Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Dj Big
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-Polje

Napisal/-a Dj Big Po apr 12, 2010 2:10 am

Živjo, jst mam tut 105km 6 prestav. Z avtomobilom sem kr zadovoljen, prevoženih mam 97.000 km stroški: menjal sm vztrajnik ubistvu komplet sklopka pa bremze to je pa tut use pa pač servisi ;)

Uporabniški avatar
lexuss
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Re: vw golf V. 1.9 TDI

Napisal/-a lexuss Po apr 12, 2010 8:32 am

tadej2010 je napisal/-a:Pozdravljeni!

Kolega kupuje zgoraj omenjeni avto, zanimajo me vaši nasveti za nakup, če si ga kdo lasti in kakšne so izkušnje z njim. Na kaj je treba paziti pri nakupu, kakšne so hibe motorja? Ali je dobro imeti 6 prestavo, je poraba kaj manjša, se splača plačati malo več in imeti 6 prestav? Kako avto pospešuje, kako je odziven motor, je dosti 105km za takšen avto? Če ima kdo še kakšen drug predlog prosim na plan z njim.

Najlepša hvala za vaš čas in odgovore!

Lp Tadej

si že slišu za testno vožnjo?
golf 3 vr6

Uporabniški avatar
lexuss
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a lexuss Po apr 12, 2010 8:33 am

Dj Big je napisal/-a:Živjo, jst mam tut 105km 6 prestav. Z avtomobilom sem kr zadovoljen, prevoženih mam 97.000 km stroški: menjal sm vztrajnik ubistvu komplet sklopka pa bremze to je pa tut use pa pač servisi ;)

in kašna je bla cena tega servisa?
golf 3 vr6

Dj Big
Stalni uporabnik

Napisal/-a Dj Big Po apr 12, 2010 9:30 am

lexuss je napisal/-a:
Dj Big je napisal/-a:Živjo, jst mam tut 105km 6 prestav. Z avtomobilom sem kr zadovoljen, prevoženih mam 97.000 km stroški: menjal sm vztrajnik ubistvu komplet sklopka pa bremze to je pa tut use pa pač servisi ;)

in kašna je bla cena tega servisa?

Veliki servis 300 € privat pri fotrovem kolegu, menjanje 4x ploščice za bremze pa odpravljena napaka gorečega air-baga zaradi kabla pod zicom skupaj 120€ in pa menjava sklopke 600€

krho
Novinec

Napisal/-a krho Po apr 12, 2010 5:48 pm

Sklopka pri slabih 100kkm?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov in iger - http://xcollect.sf.net

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To apr 13, 2010 7:24 am

No, če si ti s tem še kar zadovoljen, potem pa tudi prav. Pri normalni uporabi je to precej, precej prehitro, razen če obstaja kak zunanji vzrok (zloraba sklopke recimo), potem je pa normalno.
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To apr 13, 2010 8:44 am

Kolega kupuje zgoraj omenjeni avto, zanimajo me vaši nasveti za nakup, če si ga kdo lasti in kakšne so izkušnje z njim. Na kaj je treba paziti pri nakupu, kakšne so hibe motorja? Ali je dobro imeti 6 prestavo, je poraba kaj manjša, se splača plačati malo več in imeti 6 prestav? Kako avto pospešuje, kako je odziven motor, je dosti 105km za takšen avto? Če ima kdo še kakšen drug predlog prosim na plan z njim.

Lp Tadej
- mislim da kakih posebnih hib ta motor nima, pri nakupu (rabljenega) je pa odvisno predvsem od tega, ali je bil redno vzdrževan in če ga prejšnji lastnik(i) ni nepravilno vozil (znani grehi: tiščanje mrzlega v obrate, ugašanje motorja takoj po veliki obremenitvi)

- glede 6. prestave - menda je enaka kot 5. prestava pri 5-stopenjskem menjalniku, torej so samo vmesne krajše. Enkrat sem sicer vozil 105 KM z 5-stopenjskim, a nisem bil pozoren na detajle glede obratov. Pri mojem 6-stopenjskem je sicer tako: realnih 130 kmh (140 po števcu) je v 6. prestavi na 2800 obratov, pri realnih 100 kmh pa dobrih 2000. Lahko bi bilo bolje, ampak še vedno je hrup pri 130 kmh občutno manjši kot pri primerljivih avtih s klasičnimi bencinarji (in 5 prestavami), ki tulijo na 4000 obratih (sem že enkrat primerjal mojega golfa z Toyoto Auris 1.6)

- pospeški in odzivnost se mi zdijo zelo dobri, je pa odvisno tudi od tega kaj od avta pričakuješ/zahtevaš oziroma na kakšne avte si navajen. Jaz sem npr. presedlal na golfa V TDI z bencinskega cliota II (1.4, 98 KM) in se mi zdi golf opazno močnejši

- če je 105 KM dosti za ta avto - vsekakor. Še bolj od tega je pomembnih 250 Nm navora pri 2000 obratih (velik del navora je sicer na voljo že pri cca 1500).
Seveda je, kot že rečeno, odvisno tudi od pričakvanj in zahtev.

Porabo imam jaz dobrih 6 litrov (dolgoročno), vozim pa večino po mestu in AC. Ob vožnji po regionalnih cestah ni problem porabe spraviti krepko pod 5 litrov (sem enkrat vozil po takih cestah in je pil manj kot 4,5...).

Pomojem je to super kombinacija. Edino če res zelo veliko voziš po avtocesti, bi mogoče veljalo razmisliti o 2.0 TDI, sicer pa pomojem ni treba.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To apr 13, 2010 8:50 am

Polo78 je napisal/-a:

No, če si ti s tem še kar zadovoljen, potem pa tudi prav. Pri normalni uporabi je to precej, precej prehitro, razen če obstaja kak zunanji vzrok (zloraba sklopke recimo), potem je pa normalno.

Verjetno je z vztrajnikom vred menjal sklopko, kar ni nujno, razen če menjaš na enomasni vztrajnik. Vztrajnik je pa res skoraj neizogiben strošek pri teh avtih.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To apr 13, 2010 9:21 am

sonic je napisal/-a:- glede 6. prestave - menda je enaka kot 5. prestava pri 5-stopenjskem menjalniku, torej so samo vmesne krajše. Enkrat sem sicer vozil 105 KM z 5-stopenjskim, a nisem bil pozoren na detajle glede obratov. Pri mojem 6-stopenjskem je sicer tako: realnih 130 kmh (140 po števcu) je v 6. prestavi na 2800 obratov, pri realnih 100 kmh pa dobrih 2000. Lahko bi bilo bolje, ampak še vedno je hrup pri 130 kmh občutno manjši kot pri primerljivih avtih s klasičnimi bencinarji (in 5 prestavami), ki tulijo na 4000 obratih (sem že enkrat primerjal mojega golfa z Toyoto Auris 1.6)

Se pravi, da je 6. prestava izjemno kratka (verjetno so vse prestave bolj na kratko odmerjene), kar postavi dejansko potrebo po 6-stopenjskem menjalniku pod velik vprašaj - vsaj če se gleda za rabljenim avtom, naj potem to ne bo prioriteta pri nakupu ampak rajši druge stvari (ohranjenost, št. vrat, cena, itd.). Pri "normalnih" 6-stopenjskih menjalnikih se namreč pri realnih 130 km/h gibljejo obrati med 2.300 in 2.400. In tu pa hrupa dejansko ni! :D
Antiznačkar po prepričanju

BOKI81
Novinec

Napisal/-a BOKI81 To apr 13, 2010 10:38 am

sonic je napisal/-a:

Lp Tadej
- mislim da kakih posebnih hib ta motor nima, pri nakupu (rabljenega) je pa odvisno predvsem od tega, ali je bil redno vzdrževan in če ga prejšnji lastnik(i) ni nepravilno vozil (znani grehi: tiščanje mrzlega v obrate, ugašanje motorja takoj po veliki obremenitvi)

- glede 6. prestave - menda je enaka kot 5. prestava pri 5-stopenjskem menjalniku, torej so samo vmesne krajše. Enkrat sem sicer vozil 105 KM z 5-stopenjskim, a nisem bil pozoren na detajle glede obratov. Pri mojem 6-stopenjskem je sicer tako: realnih 130 kmh (140 po števcu) je v 6. prestavi na 2800 obratov, pri realnih 100 kmh pa dobrih 2000. Lahko bi bilo bolje, ampak še vedno je hrup pri 130 kmh občutno manjši kot pri primerljivih avtih s klasičnimi bencinarji (in 5 prestavami), ki tulijo na 4000 obratih (sem že enkrat primerjal mojega golfa z Toyoto Auris 1.6)

- pospeški in odzivnost se mi zdijo zelo dobri, je pa odvisno tudi od tega kaj od avta pričakuješ/zahtevaš oziroma na kakšne avte si navajen. Jaz sem npr. presedlal na golfa V TDI z bencinskega cliota II (1.4, 98 KM) in se mi zdi golf opazno močnejši

- če je 105 KM dosti za ta avto - vsekakor. Še bolj od tega je pomembnih 250 Nm navora pri 2000 obratih (velik del navora je sicer na voljo že pri cca 1500).
Seveda je, kot že rečeno, odvisno tudi od pričakvanj in zahtev.

Porabo imam jaz dobrih 6 litrov (dolgoročno), vozim pa večino po mestu in AC. Ob vožnji po regionalnih cestah ni problem porabe spraviti krepko pod 5 litrov (sem enkrat vozil po takih cestah in je pil manj kot 4,5...).

Pomojem je to super kombinacija. Edino če res zelo veliko voziš po avtocesti, bi mogoče veljalo razmisliti o 2.0 TDI, sicer pa pomojem ni treba.

:tomidelej:
Zelo lepo in realno povedano.
lp

Dj Big
Stalni uporabnik

Napisal/-a Dj Big Sr apr 14, 2010 4:30 am

krho je napisal/-a:Sklopka pri slabih 100kkm?

Sklopka je bla menjana pri 87.000 km In mehanik je tut reku da to ni nič čudnega da je dobijal tut z 40.000 pa uničen vztrajnik. Pač to je napaka, nevem al so slabi materijali... :cry:

Dj Big
Stalni uporabnik

Napisal/-a Dj Big Sr apr 14, 2010 4:33 am

Polo78 je napisal/-a:

Jst sm tut prvo popizdu ;) pol je pa kolega z podobnimi kilometri Audi a3 tut 1.9 105 KM meu isto okvaro, pa še par ljudi. Tko da je tut mehanik reku da je to pač "hiba" napaka kokr kol bi temu rekl ;)

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr apr 14, 2010 6:02 am

A je sklopka pri dizlih kaj drugačna kot pri bencinarjih? Ker imam golfa V bencinarja, pa me je tole branje okoli sklopke malo zakrbelo :?

Uporabniški avatar
vojkostar
Uporabnik

Napisal/-a vojkostar Sr apr 14, 2010 6:45 am

pri dizlih bi mogla bit kvečjemu močnejša (zaradi večjega navora)
nekaj večjih sprememb pa pomoje nebi smelo biti

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr apr 14, 2010 7:54 am

Še enkrat; si ti prepričan, da je s sklopko sploh bilo kaj narobe ali so "preventivno" skupaj z vztrajnikom menjali? Ker do zdaj so vsi omenjali le vztrajnik, sklopko so nekaterim dodatno menjali po nepotrebnem, ti pa dokaj nejasno pišeš.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
damek1a
Novinec

Napisal/-a damek1a Sr apr 14, 2010 9:38 am

dokler nisem imel vw, sploh nisem vedel kaj je to vztrajnik :lol: Sedaj pa prvič pri 120k, drugič pri 180k. Seveda narejeni vsi redni servisi pri pooblaščencu (pod 400eur itak ne pridejo), lepo vožen, realni km, itd. Kaj ti pomaga nizka poraba, če te potem za en kos železa oberejo za 700eur. Mater so to šalabajzersko narejeni avti. Ni variante, da 5 let oz. 200k km voziš brez zapletov. Govorim iz svojih izkušenj in izkušenj kolegov. Pri hiši sta še 2 japonca in do 200k km sploh ne veš, da jih imaš, gledano s stališča vzdrževanja.
nič ni tako dobro, da ne bi moglo biti boljše!

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr apr 14, 2010 10:03 am

damek1a je napisal/-a:dokler nisem imel vw, sploh nisem vedel kaj je to vztrajnik :lol: Sedaj pa prvič pri 120k, drugič pri 180k. Seveda narejeni vsi redni servisi pri pooblaščencu (pod 400eur itak ne pridejo),.
Morda moraš pa zamenjati pooblaščenca. Sicer ne vem kaj točno si mislil pod 'redni servisi', ampak pred par tedni sem za menjavo olja in filtra (kar je treba vsakih 15.000 km) dal dobrih 130 EUR (na pooblaščenem servisu), večji servis pri 30.000 je pa prišel okoli 200 EUR (se ne spomnim točno, bi moral pogledati na račun).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr apr 14, 2010 10:27 am

sonic je napisal/-a:
damek1a je napisal/-a:dokler nisem imel vw, sploh nisem vedel kaj je to vztrajnik :lol: Sedaj pa prvič pri 120k, drugič pri 180k. Seveda narejeni vsi redni servisi pri pooblaščencu (pod 400eur itak ne pridejo),.
Morda moraš pa zamenjati pooblaščenca. Sicer ne vem kaj točno si mislil pod 'redni servisi', ampak pred par tedni sem za menjavo olja in filtra (kar je treba vsakih 15.000 km) dal dobrih 130 EUR (na pooblaščenem servisu), večji servis pri 30.000 je pa prišel okoli 200 EUR (se ne spomnim točno, bi moral pogledati na račun).

x2, mene so stali pr Slaku servisi podobno kot sonica, mogoče še malo manj. Za vztrajnik se pa znajdeš - izogneš pooblaščenca in ga zamenjaš za cca. pol manj denarja, lahko pa za dobrih 600€ menjaš na enomasnega komplet s sklopko, pa maš mir še dolga leta. Sicer so večinoma japonci bolj zanesljivi, vendar me golf zaenkrat ni stal nič več, kot bi me primerljiv japonec. Upam, da tako tudi ostane.
Slika

Uporabniški avatar
damek1a
Novinec

Napisal/-a damek1a Sr apr 14, 2010 11:01 am

bili so t.i. longlife servisi in samo olje so računali po 28eur/l :shock: Potem še kake zavorne ploščice in razna ostala olja in filtri in delo pa smo tam.
Saj ne rečem, da je avto slab, vendar me moti vsaka taka stvar, kot je vztrajnik, egr, problem s toplim vžigom, ipd. Golf se vedno šteje med vodilne v razredu in stane tudi po 5k več kot konkurenca in naj ima potem vsaj pameten razlog za tako ime in ceno. Marsikateri znanec ima bistveno slabšo znamko avta in je dal tudi konkretno manj zanj in pri istih km ni menjaval še nobenih vztrajnikov, sklopk, ventilov, regulatorjev, itd.
nič ni tako dobro, da ne bi moglo biti boljše!

FLINK
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a FLINK Sr apr 14, 2010 11:05 am

damek1a je napisal/-a:bili so t.i. longlife servisi in samo olje so računali po 28eur/l :shock: Potem še kake zavorne ploščice in razna ostala olja in filtri in delo pa smo tam.
Saj ne rečem, da je avto slab, vendar me moti vsaka taka stvar, kot je vztrajnik, egr, problem s toplim vžigom, ipd. Golf se vedno šteje med vodilne v razredu in stane tudi po 5k več kot konkurenca in naj ima potem vsaj pameten razlog za tako ime in ceno. Marsikateri znanec ima bistveno slabšo znamko avta in je dal tudi konkretno manj zanj in pri istih km ni menjaval še nobenih vztrajnikov, sklopk, ventilov, regulatorjev, itd.

To je bilo nekoc :)
Bos pa vedel za naslednjic.
:)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 16 gostov