Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

hrošč
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a hrošč Če apr 08, 2010 11:55 am

Hja, mini je sicer legendaren avto, pa vendar..ce se dosti vozis in bi bil to tvoj edini avto..nevem ce je dobra ideja. Sem bil sam nekaj let nazaj v podobni situaciji, zaljubljen v hrosca, hotel ga za prvi avto, ampak po dobrem premisleku glede letnih kilometrov, dnevne voznje, precej izletov, voznje na vikend (160km v eno smer), sem se odlocil raje za nek "normalen" avto (P306). V razmislek :)
Sem pa tudi sam gledal vceraj discovery in me je avto zelo navdusil, bi ga takoj imel. V drugacnih okoliscinah seveda.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če apr 08, 2010 1:42 pm

Minija jaz zelo slabo poznam oziroma ga sploh ne poznam, zato težko karkoli rečem o tem avtu.
Bom pa povedal samo to kaj bi jaz naredil, če bi resnično imel željo imeti minija bi ga zagotovo kupil in se tudi vsak dan vozil z njim.
Jaz sem vedno in bom kupil samo tak avto, ki mi je všeč in ki si ga želim, neglede na to koliko je star, koliko porabi, kakšne zavore ima..... in kaj si drugi mislijo o njemu.. Za moj prvi avto sem si kupil Ford capri, takrat je bil star 25 let. Zdaj ga že dolgo nimam več, ampak ta isti avto se še danes vozi!

Me pa prav zanima kaj boš naredil. Da vidim ali imaš j***a in se upaš slediti svojim željam ali si ovčka in boš naredil kar ti povprečna sivina govori.

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Če apr 08, 2010 2:04 pm

cruiser1 je napisal/-a:Minija jaz zelo slabo poznam oziroma ga sploh ne poznam, zato težko karkoli rečem o tem avtu.
Bom pa povedal samo to kaj bi jaz naredil, če bi resnično imel željo imeti minija bi ga zagotovo kupil in se tudi vsak dan vozil z njim.
Jaz sem vedno in bom kupil samo tak avto, ki mi je všeč in ki si ga želim, neglede na to koliko je star, koliko porabi, kakšne zavore ima..... in kaj si drugi mislijo o njemu.. Za moj prvi avto sem si kupil Ford capri, takrat je bil star 25 let. Zdaj ga že dolgo nimam več, ampak ta isti avto se še danes vozi!

Me pa prav zanima kaj boš naredil. Da vidim ali imaš j***a in se upaš slediti svojim željam ali si ovčka in boš naredil kar ti povprečna sivina govori.

Kaj pa vprašanje varnosti pri takem avtomobilu?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če apr 08, 2010 2:58 pm

cruiser1 je napisal/-a:Minija jaz zelo slabo poznam oziroma ga sploh ne poznam, zato težko karkoli rečem o tem avtu.

Pa ne gre tukaj za sanje, ampak varnost in denar. Imam občutek, da kupuje prvi avto in še to ima mali proračun. Če ne zna sam večino stvari postoriti in dobiti poceni delov iz tujine, bo to zelo drag mali avto, ko se bo kaj pokvarilo.
Tak avto nabaviš iz razloga restavratorstva oz predelav in ga imaš za kratke, počasnejše vožnje po lokalnih cestah. Ne pa za vsakodnevno uporabo, po možnosti še na AC.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če apr 08, 2010 3:36 pm

Pošteno povedano. In kar dobro stališče.

Ampak nismo vsi enaki in avtor teme pač sprašuje druge o mnenju...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če apr 08, 2010 3:54 pm

Energetik81 je napisal/-a:Pa ne gre tukaj za sanje, ampak varnost in denar. Imam občutek, da kupuje prvi avto in še to ima mali proračun. Če ne zna sam večino stvari postoriti in dobiti poceni delov iz tujine, bo to zelo drag mali avto, ko se bo kaj pokvarilo.
Tak avto nabaviš iz razloga restavratorstva oz predelav in ga imaš za kratke, počasnejše vožnje po lokalnih cestah. Ne pa za vsakodnevno uporabo, po možnosti še na AC.

Saj sem napisal, da je bil tudi moj prvi avto star 25let (let. 1973), ki je bil kupljen za takratnih 1000 DM. Tudi vzdrževanje ni bilo prav drago saj sem si ga lahko privoščil kljub temu, da sem bi ves čas, ko sem imel ta avto brezposelen. In prav tako nisem znal nič sam popraviti!
Glede varnost se tudi jaz strinjam, da je rahlo problematična predvsem zaradi majhnosti avtomobila. Pač moje osebno mnenje je, da male lupince niso za na cesto, zato sem prepričan, da tudi j***a, kot npr. clio ni nič boljša izbira, kot mini. Pa tole o varnih avtih je meni prav smešno. Totalno ste obsedeni s to varnostjo. Stalno spremljate neke komercijalne teste varnosti, ker vam reklame v glavo vbijajo "varne" avte z nešteto air bagi in ostalimi traparijami. Matr jaz sem pravo čudo, ker sem toliko časa preživel z avtomobili brez ABSa, brez air bagov...in celo brez čelade na kolesu, ko sem bil še otrok, čeprav sem neštetokrat pogrnil :shock:

Meni Mini sicer ni zanimiv avto, hočem pa povedat, da naj si vsak kupi avto, ki si ga resnično želi!! In v kakšnem cliotu ne bo nič bolj varen pa tudi stroški vzdrževanja ne bodo kaj dosti manjši, če sploh. To je edino pomebno. Se je pa dobro malo pozanimati kako je z deli za ta avto. Morda tudi tu www.starodobnik.net Evropski oldtimerji so res lahko problematični glede tega. Zato imam raje amerikance, ker lahko dobiš nove dele tudi za 30-40-50 let stare avtomobile po čisto navadnih cenah.

Hecno pa je, da mi je ravno danes nasproti pripeljal en star mini. Videti je bil zelo lep. Aja pa še to! V dravljah kjer je živela moja punca je sosed imel in verjetno ima še vedno, starega minija za vsak dan ali pa vsaj za precej pogosto uporabo! Mislim, da je temno zelene barve z belo streho.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Če apr 08, 2010 5:08 pm

@cruiser1 :bow
Dobro si to napisal. Res nevem kaj ste tako obsedeni s to "kao" varnostjo, kje piše, da z večjim avtom ne moreš umret? Pred meseci je ženski na Kidričevi cesti dobesedno utrgalo glavo v Cliu, pa mrtva punca iz dekliščine v avtobusu (20m pleha) pa še vedno odmevna nesreča na AC 3je mrtvi v picassu.... abosultne varnosti ni!
Res si Minija še nisem lastil, ampak smo ga pa že obnavljali, in lahko rečem, da je avto preprosto kot "pasulj", neke vrste britanski fičko. Ni tu nobene tehnike, elektronike.... amortizerji, bremze in mašina, drugega ni. Če imaš motor v dobrem stanju ali obnovljenega (če bo kupil oldtimerja) se lahko brez skrbi voziš. Prej te bo pustil nov avto, poln opreme na cesti zaradi senzorjev in vsega sranja kot pa mini.

Če s ga želiš, ga kupi. Jaz ko si nekaj želim oz. imam priložnost kupit to tudi kupim, potem pač popravljat, kar je za popravit. Če se boš oziral na druge kaj ti bodo govorili, boš vedno v povprečju (kot je že cruiser1 napisal). samo enkrat se živi. LP
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če apr 08, 2010 5:11 pm

GiGi1985 je napisal/-a: Prej te bo pustil nov avto, poln opreme na cesti zaradi senzorjev in vsega sranja kot pa mini.

X2

Sem hotel tudi to napisat pa sem pozabil! hvala ;) !!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če apr 08, 2010 9:39 pm

Cruiser, če se tebi ni nič zgodilo, zato še ne moreš posploševati glede varnosti.
In je naravnost smešno ko trdiš, da si v Cliu, ki je 1,5x težji, ima načrtovane zmečkljive cone, varnostno kletko, povrh pa še nekaj airbagov, enako varen kot v Miniju. Logično, da ne obstaja absolutna varnost, ampak Mini je daleč pod nivojem katerega od sodobnih malih avtov.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če apr 08, 2010 10:16 pm

@cruiser1 Načeloma se strinjam glede kupovanja avta, ki si ga res želiš, ampak tu so druge pomankljivosti. Kot prvo se mi zdi škoda takega avta, da bi zimo ali dve preživel sploh kaj dosti na cesti, kaj šele na prostem pozimi in po mokrem(Še najmanj eno leto ne bo garaže), glede na to, da je kar se rje tiče problematičen. Druga pomankljivost je omenjena relacija. Tak avto je daleč od idealnega za kaj takega, za razliko od recimo tvojega prvega "američana".
Kar se tiče varnosti, je res, da avti varnostno naravnani samo za doseganje zvezdic, ne pomenijo nujno neke superiorne varnosti, ampak dejstvo je, da je v tako majhnem in nizkem avtu lahko usodna nesreča, ob kateri bi lahko iz marsikaterega sodobnejšega avta malce pretresen odkorakal brez večjih poškodb. Ob stanju na naših cestah to ni ravno za popolnoma zanemarit...

Kot velik ljubitelj avtomobilov(posebno tako legendarnih kot je mini), bi ti sicer toplo priporočal nakup... ampak pogoj se mi zdi vsaj garaža... če si že pripravljen sprejet ostale "pomankljivosti" pri vsakdanji uporabi na račun njegove posebnosti, premisli še ali je vredno tak avto izpostavit ne ravno idealnim pogojem.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Če apr 08, 2010 10:23 pm

ker sem bil tudi sam v podobni dilemi za svoj prvi avto in sem se odločal med drugim tudi za nakup nekaj podobnega (smart, mini...), naj ti kar takoj nekaj povem.

posebneži stanejo že iz štarta mnogo več, potem so pa tu še posebni deli, ki so težko dobavljivi in posebni mojstri, ki zadevo obvladajo in jih ni veliko. in nakup takih avtomobilov, ki zgledajo navidezno fino fajn in stroškovno strašno ugodni, se na koncu izkažejo za precej drage. če ne denarno pa morda živčno (naročat in čakat dele)

odvisno je predvsem od tega kaj si želiš, kaj rabiš in kaj si dejansko zmožen met. pač med tem moraš najt en kompromis. predvsem ta tazadnja je ponavadi tista, ki prevaga vse skupaj, pač danes živimo v takem svetu, da gre vse skozi denar.

tisto (@cruiser1) z "imej j***a in nabavi kar ti je všeč" ni ravno komentar na mestu za enega študenta, vzdrževanega člana s strani družine, ki nekako shaja mesec skozi mesec.

za 2500€ dobiš tudi bmw 740i, skrajno luksuzen avto...koliko pa je to racionalno (verjamem da si ga marsikateri študend skrajno želi) pa mislim da je vsem jasno...

raznih cliotov, puntov in cors je veliko. problemov z deli ni (predvsem clio) in marsikaj se da stroškovno gledano precej ugodneje uredit. poleg vsega je avto bolj praktičen, bolj varen in bolj udoben...bolj racionalen. ampak potem si v tistem sivem povprečju.

ekskluziva pa pač stane...

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če apr 08, 2010 10:40 pm

Clio je čisto dober kar se varnosti tiče, no sej je renault, ki prednjači pri teh stvareh.
Je mela sestra pred 4- rimi leti karambol s cliotom 99 letnik, v njo se je čelno zabila voznica golfa 4. Golf je bil manj stolčen, ampak kaj je bistvo, Clio je bil totalka, čist razsut spredaj, sestra je odprla sovoznikova vrata in je prišla ven nepoškodovana. Voznica golfa pa je samo sedela na tleh in stokala od bolečin. Ne vem kaj točno je potem bilo, vem pa, da je imela kar nekaj težav s tistim karambolom. Imela je neke probleme z vretenci in pa prsni koš je nastradal. Je bila privezana, airbak ji je vrglo ven, vse, ampak očitno ravno zaradi tiste trdote ni dovolj prestregel energije.
Sestra je potem kupila drugega cliota let. 2003, ki pa mu spet ni bilo dano. Eden ji je na polno zažgal v vrata. Tukaj jo je rešil stranski airbak, ki ga recimo marsikateri nemec tistega časa nima.

Tisto kar pa je bilo na Kidričevi je pa bilo tako naključje. Norc pijani z enkrat težjim mercedesom se zabije v tisto žensko, ki jo je potem zagnalo, mislim da v drevo, tisto drevo je potem potegnalo večji del krivde za tak konec.

Tisti star mini je pa tako kot bi si katerco kupil pa rekel, da je varna :?

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Pe apr 09, 2010 1:20 am

C4V4L13R je napisal/-a:tisto (@cruiser1) z "imej j***a in nabavi kar ti je všeč" ni ravno komentar na mestu za enega študenta, vzdrževanega člana s strani družine, ki nekako shaja mesec skozi mesec.

Ta komentar je vedno na mestu! Premalo me poznaš zato verjetno misliš, da s polno rit serjem. Ne bom zdaj tukaj vsem razlagal kako pa kaj, ampak bistvo je to, da sem vedno sledil svojim željam in sanjam in si jih tudi uresničil in si jih še vedno! Predvsem pa nikoli nisem obžaloval ničesar oziroma sem zelo zadovoljen z mojimi odločitvami. Medtem ko razni znanci, ki so imeli velike boljše možnosti (finančne npr.) niso imeli/nimajo j**c za uresničitev želja. Res, da se moram tudi jaz odrečti marsikateri želji. Logično. Ampak tisti brez j**c se odrečejo vsaki svoji bolj posebni in nevsakdanji in za večinsko rajo, neumni želji!
Najbolj me pa pogreje, ko mi te pussyji govorijo: ti si to lahko privoščiš jaz pa ne ker....bla, bla, bla... ... v glavnem polno izgovorov in jamranja v nedogled, da tolažijo sami sebe :roll: ---- To sem hotel povedat.

Jaz sem povedal svoje mnenje, vi pa svoje. Zdaj naj se pa možakar sam odločil kaj bo storil.

Uporabniški avatar
mire
Poznavalec foruma

Kraj: koper

Napisal/-a mire Pe apr 09, 2010 6:07 am

cruiser1 :tomidelej:
rocna - bok - streha
Pravopis spreglej

Uporabniški avatar
89gasper
Novinec

Napisal/-a 89gasper Pe apr 09, 2010 6:46 am

imava kar nekako isti problem. oba kupujeva prvi avto. ti bi minija, jaz pa enega američana, po možnosti tam iz 80ih.... jaz te vsekakor podpiram, da se odločiš za minija... majhni avtomobili mi sicer niso všeč, čeprav se spomnim, da sem se v 3.letniku čisto navdušil nad enim minijem, katerega sem večkrat videl ko smo hodili s sošolci na malico.
že davno tega ga je imal moj oče,... edini problem v tistih časih poleg delov (danes mislim da tega ni več, pač naročiš...) je bilo prerjavenje podvozja.... drugače bi tisti mini še danes šibal...

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Pe apr 09, 2010 1:25 pm

@cruiser1:
ni letelo nate v smislu, da serješ s polno ritjo, pač vem kakšna je situacija, če ni denarja na pretek in si študent.

se pa strinjam po eni strani, vse se da če se hoče (ps. tudi sam vozim 17 let staro 320-ko, ki ni ravno za študentaraj... oops )

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Pe apr 09, 2010 2:26 pm

C4V4L13R je napisal/-a:@cruiser1:
ni letelo nate v smislu, da serješ s polno ritjo, pač vem kakšna je situacija, če ni denarja na pretek in si študent.

Jaz sem ti pa hotel povedati, da zelo dobro vem kako je, če ni denarja.

berlingoman
Novinec

Re: Vaše mnenje glede Mini Morissa

Napisal/-a berlingoman Pe apr 09, 2010 7:00 pm

Ed Wood je napisal/-a:Najprej lep pozdrav vsem.

Sem čisti amater kar se tiče avtomobilov. Kupujem svoj prvi avto. Do sedaj sem malo vozil starejše Škode to pa je tudi to. Že od nekdaj je moja želja da bi imel Minija. Model mi ni važen.
Malo sem pregledoval ponudbo na avto.net in sta samo dva oglasa. Cenovno je še zmeraj kar draga zadeva. Kar me bolj zanima je ali bi bil tak avtomobil sploh še v redu za vsakdanjo rabo? Namreč gre se za že kar staro mašinco, dele je najverjetneje težko dobiti. Vprašanje je kako je z gumami če bi se vozil tudi pozimi.
Skratka prosim vse poznavalce za mnenje kje bi se utegnili pojaviti problemi pri nakupu in uporabi takega avtomobila? Je res da za ta denar dobim solidnega Cliota samo ni to to. :) Hvala.

Je že vse res kar je cruiser pa še marsikdo ki mu je potrdil napisal,
sam če mal preberemo kaj je tu bilo vprašanje :roll:

ali lahko brez znanja,pogojev,denarja...
imaš in vzdržuješ minija, starega-odgovor je NE

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Re: Vaše mnenje glede Mini Morissa

Napisal/-a cruiser1 Pe apr 09, 2010 7:10 pm

berlingoman je napisal/-a:Je že vse res kar je cruiser pa še marsikdo ki mu je potrdil napisal,
sam če mal preberemo kaj je tu bilo vprašanje :roll:

ali lahko brez znanja,pogojev,denarja...imaš in vzdržuješ minija, starega-odgovor je NE

Prav tako to velja za popolnoma vsak avto! :roll:

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Pe apr 09, 2010 7:21 pm

Točno tako. Zavisi pač koliko si avtomobilski navdušenec. Tudi v mojem primeru pred leti ni bilo najbolj racionalno, da si kot študent kupim 142 konjski avto, katerega zavarovanje me je takrat prišlo 1200 eur na leto, ampak užitek pri vožnji odtehta strošek vzdrževanja, zavarovanja in tankanja.

Dvomim tudi, da je vzdrževanje minija sploh zaznavno dražje kot vzdrževanje kakšnega novejšega avtomobila te velikosti. Sploh če si urediš zavarovanje oldtimerja z 90% bonifikacijo!
Imel boš enega izmed najbolj kul avtomobilov na cesti ob enem pa boš tudi ves čas upal, da se ti ne zgodi kakšna prometna nesreča. Ali se ti to splača pa sam veš najbolje ;)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov