Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Pe apr 09, 2010 11:52 am

Blondinka, ki leze z vozniškega sedeža obutanega in blatnega pickupa? Težko si predstavljam bolj kul prizor. ;)

So ti že vse povedali predhodniki, vzemi pickupa. Sam bi kupil mitsuja l200, sem ga veliko vozil kot služben avto po deželah tretjega sveta in se mi je kar prirasel k srcu :)

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Pe apr 09, 2010 11:55 am

važno je da ga znaš upravljat v kar ne dvomim, sploh če boš (ali če že) s konjsko prikolico rikverc obvladala. :D

Samcho
Nov uporabnik

Kraj: Gorenska

Napisal/-a Samcho Pe apr 09, 2010 11:57 am

Vz_ace je napisal/-a:...al pa R5 :D

http://www.youtube.com/watch?v=XCyuPn2PAGU

:rofl
Renault CLIO 3 1.4 16V Dynamique Luxe ..! BOMBA ..!

Slika

MadIggy
Novinec

Napisal/-a MadIggy Pe apr 09, 2010 11:58 am

Poglej predvse karakteristike motorjev in boš zelo hitro videl kateri so narejeni za prevažanje težkih tovorov in vleko in kateri samo tako zgledatjo. Tudi sam bi v takem primeru gledal Puckupe in zagotovo ne SUV in podobnih "hudih" avtov.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe apr 09, 2010 12:23 pm

Naj nekdo pove, kako je s predpisi o masi vlečnega vozila glede na maso prikolice - ker je razlika med tem, kaj "dovoljujejo" tovarne in kaj naši predpisi (+kako je z vozniškim). S tem bo izbor že zožen.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe apr 09, 2010 12:50 pm

Rubi je napisal/-a:Najlepša hvala vsem za izčrpne odgovire! Težka bo! Očitno je za ta denar pickup najbolj varna in dobra zadeva, ampak kako zgleda blondinka , ki gre v shoping, al pa v službo s pickupom?
Kaj pa Freelander 2, Kia Sorento (stari model z reduktorjem) al pa Kyron?

Kot je že predhodno razložil @ggorenc, je za vleko težjih prikolic najprimernejša varianta s šasijo, ponudba tovrstnih štirikolesno gnanih avtomobilov pa je žal čedalje bolj zožana. Zaradi posledičnega "trpljenja" sklopke pa je zelo priporočljiv tudi reduktor; lastniki salonskih SUV imajo nemalokrat ob vleki probleme s "kurjenjem" sklopke.
V rangu 30.000 € se izbor zoži na poslavljajoči Kiin model Sorento z dovoljšnjo zalogo moči - 170km (lastniki veliko uporabljajo za vleko prikolic). Realna poraba se giblje med 8.5 - 9.5 l/100km. Ssangyong Kyron je takisto primerna različica s šasijo, reduktorjem ter 140km dieslom. Gre pa pri obeh modelih že za zastarel koncept, vendar vozno prijetnejši od vseh pick-upov z listnatimi zadnjimi vzmetmi ter plavajočim občutkom ob praznem kesonu. Freelander II pa je klasični predstavnik sodobnih SUV, brez omembe vrednih prednosti pri vleki.
Ostala konkurenca je žal pozicionirana više, v rangu 40.000+ - LC, Pajero, Grand, Discovery, tudi Touareg,ipd...

Kar pa se predpisov vleke tiče, gledam 21. točko 149. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (UL, RS, št. 56/2008 - UPB5), ki pravi:

(21) Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B, C1, C, D1 ali D smejo voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, če opravi praktični del vozniškega izpita s tako skupino vozil ter ima v vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo označeno pravico do vožnje take skupine vozil.

Pa še ena razlaga, ki sem jo našel:
Do 1.10.2009 velja da skupna največja dovoljena masa vlečnega in priklopnega vozila ne sme z vožnjo B kategorije preseči skupaj 3500 kg. V primeru da (1) skupaj bruto teža avta in prikolice (največja dovoljena masa: lastna teža+tovor) preseže 3500 kg ali in (2) bruto teža prikolice težja od bruto teže avta je potrebno imeti kategorijo EkB ( podrobneje v nadaljevanju v primerih EkB kategorija:1,2 in 3). Z EkB kategorijo lahko maksimalno vozimo motorno vozilo 3500 kg in priklopno vozilo 3500 kg, skupaj 7000 kg največje dovoljene mase (lastna teža vozila + tovor).

Po 1.10.2009 zakon navaja, da imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B, C1, C, D1 ali D smejo voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik (to je do 750 kg skupne), če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg. V praksi to pomeni, da opravimo samo praktični del (vožnja) kar je tudi ustrezno označeno v vozniškem dovoljenju.
EkB kategorija – največ 7000 kg skupne
(max vozilo 3500 kg + max. prikolica 3500 kg)

Torej je zelo pametno upoštevati tudi maso vozila, ki v zgornjih primerih (šasija!) presega maso 2.000kg.

ggorenc
Novinec

Napisal/-a ggorenc Pe apr 09, 2010 1:02 pm

Rubi je napisal/-a:Najlepša hvala vsem za izčrpne odgovire! Težka bo! Očitno je za ta denar pickup najbolj varna in dobra zadeva, ampak kako zgleda blondinka , ki gre v shoping, al pa v službo s pickupom?
Kaj pa Freelander 2, Kia Sorento (stari model z reduktorjem) al pa Kyron?

KIA sorento je spica, ce dobis se tastarga, novi je SUV, stari ima jekleno sasijo in se razprodajajo po dobrih 20k eur. Zelo dobro terensko vozilo z malo napakami in rojen vlacilec.
Blondinka in terenci so sexy kombinacija, moja je tudi blont, samo so ji pickupi malce prevelka zadeva, v Sorenta se je pa zaljubila ;)

:bow http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2924486&show=1

Ce bos vecinoma vozila ti, zna biti petmetrski pickup res nerodna zadeva oz. prevec tovornjaska. Tole na linku je pomojem best buy!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe apr 09, 2010 1:04 pm

Morala boš torej imet EkB (B+E) kategorijo, dovoljena največja (nosilnost avta + prikolice + mase obeh) skupna masa pa manj kot 4250 kg!

Vendar je to nejasno
Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg. V praksi to pomeni, da opravimo samo praktični del (vožnja) kar je tudi ustrezno označeno v vozniškem dovoljenju.
EkB kategorija – največ 7000 kg skupne
(max vozilo 3500 kg + max. prikolica 3500 kg)

Kaj je potem - 4250 ali 7000? Od kje se je sploh pojavila ta "7000"?
.
Za dobro mero pa še to (iz ZVCP)
33. člen

(1) Na cestah je hitrost vožnje omejena za naslednja vozila:
1. 80 km/h:
– za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do vključno 3.500 kg, ki vlečejo priklopno vozilo;
– za motorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 3.500 kg in za takšna vozila, ki vlečejo lahki ali bivalni priklopnik;

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Pe apr 09, 2010 2:20 pm

ghandaed je napisal/-a:Blondinka, ki leze z vozniškega sedeža obutanega in blatnega pickupa? Težko si predstavljam bolj kul prizor. ;)

So ti že vse povedali predhodniki, vzemi pickupa. Sam bi kupil mitsuja l200, sem ga veliko vozil kot služben avto po deželah tretjega sveta in se mi je kar prirasel k srcu :)

Če že hočeš malce bolj salonski avtomobil razmisli o malce rabljenem Landroverju Discovery. Obvezno ročni menjalnik. Je pravi terenec, vseeno pa primeren za v shoping ali pred opero. Pa tudi za poziranje na konjskih dirkah ima pravi pedigre.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

shilyeg
Nov uporabnik

Kraj: sam hrvaška ne

Napisal/-a shilyeg Pe apr 09, 2010 3:58 pm

Zakaj sploh terenec?Mi mamo mercedesa E klaso 280 CDI 4matik in z njim vlečemo prikolico in avte na njej pa pridemo vsepovsod pa še poraba je od 9 do 10l če ne pretiravaš.tak da dve toni vlečt z njim je mala malica pa še manj ko 30000 € pride tak da ti še drugo ostane za servise:).Upam da boš super kupila. Srečno
drift and die smoke and fly

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe apr 09, 2010 6:24 pm

Sam bi pozabil na Pick Up-a predvsem zaradi neudobja. Namreč na dolge proge boš stopila ven kot iz pralnega stroja, še posebej tisti ki imajo listnate vzmeti.

Predlagam Pathfinderja, ki je nekoliko mehkejši..

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Pe apr 09, 2010 6:40 pm

jaz vlečem konje z nissan patrol, jaz z osebnim avtom nebi konjev vlekel (posebej če so v igri tudi tekmovanja, če je kdo kdaj bil na njih ve da se 90% parkira na okoliških travnikih, dostikrat je tudi dež, + dodaten prostor v prtljažniku), sam bi kupil pathfinderja če bi kupoval novega vlačilca.

btw ekb je potreben.

Rubi
Nov uporabnik

Napisal/-a Rubi Pe apr 09, 2010 10:28 pm

Res hvala vsem za nasvete in informacije! Jih bom upoštevala tako, da ne bom doživela scene iz videa :lol:
Prikolico bi rabila za tekme v sezoni, to je nekajkrat na mesec. Včasih je teren tudi blaten, zato bi rabila nekaj zanesljivega.
Glede izpita sem se že vdala v usodo, da ga bo treba opravit, pa to se mi zdi kar koristno.
Bom šla na testno vožnjo kakšnega pickupa, saj mogoče res ni tako grozno kakor izgleda. Najbolj pa me navdušuje stari Sorento. Za nekoga, ki se prav nič ne spozna na mašine je podatek, da večina SUV-ov vleče 2t prikolico, zelo zavajajoč. Res sem hvaležna, da delite nasvete tudi nevednežem, kot sem jaz :D

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe apr 09, 2010 10:46 pm

Po zadnjem postu sodeč bi bila vleka prikolice kar pogosta, torej manjši SUV-i definitivno odpadejo. Druga zgodba bi bila pri redkejši uporabi, pomoje so ravno zaradi tega bili nasveti tako raznoliki.
Sorento je bil veliko omenjam že v eni drugi podobni temi, splačalo bi se jo poiskat, saj je bilo kar nekaj dobrih nasvetov podanih. Prednost sorenta pred pickupi je vsakdanja uporabnost za "navadnega" uporabnika, saj je že v osnovi bližje osebnemu avto in ima zaprt prtljažnik, je pa tudi pri pickupih veliko možnosti zapiranja "kesona", tako da so vredni premisleka...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

baucek
Novinec

Napisal/-a baucek Pe apr 09, 2010 11:16 pm

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3138868&show=1

S tem sigurno ne bi imela težav z vleko prikolice :) šalo na stran - predlagal bi ti kakšnega Tuarega s 3.0 TDI morojem, recimo tega:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3529440&show=1

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 So apr 10, 2010 12:50 am

Rubi je napisal/-a: Očitno je za ta denar pickup najbolj varna in dobra zadeva, ampak kako zgleda blondinka , ki gre v shoping, al pa v službo s pickupom?

To pa ja čist v redu zgleda! Moja punca, ki je povrhu vsega še bollj mala, kdaj pa kdaj vzame Pick upa (F150) za v shoping ali v službo. Zgleda prav kool.

ggorenc je napisal/-a:Obvezno vzames z rocnim menjalnikom,

Jaz sem definitivno za avtomatikal! Za vlečenje tovora je avtomatika zakon, če je pa tovor celo živ pa je avtomatika še toliko bolj primerna! Prijateljica ima za prevoz konja Chevy tahoja avtomatik in se strinja, da je to bolje, kot ročni.

@Rubi
Čist tako mimogrede, jaz bi za ta denar vsekakor vzel kaj takega ;) http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3531779&show=1 vem, da nisi imela takega v mislih, ampak bi pa hudo zgledalo :wink:

tale bi bil pa morda celo primeren http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3349134&show=1 vendar se bojim, da ni 4x4.

Uporabniški avatar
hp6715s
Novinec

Napisal/-a hp6715s So apr 10, 2010 1:40 am

cruiser1 je napisal/-a:@Rubi
Čist tako mimogrede, jaz bi za ta denar vsekakor vzel kaj takega ;) http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3531779&show=1 vem, da nisi imela takega v mislih, ampak bi pa hudo zgledalo :wink:

ja najbolš da ji predlagaš kr šleper ane, mislim ej :evil:

Go for sorento....

ggorenc
Novinec

Napisal/-a ggorenc So apr 10, 2010 6:14 am

cruiser1 je napisal/-a:
Rubi je napisal/-a: Očitno je za ta denar pickup najbolj varna in dobra zadeva, ampak kako zgleda blondinka , ki gre v shoping, al pa v službo s pickupom?

To pa ja čist v redu zgleda! Moja punca, ki je povrhu vsega še bollj mala, kdaj pa kdaj vzame Pick upa (F150) za v shoping ali v službo. Zgleda prav kool.

ggorenc je napisal/-a:Obvezno vzames z rocnim menjalnikom,

Jaz sem definitivno za avtomatikal! Za vlečenje tovora je avtomatika zakon, če je pa tovor celo živ pa je avtomatika še toliko bolj primerna! Prijateljica ima za prevoz konja Chevy tahoja avtomatik in se strinja, da je to bolje, kot ročni.

@Rubi

tale bi bil pa morda celo primeren http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3349134&show=1 vendar se bojim, da ni 4x4.

avtomatik je sicer fajn, sploh, ker je klasicen s pretvornikom navora (!), ampak v primeru rangerja nima moznosti izklopa prednjega pesta.

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ So apr 10, 2010 8:17 am

baucek je napisal/-a:http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3138868&show=1

S tem sigurno ne bi imela težav z vleko prikolice :) šalo na stran - predlagal bi ti kakšnega Tuarega s 3.0 TDI morojem, recimo tega:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3529440&show=1

Mater ste smešni. Če ima denar za kupit nov avto, v garanciji, zakaj bi reskirala in kupovala tega izvoženega mastodonta.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan So apr 10, 2010 10:24 am

Morda še opciji:
Suzuki Grand Vitara (129km diesel) ter reduktor ali malce "pozabljeni" štirivratni Jeep Wrangler, katerega se dobi NOVEGA za okrog 30.000€.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov