Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec To jan 12, 2010 1:44 pm

nevem zakaj tako zgražanje, mogoče ste spregledali da vozi starega sciroccota?..
drugače pa clio 1.5dci porabi tut okol 4.5l/100km, pa še malo večji je kot lupo...

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar To jan 12, 2010 1:49 pm

pa kaj si slep, nehi sanjat o 3 litrih, tam ti lepo piše da porabi lupo 3,7.....

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To jan 12, 2010 2:04 pm

Hja, če se bo avtomobil-ček prvenstveno uporabljal za mestna premikanja spada razmišljanje o porabi okrog 3 litrov v rang znanstvene fantastike. Na relacijah pa je seveda teoretično možno doseči takšne rezultate (nenazadnje v AM s Toyoto Prius - kombinirana vožnja: 2,8l/100 Km).
Realno gledano bi moral biti avto čim manjši oziroma čim lažji ter z eventuelnim majhnim dieselčkom - začetnik je pač bil v tem razredu Lupo 3l. Eventuelno bi sem spadal trojček PSA in Toyote (c1, 107 ter Aygo) s Toyotinim 1.4l D4D, kakšna Kia Picanto z 1.1 dieslom, Twingo 1.5 dCi.
Najrealneje pa se tej porabi približa Smart z motorčkom 0,8 CDI. Seveda ob predpostavki načina vožnje.

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 To jan 12, 2010 2:05 pm

lahko vprašam zakaj se tak sekiraš za porabo ?

meni lupo ne bi prišel v poštev ker rabim avto z večjim prtljažnim prostorom naprimer

kolko kilometrov pa delaš dnevno ?
no, razloži malo, ker te ima 91% ljudi tu za čudaka

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: podobni avtomobili kot lupo 3l?

Napisal/-a Energetik81 To jan 12, 2010 2:09 pm

BC je napisal/-a:pa saj ne iščem avta z enim litrom porabe. zanima me samo, če je še kak z enako ali pa zelo podobno porabo kot jo ima lupo 3l...

No, če si tako mislil, pol pa OK. Seveda obstaja - praktično vsak mali 1,0-1,2L turbodizel, ki mu montiraš energy saver gume.
Recimo Hyundai I10 1,1CRDi, pa še nekaj drugih. Grem stavit, da ima pri podobni vožnji zelo, zelo podobno porabo kot Lupo 3L.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA To jan 12, 2010 2:16 pm

kot so že mnogi napisali...sicer pa če ne varčuješ v glavi ti tudi lupo 3l ( da ne govorim o ceni le tega ) ne pomaga...pa še vedno mislim da moraš biti kar previden s stopalko za plin če hočeš doseči tako porabo
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask To jan 12, 2010 2:41 pm

Ti bi Lupota sigurno spravil na 3 ali manj. Če ti sciroco kuri 6, si zame že car.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek To jan 12, 2010 2:44 pm

zdj da bi sam zaradi porabe šel kupit taki mali avto, k tudi nikamor nebo šel jaz nebi..

ma sošolc cliota dizla 1.5 80 KM
mestna 4,5
avtocesta 3,8
Alergičen na rjo

BC
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a BC To jan 12, 2010 2:50 pm

radar je napisal/-a:se oproščam, ampak lupota so imeli na testu pri AM in če se ne motim je imel porabo okoli 5,5 l.
ha, AM je pa res verodostojen ja. če voziš z namenom porabiti čim več goriva ima lahko vsak avto veliko porabo.
ali pa hočeš povedat, da ima avto, ki je zasnovan z namenom imeti 3l porabe (občutno manjša teža, boljši menjalnik itd. z 1.2 dizel mašino), enako ali še večjo porabo kot navaden lupo (bencin 1.0)?
radar je napisal/-a:Če ima scirocco preveliko porabo, ti ostane samo še kolo ali moped do 50 ccm :)
sem že napisal, da kolo ter moped že imam in zakaj bi mi samo to dvoje preostalo? saj je veliko avtomobilov z manjšo porabo kot jo ima scirocco...
kolesar je napisal/-a:pa kaj si slep, nehi sanjat o 3 litrih, tam ti lepo piše da porabi lupo 3,7.....
kje piše? kater lupo ima tako porabo? kako je bil vožen? kdo je spremljal in dokumentiral vožnjo ter porabo? na tisti strani, ki je tebi zgleda kot biblija, je 3˙7l povprečna poraba vseh 95-ih različnih lupotov dizlov skupaj in na prvi strani lahko vidiš, da ima 7 ljudi porabo 3 litre ali manj...
a4 je napisal/-a:lahko vprašam zakaj se tak sekiraš za porabo ?

meni lupo ne bi prišel v poštev ker rabim avto z večjim prtljažnim prostorom naprimer
kolko kilometrov pa delaš dnevno ?
no, razloži malo, ker te ima 91% ljudi tu za čudaka
ne. ker sem že odgovoril na to in ker bi naj bilo vsakemu jasno zakaj je bolje imeti manjšo porabo goriva kot večjo.
kakšno zvezo s to temo ima to, da tebi lupo ne ustreza, ker ima premajhen prtljažnik? jaz recimo sedežev zadaj ne rabim in si z odstranitvijo klopi, naslonjala ter police lahko naredim dokaj velik prtljažni prostor. samo to sploh nima veze tukaj...

Energetik81 je napisal/-a:No, če si tako mislil, pol pa OK. Seveda obstaja - praktično vsak mali 1,0-1,2L turbodizel, ki mu montiraš energy saver gume.
Recimo Hyundai I10 1,1CRDi, pa še nekaj drugih. Grem stavit, da ima pri podobni vožnji zelo, zelo podobno porabo kot Lupo 3L.
jaz pa mislim, da samo menjava gum ne more biti enakovredna uporabi lahkega aluminija in magnezija za ogromno delov in posledično manjši teži, tiptronic (dsg) menjalniku, start/stop motorju, itn.
ali pa se motim in je to res vse le marketing?

dask je napisal/-a:Ti bi Lupota sigurno spravil na 3 ali manj. Če ti sciroco kuri 6, si zame že car.
fino ampak teme nisem odprl zato, da bi bil car, ker mi takšni odgovori nič ne pomagajo.

CHAN je napisal/-a:Hja, če se bo avtomobil-ček prvenstveno uporabljal za mestna premikanja spada razmišljanje o porabi okrog 3 litrov v rang znanstvene fantastike. Na relacijah pa je seveda teoretično možno doseči takšne rezultate (nenazadnje v AM s Toyoto Prius - kombinirana vožnja: 2,8l/100 Km).
Realno gledano bi moral biti avto čim manjši oziroma čim lažji ter z eventuelnim majhnim dieselčkom - začetnik je pač bil v tem razredu Lupo 3l. Eventuelno bi sem spadal trojček PSA in Toyote (c1, 107 ter Aygo) s Toyotinim 1.4l D4D, kakšna Kia Picanto z 1.1 dieslom, Twingo 1.5 dCi.
Najrealneje pa se tej porabi približa Smart z motorčkom 0,8 CDI. Seveda ob predpostavki načina vožnje.
to je pa eden zelo redkih odgovorov v celi temi, ki mi celo koristi oz. se sploh navezuje na moje vprašanje. 1 na 25, saj to ni tolk slabo ne? :)
I drive recklessly, I take a lot of chances, I never repair my vehicles and I don't believe in traffic laws.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek To jan 12, 2010 2:58 pm

jaz nebi gledal na porabo, ampak bi gledal drugje.

že u štartu si napisal da bi kupil avto za 5000€ :roll:

kaj pa če bi ga za 2000 samo?

eni se vozmo u avtih za 500€, doma poštimamo kar je... pa pol k gre v 5h letih npr. pa greš po druzga za 500. vprašaj se kolk boš zgubil ti v 5h letih v avtu za 5000€ ;)
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
tads
Novinec

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a tads To jan 12, 2010 3:04 pm

zuzek je napisal/-a:zdj da bi sam zaradi porabe šel kupit taki mali avto, k tudi nikamor nebo šel jaz nebi..

se strinjam, jaz si niti predstavljati ne morem porabe 3l/100km. vendar pa vrjamem da te kar zasvoji, ko vidiš da se voziš skoraj zastonj, če odmisliš vsa mogoča prehitevanja in pospeševanja.

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS To jan 12, 2010 3:14 pm

Kaj pa če bi odstranil nepotrebne stvari iz avta?
- Sedeže, ki jih ne potrebuješ,
- oblogo po strehi, na notranji strani vrat, oblogo po tleh, tiste senčnike
- vozi se samo s pol ali manj tanka, bo tudi manj porabil,
- daj gor neke 155/65/14, bo tudi manj porabil,
- vse stvari iz prtljažnika,
- tisto, za prižgat cigareto, tudi naj ven leti ;)
Na motor se niti ne spoznam tako, kaj nebi rabil. Kakšen katalizator, tisto posodo za pranje stekel, tut kakšen kabel viška se najde

Mal heca more bit. Drgač bi se pa tut na tem dalo kej naredit ;)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To jan 12, 2010 3:15 pm

BC je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:No, če si tako mislil, pol pa OK. Seveda obstaja - praktično vsak mali 1,0-1,2L turbodizel, ki mu montiraš energy saver gume.
jaz pa mislim, da samo menjava gum ne more biti enakovredna uporabi lahkega aluminija in magnezija za ogromno delov in posledično manjši teži, tiptronic (dsg) menjalniku, start/stop motorju, itn.
ali pa se motim in je to res vse le marketing?

Vse glih ne, ga je pa ogromno, ja. Marketinga mislim.
In koliko stane potem ves ta aluminij, magnezij? Prineseš to potem notr z 1deci manjšo porabo? In kaj ima tukaj veze dsg menjalnik?
Če nabaviš malo rabljen avto, že v štartu profitiraš veliko več, kot bi kadarkoli s takim dragim šparovčkom.

Uporabniški avatar
exide
Stalni uporabnik

Kraj: Radovljica

Napisal/-a exide To jan 12, 2010 3:19 pm

6l prevelika poraba? :shock: Sem pa mislil, da meni accent 1.3 veliko pije (9-10l porabe) in pa hrošč 1.2 (12l) :lol:

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 To jan 12, 2010 3:30 pm

nisi mi neposredno odgovoril. verjetno gre za denar

ob tem da letno nardiš 10.000 km je smiselno met avto za 2.000€ ki troši 6-7 litrov, kot pa avto za 5.000€ ki troši 3 litre

torej goriva maš za vsaj 4 leta (3000€) :!: na istem sta pa malo kasneje. po tistem pa umreš zaradi živčnega zloma

ekonomija štima ? kalkulacija, pa to ?

pa čimveč užitka v škatlici za šibice pri 70km/h

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To jan 12, 2010 3:30 pm

exide je napisal/-a:6l prevelika poraba? :shock: Sem pa mislil, da meni accent 1.3 veliko pije (9-10l porabe) in pa hrošč 1.2 (12l) :lol:

No, saj je prevelika, če pomisliš, da od teh 6L vržeš 2L skozi auspuh in 2L skozi hladilnik. Le preostala 2L premikata vozilo. Termodinamični izkoristek je hudič.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To jan 12, 2010 3:33 pm

Energetik81 je napisal/-a:Vse glih ne, ga je pa ogromno, ja. Marketinga mislim.
In koliko stane potem ves ta aluminij, magnezij? Prineseš to potem notr z 1deci manjšo porabo? In kaj ima tukaj veze dsg menjalnik?
Če nabaviš malo rabljen avto, že v štartu profitiraš veliko več, kot bi kadarkoli s takim dragim šparovčkom.

Kontradiktornost omenjenih nišnih šparovčkov. Kupovati drago, da bomo varčevali. Moto gre še posebej v današnjih "eko" osveščenih časih zelo v promet, ki pa se izplača šele ob zares dolgotrajni uporabi. Pri uporabi v mestnem vrvežu, čemur so sicer namenjeni, žal ne znajo več pokazati svojih kvalitet - poraba se napram tovarniškim meritvam drastično poveča. Na relacijskih vožnjah pa se zaradi ostalih karakteristik (udobnost vožnje, ipd) izkaže kakšen avtomobil višjega ranga ter varčnega motorja (Megane dCi, Golf SDI, ipd) - poraba le teh je lahko brez težav izpod 5 l.

Lupo 3l je bil prodajni "kiks", kar je priznal tudi VW - cena. Čeprav ni šlo za slab avto. Podobno se zna zgoditi tudi z novim Polom Bluemotion, ki ravnokar prihaja na trg. Nemške cene se začnejo pri cca 16.000€, ob podobnih slovenskih cenah bi znal igrati stransko vlogo.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 To jan 12, 2010 3:34 pm

Lupo ima skoraj tono. Je daleč od tega, da bi bil škatla za šibice. V nasprotju z drugimi jajčki šofer in sopotnik sedita normalno, vrata so normalno velika, tisti zadej ga pa nastrada.

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= To jan 12, 2010 3:35 pm

BC je napisal/-a:
=ZiAn= je napisal/-a:A se ti zafrkavaš ali to resno, 3litre in manj? Kot rečeno, kupi kolo, očitno nimaš denarja za vzdrževanje avtomobila :roll: ali pa vsaj ax dizla, tam med 3-4L kuri kolkor se spomnim, če ti to ni preveč...
kolo že imam, samo težko več kot eno vrečko peljem iz trgovine z njim. zakaj ax? saj nima manjše porabe kot lupo?

To je bil čisto resen predlog. Torej zakaj, kot si vprašal?

1. Glede na to, da gledaš na nekaj litrov porabe, sklepam, da pri vas denar ne raste na drevesu, ali pa si popolnoma mahnjen na ekologijo in ne želiš onesnaževati (v tem primeru nehaj brati tu, saj bi ti moral ustrezati predlog kolo, ker pravi fanatik bi za čistočo žrtvoval tudi malo samega sebe in šel večkrat do trgovine in nazaj po vrečke).

2. Cena AXa proti Polu, slednji je vsaj 10x dražji in izhajajoč iz prve točke, se ga glede na cenovno ugodnost precej bolj splača kupiti.

3. Kljub temu, da da AX popije liter več kot Polo, boš moral prevoziti zeeeeelo veliko kilometrov, preden bo Polo računsko ustreznejši.

4. Vemo da so francozi pogovorno pokvarljivi, vendar tudi VW ni vsemogočen kot nas skuša prepričati večina lastnikov dotične znamke. Servisi pa so pri AXu veliko cenejši kot pri Polu. Vsak avto je treba vsaj tu in tam servisirati, drugače prej ali slej kaj "zruži". Torej tudi tu je AX v prednosti.

5. Udobje. AX je že staro vozilo ampak po mojem mnenju se vozi zelo udobno (kot skoraj vsak Citroen) in si ne bi upal trditi, da je v tej točki slabši kot Polo. Klime pa tako ali tako ne potrebujemo, ker rabi bencin. tu bi morda lahko rekli, da je neodločeno, če bo Polo imel tempomat (zopet €).

Lahko bi še nadaljeval, vendar se mi mudi.

Vso srečo z iskanjem Perpetuum mobila ;)

Lp
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 To jan 12, 2010 3:39 pm

Ax vs. Lupo - v Ax se jaz ne spravim za volan. Kaj tako klavstrofobičnega še nisem videl. V Lupu sem pri 188 cm spredaj čisto normalno sedel. Ax je en sam neudoben pleh.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov