Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Re: Altea 1.2 TSI ali 1.6 TDI?

Napisal/-a xxl Pe apr 11, 2014 5:24 pm

avtoman je napisal/-a: Do pred enega tedna sem 6 let vozil Octavio 1,9 TDI 77 kW. Pravijo da je bil to najboljši motor iz VW vseh časov. Ker do 120 000 km nisem imel niti enega problema, bi se kar strinjal.

Kje si to slišal?Kolk sem jaz slišal in tudi iz lastnih izkušenj s raznimi TDI PD in VP37 (cca 1 mio km),ni boljšega od TDI 90 VP37.120 000 km je premalo izkušenj,po teh km smo mi imeli kar nekaj problemov (s črpalko-šobo,turbo,vstrajnik...),s starim TDI 90,po cca 300 000km,praktično nobenih,razen MAF senzora.No,mogoče smetim,ampak,čeprav nisem VAG fan,TDI 90 preprosto moram pohvalit,če le imam priložnost. :)
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

avtoman
Nov uporabnik

Kraj: Lj okolica

Napisal/-a avtoman Ne apr 13, 2014 6:47 pm

Tako, po malo daljšem druženju z avtom, sem prišel do zaključka, da bo moj naslednji avto tudi diezel, toda kubatura bo prav gotovo zopet okrog 2000 ccm ! Razpon momenta po širšem območju vrtljajev je tudi nekaj vredno, tako pa si obsojen na večno pretikanje prestav, če nočeš da se stroj matra. Svoje pa pripomore še daljšanje prestavnih razmerij, ker bi proizvajalci najraje videli, da bi avto vozil na 1000 obratih. Ko bi vse skupaj vsaj rezultiralo v manjši porabi, pa temu ni tako, vsaj pri meni ne.
Ne bo me nihče prepričal, da je v imenu manjšega onesnaževanja, opravičljiva višja poraba goriva. Morda v butalah....

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne apr 13, 2014 7:16 pm

A imaš rahlo počasne možgane? Saj so ti povedali, zakaj ima altea višjo porabo. TLe imaš primer za octavio druge generacije, oba ročni z 105 km
1.9 tdi, 5.89 povprečje
1.6 tdi, 5.36 povprečje

http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... owerunit=2
1.9 tdi je zanesljiv in odziven, to je tudi vse kar ima dobrega ta motor. 1.6 tdi malo zaradi dolgih prestav malo zaradi motorja samega je precej bolj len.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Ne apr 13, 2014 7:20 pm

Blinder je napisal/-a:1.9 tdi je zanesljiv in odziven, to je tudi vse kar ima dobrega ta motor.

Tudi če je to vse, je to povsem dovolj.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan Ne apr 13, 2014 8:08 pm

Kolegica ima golfa 7 z 1.6 tdi in baje prevozi na tank vsakokrat čez 1100 km. To se mi je zdelo imenitno, zato sem primerjal porabo med mojim nekdanjim 1.9 tdi 105 ps in 1.6 tdi 105 ps. Razlike na spritmonitorju je, tako kot je napisal že Blinder, pičlih pol litra, s tem da imajo novi sodobni motorji tudi zloglasni DPF filter. Spet bi imel dizla, saj sem z rezervoarjem prevozil ponavadi okoli 850 km, sedaj z istim volumnom in bencinskim motorjem prevozim 250 km manj. Čeprav imam sedaj enkrat močnejši motor, meni pač ne opraviči višje porabe. Časovno prednost na račun hitrosti, ki jo dobim vsakodnevno na avtocesti, porabim na pogostejših postankih na bencinskih servisih. OK, super je, ko pohodim plin in mi da nek uzitek, a s temi 1.2 mlincki se pa jaz nikoli ne bi igral.

avtoman
Nov uporabnik

Kraj: Lj okolica

Napisal/-a avtoman Po apr 14, 2014 11:37 am

Blinder počasne možgane imaš verjetno ti, pa še v šole nisi kaj dosti hodil. Naj ti razložim, da avto na svoji poti premaguje tako kotalni upor, kot zračni upor. Slednji je pri počasni vožnji pač manjši, in moja noga ki pritiska na plin ja povsem itsta, kot je pritiskala nazaj za prevoženih najmanj milijon kilometrov, tudi takrat ko se še nisi rodil.
Človek je tako naravnan, da sprejema nove stvari ki so boljše ne slabše od starih. Tudi pri porabi avtomobila, bi se spijaznil če bi bila poraba vsaj enaka pri novejšem avtu, ki ima skoraj enake karakteritike. Tako pa ta znaša z 1,6 TDI-jem najmanj 1 liter več ! To pomeni na leto 200 l več goriva, ali ca 300€ več, toliko kot če bi mi nekdo plačal celoletno registracijo, ali da bi šel na dopust na Bali, namesto na Brač !

Sicer pa kot sem že enkrat napisal, po teh forumih kar prežijo nameščenci proizvajalcev, ki vsakogar malo bolj kritičnega zatrejo v kali, pa če so to tudi žaljivke.
Hvala vsem poštenim ljudem, ki napišejo kaj dobronamernega.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po apr 14, 2014 1:29 pm

Mogoče je pa treba počakat, da se motor ulavfa? Ne vem ampak po mojih izkušnjah je vsak nov avto spil od 0,3 do 0,5 litra več kakor potem, ko je imel vsaj 30.000 prevoženih, pri dizlih rajši še več. Je pa dejstvo ja, da ima Altea višji zračni upor + še eno dejstvo, da motorju manjka 6. prestava. Vem, da ima dolgo 5. in dolga prestavna razmerja nasploh, ampak to potem ubija pospeške pa tudi k manjši porabi tak dooolg menjalnik ne pripomore.
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Sr apr 16, 2014 7:45 am

avtoman je napisal/-a:Potreboval bi kar največ odgovorov o porabi VW 1,6 TDI 77 kW motorja.
Do pred enega tedna sem 6 let vozil Octavio 1,9 TDI 77 kW. Pravijo da je bil to najboljši motor iz VW vseh časov. Ker do 120 000 km nisem imel niti enega problema, bi se kar strinjal. Poraba nikoli ni bila nad 6 l, povprečje 5,2l. Res pa je da sem se veliko vozil sam.
Sedaj imam Alteo 1,6 TDI 77 kW, ki pa ji poraba nikoli ni padla pod 6l ! Po teži gre skoraj za enak avtomobil, ker je bila Octavia karavan, je bila še malo težja.
Na moje vprašanje na servisu, zakaj taka poraba so mi odgovorili, da prejšnja 1,9 TDI mašina ni bila zmožna zadovoljiti okoljskih norm. Na spletu vidim, da imajo z Golfi, s tako mašino, porabo tudi malo nad 4l.
Napišite, vaše izkušnje s temi motorji prosim.

Lahko ti dam jaz iz prve roke. 1.9TDI 77kW Octavia II in 1.6TDI 77kW Superb II. Razlika v porabi je cca. pol litra v prid 1.6 TDI-ja. Pri tem sem upošteval nekaj večjo težo Superb-a, večje gume. itd.
Še razlika v praksi:
- 1.6TDI ima daljša prestavna razmerja, kar pomeni sledeče:
- 50 km/h v mestu v peti prestavi je no go, kar pri 1.9TDI ni bil noben problem
- na AC je posledično 1.6TDI prcej bolj varčen, ker ima daljše prestavno razmerje v peti prestavi: pri 1900 vrtljajih ima 1.9TDI 95 km/h (po števcu), 1.6TDI pa 105
km/h (po števcu)
- 1.9TDI je v nizkih vrtljajih bistveno bolj odziven, pri nekje 2000 vrtljajih ga mlinček dohiti

Osebno bi takoj vzel 1.6TDI ker je noro šparoven in ima daljša prestavna razmerja da niti ne govorimo o tem, da je bistveno tišji. Slaba stran tega je, da zjutraj tečnega soseda malo težje zbudiš :lol: :twisted: . Tisto pomanjkanje navora v nizkih vrtljajih pa bi že preživel.
Aja, še to: v 45.000 km, kar sem naredil z 1.6TDI v težki kravi od Superba mi je le parkrat bil ta motor premalo. Vse ostalo popolnoma dovolj, je pa res, da ima vsak svoj način vožnje in nekomu je tudi 2.0TDI 170KM premalo.

Še kar se tiče osnovnega vprašanja: Altea 1.2TSI bo čisto dovolj za normalno vožnjo, itd. Seveda, če ne pričakuješ športnika. V tem avtu je bil tudi star 1.6 MPI motor, ki nima niti na daleč toliko navora, pa se Altee s tem motorjem vseeno premikajo po cesti. :D Je pa vse odvisno od osebnih preferenc: je treba it avto probat in potem vidiš, če ti ustreza. Kolikor vem zna biti pri TSI težava edino v klancih in ostrih ovinkih, ko je druga prestava predolga, prva pa koplje. In ko prestaviš v drugo ti obrati padejo pod vrtljaje s tlakom in ti avto umre. To je pa edino, kar se sedaj spomnim. Vse ostalo je 1.2 TSI (pustimo težave) super motorček, vključno s porabo.
Še več pametovanj na Mtl blog.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr apr 16, 2014 8:46 am

Je bila Octavia 1.9 TDI z DPF filtrom ali brez? Baje so bili tisti bolj stari (2004) zelo šparovni, potem ko je prišel Euro5 (ali že 4?) pa je poraba narasla.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Sr apr 16, 2014 8:49 am

J.McLane je napisal/-a:Je bila Octavia 1.9 TDI z DPF filtrom ali brez? Baje so bili tisti bolj stari (2004) zelo šparovni, potem ko je prišel Euro5 (ali že 4?) pa je poraba narasla.

Moja je bila EURO4 brez DPF-ja, 1.6 pa seveda z DPF-jem.

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan Sr apr 16, 2014 9:52 am

J.McLane je napisal/-a:Je bila Octavia 1.9 TDI z DPF filtrom ali brez? Baje so bili tisti bolj stari (2004) zelo šparovni, potem ko je prišel Euro5 (ali že 4?) pa je poraba narasla.

bili so brez, lahko si pa izbral motor z DPF in ga seveda tudi plačal. Na začetku prodaje OII FL si lahko izbiral med obema motorjema, tako 1.6 tdi kot 1.9 tdi, mislim, da so takrat v letu 2010 imeli tudi 1.9 serijsko vgradnjo DPF, nisem pa ziher

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 Pe apr 18, 2014 11:00 pm

@Avtoman: Imaš navadno Alteo ali XL ? Smo v fazi nakupa in kolebamo med 1.6 in 2.0 Tdi. Razlika je manj kot 1000 €.
Mogoče kdo ve, če so prve štiti šrestave isto dolge pri 5 ( 1.6 Tdi) in 6 (2.0 Tdi) stopenjskem menjalniku ?

Hvala,

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl So apr 19, 2014 6:30 am

Tega žal ne vem, je pa šesta bistveno daljša kot peta pri 1.6 in je posledično 2.0 motor bistveno bolj primeren za avtocesto.

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 So apr 19, 2014 10:09 pm

Ja to vem, vendar nikjer ne najdem prestavnih razmerij :?
Gledam enoprostorca in trenutno dobim za cca 19k € Alteo XL 2.0 Tdi z ogromno opreme. pod 20k € ne najdem nič bolj primernega...

Je mogoče kdo v podobnem ''iskanju'' ? :)

@mtl: Se kaj zavijes proti Krskem ? :) po tvojem pisanju sem ugotovil kdaj so ti manjkali konju pri Superbu :mrgreen:

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Ne apr 20, 2014 6:07 am

Bucko99 je napisal/-a:
@mtl: Se kaj zavijes proti Krskem ? :) po tvojem pisanju sem ugotovil kdaj so ti manjkali konju pri Superbu :mrgreen:

Žal sedaj že nekaj časa nisem bil, ker enostavno ne znese :( .
PS: V Krškem nisem pogrešal dodatnih konjev oops , čeprav verjamem, da je to težko verjet. :lol:

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Ne apr 20, 2014 12:28 pm

Bucko99 je napisal/-a:..., vendar nikjer ne najdem prestavnih razmerij :?

Tehnicni podatki Altee xl, kjer so navedena tudi prestavna razmerja: box.motorline.cc/autowelt/pdf/seat_altea_xl_technik.pdf

Ce ze gledas verzijo xl, pri katerem bo avto dostikrat polno napolnjen, potem glej le za 2.0 motorjem (osebno mi je, sicer v tezjem freetracku, ze omenjeni 140 konjski 2.0 tdi ravno se dovoljsen).
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan Ne apr 20, 2014 4:09 pm

Bucko99 je napisal/-a:Ja to vem, vendar nikjer ne najdem prestavnih razmerij :?
Gledam enoprostorca in trenutno dobim za cca 19k € Alteo XL 2.0 Tdi z ogromno opreme. pod 20k € ne najdem nič bolj primernega...

Je mogoče kdo v podobnem ''iskanju'' ? :)

altea se mi zdi grda, vozil sem se v novem Touranu, pa mi ni všeč občutek na cesti. Jaz bi raje izbral Octavio karavan 2.0 tdi 150ps, veliko bolje za vozit, seveda če ne kupuješ avto za starega človeka, in tudi ima veliko prostora. Altea ima s tem motorjem v mestu za 1 liter višjo porabo. Ko gledam nova vozila, vedno gledam le mestno porabo, ki je še najbližje povprečni dejanski porabi v praksi. Spritmonitor kaže, da je od letnika 2010 poraba pri Altea 140tdi 6,64 pri Octavi 150tdi pa 5,64 litra. Natanko 1 liter razlike, kar pomeni 15% manj - to se pa sliši že dosti prepričljiv argument, dinamika vožnje je pa itak na strani nižje škode.

lp

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Ne apr 20, 2014 6:26 pm

Hehe, enako opremljena Octavia bi bila cena verjetno 25.000+ eur.
Se pa Altea seveda ne more primerjat z njo, saj je le stara že 10 let in eno generacijo starejša. Zato pa tudi tako ugodna cena.

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan Ne apr 20, 2014 7:37 pm

mtl je napisal/-a:Hehe, enako opremljena Octavia bi bila cena verjetno 25.000+ eur.
Se pa Altea seveda ne more primerjat z njo, saj je le stara že 10 let in eno generacijo starejša. Zato pa tudi tako ugodna cena.

nekdo jo prodaja januarsko 2014 z le 5700 km za 20.200 eur (imaš še dobrih 3,5 let garancije). Verjetno bi pa lahko dobil tudi novo, če bi bil dovolj vztrajen. S tako Octavio si tudi čez 3 leta še vedno profesor :D

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Ne apr 20, 2014 8:45 pm

Bravo, sedaj daj še A8 4.2 full option letnik 2003 za 6 jurjev zraven, pa si zmagal.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov