ggorenc je napisal/-a:Pa se butast tempomat ima, kjer moras vsakic posebej resetirati shranjeno hitrost z gumbkom na vrhu rocke. Nepotrebno kompliciranje.
ggorenc je napisal/-a:v svojem trenutnem bolidu startam v drugi, prestavim v cetrto in pri 40kmh v zadnjo prestavo in vlece tudi v klanec bpKdo rabi avtomatika, razvadis se prostornine.
myster je napisal/-a:pa vseeno se turbina sliši kot strošek (koliko sploh stane). se vozi kdo s tsi-jem po 5-10km na dan? sem mnenja, da na kratke relacije s turbo motorjem ubijaš turbino-kot bencinarja. jaz sem še vedno skeptičen glede tega. vsaj z vidika vzdrževanja in zanesljivosti.
myster je napisal/-a:pa vseeno se turbina sliši kot strošek (koliko sploh stane). se vozi kdo s tsi-jem po 5-10km na dan? sem mnenja, da na kratke relacije s turbo motorjem ubijaš turbino-kot bencinarja. jaz sem še vedno skeptičen glede tega. vsaj z vidika vzdrževanja in zanesljivosti.
Ha,sej samo debatiramo ne. Vozil sem se res skoraj da identično kot se vozim v službo s tem da pol do šihta imam 1x daljšo razdaljo in sicer od MB do Rogaške vsak dan tja in nazaj je pa res da sem na kakem semaforju,speljevanju,prehitavanju in podobnem oba malo stisnil da vidim kje sta. Največja razlika v porabi med njima je bila na AC. Kaj se pa tiče moje poti do službe je pa stvar taka da niti nimam kje za noret ker lahko kvečjemu hitro letim iz ceste. Če pa primerjam cene torej 1.2tsi Style+teh paket+dodatna temne stekla bi lahko recimo dobo za 16.500 dokler bi za dizla(enaka oprema) odštel 17.500 je to 1000€ razlike ki sem mi po kakem letu in pol pri porabi pa cca -1.5l/2l v prid dizla amortizira nazaj v žep. Pa delam cca do 35.000km letno in avto bom imel recimo 5 let za 1km pa dobim cca 18-19 centov potnih stroškov(odvisno od cene 95ke). No nekaj v tem smislu. lp.sandi33 je napisal/-a:Komentar k FARETU:
Se v celoti strinjam s teboj, da je 1.2 tsi primeren za vozila največ do velikosti (in teže) golfa, še najbolje pa se izkaže v avtih ranga polo. Sam sem le podal mnenje, da je 1.2 tsi motor najboljša izbira za avto ranga polo in da je v polotu neracionalno razmišljanje o dizlu. Se pa strinjam, da je v večjih avtih dejansko 1.2 tsi prešvoh in da je potem boljša izbira 1.4 tsi.
Pa še o tvoji primerjavi, da 1.2 tsi pokuri 2.5 l več od 1.6 tdi....to nikakor ne more držati, če bi dejansko odpeljal v istem režimu isto relacijo...razlika je namreč v altei kvečjemu 1-1.5 l, medtem ko pa je v polotih ta razlika le 0.5 -1 l. In če pogledaš že tovarniške podatke o porabi, opaziš, da moje navedbe držijo, saj po teh podatkih avte testirajo v istih, idealnih pogojih (pustimo na strani dejstvo, da takšne porabe v praksi skoraj ni mogoče doseči). Pa še nekaj...če te je navdušil 1.6 tdi motor v altei, potem si dejansko zelo umirjen voznik, ki pazi na porabo (poglej namreč podatke o pospeških, kjer je dizel precej zadaj), ampak hkrati me potem preseneča, zakaj si tako gnal 1.2 tsi, da si imel porabo tako visoko....ker ob normalni vožnji ima 6.5 - 7 litra.
Kljub temu, da sem do sedaj prisegal na tdi motorje (še vedno ga vozim), pa sem na podlagi lastnih izkušenj z enimi in drugimi motorji spoznal, da se čas dizlašem izteka....dizli bodo ostali le med veliki avti, tovornjaki in traktorji. Bencinci so namreč s tsi motorji postali varčnejši za 25 %, hkrati pa so izjemno poskočni in odzivni, medtem ko pa dizli CR pokurijo le še največ kak liter manj, hkrati pa so izjemno "zadušeni" zaradi predpisov o izpustu- predvsem v nižjih vrtljajih (bodoči EURO 6 jih bo dobesedno uničil oz. bodo potrebovali izjemno drage sisteme za doseganje izpušnih normativov).
Pa brez zamere...to je le moje menje! Sam bom v prihodnje gotovo tudi pri svojem avtu presedlal na tsi.
fare je napisal/-a:Ha,sej samo debatiramo ne. Vozil sem se res skoraj da identično kot se vozim v službo s tem da pol do šihta imam 1x daljšo razdaljo in sicer od MB do Rogaške vsak dan tja in nazaj je pa res da sem na kakem semaforju,speljevanju,prehitavanju in podobnem oba malo stisnil da vidim kje sta. Največja razlika v porabi med njima je bila na AC. Kaj se pa tiče moje poti do službe je pa stvar taka da niti nimam kje za noret ker lahko kvečjemu hitro letim iz ceste. Če pa primerjam cene torej 1.2tsi Style+teh paket+dodatna temne stekla bi lahko recimo dobo za 16.500 dokler bi za dizla(enaka oprema) odštel 17.500 je to 1000€ razlike ki sem mi po kakem letu in pol pri porabi pa cca -1.5l/2l v prid dizla amortizira nazaj v žep. Pa delam cca do 35.000km letno in avto bom imel recimo 5 let za 1km pa dobim cca 18-19 centov potnih stroškov(odvisno od cene 95ke). No nekaj v tem smislu. lp.
Faaaak, zdaj sem pa čist z...an. Jaoooo,sploh nebom kupil avta! Ma moram se zmenit da mi tega 1.2Tsija dajo vsaj za en dan pa da točno vem pri čem sem.lp.tristan01 je napisal/-a:fare je napisal/-a:Ha,sej samo debatiramo ne. Vozil sem se res skoraj da identično kot se vozim v službo s tem da pol do šihta imam 1x daljšo razdaljo in sicer od MB do Rogaške vsak dan tja in nazaj je pa res da sem na kakem semaforju,speljevanju,prehitavanju in podobnem oba malo stisnil da vidim kje sta. Največja razlika v porabi med njima je bila na AC. Kaj se pa tiče moje poti do službe je pa stvar taka da niti nimam kje za noret ker lahko kvečjemu hitro letim iz ceste. Če pa primerjam cene torej 1.2tsi Style+teh paket+dodatna temne stekla bi lahko recimo dobo za 16.500 dokler bi za dizla(enaka oprema) odštel 17.500 je to 1000€ razlike ki sem mi po kakem letu in pol pri porabi pa cca -1.5l/2l v prid dizla amortizira nazaj v žep. Pa delam cca do 35.000km letno in avto bom imel recimo 5 let za 1km pa dobim cca 18-19 centov potnih stroškov(odvisno od cene 95ke). No nekaj v tem smislu. lp.
Tale tvoja matematika žal ne drži čisto. Doma je Golf s takim motorjem in službena Octavia 1.9 TDI. Pri Octaviji dosegam porabo okrog 6l/100km, medtem ko se punca vsak dan z Golfom vozi iz PO v LJ - torej mora premagati precej dolg in strm klanec. Verjel ali ne ob njeni zmerni vožnji je razlika v porabi manj kot pol litra. Če vozim sam - sem malo bolj dinamičen voznik je razlika med TDI in TSI 1 sam liter. To pomeni da pri praktično enaki ceni goriva potrebuješ skoraj 100.000km da se povrne začetna investicija 1.000 EUR, kolikor je dražji TDI. Seveda ob predvidevanju da so vsi ostali stroški enaki. Kar pa zopet ne drži. Za TDI motorje (tudi nove CR) predpisuje VW posebna olja ki so od navadnih precej dražja. Če predpostaviva da oba avtomobila servisiraš na enak interval (dolžina servisnega intervala ne igra vloge saj lahko delaš servise na 30.000 ali 15.000 km pri obeh) hitro ugotoviš da je vzdrževanje TSI cenejše ali v najslabšem primeru enako drago kot za TDI. Ob tem podatku in smešno majhnem prihranku dizla na prevožen kilometer v primerjavi z bencinarjem se prag pokritja pomakne še krepko preko 100.000km.
V obeh primerih lahko tvegaš okvaro turbine, zato med njima tu ni neke velike razlike. Ko k temu dodaš še težave z EGR, ki ga ima le TDI pa je spet v prednosti TSI. Razmišljati da se danes bolje prodaja rabljen TDI in ga zato kupiti in računati na boljšo prodajo pa je tudi račun brez krčmarja. Dvomim da bo čez 3 ali 4 leta ko boš svoje vozilo prodajal TDI vreden tisočaka več od TSI.
V prid TSI govori še 6 brzinski menjalnik, ki ga pri 1.6 TDI ne moreš niti dokupiti, razen pri DSG (zopet dobrega tisočaka doplačila). TSI se pri slabih 140km/h v 6. prestavi vrti s cca 3.000RPM in motorja v kabino sploh ne slišiš. Pri speljevanju je TSI odziven iz prostega teka, medtem ko TDI zaradi doseganja nizkih izpuhov pod 2.000 RPM vleče kot crknjeno kljuse...
Vse to so argumenti, ki me prepričajo v nakup TSI motorja. Dopuščam možnosti različne interpretacije posameznih meril, saj smo si vozniki različni. Vseeno pa dokler gledamo na nakup predvsem z racionalnega vidika TDI žal ne opraviči svoje cene, še posebej ne pri povprečnem vozniku, ki letno dela med 15 in 20.000km. V tvojem primeru kjer več kot pol poti opraviš na magistralkah močno dvomim da je razlika v porabi več kot za dobre pol litra. Velik navor TSI v malih vrtljajih močno zbije porabo na takih poteh. tudi če potuješ preko Poljčan in čez hribe TSI ni požrešen, je pa dovolj radodaren z navorom če ga znaš izkoristiti.
LP Tristan01
fare je napisal/-a: Faaaak, zdaj sem pa čist z...an. Jaoooo,sploh nebom kupil avta! Ma moram se zmenit da mi tega 1.2Tsija dajo vsaj za en dan pa da točno vem pri čem sem.lp.
CHAN je napisal/-a:fare je napisal/-a: Faaaak, zdaj sem pa čist z...an. Jaoooo,sploh nebom kupil avta! Ma moram se zmenit da mi tega 1.2Tsija dajo vsaj za en dan pa da točno vem pri čem sem.lp.
Že pri malce bolj živahni vožnji bo diferenca v porabi večja - TSI postane ob tiščanju na plin le požrešnejši, kot primerjalno vsak dieselski agregat! Ob predpostavki, da bo Altea večkrat naložena ter z vsemi potniki, se bo TSI agregat-ek preveč matral, poraba pa se bo dvignila na višjo raven. Sam bi gledal samo TDI!
tristan01 je napisal/-a:CHAN je napisal/-a:fare je napisal/-a: Faaaak, zdaj sem pa čist z...an. Jaoooo,sploh nebom kupil avta! Ma moram se zmenit da mi tega 1.2Tsija dajo vsaj za en dan pa da točno vem pri čem sem.lp.
Že pri malce bolj živahni vožnji bo diferenca v porabi večja - TSI postane ob tiščanju na plin le požrešnejši, kot primerjalno vsak dieselski agregat! Ob predpostavki, da bo Altea večkrat naložena ter z vsemi potniki, se bo TSI agregat-ek preveč matral, poraba pa se bo dvignila na višjo raven. Sam bi gledal samo TDI!
Dokler znaš izkoristit navor ki ga ta motor ponuja (torej med 1.500 in 2500, morda 3.000 RPM) je tale strojček prav lepo varčen in primerljiv z dizlom (razlika cca 1l v porabi). Ko pa preskočimo na tiščanje v stilu Hondašev kjer mora blokada peti non-stop pa se poraba res dvigne v višave. Ampak če imaš vsaj malo občutka boš nad 3.500 RPM opazil da motor počasi umira, nad 4.000 RPM pa od njega tako ni nič več. In vsak voznik z malce občutka bo to znal prevesti da je skrajen čas za pretikanje v višjo prestavo. Z malce vaje ali 50 EUR doplačila kolikor stane prikazovalnik plus v Golfu pa še tega ne rabiš, saj ti avtomobil sam sugerira kdaj prestaviti v višjo/nižjo prestavo. dokler voziš po "nasvetih2 prikazovalnika je poraba res majhna, kot so že premnogi lastniki turbo bnecinskih motorjev ugotovili pa pri tiščanju tudi TSI motorček postane prav požrešna igračka.
Lp Tristan01
@fare: ti pa pred nakupom le vzemi avto na test. Če imaš namen zapraviti lep kup denarja se pred tem pošteno in na lastni koži prepričaj kaj ti ustreza. Konec koncev naslednjih nekaj let boš moral živeti z avtomobilom ki ga boš izbral. Preden pa se odpraviš na testno vožnjo pozabi na predsodke o prostornini motorja in se prepričaj na lastnih izkušnjah - znaš biti precej presenečen.
Hren je napisal/-a:Ne vem ali ste vsi plačani od VW-ja (bolje rečeno od VAG grupe) ali ste si na račun laganja o povprečni porabi izborili kakšen dober popust pri nakupu avtomobila ali ste morda samo VW fanatiki, ki imajo ne vem kaj od tega, da širijo neresnične informacije o porabi TSI motorjev na forumih ali ste morda le nepremične kante na cesti.
Vozil sem Golfa 1.2 TSI, enak avto z 2.0 TDI motorjem s 100 konji, vozil sem polota z 1.2 TSI-jem in prav tako enak avto z 1.6 TDI-jem 90 KM, in moram povedati da ste nekateri res pravi biseri glede porabe! Da vam z bencinarjem 1.2 TSI uspeva ob NORMALNI VOŽNJI dosegat porabo 6 l / 100 km, vam res ne morem verjeti.
Ob penzionerski vožnji je v Polotu poraba 6 l / 100 km, ob normalni vožnji 7 l / 100 km, ob dinamični (ampak res dinamični!) pa ta ne pade pod 8 l / 100 km.
Ostalo je na kratko povedano iluzija!
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov