Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
scoop
Novinec

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a scoop Če jan 15, 2009 10:08 am

comfortably numb je napisal/-a:Nekateri niso 24/7 online :P

Mas prav,... Bomo pocakali da bosla v Ljudsko knjiznico na internet, prebrala predloge, in komentirala :P :P :P
Peugeot 407, 2.0 HDI

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če jan 15, 2009 11:43 am

comfortably numb je napisal/-a:@Tristan: Cli, Polo, Punto...

Očitno nimaš otrok, amapk v te avtomobile še otroški voziček ne gre, kaj šele prtljaga za na morje.

Pa s tem da ima Punto nekih slabih 800 kil, ne vem kaka varnost je to.

Res je nimam otrok, sem pa že kdaj kakšnega vozil (tudi v otroškem sedežu). In za razliko od večine tule gor, sem kdaj tudi z desnega sedeža opazoval žensko za volanom, poleg tega pa sem še malce izačunal stroške vozila. V tako malem avtomobilu je res malo prostora za prtljago. Kolikor sem iz prvega posta razbral, je to mama samohranilka (na morje se odpravlja sama, če bi imela partnerja nebi sprašavala po izkušnjah z vožnjo). Če si kdaj pogledal voznike začetnike, še posebej pa ženske (s tem ne želim nobene žaliti) - imajo v 99% strah pred večjimi vozili in res ga ni boljšega kot prevoziti 400 ali 500 km v paničnem strahu da ne boš koga oplazil ali zadel kaj ob cesti. Poleg tega je potrebno otroka voziti tudi v vrtec, k zdravniku in še kam, običajno tam ni velikih parkirišč, potem so tu še trgovski centri.... Skratka vedno stiska s prostorom. Ko rabiš prostor za prtljago (2x letno) dodaš na streho trugo in je problem rešen.

Kot drugo je pomembno, da je avtomobil čim mlajši. Glede na post sklepam, da nimamo opravka s poznavalcem in ljubiteljem vozil, ki bi z veseljem sam popravil takšne id drugačne okvare. Če je avtomobil mlajši leto ali dve načeloma pomeni kar nekaj kilometrov manj (če seveda niso prevrteni, kar pa je že druga zgodba) - posledično bo tudi stroškov z vzdrževanjem manj.

Sledi še registracija in zavarovanje. Manjši avtomobili imajo tudi manj zmogljive motorje - posledično je registracija, predvsem pa zavarovanje cenejše. Glede na to da je avtorici pomembna varnost, sumim da bo padel še kasko. Brez bonitet je to nesramno drag šport, verjetno pa veš da je osnova za izračun premije kaska nabavna vrednost vozila.

Omenjaš še varnost. Tu prisegam predvsem na aktivno varnost vozila, kot so ABS, dobro vzdrževani vitalni deli (zavore, podvozje, vzmetenje...) bolj kot na elemente pasivne varnosti. Čeprav tudi pri malčkih ki sem jih naštel niso zanemarljivi, konec koncov so na NCAP testih dosegali vsi zelo dobre rezultate.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če jan 15, 2009 11:52 am

Točno tako, eni takoj misljo, ko imajo otroka, da je treba met vsaj karavana al pa enoprostorca. Obstaja ena dobra rešitev kateri se reče strešni kovček, truga po domače. Včasih smo na dopsut hodil s fičkoti pa pejčki, pa je ravno tako šlo.

Uporabniški avatar
snikerson
Uporabnik

Napisal/-a snikerson Če jan 15, 2009 12:09 pm

Polo78 je napisal/-a:Za ta budget bo res težko dobit nek zelo varen avto. Še najbliže bi mogoče bil megane prve generacije ali pa opel astra 2. gen. Na razne golfe pozabi, ker so predragi oz. za ta denar dobiš klump brez opreme. Enako pozabi tudi Honde (Civic) za ta denar, ki so imele do prihoda 7. gen. porazne rezultate s crash testov.

V poštev bi morda prišel še zadnji model Mazde 323. Za relativno ugoden denar dobiš dosti varnostne opreme (airbagi, ABS,...), klimatsko napravo in pregovorno mazdino zanesljivost, to pa mislim da tudi nekaj šteje. :idea:
Primer: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2538660&show=

se strinjam glede mazde...

Uporabniški avatar
erixon
Stalni uporabnik

Kraj: Dom je kjer je avto...

Napisal/-a erixon Če jan 15, 2009 12:16 pm

V tem cenovnem rangu bi iskal VW Polo Variant. Relativno majhen avto, s kar nekaj prostora in opreme. Glej letnik 2000, ki ima že novo armaturno ploščo. Motor 1.4 ali 1.6, kar je čisto dovolj. Če pa potrebuješ dodaten prostor za prtljago pa imaš strešne sani.
Vsi poloti tega letnika pa že imajo dva airbaga in ABS, servo volan..., klimo pa tudi večinoma.

Po moje zelo racionalna izbira.
Zadnjič spremenil erixon, dne Če jan 15, 2009 12:17 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Rad imam ženske, ki znajo bočno parkirat.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če jan 15, 2009 12:17 pm

ban je napisal/-a:Točno tako, eni takoj misljo, ko imajo otroka, da je treba met vsaj karavana al pa enoprostorca. Obstaja ena dobra rešitev kateri se reče strešni kovček, truga po domače. Včasih smo na dopsut hodil s fičkoti pa pejčki, pa je ravno tako šlo.

X2 :roll:
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če jan 15, 2009 12:22 pm

Moj odgovor na tvoje vprašanje sta 2 avtomobila
1.) Star subaru legacy karavan. Ti avtomobili delajo, napake so znane in se jih da odpravit poceni, avtomobili so zelo zanesljivi in v prtljažnik gre cel voziček brez razstavljanja. Avto je dovolj velik, varen in s stalnim 4x4 pogonom tudi pozimi ne bo nobenih problemov.

2.) daihatsu terios. Zelo poceni avto za vzdrževanje kar se mehanike tiče (pleh je malo dražji), mala poraba, zelo pregleden avto, varen in z veliko prostora za tako majhen avto, 4x4 pogon.

Za moje pojme sta tadva avtomobila odlična za mlade starše z otroci. Lahko se odpelješ v vsakakeršnem vremenu kamorkoli hočeš, pozimi ni nobenih problemov, poleti lahko odpelješ otroka daleč v naravo, brez da bi se bala, da bo avto kje ostal.
Old subarus never die, they just get faster!

ellena
Nov uporabnik

Napisal/-a ellena Če jan 15, 2009 1:12 pm

Pozdravljeni, fantje iz srca hvala za toliko koristnih nasvetov, res ne morem biti nonstop na netu, dete zahteva dosti pozornosti, sedaj spi in imam čas, hvala za nasvet glede vožnje, varna vožnja zgleda mora bit opravljena, volvo karavan se mi zdi ok, tudi poraba ni ne vem kok, sem takoj vtipkala v poraba.com :), mičken tudi to šteje, o oplih nič ne vem, dobro ste me usmerili glede varnosti, tko da tista mazda se mi zdi še najboljša, ja upam, da mi bo mami posodila še kak euro, če je tako glede varnosti pri tej ceni, sem pa dobila nasvet, da naj raje pomladi kupim,ker zdaj itak po snegu ne bom mogla vadit pa sma rja se mi bo nabirala, sam takrat so pa bolj dragi avti,je ta razlika v ceni velika? Jz vas prosim, da mi še naprej svetujete,ker nobenega takega ne poznam, da bi mi lahko osebno kaj pametnega povedal,ko bom pa kupovala bom plačala enmu mehankarju da gre z mano,fantje še 1x HVALA, veliko mi pomenijo te info!

ellena
Nov uporabnik

Napisal/-a ellena Če jan 15, 2009 1:14 pm

tristan si pa potrefil glede mojega statusa, hvala za nasvet glede manjših avtov, vsaka info je več kot dobrodošla!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če jan 15, 2009 1:18 pm

Avti se zaradi krize trenutno ceniko, rabljeni imajo pri tzem zamik, tako da če boš kupila avto recimo marca, aprila ali morda junija, boš samo profitirala, ker bodo zelo verjetno cenejši kot zdaj.

Uporabniški avatar
Beastmaster
Novinec

Kraj: Domžale

Napisal/-a Beastmaster Če jan 15, 2009 1:29 pm

ellena je napisal/-a:volvo karavan se mi zdi ok, tudi poraba ni ne vem kok, sem takoj vtipkala v poraba.com :), mičken tudi to šteje!

Poglej si 1.9 dizla, če ti je od 6 do 7 litrov veliko?? Nisem pa ti nobenega nalepil z avtoneta, ker so s to mašino malce dražji, pa ne veliko....

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če jan 15, 2009 2:10 pm

ellena je napisal/-a:Pozdravljeni, fantje iz srca hvala za toliko koristnih nasvetov, res ne morem biti nonstop na netu, dete zahteva dosti pozornosti, sedaj spi in imam čas, hvala za nasvet glede vožnje, varna vožnja zgleda mora bit opravljena, volvo karavan se mi zdi ok, tudi poraba ni ne vem kok, sem takoj vtipkala v poraba.com :), mičken tudi to šteje, o oplih nič ne vem, dobro ste me usmerili glede varnosti, tko da tista mazda se mi zdi še najboljša, ja upam, da mi bo mami posodila še kak euro, če je tako glede varnosti pri tej ceni, sem pa dobila nasvet, da naj raje pomladi kupim,ker zdaj itak po snegu ne bom mogla vadit pa sma rja se mi bo nabirala, sam takrat so pa bolj dragi avti,je ta razlika v ceni velika? Jz vas prosim, da mi še naprej svetujete,ker nobenega takega ne poznam, da bi mi lahko osebno kaj pametnega povedal,ko bom pa kupovala bom plačala enmu mehankarju da gre z mano,fantje še 1x HVALA, veliko mi pomenijo te info!

No, če se ti ne mudi z nakupom, lahko pa v miru vsake par dni pregledaš avto.net, in če slučajno opaziš kaj zelo ugodnega in predvsem ohranjenega, pa hitr v nakup. Glede rje zdaj pozimi: če je ne boš nabirala ti, jo bo pa zate tvoj bodoči prodajalec... :twisted:
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
comfortably numb
Novinec

Napisal/-a comfortably numb Če jan 15, 2009 2:10 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:
ban je napisal/-a:Točno tako, eni takoj misljo, ko imajo otroka, da je treba met vsaj karavana al pa enoprostorca. Obstaja ena dobra rešitev kateri se reče strešni kovček, truga po domače. Včasih smo na dopsut hodil s fičkoti pa pejčki, pa je ravno tako šlo.

X2 :roll:

- takrat ni bilo drugega kot fičo, poleg še treh modelov drugih znamk...
- avto kupit in vzdrževat kot tudi sploh dobit je bil luksuz
- ceste so bile "malo" drugačne
- hitrosti so bile "malo" nižje
- sedaj ima sodoben otrok 90% raznih pizdarij več katere se smatrajo kot nujne (kapitalizem, kaj čmo)
- strešni kovček pokuri več bencina in če je nepravilno naložen tudi ni več varna vožnja...
- nekateri kovčka nimamo kam dat kadar ni na avtu...

Tolk na hitro zakaj karavana, če bi načeloma lahko šli tudi s fičkom na morje.

In imeli smo doma Punta, in žal sam tja noter ne položim svojega otroka, kljub vsem sodobnim pripomočkom, kateri ne pomagajo če ti nek norec prileti v rit.

Lp

Uporabniški avatar
hejho
Novinec

Napisal/-a hejho Če jan 15, 2009 2:29 pm

kupi avto z vsaj dvema airbagoma ;)
Za 3,5 k evrov boš dobila kar v redu avtoza moje pojme.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2520890&show=
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2523398&show=
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2460873&show=

Pa še marsikateri avto, samo pazi, da ne boš imela (pre)veliko registracijo ;)

weta
Novinec

Napisal/-a weta Če jan 15, 2009 3:09 pm

glede na to, da kupuješ avto za par flik, ti denarja verjetno ne ostaja na pretek.
z avti srednjega razreda, starimi 10 let in več je več ali manj križ in drago vzdrževanje.

predlagam manjši avto, s katerim se vseeno da priti tudi na dopust. otrok ima eno leto, torej ni treba s sabo vlačiti otroškega vozička z polmetrskimi kolesi, in težo 100 kil, ki zavzame cel prtljažnik pri največjih avtih....ena marela voziček pade v vsak prtljažnik.

za voznico začetnico bi priporočal manjši avto ranga clio 2 ali punto od letnika 2000 dalje. ti avti so lahki za vozit, padejo v vsak parking in so popolnoma dovolj. vzdrževanje je relativno poceni (motor 1.2, in do 80 km) gume so majhne in poceni, zavarovanje in cesta taksa tudi....
sicer lahko kdo reče, da ni bistvene razlike z malce večjim avtom....mogoče je komu tudi 200 eur na leto dosti.

osebno bi gledal avto od letnika 2000 dalje, čim manj kilometrov, v vsakem primeru pod 100.000, po možnosti od prvega lastnika, izogibal bi se avtom od raznih južnjakov ali oseb ki niso direktni lastniki in uporabniki avta vsaj 3 leta.
s sabo vzemi kakega prijatelja, ki se mu vsaj malo sanja o avtih.

ellena
Nov uporabnik

Napisal/-a ellena Če jan 15, 2009 3:39 pm

ne, 8l mi ni preveč benza, men se zdi da za karavana volvo al pa una mazda 323 k podobnio trošta ni 8l velik, tok še gre. Pa sej tud golf3 se men ne zdi slab, tle na forumu sem brala da majo dobro mašino,pa da so deli neoriginal sicer dokaj pocen jes pa od opreme ne rabim nič tazga razen klime,edin kilometri,sam pr golfu jih je lah več kokr sem dojela ..volvo jepa tud baje dost varn, sam ne vem kok so kej rezervni deli, so dragi? Jes se ne bojim velkih avtov,se bom že naučila parkirat :D ,sam stroški pa ne vem kok so kej večji k pr manjših avtih, kar se prtljage tiče ne bom pretiravala.

Uporabniški avatar
scoop
Novinec

Napisal/-a scoop Če jan 15, 2009 3:54 pm

Zarad tega sem ti jst predlagal Opel Astro ! :P Ker jih je velik v Sloveniji,... In ce bo treba kak del zamenjat, bos ze najdla kaksnega razbitega, in dobila del toliko cenejse,... Poleg tega, pa nimajo nobenega slabega slovesa,... Konec koncev pa... Ti ga bos vozila,... Mi ti lahko samo predlagamo... :)
Peugeot 407, 2.0 HDI

Uporabniški avatar
Media3
Stalni uporabnik

Napisal/-a Media3 Če jan 15, 2009 4:19 pm

Iz lastnih izkušenj bi ti svetoval kakšnega seata:
Tale je dizel, zelo vzdržljiv motor, malo porabi, deli so pa izredno poceni
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2506732#

Tale se mi zdi odličen nakup:
Od prvega lastnika, povprečna poraba je enih 8l, tudi zelo zanesliv motor,prostoren, edino nima klime...
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2484215

Za vag-grupo bi na začetku mogoče nekoliko več dala, samo je samo vzdrževnje poceni, rezervni deli so na vsakem koraku.
Izogibal bi se samo 1.4 motorjem...

Uporabniški avatar
comfortably numb
Novinec

Napisal/-a comfortably numb Če jan 15, 2009 4:29 pm

[quote="weta"]

za voznico začetnico bi priporočal manjši avto ranga clio 2 ali punto od letnika 2000 dalje. ti avti so lahki za vozit, padejo v vsak parking in so popolnoma dovolj. vzdrževanje je relativno poceni (motor 1.2, in do 80 km) gume so majhne in poceni, zavarovanje in cesta taksa tudi....
sicer lahko kdo reče, da ni bistvene razlike z malce večjim avtom....mogoče je komu tudi 200 eur na leto dosti.

quote]
Ne Punta, lepo prosim, kot da bi sedel v kartonski škatli. Je fajn avto, ekonomičen dela ko urca, ampak NE za otroka okol vozit.

Uporabniški avatar
scoop
Novinec

Napisal/-a scoop Če jan 15, 2009 4:35 pm

Ufff... Punto... Nedaj boze... :P Imamo pr bajti,... :P Stran od tega,... Obcutek voznje je res katastrofalen... :)
Peugeot 407, 2.0 HDI
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost