Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Sr sep 23, 2009 5:26 pm

Glede na tistega stilota, se mi zdi da ni lih pametna izbira. Če ima človek 3000€, ki je danes ta denar res zanemarliv denar, ob primeru okvare razne bosh pumpe, turbince in podobne zadeve, je štrošek nove okoli 1000€(na okroglo), vsaj za pumpo se mi zdi, tako je bilo pri sosedu , sicer leon 1.9 tdi. Ampak stvar je v sreči, lahko ja, lahko ne, da se ti to zgodi. Sam bi sicer močno predlagov dizla, tudi že zaradi same kilometrine, vendar pa so stroški popravila ob primeru okvare bistveno višji, kot pri bencinarju, kajti avto za 3000€ tudi pomeni da ni več lih v zrelih letih. Glede porabe se pa da prišparat, sam sem ob res šparanju naredu 1080km z 47 litri, nek tank, z 47l pa več ali manj tiščcanje pa samo 800km. Se pozna.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Če sep 24, 2009 9:17 am

tristan01 je napisal/-a:
_ela_ je napisal/-a:kaj pa kkšn tak mejhn avto da bi mi kuru okol 4-5l ...pa da ni drag.... a bi se dal najdt?

4-5l na AC je utopija in ne realnost. Sem dve leti vozil Twinga (je nekje v istem rangu) pa je bila povprečna poraba na AC okrog 5,5. med 4 in 5 l prideš s pametno vožnjo po magistralkah. Za takšen denar kot ga imaš bi raje pogledal v razredu Clia oz Pola. Poraba bo približno ista, boš pa vožnjo vsaj preživela malce bolj spočita.
LP Tristan01

Daj lepo te prosim ne govori nečesa ženski, kar ni res. Ok maš prav, da če boš kupil ti bencinarja s npr. 85 KM motorjem in nekaj 10.000 prevoženimi pa jo boš žgal po avtocesti 120-140, bo poraba nekje okoli 8 litrov, če boš ob tem vklopil še klimo pa na vsakem križišču v mestu pedal to the medal, bo tudi 10 litrov. To si lahko privoščiš če imaš denar oz. ti data denar mamica pa ati. In če lahko js s 1.4 tone težkim, 1.9 TDI motorjem s 105 KM zadnja dva tanka ob upoštevanju pravil varčne vožnje (ki me stanejo nekje 20 minut daljše vožnje dnevno pri 120 kilometrih) držim porabo 4.62 litra, s tem, da je bilo obakrat nekaj poti v center mesta in da smo se polnonaloženi peljal k punci domov čez ene kolobite, kjer vem da je bla poraba vsaj 6litrov tistih 150 km, se bo tudi tale naša deklca vozla v enem spodobno ohranjenem cliotu DCI pod 5 litri brez težav.

Drugače pa, če kupuješ avtomobil, ki optimalno najmanj pil, sploh ko kupuješ rabljeno vozilo, to ne sme biti glavni kriterij - ti lahko npr. v teoriji kupiš super duper avto z nizko porabo, potem ti pa crkne en pomemben del, pa si ob npr. 500 €, pa se zdej vprašaj, koliko KM narediš s 500 €... pri porabi 5 L skoraj 10.0000, kar je za nekaj mesecev vožnje ane. Tako da prvi kriterij mora bit zagotovo ohranjenost avtomobila (jasno pa ne boš gledala BMW 5 M) ter mogoče ko najdeš potencialnega kandidata, katerega takoj vzameš, če bi vedela, da je vse uredu, zapelješ na AMZS na generalni pregled (100 €). Druga zadeva, ki je, je ta ali imate v familiji koga / poznate koga ki to znamko popravlja - cene servisov in popravil brez računa ter brez bajnega zaslužka so smešno nizke, napram cenam na uradnem servisu. Ter tretja zadeva je avto mora imet klimo, ker je ta zlata vredna. Priden cel gnil in premočen nekam, znižana kocentracijo in toliko kilometrov - preprosto ne razmišljaj o avtu brez klime. Je pa res ne, da pri mestnih avtomobilčkih, npr. Renault Clio 1.2 s 60 KM bencinec (ki je tudi varčen) na avtocestah pozabi vožnjo nad 100 na uro - saj gre, vendar s tem precej obremenjuješ material intp. Vendar vsega se ne da met ;). Še zadnje na http://www.spritmonitor.de in http://www.poraba.com lahko gledaš porao avtomobilov.

xandrej
Poznavalec foruma

Kraj: Slovenija

Napisal/-a xandrej Če sep 24, 2009 9:24 am

kolesar je napisal/-a:največ boš prišparala če boš avto lepo vozla...
npr. umirjena vožnja 100km\h po ac...

če se peljaš po avtocesti 60 bo še manj žrlo... Pa kaj si nor... Če pa se peljaš za šleperjem 90 pa še manj, če pa se na njega privežeš spet manj. Saj ni čuda da je gužva na avtocesti če se vsi dobesedno drkajo po njej...

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Če sep 24, 2009 10:40 am

xandrej je napisal/-a:če se peljaš po avtocesti 60 bo še manj žrlo... Pa kaj si nor... Če pa se peljaš za šleperjem 90 pa še manj, če pa se na njega privežeš spet manj. Saj ni čuda da je gužva na avtocesti če se vsi dobesedno drkajo po njej...

Lej ti če imaš denar si zarad mene kup Bugatti Veyrona pa se furi 350 al koliko ima končno hitrost. Kako se pa drugi vozimo po avtocesti, je pa povsem naš problem, dokler ne oviramo prometa. Če se omenjena punca pele pred ali za kolono šleperjev 100 na uro po vozne pasu, ti še vedno ostane prehitevalni pas. Torej jo prehitiš in zadeva zaključena. Druga zgodba pa je, če bi se zaradi varčevanja z gorivom odločla, da bo prehitela 5 kamjonov, kateri se peljejo 90 na uro, s hitrostjo 92 na uro - vidiš, to pa je oviranje prometa. Podobno velja za regionalne ceste - vsak 1.2 mlinček tudi s klimo potegne do 90, brez da rabiš gas v podn držat. In s takim mlinčkom brez težav slediš bednikom 3.0 TDI quattro motorji, kateri se peljejo 75 pa čvekajo po mobitelu, takim ki prespijo pol semaforja, dedijem ki vozijo 60 pri 90 omejitvi, babah ki si delajo jutranjo manikuro na rokah in b*****m, ko se prižge rdeča pa se narinejo v križišče, ter b*****m ki se vozijo po prehitevalnem pasu na avtocesti s nižjo hitrostjo od tiste na vozne pasu. Zaradi teh stvari je gužva, zastoji in netekoč promet. Ne pa zaradi ljudi ki se peljejo 90 za kamjonom ali 100 pred kamjonom.

Četudi pa se iz določenih razlogov moraš peljat počasneje, kot je zgornja omejitev, pa še vedno obstaja beseda kultura. Mi smo se tudi včeraj peljali na morje, pa več kot 80 zaradi slabe vidljivosti nisem vozil - ko me je kdo dohitel, sem lepo upočasnil na prvi ravnini pa je šel mimo. Začuda ni bilo nobenih problemov.

_BaNaNa_
Nov uporabnik

Napisal/-a _BaNaNa_ Če sep 24, 2009 10:56 am

glede na to, da se boš kar daleč vozla bi jaz vseeno vzela dizla...gleda bi pa vso konkurenco pa bi pole naredla ožji izbor in nato mogoče dala linke tle gor,da malo pokomentirajo..ko bi pa avto šla glet bi seveda imela nekoga zravne ki se na to res spozna,da avto malo pregleda...
nekaj skromnih predlogov:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3158294&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3148098&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3113450&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3103645&show=1

p.s.:tudi jaz se bom vozla približno 100km na dan in mislim da je bolje če si kupiš mkalenkost večji avto kot je lupo in podobno,gre se zaradi udobnosti,pa tudi če imaš tak neudoben avto si posledično tudi bolj utrujena od vožnje..pri meni je to blo zlo pomembno :D :D

uspešno iskanje :D

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če sep 24, 2009 11:49 am

Kael je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:
_ela_ je napisal/-a:kaj pa kkšn tak mejhn avto da bi mi kuru okol 4-5l ...pa da ni drag.... a bi se dal najdt?

4-5l na AC je utopija in ne realnost. Sem dve leti vozil Twinga (je nekje v istem rangu) pa je bila povprečna poraba na AC okrog 5,5. med 4 in 5 l prideš s pametno vožnjo po magistralkah. Za takšen denar kot ga imaš bi raje pogledal v razredu Clia oz Pola. Poraba bo približno ista, boš pa vožnjo vsaj preživela malce bolj spočita.
LP Tristan01

Daj lepo te prosim ne govori nečesa ženski, kar ni res. Ok maš prav, da če boš kupil ti bencinarja s npr. 85 KM motorjem in nekaj 10.000 prevoženimi pa jo boš žgal po avtocesti 120-140, bo poraba nekje okoli 8 litrov, če boš ob tem vklopil še klimo pa na vsakem križišču v mestu pedal to the medal, bo tudi 10 litrov. To si lahko privoščiš če imaš denar oz. ti data denar mamica pa ati. In če lahko js s 1.4 tone težkim, 1.9 TDI motorjem s 105 KM zadnja dva tanka ob upoštevanju pravil varčne vožnje (ki me stanejo nekje 20 minut daljše vožnje dnevno pri 120 kilometrih) držim porabo 4.62 litra, s tem, da je bilo obakrat nekaj poti v center mesta in da smo se polnonaloženi peljal k punci domov čez ene kolobite, kjer vem da je bla poraba vsaj 6litrov tistih 150 km, se bo tudi tale naša deklca vozla v enem spodobno ohranjenem cliotu DCI pod 5 litri brez težav.

Kael niso buče. Vse kar sem povedal je na podlagi izkušenj. Kot študent sem vozil Twinga (precej dobra primerjava VW Lupo) realno je bila poraba med 5 in 6 litri. Res pa ko sem se vlačil na AC v zavetrju kamionov je padla na cca 5 do 5.1 l/100km. Pa to ni normalna vožnja. Ob običajnem priganjanju na AC (130-150km/h) pa je popil tudi do 7 litrov. Zaradi takšnih pacientov ki v mesecu dni skušajo prihraniti nekaj centov dnevno doživljamo da 40t vlačilec prehiteva mestni avtomobilček na AC. Kaj to pomeni v prometu ne bom razpredal.

Drugi avtomobil je Clio DCI (80km) večkrat predlagan avtomobil v tej temi. Vozim ga od leta 2003 (cca 150.000km za volanom). Ob normalni tekoči vožnji na AC je poraba cca 5 do 5,3litra, res pa sem po drugi strani z nenormalno vožnjo dosegel porabo po BC tudi 3,5litra (ravnina v 5 prestavi in cca 60 do 70km na relaciji MB - Tepanje po stari cesti). Ampak zopet poudarjam to ni običajna vožnja.

Trenutno vozim Škodo Octavio cca 100.000km sem naredil z njo. V vsakodnevni vožnji se suče poraba med 5,5 in 6 litri. Ko sem šel v miru na dopust sem preko Bosne, do Dubrovnika in nazaj ob obali preko Rijeke dosegal povprečje 4,5l, vendar ob počasni vožnji večinoma po magistralkah in brez kakršnega koli hitenja: ponovno to ni vsakodnevna praksa.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Če sep 24, 2009 4:14 pm

Kael je napisal/-a:Lej ti če imaš denar si zarad mene kup Bugatti Veyrona pa se furi 350 al koliko ima končno hitrost. Kako se pa drugi vozimo po avtocesti, je pa povsem naš problem, dokler ne oviramo prometa. Če se omenjena punca pele pred ali za kolono šleperjev 100 na uro po vozne pasu, ti še vedno ostane prehitevalni pas. Torej jo prehitiš in zadeva zaključena. Druga zgodba pa je, če bi se zaradi varčevanja z gorivom odločla, da bo prehitela 5 kamjonov, kateri se peljejo 90 na uro, s hitrostjo 92 na uro - vidiš, to pa je oviranje prometa. Podobno velja za regionalne ceste - vsak 1.2 mlinček tudi s klimo potegne do 90, brez da rabiš gas v podn držat. In s takim mlinčkom brez težav slediš bednikom 3.0 TDI quattro motorji, kateri se peljejo 75 pa čvekajo po mobitelu, takim ki prespijo pol semaforja, dedijem ki vozijo 60 pri 90 omejitvi, babah ki si delajo jutranjo manikuro na rokah in b*****m, ko se prižge rdeča pa se narinejo v križišče, ter b*****m ki se vozijo po prehitevalnem pasu na avtocesti s nižjo hitrostjo od tiste na vozne pasu. Zaradi teh stvari je gužva, zastoji in netekoč promet. Ne pa zaradi ljudi ki se peljejo 90 za kamjonom ali 100 pred kamjonom.

Četudi pa se iz določenih razlogov moraš peljat počasneje, kot je zgornja omejitev, pa še vedno obstaja beseda kultura. Mi smo se tudi včeraj peljali na morje, pa več kot 80 zaradi slabe vidljivosti nisem vozil - ko me je kdo dohitel, sem lepo upočasnil na prvi ravnini pa je šel mimo. Začuda ni bilo nobenih problemov.

:[] :clapclap
Freude am Fahren

_ela_
Nov uporabnik

Napisal/-a _ela_ Če sep 24, 2009 10:18 pm

kaj pa je fora da je tale polo.... http://www.avtooglasi.com/index.php?lang=si&state=SI&areac=&mod=stk&nav=pkw&avtoid=312442 tok pocon glede na kilometre kok jih ima itd...?

norc89
Novinec

Napisal/-a norc89 Pe sep 25, 2009 8:44 am

_ela_ je napisal/-a:kaj pa je fora da je tale polo.... http://www.avtooglasi.com/index.php?lang=si&state=SI&areac=&mod=stk&nav=pkw&avtoid=312442 tok pocon glede na kilometre kok jih ima itd...?

to ti bi bil mesečni obrok za kredit pomojem

_ela_
Nov uporabnik

Napisal/-a _ela_ Pe sep 25, 2009 10:54 pm

zdej zmeri več razmišlam o polotu.... recimo kej taga http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3133846&show=1

sej takle bo zame dobr ane?

pa kok me pr takmu pride registracija z zavarovanjem...aja pa še to, jaz sem mladi voznik a je to res da če zdej kupm svoj avto morm avtomatsko met kasko?

matobeli
Novinec

Napisal/-a matobeli Pe sep 25, 2009 11:30 pm

ne, ni ti treba imeti kaska, ampak doplačilo za mladega voznika, mislim da je 20% na zavarovalnino. torej na oko rečeno ene 60€. imaš pa tam na oglasih tisti zavihek kjer piše zavarovanje. te pošlje na stran AMZSja in tam vneseš v okenčka, koliko je tvoj avto močen,... tiste bonuse za vozniške izkušnje pa pustiš prazne.

Ker pa ima kolega tudi polota, ti priporočam da uzameš vsaj 1.4L mašino, ker že z 1.4 nemoreš nobenega prehiteti, kaj šele z 1.0. na porabi se bo pa verjetno poznalo kakšen L. Ker če kadarkoli misliš z njim voziti več kot samo eno kolegico, na večji razdalji od 20km, bo to totalen polom, tudi na morje je neugodno vozit se v njem z več kot dvema potovalkama ker ima zelo majhen prtljažnik.

pa če neboš vzela tega, pri naslednjih bodi pozorna da ima servo volan (ta ga ima), ker ti resno ne privoščim telovadbe vsakič ko boš v mestu parkirala. skoraj pa mislim da je kar visoka cena za tega polota. pa naj te ne prevzamejo podatki kot so "avtoradio MP3" "dodam 4x letne gume",... ker avtoradio in boljši zvočniki kot jih ima ta je stvar 100€, gume pa so verjetno tudi že precej slabe in si vsaj za zimo, glede na to da si "frišna" voznica, raje omisli nove.

aja, še dve ne tako zelo postranski zadevi, centralno zaklepanje, če ga nimaš: greš s kolegico zvečer ven, ona pozabi zakleniti svoja vrata, ti pa tudi pozabiš da se nebodo sama. avto ostane nezaklenjen... in lahko se zgodi kaj neprijetnega. (ampak to je stvar 50€ vgradnje, edino rabiš enega da ti vgradi)

druga, sicer bolj samo konfortna zadeva je pa da ima avto 5vrat. moj jih trenutno nima, naslednji, v kolikor nebo cabrio, jih bo imel.

Vse to je opisano iz lastnih izukušenj, ker sem bil nekaj časa nazaj v podobni situaciji kot ti in bi sedaj verjetno kupil kakšen drug avto, večji in kakšen deciliter večjo mašino.

Kar se tiče kvalitete in vzdrževanja bi pa moral biti OK.

aja, zavarovalnina te bi za celo leto prišla 480€, če pozaš koga ki dela pri zavarovalnicah pa seveda njega kontaktiraj.
Bruum Bruum!

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Pe sep 25, 2009 11:37 pm

če je tko na tesno z denarjem, potem ti ne priporačam avta. Uporabi raje javni prevoz in te ne bo bolela glava ko bo treba kaj popraviti.
Slika

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL So sep 26, 2009 7:23 am

ja, ne takoj na vrat na nos po avto, treba računat da lahko pride do nepredvidenih stroškov, kaj bo pa potem???

_ela_
Nov uporabnik

Napisal/-a _ela_ So sep 26, 2009 10:20 am

ja ja sej to vem, tud ne mislm zdej kr takoj kupt avto, samo tko se mal zanimam...

aja pa še to glede na vaše izkušnje....ker bi se vm zdel boljši....polo ali punto?

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So sep 26, 2009 10:41 am

Polo - moje osebno mnenje.

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Napisal/-a obcasnigledalec So sep 26, 2009 10:44 am

Polo 1.0 je groza, vsak polo pred l.99 pa je obup za na avtocesto, ker avto je bolj mišljen za v mesto, kot pa da se greš fijakat po avtocesti. Avto je v mestnih razmerah super, na avtocesti pa postane glasen in te mine. In ja, te hitro mine veselje če se ne moreš s sopotnikom pogovarjat. Tale polo, ki si ga pripopala je pa slab primer. Raje glej kaj takega potem: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3131439&show=1
Ampak najbolje da pogledaš za kakim po letu 1999, ker imaš manj težav z rjo, je cel avto galvaniziran. V tem smislu:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3155754&show=1
To seveda, če še zmeraj hočeš polota.

Za puntota pa ne vem kako se obnese.
Zdaj že objavlam občasno

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So sep 26, 2009 2:05 pm

Kael , trosiš neumnosti. Moja bivša corsa je na AC pri vožnji 130, 140 porabila dobrih 6 litrov s klimo, tako da ne sanjaj o nekih 8 litrih, ker za tako porabo sem moral voziti vsaj 170 180 in več...

Zdaj mam tako opevanega dizla, ki mi ne bi smel porabiti več kot 3 litre pri tišanju :P ampak lejga zlomka, avto pokuri slabih 6 litrov pri relacijski počasni vožnji ( promet ), do kakih 7, 7.5 pri nočnem preletu lj-mb ( na trenutke tudi krepko čez 200, večinoma preko 180 )...za ta liter ali 2 , js ne bom gledal tovornjakov v zadnje luči...

Da pa dosežeš prabo na leonu kot jo maš, pa predvidevam, da voziš 70 v 5 prestavi...po klancu navzdol...jaz je ne morem...nikakor, vsaj ne pri svojih relacijah in svojem načinu vožnje.

Da ne bom tako off, poglej za kako corso če se že dobi za ta denar, manj porabi kot polo pa mogoče bo imela celo kaj od opreme...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 So sep 26, 2009 2:09 pm

_ela_ je napisal/-a:ja ja sej to vem, tud ne mislm zdej kr takoj kupt avto, samo tko se mal zanimam...
aja pa še to glede na vaše izkušnje....ker bi se vm zdel boljši....polo ali punto?

Smeti ! :P

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So sep 26, 2009 7:40 pm

speedfreak je napisal/-a:Kael , trosiš neumnosti. Moja bivša corsa je na AC pri vožnji 130, 140 porabila dobrih 6 litrov s klimo.......

bencinc :?: :arrow: nikdar in nikoli....

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal So sep 26, 2009 9:54 pm

sašo5 je napisal/-a:
speedfreak je napisal/-a:Kael , trosiš neumnosti. Moja bivša corsa je na AC pri vožnji 130, 140 porabila dobrih 6 litrov s klimo.......

bencinc :?: :arrow: nikdar in nikoli....

Zakaj pa ne. Moja Laguna 1, 120KM-1,8 16V porabi pri vožnji 120-130km/h 8,3 litrov s klimo, če voziš pa 100km/h pa 7,5 litrov.

Kar je pa več od 160-200km/h pa 10-12 litrov.
Se vidmo ko se zagledamo.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov