 200km. V tem trenutku, če bi kupoval avto, bi spet kupil nekaj takšnega.
Zakaj? Nobene izgube vrednosti, minimalni stroški z gorivom, servisi, zavarovanjem, gumami, skratka avto dela zame in ne jaz zanj.
Sicer pa glede rabljenih avtomobilov in tega, kako so zmahani. Moja gajbica tlači zemljo 23 let, in je pri tem naredila vsaj 370k km. In se lahko nanjo popolnoma zanesem. (Nekateri) avtomobili so zelo trdoživi, in tudi starejši primerki služijo bolje kot z elektroniko nabiti novi avtomobili.

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Ne mar 16, 2008 1:27 pm

JEREMIJA79 je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Na avto nikakor ne gledam kot na investicijo (ker to ni) ampak kot na prevozno sredstvo.

Ja za nekatere (Dr.M3) si peš če nimaš novega avta na kredit! Se pa popolnoma strinjam s tabo glede nepremičnin in kredita za te,ker pač nepremičnina dobiva na vrednosti in je neke vrste investicija kar pa avto defenitivno ni,razen če govorimo o redkem oldtimerju... :idea:
Imaš težave z razumevanjem Jeremija :?:
Daleč od tega da bi bil peš če nimaš novega avtomobila (pravzaprav sem uporabil bolj termin željeni avtomobil). Ne mislim ti še enkrat razlagati.
1. šparaš 4 leta za ŽELJENI avtomobil, seveda rabiš v času šparanje nek "prehoden" avtomobil, kar pa spet stane - dvojni stroški, s šparanjem za drug avto in vzdrževanjem/nakupom trenutnega.
2. vzameš kredit/leasing (če si finančno zmožen) - v željenemu avtomobilu se lahko pelješ takoj, imaš pa stroške z obrestmi ...
Meni vsekakor bolj odgovarja druga varianta, tebi Jeremija pa očitno prva. Ko šparanje (in zgoraj napisano) primerjamo na kredo si v končnem stanju nekje na ISTEM!
Za razumevanje ... :roll:

bluesman
Novinec

Napisal/-a bluesman To mar 18, 2008 7:46 am

Taka je stvar pri meni:

denarja dvolj za BMW 320d z navigacijo in opremo kot se šika. To je bila prva želja. Za tem sem dobil predračun za novega passata z enako opremo - cena nižja za 8500€. Trenutno pa imam v rokah predračun za novo Opel Astro karavan 1.9 dizel (cosmo), kjer je cena nižja od passatove še za pribl 5000 €. Oprema ista kot pri prejšnjima dvema (navigacija, tempomat, park senzorji, biksenon, avt klima ...).

Trenutno se nagibam k nakupu Astre, ker je res dober popust in dobra cena. BMW je pač moja želja za katero pa ne mislim dat 13 500 € več kot za Astro. Passat se pač dobro prodaja in je dober avtomobil, tudi imidž je dober, vendar se da tudi v Astri prav dobro peljati.

Karavani so mi uporabni, ker so praktični. Sicer ga ne potrebujem. Se pravi na koncu bo prevladal razum, ker dobim novo Astro, ki ima od opreme vse kar ima BMW in je 13500 € cenejša. Ta denar pa lahko malo obrnem, vzamem manjši kredit in kupim zemljico za hiško.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To mar 18, 2008 10:22 am

bluesman je napisal/-a:
vzamem manjši kredit in kupim zemljico za hiško.

....ne držiš se reka: "prvo štalca, pol pa kravca"....... ;)

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR To mar 18, 2008 11:15 am

Kot da so vsi krediti in lizingi enako ne/ugodni.
V mojem primeru se ne splača keširati avta, ker ga bom v 5. letih plačal samo 600€ dražje.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs To mar 18, 2008 11:20 am

AgitatoR je napisal/-a:Kot da so vsi krediti in lizingi enako ne/ugodni.
V mojem primeru se ne splača keširati avta, ker ga bom v 5. letih plačal samo 600€ dražje.

Dej se men ;)

Za kaksen znesek se gre?

lp
Slika

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 To mar 18, 2008 5:45 pm

Dr.M3 je napisal/-a:
JEREMIJA79 je napisal/-a:

Imaš težave z razumevanjem Jeremija :?:
Daleč od tega da bi bil peš če nimaš novega avtomobila (pravzaprav sem uporabil bolj termin željeni avtomobil). Ne mislim ti še enkrat razlagati.
1. šparaš 4 leta za ŽELJENI avtomobil, seveda rabiš v času šparanje nek "prehoden" avtomobil, kar pa spet stane - dvojni stroški, s šparanjem za drug avto in vzdrževanjem/nakupom trenutnega.
2. vzameš kredit/leasing (če si finančno zmožen) - v željenemu avtomobilu se lahko pelješ takoj, imaš pa stroške z obrestmi ...
Meni vsekakor bolj odgovarja druga varianta, tebi Jeremija pa očitno prva. Ko šparanje (in zgoraj napisano) primerjamo na kredo si v končnem stanju nekje na ISTEM!
Za razumevanje ... :roll:

Ne bodi pokroviteljski ker ti ne gre... :roll: Glede tega da si na istem pa ne bo držalo ker poleg tega da po treh letih zgubiš cca.1/3 vrednosti avta + odplačuješ obresti ki niso tako nizke mislim,da to ni niti podobno kaj šele isto. :jao:

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 To mar 18, 2008 6:36 pm

A če kupiš isti avto za gotovino pa ne izgublja na vrednosti? :P

Uporabniški avatar
mihajlo
Novinec

Napisal/-a mihajlo To mar 25, 2008 12:34 pm

Odkrivate umetnost glede izgube vrednosti ob nakupu avtomobila. Zadeva je popolnoma enaka ob naklupu TVja, računalnika, počitnic... a tam pa dobiš kaj nazaj?

A zato ker je pa avto 15.000,00 EUR je pa investicija? Potrošna dobrina kot vse druge. Če koga boli ko da 1000 EUR za TV, ga mogoče ne če da 20k EUR za avto. Pri drugih je obratno.

Daj za avto toliko, kolikor ti pomeni (in lahko daš/se "zafufaš"). Živi se enkrat in takrat čimbolje. Eni pred računalnikom, drugi pred gajbo pira, tretji v avtu...

NAsvet: brez redne službe in/ali dohodka ne delajte neumnosti pri nakupih...

cordo
Novinec

Napisal/-a cordo To mar 25, 2008 1:11 pm

mihajlo je napisal/-a:Odkrivate umetnost glede izgube vrednosti ob nakupu avtomobila. Zadeva je popolnoma enaka ob naklupu TVja, računalnika, počitnic... a tam pa dobiš kaj nazaj?

Samo pri dopustu ne izgubiš cene. Pri lepih počitnicah pa vrednost ZELOZELO naraste.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov