Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Pe mar 13, 2009 5:47 pm

Hvala vsem za odgovor, vsak ima kakšno informacijo kar je ful dobrodošlo :D
No, naj povem, da z 1.9 tdi imam veliko izkušenj, realna poraba je nekje dobrih 6 litrov (če ga šparaš res prideš do 5l, če ga goniš pa 7 pa kak deci zraven)
najbolj me zanima 1.0 bencinar realna poraba. Nekateri sem menijo o 4-5 litrov, drugi 6-7, kar pa je že kar razlika pri teh kilometrih.
Ima kdo kakšne izkušnje z SDi v fabii in nasploh ?
lastil sem si že Fiesto 96 1.3 pa me je res presenetila poraba, nikoli preh 6l, kar se mi zdi kar ugodno.

LP

x-man1
Nov uporabnik

Napisal/-a x-man1 Pe mar 13, 2009 7:36 pm

Imam sorodnika s peugeotom 106 1.0 letnik 1999. In ima porabo okoli 6 ali 7 odvisno kako vozi tako da mislim da to ni nevem kakšen šparovček. Doma pa smo imeli ford fiesto 1.1 letnik 1994. in moram reči da za tist mali tank je bilo veliko kilometrov. v tank mislim da je šlo okoli 35-40l. Tank je bil pa za okoli 600km ali še malo več je že nekaj časa nazaj ko smo jo imeli. Tako da res zna šparati na bencinu ta avto.
Če se motim me popravite!

Uporabniški avatar
niksson_
Nov uporabnik

Napisal/-a niksson_ Pe mar 13, 2009 9:25 pm

Oče je imel v prejšnjem avtomobilu SDI. No, v feliciji (karavan) je bil označen kot 1.9D, ampak je isti šmorn.
Motor je popolnoma vredu in zadosti močan za povprečnega uporabnika. Sem ga tudi sam dostikrat vozil. Res, da proti turbodizlu ne gre nikamor, ampak gre pa vseeno bolje kot kakšni 1.2 mlinčki s 60 konji. Proti manjšim bencinarjem ima tudi dobro prožnost, kamot se ga vozi v nizkih vrtljajih, po ravnini pri 1500rpm bp. Na na oko bi rekel, da potegne tam od 2200 naprej, ampak je pa pri 3500 tudi vsega konec.
Poraba je zmerna. Oče pač vozi relacije, pa tudi lahko nogo ima, in mu je pil 4.6 - max 5.0 (pozimi). Mešan cikel je verjetno kakšnih 5.5...
Je pa ta motor dosti glasen. Ok, že res, da tut felicija ni imela kakšne bajne izolacije, ampak vseeno - če sem bil kje zunaj sem vedno slišal, kdaj se je oče pripeljal domov :D
Verjetno ima kakšna fabia ali polo to bolje zrihtano.
Ima pa vsa ta "traktorskost" eno pomembno prednost. Robustna izdelava pomeni manjša možnost okvar. Kar se spomnem, fotru v 250kkm ni šlo nič pomembejšega. Pač, redni servisi, še te je doma sam delal, filter+olje, stroški so skoraj zanemarljivi. Edino mislim, da je bila na koncu bosch pumpa že malo zdelana, in mu je topel motor težje vžigal. Ampak je prej prodal. Motor bi še zdržal ohoho km, ampak pleh ni, heh.

Sedaj ima astro 1.3cdti (90km), lahko še kaj več o tem povem, če te zanima. Na kratko: mrtvašnica do 2000rpm, zdaj ko se je navadil mu ne crkuje več pri speljevanju, poraba je pa isto nekje 4.8.

edit: zdaj sem se še spomnil, da ima stric saxoja 1.0. Vozi se bolj malo, ampak pravi, da naredi s tankom 650km. Ampak res pa je, da ta avto nikamor ne gre, sploh, če je malo bolj naložen..

Moje mnenje: majhen bencinar, če delaš manj kot 15kkm letno, sicer dizel.
Sdi je za navadno uporabo čist dovolj, lahko dobiš mlajšega in cenejšega kot tdi.
lp, niks
jst guvurim tku de me ldje zastuopjo

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash Pe mar 13, 2009 9:56 pm

GiGi1985 je napisal/-a:Hvala vsem za odgovor, vsak ima kakšno informacijo kar je ful dobrodošlo :D
No, naj povem, da z 1.9 tdi imam veliko izkušenj, realna poraba je nekje dobrih 6 litrov (če ga šparaš res prideš do 5l, če ga goniš pa 7 pa kak deci zraven)
najbolj me zanima 1.0 bencinar realna poraba. Nekateri sem menijo o 4-5 litrov, drugi 6-7, kar pa je že kar razlika pri teh kilometrih.
Ima kdo kakšne izkušnje z SDi v fabii in nasploh ?
lastil sem si že Fiesto 96 1.3 pa me je res presenetila poraba, nikoli preh 6l, kar se mi zdi kar ugodno.

LP

Kaj želiš vedeti o SDI motorjih? Lahko povem da v 175000km ni bilo še niti najmanjših problemov z motorjem, zmogljivosti pa so precej boljše kot pri teh malih bencinarjih. Delovanje ti je že nekako opisal niksson_. Brez problema se pelje tudi pri 1500 obratih, zvrti se pa do okoli 4000rpm. Edina stvar, ki me moti je (sploh ob prižgani klimi) da se kar se tiče pospreškov razlika med 4. in 5. prestavo praktično ne pozna. A to moraš sprejeti glede na tako majhno porabo. Tudi z naložnim avtom, pižgano klimo in tiščanje kolikor je pač šlo se je poraba vrtela okrok 5,5l. Če mene vprašaš bi se na tvojem mestu absolutno oziral za dizlom. SDI bi bil povsem ok, če imaš malo več pod palcem se ozri za 1.4TDI ali 1.5dCi.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: Najbolj varčni avto(motor) do 5000 eur ?!

Napisal/-a tristan01 So mar 14, 2009 11:24 pm

GiGi1985 je napisal/-a:pozdrav,

Iščem avto od približno letnika 92,93 naprej, ki ima zelo malo porabo (pod 5 litrov) in je tudi vzdržjiv. Ni važn ali bencin ali dizel. Izvzamemo varnost in delno tudi udobje. Pogoj pa je, da je vzdržljiv, da se da da z njim delat 50.000 km letno, brez strahu pred okvarami turbin, šob, senzorjev,....
Osebno sem pomislil na naslednja vozila; Polo 1.0 ali 1.4 Tdi,
fabia 1.4 tdi,
lupo 1.0 oz 1.4tdi 3L
seat arosa 1.0
Fiat uno
Toyota yaris 1.0
206 1.1
Fiesta 1.3
............
Osebno bi se izognil R5 in Ax, Golfu 2 in podobnim, ker so že res stari in Clio dci ter Twingu,ker mi preprosto nista všeč. Katera so še druga podobna vozila ?

Zanimajo me predvsem vaše osebne izkušnje in pa izkušnje drugih, ki jih dobro poznate. prosim če se zadržite komentarjev v stilu "baba čula, baba rekla"
Osebno nisem pretiran značkar, zato ne želim kregarije med renault, Vw, audi, in podobno. Clio dci mi ni všeč, zato mi ga prosim ne "ponujajte".
Vem, da so večji avti požrešnejši za recimo liter ali dva in dost bolj udobni,varni....ampak me ne zanima. zanimajo me trenutno najbolj varčni motorji.

Cena 5000 eur je max, priporočljivo je pa čim cenejši.

hvala, Lp

Tole si pa precej optimistično zastavil. Bo potrebno poseči po malčku tipa Lupo, da bo poraba tako majhna, vendar pri 50.000km letno moraš biti pravi mazohist. Če ti je vseeno, da boš vedno prvi v koloni, potem razmisli še o kakšnem SDI. Od ostalih naštetih pa ne vidim nobenega ki bi zmogel imeti realno porabo pod 5l. Glede na to, da je poraba glavno merilo razmisli še o kakšni Opel Corsi z D motorje.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost