Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če jan 28, 2010 3:36 pm

Ne vemj, če je res poptrebno branjenje avt. prodajalcev, češ da je želja po čim natančnejših podatkih podjebavanje itd. Dejstvo je, da povprečen prodajalec "skrbi" za recimo šest različnih karoserij (modelov), sedem motorjev, tri menjalnike in nekaj dodatne opreme. Vse to se menja enkrat na več let!

Povprečen prodajalec tehnike ima na skrbi več tisoč izdelkov, ki se menjajo stalno (vsak dan nekaj novih) in o vsakem mora oz bi vsaj moral nekaj vedet. Izdelki npr tehnike so v celotnem cenovnem razponu, a povprečje je recimo nekje 50 - 100 evrov, medtem ko je avto več 100x dražji. In vseeno avt. prodajalci dostikrat ne vedo niti osnovnih stvari, čeprav bi morali zaradi zahtevnosti odločitve o nakupu in vrednosti samega nakupa vedeti še pa še. Lahko pa tudi tako - recimo deset podatkov za vsakega od tisoč artiklov (tehnika) = tisoč podatkov za vsakega od desetih različnih modelov avta?! Pretiravanje? Ne preveliko - za podobno zahtevnost prodajanja in vrednost nakupa. Vsa čast izjemam, a te so redke.

Seveda krivda ni samo njihova, tu so še vsi šefi, ki svojega posla ne obvladajo (kadrovanje, izobraževanje zaposlenih) in običajno niti ne nudijo zgleda. Vse po principu "važno, da se blešči, saj ljudje padajo na to"?

Tu je še vprašanje poprodajnih aktivnosti (tudi vpoklici! - edino prodajalec ima lahko tako bazo), ki se dostikrat zvede predvsem oz samo na jesenske preglede, ko ti za dolitje tekočine za stekla in kontrolo antifriza računajo tudi več kot sto evrov (tu prednjačijo saloni s servisi).

Skratka - glede na zahtevnost prodaje/nakupa avta so naši prodajalci poden.

peroRS je napisal/-a:... "pozabil" pa bo omeniti kako je z vzdrževanjem (menjava olja in filtra pri DSG ter menjava olja v Haldexu na vsakih 60.000km; za to se nobena lučka za servis ne prižge).
In to ni neka malenkost, ki ne zanima povprečna kupca, ampak še en dodaten servis, ki ga je treba plačat ;)

Vse sicer piše v servisni knjigi, a kaj ko jo večina ljudi nikoli ne vzame v roke, potem je pa vroča kri ko kaj odpove.

To je odličen primer nesposobnosti in pomanjkanja vpogleda (tudi šefov!) Vse je namenjeno le kratkoročnemu cilju, da avto prodajo. Lahko bi to pomembno stvar (obvezno vzdrževanje in cena) kasneje (po prodaji) povdarili, a niti tega ne storijo. Zato pa izgubljajo bodoče kupce, ker ni tako, kot jim je bilo predstavljeno oz ker se stvari kvarijo. Kot da se salon postavi sam in traja za dve leti? Ta kriza jih je še dosti premalo izučila.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če jan 28, 2010 3:58 pm

esem je napisal/-a:Seveda krivda ni samo njihova, tu so še vsi šefi, ki svojega posla ne obvladajo (kadrovanje, izobraževanje zaposlenih) in običajno niti ne nudijo zgleda. Vse po principu "važno, da se blešči, saj ljudje padajo na to"?

Očitno je ta princip dovolj za dobre zaslužke salonov. Kriv je pa folk, ki si tudi pri nakupu za 10.000€ in več ne vzame časa za kaj preštudirat in potem naseda prodajalcem, ki naklada kako je vse super-duper. Če bi bili ljudje bolj izobraženi in več zahtevali od prodajalcev, bi se zadeva hitro spremenila.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Če jan 28, 2010 4:17 pm

Ja tudi jaz sem srečal ogromno biserov v salonih, ki po izjavah premagajo vse; samo za primer:

FORD; večja imaš platišča hitrejši je avto (govorimo o homologiranih verzijah)

VW: da je DSG nov sistem kateri sploh nima sklopke in tako je ne moreš uničiti 8)

BMW: ko sem pogledal pod motorni pokrov in malo stikal mi je prodajalec rekel, da avto sploh nima akomulatorja, ker je toliko napredeno vozilo :shock: Da me ne vprašate kaj je rekel ko sem mu povedal, da je v pritljažniku :lol: :lol: :lol:

PEUGEOT: da ima tolike velike odprtine (na maski) ker motor rabi veliko zraka, saj so med najhitrejšimi bencinskimi motorji

.............

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Če jan 28, 2010 4:20 pm

Morda bi lahko spodbudili nekatere (in nasmejali nas) tako, da bi navajali podobne izjave, seveda s pripisom, kje natančno je to bilo.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Če jan 28, 2010 4:27 pm

Tak ki bo resno šel kupovat Kio ceed mu je vseeno kakšni so bati in sklopka, dejansko niti nima pojma, tisti, ki pa to sprašuje pa verjetno takšnega avta tudi ne bo kupil. In veliko bolj pomembno je, da zna kupec stranko prepričat dokončno v nakup, kot da mu trosi ven neke podatke o katerih se 90% folka ne spozna. Moje mnenje in dosedanje izkušenje.
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če jan 28, 2010 4:28 pm

Energetik81 je napisal/-a:
esem je napisal/-a:Seveda krivda ni samo njihova, tu so še vsi šefi, ki svojega posla ne obvladajo (kadrovanje, izobraževanje zaposlenih) in običajno niti ne nudijo zgleda. Vse po principu "važno, da se blešči, saj ljudje padajo na to"?

Očitno je ta princip dovolj za dobre zaslužke salonov. Kriv je pa folk, ki si tudi pri nakupu za 10.000€ in več ne vzame časa .......

......in to ne v salonu, ampak doma_v današnjem času se na prodajalca zanašat :roll: sorry - narobe zastavljen koncept nakupa: še merkatorju sem zahvalen za "self servic" blagajne, da mi ni treba v vrsti čakat in obupno zdolgočasene blagajničarke(sploh v Tušu) gledat......
PS. ko kupujem avto sva s prodajalcem v petih minutah gotova; le pri ceni traja mesec/dva, se uskladimo :-P

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Če jan 28, 2010 4:44 pm

mihaing je napisal/-a:Ja tudi jaz sem srečal ogromno biserov v salonih, ki po izjavah premagajo vse; samo za primer:

FORD; večja imaš platišča hitrejši je avto (govorimo o homologiranih verzijah)

VW: da je DSG nov sistem kateri sploh nima sklopke in tako je ne moreš uničiti 8)

BMW: ko sem pogledal pod motorni pokrov in malo stikal mi je prodajalec rekel, da avto sploh nima akomulatorja, ker je toliko napredeno vozilo :shock: Da me ne vprašate kaj je rekel ko sem mu povedal, da je v pritljažniku :lol: :lol: :lol:

PEUGEOT: da ima tolike velike odprtine (na maski) ker motor rabi veliko zraka, saj so med najhitrejšimi bencinskimi motorji

.............

Buhpomagej :lol:

Uporabniški avatar
mito155
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a mito155 Če jan 28, 2010 4:47 pm

točno to sašo... današnji kupci večinoma preskočijo tehnologijo in preskočijo kar v drugem stavku na "koliko bo pa popusta"... pa mu daš popust... pa naj ga ima.. sej očitno že vse ve..

@čare... povej mi kaj je pomembno kakšna je razlika med hidravlično in navadno sklopko.. in zakaj naj bi to potencialnega kupca brigalo.. verjetno pri eni lahko dirkaš pri drugi pa ne? :lol:

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Če jan 28, 2010 4:47 pm

od prodajalca pač ni za pričakovati, da bo avto poznam v podrobnosti, res pa neumne izjave kot zgoraj ne pašejo tja. mora pa biti prepričljiv, ker je od tega pač odvisen rezultat, ne pa od poznavanja ventilov itd. je pa treba tudi razmeti, da to je njemu služba in ni samoumevno, da mu je tudi hobi, tako kot nekaterim na tem forumu. normalno pa je da če ti je nekaj hobi, da potem te pač ljubiteljsko zanima drobovje. ne vem če ste vsi tako 100 % pri svojem delu, ki menite, da bi prodajalec moral biti tovarniška knjiga.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Če jan 28, 2010 4:55 pm

eljuero je napisal/-a:... je pa treba tudi razmeti, da to je njemu služba in ni samoumevno, da mu je tudi hobi...

Ravno zato - ker mu je služba, bi moral o avtih precej vedet! Tudi npr o tem, kakšna sklopka je. Ne zagovarjajte ljudi, ki službe sploh ne obvladajo, hkrati pa bi z leporečjem ali celo lažmi radi izvlekli težko prigaranih (več) 10 tisoč evrov. To ni mala nesposobnost, če ne veš kaj prodajaš - za take denarje!

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Re: ali trgovci vejo kaj prodajajo?

Napisal/-a Pero Če jan 28, 2010 4:59 pm

ban je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:

kateri določeni material te še zanima?

:roll:

Mogoče vrsta usnja na volanu, ali je goveje, ovčje, kozje ali svinjsko :EE

Po parih mesecih uporabe bodo vsa ratal ''svinjska'' :vc

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Če jan 28, 2010 5:07 pm

esem je napisal/-a:
Ravno zato - ker mu je služba, bi moral o avtih precej vedet! Tudi npr o tem, kakšna sklopka je. Ne zagovarjajte ljudi, ki službe sploh ne obvladajo, hkrati pa bi z leporečjem ali celo lažmi radi izvlekli težko prigaranih (več) 10 tisoč evrov. To ni mala nesposobnost, če ne veš kaj prodajaš - za take denarje!

a daj a ti vse veš v zvezi z svojo službo? Je velika razlika a delaš 30 let za tekočim trakom ali si v poslu kjer se konstantno nekaj dogaja! Pa kdo te sili da neseš 10k euro v avtohišo, to je tvoja odločitev, pa ti se odločiš, če ti je trgovec všeč ali ne, a ti dajo pištolo na glavo pa ti ukradejo denar? Jaz sem odločen da ne bom nikoli kupil novega avta za 10k, se pravi je to moja odločitev, in nihče me ne sili v nasprotno!
Sem delal v trgovini z živili, po tvoji logiki bi moral poznati vseh x tisoč živil na pamet, pa točno vedeti kaj je na kateri polici?
Freude am Fahren

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Če jan 28, 2010 5:28 pm

Cvetka je bil prodajalec v AH Moste, ki je za 1.3 CDTI motor v Corsi trdil na nima turbine...da je pač NA in tako bolj zanseljiv ter cenejši za vzdrževat... :roll:

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Če jan 28, 2010 5:52 pm

esem je napisal/-a:
eljuero je napisal/-a:... je pa treba tudi razmeti, da to je njemu služba in ni samoumevno, da mu je tudi hobi...

sej te štekam po eni strani, zato pa sem napisal
eljuero je napisal/-a:je pa treba tudi razmeti, da to je njemu služba in ni samoumevno, da mu je tudi hobi, tako kot nekaterim na tem forumu. normalno pa je da če ti je nekaj hobi, da potem te pač ljubiteljsko zanima drobovje. ne vem če ste vsi tako 100 % pri svojem delu, ki menite, da bi prodajalec moral biti tovarniška knjiga.

skratka so verjetno izjeme, jaz pa npr. za sebe že vem, da delam kvalitetno to kar pač delam, čeprav v drobovje čisto vsega pri mojem delu ne grem če ni potrebno. Sploh pa zato, da se bom lahko potem z eno pametno stranko ukvarjal, ki na koncu ne bo niti kupila avta - prispodoba glede na temo.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Če jan 28, 2010 6:06 pm

Ha, saj jaz sem tudi vprašal v salonu za tistega Sebringa, če je za Mehiko narejen in, če bo zlo rjavel :shock: kakor tisti golfi 3 iz USA :-P Prodajalec je samo blinkal :D PAč na displeju piše door ajar aperto :idea:

miha_racer
Novinec

Kraj: Rogaška Slatina/Maribor

Napisal/-a miha_racer Če jan 28, 2010 6:13 pm

mihaing je napisal/-a:BMW: ko sem pogledal pod motorni pokrov in malo stikal mi je prodajalec rekel, da avto sploh nima akomulatorja, ker je toliko napredeno vozilo :shock: Da me ne vprašate kaj je rekel ko sem mu povedal, da je v pritljažniku

Hah kakšen je pa bil odziv?? :lol: :lol:

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Če jan 28, 2010 6:19 pm

miha_racer je napisal/-a:
mihaing je napisal/-a:BMW: ko sem pogledal pod motorni pokrov in malo stikal mi je prodajalec rekel, da avto sploh nima akomulatorja, ker je toliko napredeno vozilo :shock: Da me ne vprašate kaj je rekel ko sem mu povedal, da je v pritljažniku

Saj mi je kar nerodno povedati. Je rekel, da to uporabiš, kadar ti "tehnologija" zataji in akomulator priključiš na tisti kabel (kazal pa mi je kabel za merjenje pretoka zraka). Model ubija :bow

P.S. sem mu rekel zakaj pa je priklučen v pritljažniku in faca reče, da je to tako zavezan proti premiku :)=(:

miha_racer
Novinec

Kraj: Rogaška Slatina/Maribor

Napisal/-a miha_racer Če jan 28, 2010 6:22 pm

mihaing je napisal/-a:
miha_racer je napisal/-a:

Saj mi je kar nerodno povedati. Je rekel, da to uporabiš, kadar ti "tehnologija" zataji in akomulator priključiš na tisti kabel (kazal pa mi je kabel za merjenje pretoka zraka). Model ubija :bow

P.S. sem mu rekel zakaj pa je priklučen v pritljažniku in faca reče, da je to tako zavezan proti premiku :)=(:
:EE :EE :EE :EE :EE :EE :huh: :lol:
Takega bi pa človek takoj odpustil! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če jan 28, 2010 6:26 pm

GiGi1985 je napisal/-a:a daj a ti vse veš v zvezi z svojo službo? Je velika razlika a delaš 30 let za tekočim trakom ali si v poslu kjer se konstantno nekaj dogaja! Pa kdo te sili da neseš 10k euro v avtohišo, to je tvoja odločitev, pa ti se odločiš, če ti je trgovec všeč ali ne, a ti dajo pištolo na glavo pa ti ukradejo denar? Jaz sem odločen da ne bom nikoli kupil novega avta za 10k, se pravi je to moja odločitev, in nihče me ne sili v nasprotno!
Sem delal v trgovini z živili, po tvoji logiki bi moral poznati vseh x tisoč živil na pamet, pa točno vedeti kaj je na kateri polici?

Ja, verjetno moram vedet praktično vse v zvezi z mojim delovnim mestom, sicer ne mogel nič narediti, a ne?
Če prodajalec ne ve kaj dosti o avtu, ga sploh ne potrebujemo tam. Potem potrebujemo samo nekega uradnika, ki bo zrihtal finančne zadeve.
Madonca, da za tistih 5 modelov in 7 mašin, ki so 1 leto in več enake, ne veš nekaj tehničnih podatkov je pa smešno (oz. bolj žalostno). Kaj potem morajo sploh vedeti? Da povejo kakšne oblike in barve je avto? :roll:
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če jan 28, 2010 6:31 pm

GiGi1985 je napisal/-a:Tak ki bo resno šel kupovat Kio ceed mu je vseeno kakšni so bati in sklopka, dejansko niti nima pojma, tisti, ki pa to sprašuje pa verjetno takšnega avta tudi ne bo kupil. In veliko bolj pomembno je, da zna kupec stranko prepričat dokončno v nakup, kot da mu trosi ven neke podatke o katerih se 90% folka ne spozna. Moje mnenje in dosedanje izkušenje.

Točno to !!! Ker je 7miljard ljudi na svetu, ki ima plačo 6000€ na mesec. Le 30% je tistih revežev, ki nemorem verjetni, kupujejo avto za 10000€. Nemorem verjetni temu ! Kako nemorejo kupiti nekega mercedesa sls.

Kake pokaš ti. Na svetu mora nekdo nekaj narediti, nekdo mora fizično delati, se ti ne zdi? Krompir, solata,zvočniki,monitorji,kasete,cdji,CPU-ji,omare,čevlji.. vse to ne zraste/se ne naredi v škatli /v vrečki.
Koga briga za tvoje mnenje, za koliko denarja bi kupil avto. Vsak ga kupi za toliko denarja, kolikor ga je sposoben vzdrževat.
Zaenkrat pa delam/študiram, da sva si na jasnem. In vem kako je, ko si brez denarja, ko ti nekdo dolguje 'nekaj' stotakov €. Če dobro premisliš, so/smo ravno mi ljudje, ki kupujemo poceni robo, ovce tistih glavnih ljudi, ki nas izkoriščajo. Če bi se človek o tem malo bolj poučil, bi ta sistem bil hitro podrt. Ker fizično delo, ni cenjeno.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov