Napisal/-a sio2 Če jan 22, 2009 8:40 pm
Živjo!
Z ženo si lastiva oba omenjena avtomobila. Focus je karavan z enakim motorjem, na katerega ciljaš ti - torej 1.6 Ti VCT / Sport. Golf V pa je diesel (načipiran na 140 KM), tako, da ti o motorju ne bom mogel svetovati.
Spodaj je citat iz enega od mojih postov na tem forumu, ko sem opisoval svoje izkušnje s Focusom:
Sem lastnik Forda Focusa (karavan, letnik 2007) oprema Sport. Je bencinar 1.6, 115 KM.
Moje mnenje?
Ker avto to uporabljam, kot drugi družinski avto, v katerega gre otroški voziček in ker je bil sorazmerno poceni, ga toleriram. Vse ostalo je pa za pokozlat. Ne vem sicer, kakšna je notranjost recimo pri Ghia opremi, toda v tem modelu izgleda potniška kabina prav mizerno:
- "usnje" na volanu je čisti ponaredek (vsaj na otip),
- prikazovalnik board computerja je "joke",
- naslon za roke (na vratih) se maje in ni tapeciran,
- naslon za roke (sredinska konzola) je plastičen in s smešno malo odlagalnega prostora,
- lučka na stropu spredaj je verjetno modelno leto '72,
- armatura ima sicer mehko plastiko, toda na pogled izgleda "cheap".
Motor, hmm ... glede na to, da je drugi avto diesel, dobim kar pike, ko moram prehitevati. Tudi če zabijem dve prestavi navzdol ne gre nikamor, čeprav pravijo, da ima spreminjajočo geometrijo sesalnih kanalov (a-la VTEC) in pri >4.000 RPM malenkostno bolj vleče. Na 100 km porabi 9,2 l (mešana vožnja, od tega je precej avtoceste). Sploh nad porabo sem razočaran.
Obdelava prtljažnika je še kar v redu, razen pri strani (za blatnikoma) ima dva predala v steni, ki sta narejena tako kot da bi jih izdelali otroci.
Avto je bil kupljen rabljen in ko smo se odločali za nakup avtomobila, smo gledali tudi "novega" Focusa. Zelo sem bil presenečen, ko sem opazil, da je notranjost praktično enaka kot pri modelnem letu 2007. Samo malo facelifta, prikazovalnik board computerja je še vedno "joke", sredinska konzola je le malo spremenjena ...
Zaključek: predlagam, da se Focusu izogneš. Če pa se že boš odločil zanj, potem ti predlagam, da vzameš diesla in čim boljšo opremo. Predvsem pa si v detajle poglej malenkosti, ki sem jih opisal zgoraj (materiali, odlagalni prostori - ki jih ni, malo dvigni tapete v prtljažniku ...). Če imaš omejitev v denarnici si raje oglej kakšen rabljen avto v drugem razredu.
Golf, ki sem ga omenil zgoraj je z opremo Comofortline (kar je več, kot je opremljen Focus), toda po mojem mnenju je SVETLOBNA leta po kvaliteti izdelave pred Focusom. Dvomim, da bi bilo pri Ghia oz. Titanium opremi drugače. Milijon majhnih detajlov ti pove, zakaj pri VW plačaš kakšnega tisočaka več.
Tako ... ker sam vozim Golfa V, sem si šel ogledati tudi novo šestico in sem bil prijetno presenečen nad notranjostjo. Je precej napredovala.
Zunanjost novega Golfa je mogoče malo bolj agresivna, toda ni nič posebnega.
Žal TSI-ja s 122 KM še nisem vozil, samo močnejšo različico (160 KM), ki zares "trga gate" - tako da ti ne morem svetovati.
Obvolanske kontrole so dobra stvar, jih priporočam, žal pa so pri VW obupno drage.
Vsekakor se boš odločil sam - po testni vožnji. Jaz ti priporočam samo, da si pozoren na malenkosti, ki pokažejo, ali se pelješ v kvalitetno izdelanem, ali v "ameriškem avtomobilu".
Meni je žal vsakega evra, ki sva ga z ženo dala za Focusa, tako da bo šel takoj, ko ne bo več potrebno v prtljažnik tlačiti vozička, od hiše. Ali pa še prej - žena mi je sama potarnala, da je Focus v notranjosti v primerjavi z Golfom škatla.
Seveda dopuščam možnost, da je v Ghia opremi vse drugače ...