Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
suntrace1
Nov uporabnik

Napisal/-a suntrace1 Če sep 24, 2009 11:08 am

No, pa še jest pristavim mnenje - si lastim Hondo HR-V in je ne bi priporočal za teren. To je mestni avto, ki je bolj trd od Golfa in ima tudi majhen prtljažnik. Poraba mestne vožnje je 8,5l/100km, zimska je še liter več. Pločevina je zelo tanka in občutljiva na praske. Sam je ne bi izbral za teren.

titanium
Nov uporabnik

Napisal/-a titanium So sep 26, 2009 11:18 pm

No zdaj sem malo razmislil o vsem napisanem in še malo poiskal dodatnih informacij, ter prišel do nekaterih zaključkov: Jimny in vsi terenci večji od njega (Vitara, Rav…) ne pridejo v poštev ker bodo nastali stroški (nabavna cena, poraba, gume, servisi…) previsoki in po drugi strani pa tudi ni nikakršne potrebe po ''sposobnejšem'' terenskem avtu, ker se gre za klanec ki bi ga moja Vectra zlahka premagala čisto vsak dan, razen tistih mogoče pet dni na zimo ko zapade frišni sneg oz. ko se ta povozi in nastane led in potem dokler se to dobro ne ščisti, pa se Vectra ne more ravno pohvaliti z kakimi terenskimi sposobnostmi (višina avta…). Potem naprej, vse disel variante tudi odpadejo, ker po vsem prečitanem o težavah ki lahko nastanejo z starim turbodizlom, se mi nikakor ne izplača iti v to. Nato, Suzuki Baleno se mi je zelo dopadel ampak sem dobil informacijo da je pri njem poraba 9lit ali še več, kar pa je za mojega očeta in za nekak normalni neterenski avto preveč. Honda mi je sicer zelo všeč, ampak jo vsi po vrsti odsvetujejo, tako da tudi z njo verjetno nebo nič. Tako da sedaj sta mi nekako ostala Terios in Suzuki Ignis. Ta dva mi na prvi pogled zgledata podobno, mogoče je Terios nekoliko bolj terenski in malo višji (lažje vstopanje za starejšega človeka). O Teriosu je bilo že dosti napisano, prosim pa vas če še kdo ve kaj o Ignisu naj se razpiše.
Mogoče se marsikomu zdi ''smešno'' da toliko kompliciram s to porabo, ampak kako zdaj nekoga, ki se je leta in leta vozil z starimi dizli s porabo pod 6 lit, prepričati, da pa sedaj v novi dobi, ko bi avtomobili morali biti sodobnejši – varčnejši, ni avta z AWD ki bi porabil manj kot 9 lit, -mission impossible.
Hvala za odgovore!

Uporabniški avatar
suntrace1
Nov uporabnik

Napisal/-a suntrace1 Ne sep 27, 2009 8:52 am

Če je tako kot praviš, da ni večjega klanca in težkega terena, potem bi znala biti Honda ta prav izbor. Stari ljudje so namreč v ta avto skoraj zaljubljeni :D Moja babica, ki ima umeten kolk in koleno, se pelje skoraj samo še z mano, saj ji vstop in iztop ne delata težav, saj se kar prekucne na sedež :) Ko sem peljal avto k ličarju, me je njegov oče skoraj napadel z vprašanji, koliko sem dal, poraba, itd. Nad avtom je bil navdušen. Ko sem kupoval avto, je lastnik povedal, da se niso oglašali mladi, temveč penzionisti.

Prednosti so sledeče:
- visok položaj avta, ki poleg lažjega vstopanja, daje boljši pregled na promet
- izredno tiho delovanje motorja (dejansko čutim vibracije dizel vozil na semaforju)
- povsem mehke kontrole, ki tudi po dolgi vožnji v koloni ne utrujajo nog in rok (volan, menjalnik, sklopka in plin)
- avtomatski 4x4 pogon - sicer eni ne vidijo v tem prednost, vendar za nezahtevnega uporabnika, je to po mojem mnenju bolj praktično
- izredno zanesljiv avto, po vseh raziskavah oz. avtostraneh (What car, Parker's, Carsurvey, ...)

dejan19
Novinec

Napisal/-a dejan19 Ne sep 27, 2009 10:06 am

Kaj pa kaj v tem smislu?
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3134204&show=1
Samo kaj novejšega..
lp

Uporabniški avatar
stony
Novinec

Napisal/-a stony Ne sep 27, 2009 1:29 pm

Lepa ni, šparovček tudi ni( okrog 9-10l ), je pa neustavljiva z pravimi gumami in pravo izbiro komand.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3160208&show=1

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Ne sep 27, 2009 3:40 pm

titanium je napisal/-a:No zdaj sem malo razmislil o vsem napisanem in še malo poiskal dodatnih informacij, ter prišel do nekaterih zaključkov: Jimny in vsi terenci večji od njega (Vitara, Rav…) ne pridejo v poštev ker bodo nastali stroški (nabavna cena, poraba, gume, servisi…) previsoki in po drugi strani pa tudi ni nikakršne potrebe po ''sposobnejšem'' terenskem avtu, ker se gre za klanec ki bi ga moja Vectra zlahka premagala čisto vsak dan, razen tistih mogoče pet dni na zimo ko zapade frišni sneg oz. ko se ta povozi in nastane led in potem dokler se to dobro ne ščisti, pa se Vectra ne more ravno pohvaliti z kakimi terenskimi sposobnostmi (višina avta…). Potem naprej, vse disel variante tudi odpadejo, ker po vsem prečitanem o težavah ki lahko nastanejo z starim turbodizlom, se mi nikakor ne izplača iti v to. Nato, Suzuki Baleno se mi je zelo dopadel ampak sem dobil informacijo da je pri njem poraba 9lit ali še več, kar pa je za mojega očeta in za nekak normalni neterenski avto preveč. Honda mi je sicer zelo všeč, ampak jo vsi po vrsti odsvetujejo, tako da tudi z njo verjetno nebo nič. Tako da sedaj sta mi nekako ostala Terios in Suzuki Ignis. Ta dva mi na prvi pogled zgledata podobno, mogoče je Terios nekoliko bolj terenski in malo višji (lažje vstopanje za starejšega človeka). O Teriosu je bilo že dosti napisano, prosim pa vas če še kdo ve kaj o Ignisu naj se razpiše.
Mogoče se marsikomu zdi ''smešno'' da toliko kompliciram s to porabo, ampak kako zdaj nekoga, ki se je leta in leta vozil z starimi dizli s porabo pod 6 lit, prepričati, da pa sedaj v novi dobi, ko bi avtomobili morali biti sodobnejši – varčnejši, ni avta z AWD ki bi porabil manj kot 9 lit, -mission impossible.
Hvala za odgovore!

Potem vzami teriosa letnik 1998. Poceni avto, poceni deli, pa visoko se sedi in je zelo pregleden. Cene so pa od 2500 do 3500 evrov za tak letnik, delajo pa brez problemov. Enak motor imam v ferozi pa ima 440.000 km prevoženih in noče crknit, pa delam ko svinja z mehom s to mašino - ker je brez blokade, se vrti v 9000 obratov, pa še kr dela, ob normalni uporabi je pa praktično neuničljiva (seveda ob rednih servisih z dobrim oljem).
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc Ne sep 27, 2009 7:00 pm

Kot kaže bom tudi sam rabil v prihodnje (ne mudi se) nekaj bolj vzdržljivega na terenu.
Najbolj pomebno mi je, da bo avto šel 1km po snegu debelina snega pa tudi 30-40 cm, naghib terna do 40%....upam, da bi šel takle po 30-40 cm debeli snežni oddeji, drugače ga bom pa rabil tud za po makadamu pa recimo, da je pot razrita in, da so žrela visoka do 30 cm.
Drugače živim na 700 metrih in pozim načeloma nimamo težave glede splužene ceste saj imamo asfalt skoraj do hiše in sol hitro stopi sneg.

Gledal sem tole Hondo http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3158492&show=1

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Napisal/-a abcabc Ne sep 27, 2009 7:19 pm

suntrace1 je napisal/-a:No, pa še jest pristavim mnenje - si lastim Hondo HR-V in je ne bi priporočal za teren. To je mestni avto, ki je bolj trd od Golfa in ima tudi majhen prtljažnik. Poraba mestne vožnje je 8,5l/100km, zimska je še liter več. Pločevina je zelo tanka in občutljiva na praske. Sam je ne bi izbral za teren.

se pravi sploh ni za po terenu ta Honda

Uporabniški avatar
suntrace1
Nov uporabnik

Napisal/-a suntrace1 Ne sep 27, 2009 7:24 pm

Ne, nikakor ni za teren, to je mestni avto. Pa izogibal bi se CVT avtomatskega menjalnika, ker je povzročal kar nekaj težav.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Ne sep 27, 2009 7:44 pm

abcabc je napisal/-a:Kot kaže bom tudi sam rabil v prihodnje (ne mudi se) nekaj bolj vzdržljivega na terenu.
Najbolj pomebno mi je, da bo avto šel 1km po snegu debelina snega pa tudi 30-40 cm, naghib terna do 40%....upam, da bi šel takle po 30-40 cm debeli snežni oddeji, drugače ga bom pa rabil tud za po makadamu pa recimo, da je pot razrita in, da so žrela visoka do 30 cm.
Drugače živim na 700 metrih in pozim načeloma nimamo težave glede splužene ceste saj imamo asfalt skoraj do hiše in sol hitro stopi sneg.

30 do 40cm debela snežna odeja? Za take zadeve je en orenk terenc z vsaj 2.4 turbodizelskim motorjem. Če je pršič gre tudi kak manjši terenc, če je pa cel sneg pa kar pozabi. Večina jih je tam od 22 do 25cm od tal, kar pomeni še odrivanja 15 cm snega in drsanje s "trebuhom" po snegu.
Sam sem sprobal 50cm pršiča in feroza gre po takem snegu, ko pa pride do orenk težkega snega, je pa tam ene 32cm še prevozno, več pa ne. (27cm je najnižja točka avta - zadnji diferencial).

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Napisal/-a abcabc Ne sep 27, 2009 8:12 pm

suntrace1 je napisal/-a:Ne, nikakor ni za teren, to je mestni avto. Pa izogibal bi se CVT avtomatskega menjalnika, ker je povzročal kar nekaj težav.

o zlo si mi pomagal. :clapclap

@nebivedu....tole s Ferozo zna bit vredu.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Ne sep 27, 2009 8:40 pm

Problem bo pri ferozi ali vitari. Tiste, ki se prodajajo so uglavnem gnile, gnije školjka, šasija je ponavadi dobra, tiste, ki pa jih nekateri vozimo, so pa orenk poštimane, samo je cena tudi višja ravno zato, ker je avto poštiman.
Moja je recimo poštimana orenk. Mašina dela ko urca, školjko sem kompletno obnovil in je brez pikice rje, amortizerji so stari malo manj kot leto in so original KYB (kayaba), montiran 3600kg vitel, imam platneno in trdo streho, gume so malo večje in za v blato, blatniki so razširjeni za 5cm na vsaki strani z originalnimi obrobami od feroze (2 verzije sta obstajale f300 - ožja in F310 10 cm poširjena). Avto je tudi 5cm višji od originala.
Ampak za izpod 2000 evrov je ne dam, pa je letnik 1990. Sem preveč truda in dela vložil v avto, sej denarja niti nisem dal veliko, ker vse sam delam, ampak vseeno.

Če boš kupoval avto, ti predlagam, da res pogledaš kako je stanje pleha in kako je stanje menjalnika in diferencialov. Motor je vseeno, ker ga za vitaro ali ferozo dobiš za od 100 do 400 evrov kompletnega, pa samo premontiraš - 3 ure dela za vse skupaj.
Če ga boš šel gledat, vzami šotorko, jo položi pod avto in zlezi pod avto z baterijo pa si sveti v vse kote. Če je gnila potem bejži stran, al pa zbij ceno v nulo, ker se boš kr namatral za vse pošvasat, ali pa boš plačal da bo to kdo naredil.

Zdele se ena na avtonetu prodaja za 1300 evrov. Jo dobro poznam in je gnila orenk, motor je odličen, nov hladilnik, menjalnik in reduktor sta tudi dobra, diferenciali nimajo nič lufta. Samo pleh je pa bogi in se najbolj splača celo školjko iz italije za 400 evrov pripeljat in samo zadeve prešraufaš. Motor in pogoni, ter menjalnik so montirani na šasijo pod školjko, tako da rabiš samo volan snet,10 vijakov odšraufat in elekrtriko snet - jaz sem za vse skupaj rabil par dni za celo armaturo, števce in vse skupaj - samo sem še dodatne kablemontiral in par drugih stvari. Rabil sem pa par dodatnih rok, da smo prenesli školjki in je zdej avtopoštiman.

Imam pa oboje, ferozo in vitaro, pa še rav4. feroza in vitara sta komplet obnovljeni, rav4 je pa še mal za poštimat in predelat, pa bo orenk avto.

8AK
Novinec

Kraj: Ljubljana - Črnuče

Napisal/-a 8AK Ne sep 27, 2009 8:50 pm

mimogrede, kako se pa UAZ obnese na terenu?

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2887266&show=1
Slika

Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po sep 28, 2009 1:31 pm

Na terenu zelo dobro, po cestah gre pa bolj slabo, tako da ni ravno za kako dolgo relacijo.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Po sep 28, 2009 2:20 pm

abcabc je napisal/-a:Kot kaže bom tudi sam rabil v prihodnje (ne mudi se) nekaj bolj vzdržljivega na terenu.

nekaj ne razumem. zakaj zdej kr na enkrat rabš terenca za v hribe (700) m.
jest glih tako živim na višini okoli 700 m. pa moram priznat, da še nikoli nisem mel problemov domov pridt. razen lansko leto, ko sem imel res slabe zimske gume sem se pa vzratno peljal domov. pa je glih tko šlo.

če je res toliko snega pač probaš, če pa ne gre pa pot pod noge pa je.

res pa je da sem jest zelo vztrajen in navajen takih podvigov zato tudi vedno pridem domov. pa naj bo še toliko snega na cesti.
sem se pa naučil, da več kot tri leta stare gume pač ne morem več uporabljati.

lp

p.s. glede peska in čudnega terena pa imaš temo o terenskem clk-ju pa si poglej kam vse je uporabnik prišel z njim.

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Napisal/-a abcabc Po sep 28, 2009 10:08 pm

@King1:
Saj posebnih težav pozimi nimam, ker je cesta zjutraj splužena in posuta z soljo in peskom, tako da je do 12 ure že kopna in povsem prevozna.
Težava je v tem, da skrbim za nekoga, ki živi od glavne ceste 1 dobr km, makadam cesta in pozimi ne morem z avtom it zelo dolgo časa k njemu.
Ampak sem še vedno zato, da si bom nabavil raje en osebni avto, ker ternska vozila niso mačji kašelj no vsaj tako jaz mislim, samo vprašal sem glede te Honde in sedaj me ne zanimajo nobene reči več, tako da je sedaj od avtorja tema naprej.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To sep 29, 2009 6:56 am

abcabc je napisal/-a:@King1:
Saj posebnih težav pozimi nimam, ker je cesta zjutraj splužena in posuta z soljo in peskom, tako da je do 12 ure že kopna in povsem prevozna.
Težava je v tem, da skrbim za nekoga, ki živi od glavne ceste 1 dobr km, makadam cesta in pozimi ne morem z avtom it zelo dolgo časa k njemu.
Ampak sem še vedno zato, da si bom nabavil raje en osebni avto, ker ternska vozila niso mačji kašelj no vsaj tako jaz mislim, samo vprašal sem glede te Honde in sedaj me ne zanimajo nobene reči več, tako da je sedaj od avtorja tema naprej.

Kaj si mislil z odebeljenim tekstom?
Da so draga za servisirat?
No to ni res, ker je cena servisiranja vitare ali feroze primerljiva s ceno servisiranja R5

Da je več vzdrževanja?
Tudi to ni res, ti avtomobili so mnogo bolj vzdržljivi kot osebni avto in 20 let star terenec ima veliko manj problemov kot 10 let star osebni avto.

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Kraj: Bled

Re: Nakup 4x4 vozila

Napisal/-a M4rko So dec 31, 2011 2:40 pm

Lep pozdrav

Lahko kdo pokomentira ta oglas? Se vam zdi cena realna oz. previsoka? http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5513347&show=1

hvala

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 So dec 31, 2011 2:47 pm

M4rko je napisal/-a:Lep pozdrav

Lahko kdo pokomentira ta oglas? Se vam zdi cena realna oz. previsoka? http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5513347&show=1

hvala

Povprašaj uporabnika @Ice, ki si je podobnega lastil, če se ne motim. ;)

lp

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a M4rko So dec 31, 2011 5:47 pm

a ma on kia sportage zej, če sem prav videl.. ta ignis se isto prodaja, ker bo naslednik ta omenjena kia :D no nekaj povpraševanja je že, tko da bi pomoje lahko še mal navil ceno.. sam sej je v interesu da se ga čimprej odslovi..
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov