Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

matej_
Novinec

Kraj: velenje

Napisal/-a matej_ Po sep 28, 2009 11:38 am

Glede vrste goriva, je men vseeno kaj je, dizla vozim samo zato ker delam 40.000km+ na leto. in ko sem zdejšnega polota kupoval je bila v oprabi giriva na strani dizla. zdej sem pa tudi jaz gledal ta 1.4tsi 140KM mašino in piše porabo 7,3l/100km, pri dizlu pa 6,2l/100km. kolko je v tem resnice? ker bencinar je za 3200€ cenejši kot isti dizel. mislim, da se men ne solača vzeti bencinarja, če pa me ker zna prepričat drugače dobi za pivo =)

edit:

kak pa je kaj z vzdržljivostjo teh bencinskih motorjev, ker avto kupujem za nekje 6let oziroma nekje do drugega vlkega servisa se pravi 240.000km. za dizla to ni noben problem taka kilometrina, za določene bencinarje sem pa slišal da jih kr matra doseči 200.000km.

lp matej

vwlike
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a vwlike Po sep 28, 2009 11:53 am

matej_ je napisal/-a:Glede vrste goriva, je men vseeno kaj je, dizla vozim samo zato ker delam 40.000km+ na leto. in ko sem zdejšnega polota kupoval je bila v oprabi giriva na strani dizla. zdej sem pa tudi jaz gledal ta 1.4tsi 140KM mašino in piše porabo 7,3l/100km, pri dizlu pa 6,2l/100km. kolko je v tem resnice? ker bencinar je za 3200€ cenejši kot isti dizel. mislim, da se men ne solača vzeti bencinarja, če pa me ker zna prepričat drugače dobi za pivo =)

Jaz sem gledal
TSI 170ps 7 stopenjski DSG: relacija 6,0, kombinirana 6,9 (euro 5)
TDI 170ps 6 stopenjski DSG: relacija 5,8, kombinirana 6,9 (euro 4)

Fora je baje v novem DSG menjalniku, ki ima suhe sklopke (ne v olju) + drugacna razmerja... temu sledi tudi visji emisijski razred (zato toliko popularni v nemciji)

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Po sep 28, 2009 3:19 pm

matej_ je napisal/-a:Glede vrste goriva, je men vseeno kaj je, dizla vozim samo zato ker delam 40.000km+ na leto. in ko sem zdejšnega polota kupoval je bila v oprabi giriva na strani dizla. zdej sem pa tudi jaz gledal ta 1.4tsi 140KM mašino in piše porabo 7,3l/100km, pri dizlu pa 6,2l/100km. kolko je v tem resnice? ker bencinar je za 3200€ cenejši kot isti dizel. mislim, da se men ne solača vzeti bencinarja, če pa me ker zna prepričat drugače dobi za pivo =)
edit:
kak pa je kaj z vzdržljivostjo teh bencinskih motorjev, ker avto kupujem za nekje 6let oziroma nekje do drugega vlkega servisa se pravi 240.000km. za dizla to ni noben problem taka kilometrina, za določene bencinarje sem pa slišal da jih kr matra doseči 200.000km.
lp matej

Zdej o Touarnih smo toliko že napisali da se osebno nebi ponavljal - uporabita iskanje, pa bosta dost izvedela o problemih, težavah, prednostih in slabostih. Vsekakor pa pred nakupom svetujem testno vožnjo z in brez športnega podvozja in 17" felgami, o katerih je toliko govora. Meni osebni je avto s športnim podvozjem in 17" platišči preprosto pretrd, sploh če sediš zadaj maš občutek, da se pelješ z valjarjem. Svetujem pa absolutno doplačilo za ravno dno (ne vem ali je serijsko ali ne) ter za sedeže (tut to ne vem al je serijsko ali ne) katere lahko pobereš ven in dobiš manjši kombi - skratka s tega vidika je avto bomba. Prilagodljivost je res konkretna.

Glede porabe goriva pa: katerikoli motor že, osebno 5x in nato 10x, kot v vsaki temi, odsvetujem 1.6 bencinca in 1.9 TDI-ja. O prvem sploh nebi zgubljal besed, drugi pa je kljub 6 prestavam primeren le za vožnjo do 80 - 90 na uro. Dokler voziš kot po jajcih sicer mogoče res lahko držiš porabo okoli 6 litrov, ob normalno vožnji po avtocesti npr 130 na uro pa je prvič motor že na 3.000 rpm (kljub 6 prestavam), glasen ko p*****a, nikamor ne gre in strašansko žejen - okoli 8 litrov. Čim pa dodaš malo bol dinamično vožnjo, več mesta, pa tudi 10 litrov ni problem, sploh če si naložen. Se je že večkrat zgodilo, da smo z enim tankom doma nardili manj kot 500 km. Avto je pač težek in škatlast kar seveda prinese svoje - tako da je nek 140 KM motor minimum za to vozilo. Zdej kateri motor vzet je stvar debate: osebno bi poiskal testna avtomobila z motorjem ki me zanima, bi ju peljal na eno normalno vožnjo (vsaj 300 km), pogledal porabo in izračunal razliko v porabi ter razliko v ceni. Če za 1.9 TDI motorja velja, da so se ti izkazali kot vzdržljivi, so 2.0 TDI motorji precej problematični. Niso to moje ugotovitve, pač pa kolega, ki ima nepooblaščen servis za celoten koceren in kar šraufajo TDIjev, so sami 2.0 TDI-ji, 1.9 je za vzorec. Še vedno pa je največ odvisno od uporabnika - prvi kilometri, način vožnje, pravila dizelske vožnje. Glede bencinskih motorjev pa težko kaj rečem, lahko se pa poznaimam kako je na stvari... vsekakor pa v 170 konjskem TSI motorju, 6 ali 7 prestav, pozabita na porabo 6 litrov, tam od 7.5 naprej (razen če bosta vozila za kamjonom 80 na uro) pa bi se dalo menit. Prevozil lepo število kilometrov z Leonom (rang Golfa) s 1.8 TFSI motorjem in 160 km - avtocesta, 110 na uro, poraba 6.4...

vwlike
Nov uporabnik

Napisal/-a vwlike Sr sep 30, 2009 7:26 am

hladni je napisal/-a:tak samo za info...malo nazaj so delali test s touranom tsi, ki je imel deklarirano porabo 7,5 litra na 100km. No na testu so pa ugotovili, da je dejanska poraba 9 litrov, seveda po standardni metodi(autoban,mesto...).

Verjamem. Jaz sem vceraj videl, v cem zna biti stos. Vozil sem namrec testno vozilo Golf TSI 160 konjev s 7 stopenjskim DSG - torej zelo podobna stvar z razliko, da je Touran za slabe 100kg tezji (se mi zdi). Ze po eni uri sem videl v cem je problem... ce imas 160 konjev na razpolago, je takooooooo tesko lepo voziti :-) Z normalno sportno voznjo (kolikor sem pac smel, glede na to, da ni bil moj avto) sem v eni uri ovinkov, klancev in malo avtoceste uspel priti do 9 litrov. Potem pa sem poskusil se svoj obicajen "druzinski rezim", kakor se pac vozimo, ko smo skupaj... ko sem se pripeljal nazaj, je racunalnik voznje (1) kazal 7.5. Ce bi ves cas vozil normalno, verjamem, da bi se zelo priblizal tovarniskim stevilkam. Samo kaj... ko pa noga kar sama pritisne... :-)

Mene je vseeno ta kombinacija kupila. Obrnes kljuc in tisina. Das v D in se mehko odpeljes, medtem ko leva noga pociva, desna roka pa... hmm

ognjen
Novinec

Napisal/-a ognjen Sr sep 30, 2009 8:22 am

hladni....ti malo streljaš mimo s temi tvojimi izjavami...
normalno da BC ne kaže točno, ampak spet ne toliko laže kot ti govoriš!!
Jaz imam Crosstourana 1.4 tsi in ti lahko zagotovim, da je poraba z normalno vožnjo okoli 7,5-8 litrov (z zadnjim tankom sem ga spravil celo na 7,3)...seveda če ga stiskaš potem je lahko takoj 9 ali 10 litrov....
Sicer pa je stvar posameznika koliko mu avto porabi..

Lp

vwlike
Nov uporabnik

Napisal/-a vwlike Sr sep 30, 2009 8:34 am

ognjen je napisal/-a:hladni....ti malo streljaš mimo s temi tvojimi izjavami...
normalno da BC ne kaže točno, ampak spet ne toliko laže kot ti govoriš!!
Jaz imam Crosstourana 1.4 tsi in ti lahko zagotovim, da je poraba z normalno vožnjo okoli 7,5-8 litrov (z zadnjim tankom sem ga spravil celo na 7,3)...seveda če ga stiskaš potem je lahko takoj 9 ali 10 litrov....
Sicer pa je stvar posameznika koliko mu avto porabi..
Lp

Ognjen, imas 140 konjev z rocnim menjalnikom? Je cross trši od navadnega podvozja (ce mogoce ves primerjati)? Jaz se namrec se vedno ne morem odlociti med navadnim ali sportnim. Rad bi 17" nardo, ampak se jih ne da dobiti brez sportnega podvozja. To mi je prav smesno. Isto je pri Golfu+ - nobenih 17" ne mores kupiti brez sportnega podvozja. A kdo razume v cem je fora? Nobeden prodajalec mi ne zna povedati, uvoznik pa tudi ne more drugace narociti kot je v konfiguratorju.

ognjen
Novinec

Napisal/-a ognjen Sr sep 30, 2009 8:55 am

Ja, jaz imam 140 konjev z ročnim menjalnikom...
Glede trdote ti ne bi znal povedal ali je trši od navadnega, ker z navadnim sem šel samo na eno testno vožnjo.... Je pa moj cross kar precej trd, kar me precej moti.
Ti boš vzel navadnega al cross-a??

vwlike
Nov uporabnik

Napisal/-a vwlike Sr sep 30, 2009 9:11 am

ognjen je napisal/-a:Ja, jaz imam 140 konjev z ročnim menjalnikom...
Glede trdote ti ne bi znal povedal ali je trši od navadnega, ker z navadnim sem šel samo na eno testno vožnjo.... Je pa moj cross kar precej trd, kar me precej moti.
Ti boš vzel navadnega al cross-a??

Ne, jaz se odlocam med navadnim in sport. Ta trdota me tudi malo skrbi. Najraje bi kar navadnega, pa potem feltne zamenjal za 17".

ognjen
Novinec

Napisal/-a ognjen Če okt 01, 2009 7:26 am

Očitno res streljajo mimo...ali pa so imeli na testu enega turana ki je imel BC v k....
No naj ti napišem moj zadnji test porabe goriva:

Tankal za: 25 EUR (22,36 litra)
Prevozil: 285 Km
Povprečna poraba: 7,84l/100km

Lp

vwlike
Nov uporabnik

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M Če okt 01, 2009 12:34 pm

Počakati.

ognjen
Novinec

Napisal/-a ognjen Če okt 01, 2009 1:45 pm

M je napisal/-a:Počakati.

Zakaj pa????

vwlike
Nov uporabnik

Napisal/-a vwlike Če okt 01, 2009 2:02 pm

Prepozno.
Po tednih raziskav, primerjanj, testnih vozenj, preracunavanj, prebiranju forumov in novic, imam ze poln k. vsega. Zato sem se odlocil in ze narocil.

Kaksni so lepi od zunaj, kaksni od znotraj, kaksni so tehnicno popolni... za moje potrebe se mi je price/performance trenutno zdela najboljsa varianta adventure 170ps dsg - s seveda se malo dodatnega popusta zraven :-)

Cez pol leta bo itak verjetno ponudva na trgu cisto drugacna, tako da lahko cakas v nedogled. Ko bom pa velik, pa si privoscim sharana nove generacije - upam da s hibridno varianto :-)

matej_
Novinec

Kraj: velenje

Napisal/-a matej_ Če okt 01, 2009 7:54 pm

Mene tut zanima zakaj počakati?

@avtor teme, povej kakega si naročil=)

vwlike
Nov uporabnik

Napisal/-a vwlike Pe okt 02, 2009 7:19 am

matej_ je napisal/-a:@avtor teme, povej kakega si naročil=)

adventure, TSI 170ps, DSG, 7 sedezev, nardo platisca, kljuka, 510 sound paket, paket luci in vidljivost, cesnjeva rdeca :-)

zakaj rdeca? Ker so na cesti sami srebrni, sivi, beli in crni. :-)

vwlike
Nov uporabnik

Napisal/-a vwlike Pe okt 02, 2009 8:38 am

hladni je napisal/-a:bravo ej, ta barva je hudičevo lepa in eleganta. Bež notranjost?

Ne, kar crna (antracitna) - predvsem zaradi otrok. Bež izgleda super, dokler se ne poznajo crni madezi od rok/nog (potenje poleti), cokolade... Sedaj imam golfa s crnimi sedezi (8 let bo) brez prevlek, pa so, ko jih posesam, skoraj kot novi. Enkrat vmes so bili sicer na ciscenju, ampak vseeno, glede tega dam kapo dol volkswagnu. Lahko samo upam, da bo pri touranu podobno.

Jah, rdeca ni bila ravno moja prva izbira. S crnimi okni zadi pa s temi feltnami, pa zgleda kolkr-tolko sportno in spodobno, tudi za tako staro obliko kot je touran. Pa se zelo malo jih je.

vwlike
Nov uporabnik

Napisal/-a vwlike Pe okt 02, 2009 8:41 am

vwlike je napisal/-a:Jah, rdeca ni bila ravno moja prva izbira. S crnimi okni zadi pa s temi feltnami, pa zgleda kolkr-tolko sportno in spodobno, tudi za tako staro obliko kot je touran. Pa se zelo malo jih je.

Aja... pa se zeni je vsec ta barva, tako da sem jo brez vecjih pregovarjanj uspel prepricati, da rabim(o) nov avto :-)

ognjen
Novinec

Napisal/-a ognjen Pe okt 02, 2009 9:01 am

Koliko pa boš dal, če ni skrivnost?? Kje pa si ga naročil???

vwlike
Nov uporabnik

Napisal/-a vwlike Pe okt 02, 2009 9:27 am

ognjen je napisal/-a:Koliko pa boš dal, če ni skrivnost?? Kje pa si ga naročil???

Joj, tukaj bom pa korekten do prodajalca in raje ne povem tocno. Opazil sem tudi, da je vse povezano: ko sem se zacel konkretno zanimati za avto in ko sem dobil prvo ponudbo, so takoj vsi prodajalci vedeli za to in nekako ze dolocili ceno. Sitacija se mi je zdela prav smesna. Prislo je tudi do tega, da je eden klical drugega in ga "nahrulil" zakaj dajejo tako nisko ceno. :shock:

Je pa tako... tudi na akcijski model je mozno dobiti dober popust pri vseh. Za prodajalca pa sem se odlocil zgolj zaradi prijaznosti. ;)

ognjen
Novinec

Napisal/-a ognjen Pe okt 02, 2009 9:38 am

Si pa skrivnosten...ni kaj :D
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov