avtoman je napisal/-a:Potreboval bi kar največ odgovorov o porabi VW 1,6 TDI 77 kW motorja.
Do pred enega tedna sem 6 let vozil Octavio 1,9 TDI 77 kW. Pravijo da je bil to najboljši motor iz VW vseh časov. Ker do 120 000 km nisem imel niti enega problema, bi se kar strinjal. Poraba nikoli ni bila nad 6 l, povprečje 5,2l. Res pa je da sem se veliko vozil sam.
Sedaj imam Alteo 1,6 TDI 77 kW, ki pa ji poraba nikoli ni padla pod 6l ! Po teži gre skoraj za enak avtomobil, ker je bila Octavia karavan, je bila še malo težja.
Na moje vprašanje na servisu, zakaj taka poraba so mi odgovorili, da prejšnja 1,9 TDI mašina ni bila zmožna zadovoljiti okoljskih norm. Na spletu vidim, da imajo z Golfi, s tako mašino, porabo tudi malo nad 4l.
Napišite, vaše izkušnje s temi motorji prosim.
Lahko ti dam jaz iz prve roke. 1.9TDI 77kW Octavia II in 1.6TDI 77kW Superb II. Razlika v porabi je cca. pol litra v prid 1.6 TDI-ja. Pri tem sem upošteval nekaj večjo težo Superb-a, večje gume. itd.
Še razlika v praksi:
- 1.6TDI ima daljša prestavna razmerja, kar pomeni sledeče:
- 50 km/h v mestu v peti prestavi je no go, kar pri 1.9TDI ni bil noben problem
- na AC je posledično 1.6TDI prcej bolj varčen, ker ima daljše prestavno razmerje v peti prestavi: pri 1900 vrtljajih ima 1.9TDI 95 km/h (po števcu), 1.6TDI pa 105
km/h (po števcu)
- 1.9TDI je v nizkih vrtljajih bistveno bolj odziven, pri nekje 2000 vrtljajih ga mlinček dohiti
Osebno bi takoj vzel 1.6TDI ker je noro šparoven in ima daljša prestavna razmerja da niti ne govorimo o tem, da je bistveno tišji. Slaba stran tega je, da zjutraj tečnega soseda malo težje zbudiš

. Tisto pomanjkanje navora v nizkih vrtljajih pa bi že preživel.
Aja, še to: v 45.000 km, kar sem naredil z 1.6TDI v težki kravi od Superba mi je le parkrat bil ta motor premalo. Vse ostalo popolnoma dovolj, je pa res, da ima vsak svoj način vožnje in nekomu je tudi 2.0TDI 170KM premalo.
Še kar se tiče osnovnega vprašanja: Altea 1.2TSI bo čisto dovolj za normalno vožnjo, itd. Seveda, če ne pričakuješ športnika. V tem avtu je bil tudi star 1.6 MPI motor, ki nima niti na daleč toliko navora, pa se Altee s tem motorjem vseeno premikajo po cesti.

Je pa vse odvisno od osebnih preferenc: je treba it avto probat in potem vidiš, če ti ustreza. Kolikor vem zna biti pri TSI težava edino v klancih in ostrih ovinkih, ko je druga prestava predolga, prva pa koplje. In ko prestaviš v drugo ti obrati padejo pod vrtljaje s tlakom in ti avto umre. To je pa edino, kar se sedaj spomnim. Vse ostalo je 1.2 TSI (pustimo težave) super motorček, vključno s porabo.