Kaj več "običnega" 1.4 motorja s 109KM ni mogoče dobiti? Pa sem se čudil lani, ko sem v nemškem ceniku videl, da imajo to 90KM različico. Razlika med tem dvema? Kolikor vidim je nekaj razlike v max hitrosti in pospešku 0-100. Navor naj bi bil bolj ali manj enak. Jaz sicer tisti pospešek niti ne gledam nevem koliko, je pa razlika kar opazna na papirju.
Moj predlog bi bil sledeč. Pojdi v salon in se
lepo zapelji s tem avtomobilom in boš videl. Probaj predvsem tudi AC in kak klanec. Mislim, da gre avtomobil slabše od tvojega Cliota. Tisti 1.5 dci in 80KM je za Cliota kar uredu.
Naj ti povem, da imam jaz Hy. i30 1.6 CRDI. "Po defaultu" ima 90KM, ker pa sem bil navajen na močnejši avtomobil, mi je to seveda kmalu postalo premalo - kar sem itak vedel že ob nakupu. Potem sem ga čipal na nekih 115KM in sedaj je za moje pojme sprejemljivo in za tak avtomobil "ravno prav".
Ker pa sem kar nekaj kilometrov prevozil tudi z 1.4 mašino s 109KM v Hy. i30-ki in v Ceedu, probal pa sem tudi 1.6 benc v i30, bi svetoval ali dizla ali benc 1.4 s 109KM. Nad 1.6 mašino sem bil kar razočaran, saj sem pričakoval več v primerjavi z 1.4 ampak neke "brutalne" razlike ni bilo. Sej avto gre malo bolje, ampak ne vem, če se ravno splača plačevati višjo ceno vozila in pasti v višji zav. razred, zaradi te razlike.
Slišal sem par lastnikov 1.4 benc, kako so po vožnji kakega nadomestnega/testnega vozila, z 1.6 CRDI 90KM mašino, hvalili zmogljivost tega dizla. Vseeno menim, da neke velike razlike v zmogljivostih (npr hitrejša vožnja) med 1.6 CRDI 90KM in 1.4 benc 109KM ni. Edina razlika je po mojem mnenju pri porabi, št. vrtljajev pri "priganjanju" in pa kako prevozi kak klanec, ostalo je verjetno občutek, ki ga da turbina za kratek čas. Mogoče pa je vseno dizel za umirjeno vožnjo mal bolj prijazen oz manj nadležen od benc, ker je tistega bencinarja treba malo bolj vrteti in imaš občutek, da se bolj matra za razliko od dizla. Se pa da imeti s tem bencinarjem tudi kar uredu porabo (stric ima v Ceedu zdaj nekaj časa 7,1 lit, znal je biti tudi pod 7, puncin oče pa ima v i30 sedaj okrog 7,5-7,8 ampak se vozi precej tudi na kratke razdalje).
Kakorkoli že.. Mislim, da se ti bo vsak ne ravno močen, bencinar (pod 100KM) vsaj na začetku zdel šibak. Čez čas se boš verjetno navadil, vseeno pa se mi zdi za Ceed-a tistih 90KM malo premalo - probal ga še nisem, ampak bencinarju tistih 13sek (0-100) ne govori ravno v prid. Če bi bil dizel bi bilo drugo.. Tisti s 109KM je kar uredu, prav tako dizel z 90KM, ampak za tega "tvojega" bencinarja pa nisem ravno prepričan.
Kot ti je Ceed svetoval, če te ne moti oblika Hyundai-a, poglej tudi i30-ko. Povej jim, da bi imel rad avtomat. klimo in da imaš na voljo max 12.500 EUR (ali manj). Hyundai i30 z 1.4 mašino in Comfort opremo (ima avt. klimo in ostale zadeve, preveri samo kako je z usnj. volanom, ker so imeli neke nelogičnosti) , stane 12.280 EUR + 350 kovinska + cca 100 EUR prevoz. Pod 12.500 bi moral biti. Tista oprema iLike je tudi uredu, za podobno ceno dobiš zraven tudi Alu platišča ipd, ampak nimaš naslona za roke spredaj recimo. Jaz bi raje vzel "prenovljenega" i30, ki se je mislim da že začel prodajati.
Aja..pa tudi cena za "prenovljenega" i30 je enaka, kolikor vidim.
Sicer pa..izgled prenovljenega (prvi je sicer CW, ampk ok):
in "starega":
V notranjosti pa vidim, da ni nekih večjih sprememb, so pa spremenili ročico menjalnika in predvidevam izboljšali menjalnik, kar je super (so imeli mal težave z vzvratno). Kar se pa garancije tiče, mi se pa veliko bolj dopade garancija Hyundai-a. Imaš jo namreč 5 let in brez omejitve kilometrov. Torej če prevoziš recimo v 5-ih letih 200.000, 300.000 km, imaš pač do zadnjega dne teh let garancijo. Pri Kii, so pač omejili na tistih 150k km. Pojdi do obeh salonov in probaj obe mašini in preveri ponudbe. Sicer med 1.4 109KM in 1.6 126KM bi se mogoče celo odločil za prvega (če je velika razl. v ceni), med 1.4 90KM in 1.6 126KM pa pomojem za drugega, kljub rvc.
lp