Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Bostjan1977
Nov uporabnik

Napisal/-a Bostjan1977 Sr feb 04, 2009 8:02 pm

esem je napisal/-a:Škoda Octavia Combi je še kar prostorna, sploh glede prtljažnika je enaka ali boljša od večine karavanov, ki si jih naštel. Če imaš res premalo prostora, je enoprostorc gotovo boljša, če ne edina opcija.

Problem pri zdajšnjem avtu se pojavi na zadnji klopi. Sam imam relativno zelo nazaj pomaknjen voznikov sedež, ker mi pač paše da imam noge skoraj zravnane med vožnjo. Potem je pa tako, da ima najstarejši sin (7,5 let), ki sedi za mano (v svojem otroškem sedežu) od svojih kolen do mojega sedeža slabe 3-4 cm, kar pa ga moti ponavadi le takrat, ko je slabe volje. :cry:

Potem pa dobim od njega komentar : "Ati, zakaj maš tako nazaj zic?" Pa smo tam :evil:

Bostjan1977
Nov uporabnik

Napisal/-a Bostjan1977 Sr feb 04, 2009 8:04 pm

c.o.b. je napisal/-a:moj nasvet: menjaj ženo, kupi dizla :lol: hec...

1 km z avtom? 200m z avtom? pa sm mislu d sm jst razvajen k si prvoščm izlet z avtom do punce dobra 2km stran... :D

pomoje da ni taka panika, da ne bi smel met dizla... tist 1 km se pa ob lepem vremenu da prehodt... :)

Da bo hodila v službo upam na čas, ko bodo vsi trije veliki dovolj, da bodo sami hodili v šolo. Pol bi moglo bit :)

Uporabniški avatar
RSI
Novinec

Kraj: obersburg

Napisal/-a RSI Sr feb 04, 2009 8:12 pm

Bostjan1977 je napisal/-a:
Blinder je napisal/-a:Hmm kolko porabi dizel, ko je neogret? Ker bencinski ko so mrzli. Po drugi strani pa če delas malo kilometrov nima neke veze kolko ti porabi, v smislu ali porabis 40centov na dan za gorivo ali 80 je mala razlika..

Ne bi te rad učil, ampak pri cca 18000 km / leto je pri porabi bencinarja (enoprostorec) cca 11 lit / 100 km (2.0 bencin) v primerjavi z cca 7 lit / 100 km, ki jih pokuri dizel, pri zdajšnjih cenah slabih 700 evrov razlike na leto.

Se strinjaš ?

mislim ,da si si sam odgovoril ;)
VIVE LE SPORT

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Sr feb 04, 2009 8:16 pm

a maš to še stari model oktavije ali novejši? ker ima že stara veliko prostora, novejša pa kot passat. pri s-max mene edino to moti ker je sicer zelo prostoren, samo prtljažnik je zame premajhen.

MadIggy
Novinec

Napisal/-a MadIggy Sr feb 04, 2009 9:11 pm

omenjal si tudi karavane, Toyota Avensis wagon.

Doma imamo Avensisa 2007 letnik, 2.2 150KM dizel. Pije 5.5-6.3L/100km, tisti 2.0 motor verjetno še kaj manj. Naredimo pa nekaj čez 20.000km na leto, med tednom v služmo (15km v eno smer, precej mestne vožnje), vikende pa kake daljše relacije. Prtljažnik je eden večjih. Tudi s sedenjem ni težav, če je sedež povsem nazaj je še vedno dovolj prostora za otroke. Je pa res, da pri treh otrocih tisti tasrednji nasrka, in to pri vseh karavanih. Smo tudi pri nas trije otroci in smo imeli prej zato Sharana, odkar pa ne hodim več s starši na morje in imam izpit pa ni več potrebe po enoprostorcu. Aja pa pri Avensisu so naredili L2007 facelift, še to poglej.

Lp :)

Bostjan1977
Nov uporabnik

Napisal/-a Bostjan1977 Sr feb 04, 2009 9:23 pm

Mgajvr je napisal/-a:a maš to še stari model oktavije ali novejši? ker ima že stara veliko prostora, novejša pa kot passat. pri s-max mene edino to moti ker je sicer zelo prostoren, samo prtljažnik je zame premajhen.

Imam še stari model, tistega, ki se mu sedaj reče Tour

Bostjan1977
Nov uporabnik

Napisal/-a Bostjan1977 Sr feb 04, 2009 9:25 pm

MadIggy je napisal/-a:omenjal si tudi karavane, Toyota Avensis wagon.

Doma imamo Avensisa 2007 letnik, 2.2 150KM dizel. Pije 5.5-6.3L/100km, tisti 2.0 motor verjetno še kaj manj. Naredimo pa nekaj čez 20.000km na leto, med tednom v služmo (15km v eno smer, precej mestne vožnje), vikende pa kake daljše relacije. Prtljažnik je eden večjih. Tudi s sedenjem ni težav, če je sedež povsem nazaj je še vedno dovolj prostora za otroke. Je pa res, da pri treh otrocih tisti tasrednji nasrka, in to pri vseh karavanih. Smo tudi pri nas trije otroci in smo imeli prej zato Sharana, odkar pa ne hodim več s starši na morje in imam izpit pa ni več potrebe po enoprostorcu. Aja pa pri Avensisu so naredili L2007 facelift, še to poglej.

Lp :)

Hvala za izkušnje, ki si jih nevedel. Bom podrobno preveril. Plus preiskusil, samo da pridem do kakega avto diler-ja.

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Sr feb 04, 2009 9:33 pm

Bostjan1977 je napisal/-a:
pugi405 je napisal/-a:
Moti me dejstvo (pri nakupu dizla), da bi se zaradi kratkih relacij preveč obrabil motor (turbina)

Od kod ti ideja, da je to dejstvo? :roll: Če pravilno delaš z motorjem ne sme biti težav. Sej na to temo imaš veliko napisanega.

To sem mislil, na dejstvo, da je obraba motorja največja predenj se motor ogreje. Ker pa še nisem imel v lasti dizla, me zanima kako dolgo se motor ogreva na temperaturo, pri kateri ne rabiš več gledat koliko "gasa" si pritisnil ?

Obraba motorja je največja ob zagonu le-tega. Ne se bat.. Men se dizl zagreje na cca 90° v 15 km vožnje (pozimi). Ti samo pazi, da mrzlega ne siliš v obrate in vročega takoj ne ugasneš (predvsem če je turbo diesel).

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Sr feb 04, 2009 9:52 pm

Jaz bi na tvojem mestu gledal za enoprostorcem z diesel motorjem.
Mislim, da ni nihče omenil Citroena C4 Picassa, in Mazde 5. Cena kandidatov je podobna kot pri konkurenci, nudi pa Mazda mislim, da edina električna drsna vrata, kar bi znala biti prednost, odvisno od starosti otrok, lažje jih porihtaš v sedeže in podobno. Velja razmislit.
Če boš znal dizla merkat, ni nobene panike kar se tiče popravila. Vem za primer Forda, ki ima krepko preko 300.000 km (mondeo 2002 letnik) brez problemov in še nekaj z 200.000km tudi brez problemov. Tako, da brez skrbi. Sicer ne kupuješ novega ampak če vzameš rabljenega ki je še v tovarniški garanciji, vem, da so pri Mazdi ful korektni in se dajo vse napake odpravit brez stroškov. kot je že rekel nekdo za primer Mazde 6 2004 ki so rjavele, so jih brezplačno porihtali, tako da je spet mogoče en plus.
Če boš vzel dizla ga samo pazi da ga ne goniš hladnega (sicer pa upam, da tut benzinarja ne, ker ni dobro) pa preden ga ugasneš, ga pusti laufat cca 30.sekund, je dobro za turbino.
Aja, dizel se segreje v cca 5 km pri temperaturi nad 15C in pri temperaturi pod 0 po približno 10 km. Tu nekje pač.
Pa glej da boš tankal kvalitetno nafto, jaz sem najrajši na Agipu in Molu.
Pa uspešen nakup želim
LP

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr feb 04, 2009 10:08 pm

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Sr feb 04, 2009 10:23 pm

Kupi raje bencinarja. Res je, da je 20% poti kratkih, ampak bolj šteje število poti (vsak dan). Motor, olje, turbina se niti ne segreje, pa avto zopet ugasneš.

Druga težava je ta, da pri nakupu rabljenega dizla lahko dobiš takega, ki ima kako večjo napako (okvara turbine), ki je potem velik strošek. Predvsem se pazi avtomobilov iz tujine, ker imajo navadno veliko kilometrov (števec kaže drugače).
Pri nakupu rabljenega bencinarja kljub kakšnemu popravilu ne boš imel takšnih stroškov.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Če feb 05, 2009 12:02 am

fotr ma opel zafiro 1.8 16V 140hp. z normalno vožnjo mu kuri med 8-9l.mu je že ratal rahlo pod 8. na avtocesti pa tut ni tak bav bav...ob vožnji 120-130 ma zelo spodobno porabo.se nas je peljalo 7 v avtu, malo prtljage in je kuril 9l. računi na to, da je avto težak 1600kg, pa 7 oseb (600 kil) pa še mal prtljage.-pač zaženeš do željene hitrosti in potem jo samo vzdržuješ

želiš si tudi velik pretljažnik. zadnja 2 sedeža se zložita tako, da tvori ravn podn, klop pa si lahko celotno naprej in nazaj pomikaš. tulk za prestavo: ko sm dal zadnjo klop čisto naprej, sem se ulegel čez cel prtljažnik (visok dobrih 180), ko sm pa stegnu roke, pa nisem segel do stropa.kamot bi lahk 2 kampirala v avtu brez šotora :D

ker pač po opisu si bolj družinski človek in sklepam, da ne boš dirkal, bi ti nekaj takega priporočal. ma pa tudi 8km do službe in nazaj.fotru se je tudi šlo, da sediš visoko in ga je zato zafira tako navdušila.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Če feb 05, 2009 7:02 am

Zdravo,
ženi kupi bicikl z etiketo "zdrav duh v zdravem telesu".
Za tvojih 5km do službe je dovolj kak Clio I. Pač samo z ta namen ga dobiš za par €.
Družini pa kupi S Maxa in sicer 1.8 tdci kar je povsem dovolj in si zmagal.
lp
ps: moja brez težav hodi točno 2km do službe. Sneg, dež, sonce...

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če feb 05, 2009 7:17 am

Glede na to, da zdej vozš octavio, bi lahko pogledu še za octavio II, ki ima precej več prostora na zadnji klopi, še boljša izbira bi bil pa superb. Z njim si pa zmagal.

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Kraj: Severna Primorska

Napisal/-a GoGo Če feb 05, 2009 7:20 am

Iz prve roke ti povem, da enoprostorec (imel sem sharana 2.0), pri neki normalni uporabi težko porabi manj kot 10 litrov, prej 11-12, če bo veliko kratkih voženj...
Dizel, ki ga imam zdaj opa 6-7. Razlika je kar precejšna, s tem da npr. bencinar z 115 konji ne gre nikamor!

Kar pa se tiče velikosti: manjši enoprostorci nimajo nič kaj dosti več placa, kot večji karavani (sploj prtljažnik je ponavadi zelo majhen..), tako da si mao oglej primerjave
Sharan/Galaxy/alhambra/807/Espace z raznimi s-maxi, sceniki in karavani...

Glede specifik pri kratkih vožnjah dizel/bencin pa so ti ostali že povedali vse...
Lep dan!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če feb 05, 2009 9:54 am

Tudi jaz se pridružujem mnenju, da ni važno al nabaviš bencinarja ali dizla. Nobenega od teh ne smeš gnati v obrate, ko je mrzel. Po 1 km pa bosta mrzla oba.
Poleg tega je v mestu še večja razlika zaradi šparovnosti dizla - če ga lepo pelješ pri nekje 2000rpm, brez gas/bremza vožnje bo zelo malo pokuril.
Sicer pa - saj je tudi za otroke dobro, da malo pešačijo, tudi če je slabo vreme. Saj se bojo čisto pomehkužili, če se bodo za vsako figo vozili z avtom. No, razen če so še zelo majhni in bi morali hoditi ob kakšni zelo prometni cesti.
Recimo jaz vsak dan hodim 1km v službo in pridem v 10min normalne hoje in se pri tem vsaj malo razmigam.
Pa še ena ideja - pri nas v službi vidim vsak dan enga, ki se pripelje z biciklom, ki ima prikolico za otroke. Tudi če je dež, ker ima pokrito. Otroke lepo na prikolici pripelje v vrtec, potem pa naprej na šiht. Zgleda kr dobra zadeva. :D
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
hp6715s
Novinec

Napisal/-a hp6715s Če feb 05, 2009 10:18 am

GoGo je napisal/-a:Iz prve roke ti povem, da enoprostorec (imel sem sharana 2.0), pri neki normalni uporabi težko porabi manj kot 10 litrov, prej 11-12, če bo veliko kratkih voženj...
Dizel, ki ga imam zdaj opa 6-7. Razlika je kar precejšna, s tem da npr. bencinar z 115 konji ne gre nikamor!

Kar pa se tiče velikosti: manjši enoprostorci nimajo nič kaj dosti več placa, kot večji karavani (sploj prtljažnik je ponavadi zelo majhen..), tako da si mao oglej primerjave
Sharan/Galaxy/alhambra/807/Espace z raznimi s-maxi, sceniki in karavani...

Glede specifik pri kratkih vožnjah dizel/bencin pa so ti ostali že povedali vse...

Se strinjam s tem. Sam imam sicer galaxya 2.3 (145hp) in je poraba 12l, čez teden mestna vožnja + 2 relaciji po 90 km na teden, pa po avtocesti vozim 120kmh.
V avtu je res veliko prostora in kar je važno, da so zadaj trije enaki sedeži (za razliko od karavanov). Prtljažnik pri malih enosprostorcih ala scenic, c4 picasoo ipd je res majhen. Tudi s-max ima relativno majhen prtljažnik.
Sam bi osebno pogledal sharan/galaxy/alhambra, lancia phedra(slednje se dobi ugodno).

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če feb 05, 2009 10:42 am

Od kje vam ideje, da je prtljažnik pri enoprostorcih majhen? :roll:

C4 Gran Picasso ima 672/1951 l prt.,
C4 Picasso ima 605/1734 l,
Xsara Picasso ima 550 / 2128 l,
Berlingo (še ena možnost)- stari - ima 624 / 2800 (!),
Tudi Gran Scenic ima cca 600 l,
edino navaden Scenic ima 480 l - nov, starejši je precej čez 500 l.

MadIggy
Novinec

Napisal/-a MadIggy Če feb 05, 2009 10:54 am

za primerjavo:
Avensis karavan 520/1500L, prejšnja generacija Accorda se mi zdi da je imela največji prtljažnik, tam nekje 600L se mi zdi :)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če feb 05, 2009 11:11 am

MadIggy je napisal/-a:za primerjavo:
Avensis karavan 520/1500L, prejšnja generacija Accorda se mi zdi da je imela največji prtljažnik, tam nekje 600L se mi zdi :)

Zelo dolgih 600 l, tako, da si se moral zelo stegovat ali celo zlest v (nizek!) prtljažnik, če si ga hotel lepo naložit! Še ena prednost enoprostorcev proti večini (pre)dolgih karavanov - ne samo prtljažnikov. In precej nižji karavanski prtljažniki (manj uporabni), kar se najbolje vidi po največji prostornini (podrta zadnja klop).
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov