Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
montezemolo
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a montezemolo Če sep 16, 2010 7:30 am

Templar je napisal/-a:Sam se vozim dnevno 80km v eno smer od tega 60km po AC. Priporočal bi ti predvsem tempomat. Vse se še preživi, odsotnost 6 prestave itd. ampak desna noga pa trpi. Preprosto daš v najvišjo prestavo hitrost med hitrostjo tovornjakov in omejitvijo potem pa samo križariš. Tudi poraba bo bolj ugodna. Je pa res, da če se voziš (verjetno) v LJ boš rabil tempomat samo za polovico vožnje vendar je vredno.

Če želiš najbolj izbrabiti potne stroške pa kupi raje kakega malega šparovčka kot je že bilo rečeno. Res pa je da je v primeru prometke vsak cm več okoli tebe zlata vreden. Samo če bi tako razmišljali ne vem zakaj nimamo vsi valukov...

malo off: verjemi, da je bolj varen recimo novi polo kot pa neka 6-7 let stara j***a dolga 5 metrov...

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a JamesTheMan Če sep 16, 2010 7:34 am

Na tvojem mestu bi vzel avto z čim manj prevoženimi, ker če boš kupil rabljenega z 150k km boš hitro prišel na 300k km. Pri vsakem avtomobilu se pa km še kako poznajo, določene stvari je treba menjati in s tem pridejo tudi dodatni stroški. Kot so ti že svetovali je tempomat že skoraj nuja, prav tako bi vzel večje vozilo (limuzino ali karavana) že zarad samega počutja med vožnjo in seveda varnosti. Moraš vedeti, da si na cesti kot tempirana bomba, hitro lahko pride do pi*darije, tudi če nisi ti kriv.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če sep 16, 2010 7:51 am

montezemolo je napisal/-a:malo off: verjemi, da je bolj varen recimo novi polo kot pa neka 6-7 let stara j***a dolga 5 metrov...

Malo Off.
To je sicer diskutabilno vendar če se opredelim do razmerja nov/star avto, bi od tega denarja 4-5tisoč dal za polog ostalo pa za soliden NOV ali "testni" ipd. rabljen avto srednjega velikostnega razreda, imaš garancijo veš kaj imaš, ker delaš veliko km in dolgo relacijo bo avto/motor tudi ob 200tisoč+ km bistveno boljše ohranjen kot večina.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Če sep 16, 2010 8:08 am

Glej dobil boš cca. 600€ potnih stroškov. Ob predpostavki da kupiš dizla in ti pije nekje 6l na 100km in da boš na mesec za potrebe službe delal cca. 3300km in dizel stane 1,166€ boš porabil 198l dizla, kar znese 231€. Vsake pol leta moraš narediti tudi servis (na cca. 20.000), kar verjento na pooblaščencu znese nekje 250€. To se pravi da moraš še vsak mesec za servis dati na stran cca. 40€. Skupaj na mesec te torej pride 271€, brez zavarovanja in registracije. kasko predvidevam da te pride cca 800€ in da že imaš kakšen popust. Na mesec torej še 67€ na stran. skupaj torej 338€ stroškov. Ostane ti torej 262€ potnih stroškov, ki jih je po moje mnenju najbolje vložiti v kredit za nov avto. Recimo 250€ na 4 leta ti prinese dodatnih 12.000€ (neupoštevajoč obresti)

No pa še povzetek vsega. Moj nasvet je de kupiš nov avto za cca 15-16k€ in dodaš tistih 8k€, ki jih itak odplačuješ iz potnih stroškov, pa še ostane ti kaj.
Evo ustrezni kandidati:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3956343&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3638296&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4069014&show=1

Imaš še na voljo kakšno kio in i30, kjer pa je tempomat treba doplačat. Za kakšno octavijo bo potrebno pa dodat še 1-2k, pa še malo slabše opremljena bo.
Slika

drdamian
Nov uporabnik

Napisal/-a drdamian Če sep 16, 2010 10:52 am

aklan86... se strinjam z izračunom, potrebno pa je še pogledati kolikšna je izguba na vrednosti avta. Če kupi nov avto za 16 tisoc, bo ta avto vreden čez 4 leta in s 160.000km priblizno 7.000€ (izguba 9.000). Če pa kupi rabljen avto za 8jurjev, bo po 4 letih se vedno vreden vsaj 3 (izguba 5 jurjev).
Moj nasvet: ne obremenjuj se s tempomati in podobno kramo, s katero je sicer lepo ampak ni nujno potrebna. Kupi 90 konjskega dizla, srednji t.j. golfov razred, pač tistega, ki ti je najbolj všeč.
Moj predlog:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3932782&show=1

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če sep 16, 2010 11:03 am

drdamian je napisal/-a:aklan86... se strinjam z izračunom, potrebno pa je še pogledati kolikšna je izguba na vrednosti avta. Če kupi nov avto za 16 tisoc, bo ta avto vreden čez 4 leta in s 160.000km priblizno 7.000€ (izguba 9.000). Če pa kupi rabljen avto za 8jurjev, bo po 4 letih se vedno vreden vsaj 3 (izguba 5 jurjev).
Moj nasvet: ne obremenjuj se s tempomati in podobno kramo, s katero je sicer lepo ampak ni nujno potrebna. Kupi 90 konjskega dizla, srednji t.j. golfov razred, pač tistega, ki ti je najbolj všeč.
Moj predlog:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3932782&show=1

To kot prvo sploh ni golfov razred in je daleč od idealnega avta za relacije. Tempomati in podobno kramo? Si ti sploh kdaj vozil avto s "podobno kramo" več kot pol ure, da take ven mečeš? :roll: Na tak način šparat na avtu, v katerem preživiš dnevno 2-3 ure, je res briljantna ideja.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

drdamian
Nov uporabnik

Napisal/-a drdamian Če sep 16, 2010 11:20 am

Letno delam prek 50.000 kilometrov, torej prezivim kar nekaj casa izza volana in imam vsaj priblizno predstavo kako to zgleda. In v nasprotju s splošnim mnenjem vseh razvajenih šumaherjev tega foruma, ki brez ogrevanih sedežev, ksenonskih luci, tempomata in vsaj 200 konjev pod motornim pokrovom niso sposobni preživeti polurne vožnje, čisto lepo shajam s povsem navadnim 90 konjskim berlingom. In verjemi, nikdar me še ni bolela noga, ker sem moral, ubozec, pritiskati plin.
Ampak, brez nepotrebnega kreganja, fant ima 8000€ in stem denarjem si ne more kupiti letala ampak je prisiljen sklepati kompromise. En tak je da se odpove tempomatu.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če sep 16, 2010 11:38 am

drdamian je napisal/-a:Letno delam prek 50.000 kilometrov, torej prezivim kar nekaj casa izza volana in imam vsaj priblizno predstavo kako to zgleda. In v nasprotju s splošnim mnenjem vseh razvajenih šumaherjev tega foruma, ki brez ogrevanih sedežev, ksenonskih luci, tempomata in vsaj 200 konjev pod motornim pokrovom niso sposobni preživeti polurne vožnje, čisto lepo shajam s povsem navadnim 90 konjskim berlingom. In verjemi, nikdar me še ni bolela noga, ker sem moral, ubozec, pritiskati plin.
Ampak, brez nepotrebnega kreganja, fant ima 8000€ in stem denarjem si ne more kupiti letala ampak je prisiljen sklepati kompromise. En tak je da se odpove tempomatu.

1. ja da se preživet brez tempomata itak. Ko ga pa enkrat uporabiš pa je zadeva super. Je pa odvisno od tega kakšen je položaj za volanom vsakega posameznika.

2. tempomat ni nek tak strošek da si ga pri takem proračunu ne bi mogel privoščiti tudi pri rabljenem avtomobilu (nekje 200€) sploh če je bil že v štartu na voljo v tem vozilu

3. na dan preživim cca 2,5h v avtu, nisem ravno nek trgovski potnik ampak vseeno.

Tako da kak komu paše... zaradi mene lahko kupi tudi skiro.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

norc89
Novinec

Napisal/-a norc89 Če sep 16, 2010 11:39 am

Megan 2 bi se za taki denar že našel zelo dober primerek. Vzameš 1.5 dci pa ti pokuri 5 litrov, dobijo se z tempomatom in 6 prestavo, če pa boš gledal po močnejši različici pa težko najdeš brez te opreme. Kaj se pa varnosti tiče pe je zelo dober. Res pa je da ni "das wagn"

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3914090&show=1

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če sep 16, 2010 11:47 am

moowy je napisal/-a:Jaz bi na tvojem mestu vzel 4k€ kredita in kupil kia cee'd 1.6 crdi motor s 6 prestavami. Dobiš pa vsaj nov avto s (5-7 ) letno garancijo. Ti volvoti so čist mimo ker za tak denar dobiš že napol iztrošen avto. Je pa vseeno pol boljši tisti gornji mondeo.

takšno je tudi moje mnenje. boljša nova kia, kot pa 5 let star avto, ki ima že sedaj 140 000km ali pa več.

drugače pa, glede tempomata. za moje pojme totalna bedarija. ker nevem kje ga vi koristite. nastavim na 130, pa grem prehitevat , se mi tak edn za rit nabije, morm prestavlat, ali pa se peljem 130 pa je pred mano kaki počasni pa morm spet resetirat, ali pa grem po desnem pasu 130km/h, pa se pripelje v tistem momentu ko hočem na levi pas nekdo ki gre 150 pa moram spet bremzat, da lahko varno zapeljem in prehitim pred mano vozečega. Tako, da naj mi prosim nekdo razjasni, kak vi uporabljate tempomat v sloveniji, ko ga že tako hvalite?
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Če sep 16, 2010 11:49 am

Pa sej tempomat ni tak luksuz..majo ga celo nekateri Clioti.Ga je pa pri večini znamk možno vgraditi tudi naknadno..
Jaz ga imam in lahko povem, da je vožnja z njim prijetna, dokler je malo prometa.Čim je gužva mu moraš neprestano spreminjat hitrost, tko da raje pritiskam in odvzemam gas, kot pa da drkam tisti knof tam na volanu. :-P

Jst bi avtorju teme priporoču Laguno 2/Megana 2 1.9 dci.Maš zelo dolgo 6to prestavo (pri 130km/h ima motor 2100 obratov).Kupiš ga za kakega jurja manj, kot imaš našparanega in ga malo zrihtaš pa gre.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4013197&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4041700&show=1

Al pa kšna Alfa 156.Jtd motorje ljudje zelo pohvalijo
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3959506&show=1

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Če sep 16, 2010 12:19 pm

ne razumem kaj je narobe s trenutnim avtomobilom

če se pa že odločiš za drug avto, ti tudi jaz priporočam dizla na tempomat

Hren

Napisal/-a Hren Če sep 16, 2010 12:23 pm

Nov avto ni bil nikoli dobra naložba. Kupi avto za toliko denarja, kolikor imaš gotovine oz. za kakšnega tisočaka manj in se pelji z njim. Osem tisočakov pa res ni tak denar, za katerega se ne bi dalo kupiti avtomobila, primernega za vsakodnevno vožnjo v dolžini 150 km. Vsekakor odsvetujem kredit. Predlagam največ 4 leta star avtomobil v Golfovem velikostnem razredu; poleg golfa so tukaj še: Megane, 307, Leon ipd. Vsekakor je pri tolikšni kilometrini (če se voziš cca 22 dni mesečno v službo, boš dobil dobrih 400€ potnih stroškov, letno pa boš prevozil okoli 35000 km + ostale poti) razumen nakup avta z dizelskim motorjem. Sam ti priporočam avtomobil z največ 100000 km, ki naj bo v prodaji pri prvem lastniku (fizična oseba!), naj pa ima tudi servisno knjižico, katere verodostojnost obvezno preveri na najbližjem pooblaščenem servisu - potrebuješ zgolj številko šasije. Avto naj ima okoli 90-110 KM, tako da bo registracija dokaj ugodna in da bo avto primeren za avtocestne hitrosti okoli 130 km/h. Na porabo lahko v grobem gledano računaš okoli 6 l / 100 km, nekoliko manj morda pri 1.5 DCI motorju, v kolikor bi se odločil za le-tega. Preglej čim več avtomobilov in izberi tistega, ki tebi najbolj odgovarja: počutje v notranjosti, udobje, sedeži, kvaliteta materialov (kolikor ti pač to pomeni, meni recimo veliko), veličina prtljažnega prostora (v tem razredu lahko izbiraš tudi med karavani - praktično vsak avtomobil v tem razredu ima karavana), moč ter uglajenost motorja, 6. prestava, ostali pripomočki, katerih si želiš (recimo tempomat, ESP ipd.),...
Vsekakor bodi pozoren na to, kako je avtomobil ohranjen in kako je z njim ravnal lastnik. V kolikor je le-ta prvi, lahko dobiš odličen avto - že s tem, ko lastnika vidiš v realnosti, si pridobiš neko sliko o njem; če je on cel umazan in po možnosti smrdi, se tudi avtomobilu najbrž ni najbolje pisalo. Skratka, pozoren bodi na čim več stvari. Ne bi bilo napak tudi, če bi s seboj na ogled vzel koga, ki se na avte kolikor-tolikor spozna.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če sep 16, 2010 12:24 pm

Tempomat se da uporabljat marsikje, ko seveda ni gužve in tudi, če ga ne uporabljaš vsak dan, pridejo dnevi, ko ti še kako zapaše za spočit nogo. So pa (nekateri) tudi dovolj pametni, da ko pospešiš za prehitevanje, hitrost ne pade pod prej nastavljeno. V mislih sem imel tudi ostalo opremo oz. njeno učinkovitost, ki je dostikrat pogojena tudi z razredom avta. Ena sodobna avtomatska klima je dosti bolj prijazna do uporabnika, kot kakšna zasilna roštilj klima. Enkrat pravilno nastaviš reže na armaturi, potem pa samo izbereš željeno temperaturo in tu pa tam pritisneš tipko za odrosit šipe, vse ostalo te ne briga.

Seveda se da tudi z 90 konjskim dizlom s pet prestavami in osnovno opremo odpeljat vsak dan, ampak bi bila neumnost namenoma iskat tak avto, če je na voljo marsikaj boljšega. Druga stvar je kakšen preverjen nakup od znanca ali sorodnika...

P.S.: Nakup novega avta niti ni tak nesmisel, če se ga kupuje za kakšnih 10 let. V štartu si prepričan, da je z avtom vse vredu, če slučajno ni, pa to reši garancija. Imaš po vsej verjetnosti novejši model, kar pomeni prijetnejšo vožnjo. Ena prednost je tudi, da ti na dolgi rok ni treba vmes še enkrat kupit rabljen avto, pač veš kaj imaš.
Zadnjič spremenil ~toMmy~, dne Če sep 16, 2010 12:40 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Če sep 16, 2010 12:28 pm

Zdaj ko pa si že zmeden od vseh teh odgovorov ti predlagam da se preseliš tja kjer boš imel službo ter da si nabavi kolo ali pešači na delo, to je še najboljše.lp.
http://www.focus.si/avto.html

matejmm
Nov uporabnik

Napisal/-a matejmm Če sep 16, 2010 1:15 pm

Uff, hvala vsem, dobr se je razvila tema, na trenutke dosti podobna kot moji notranji boji, za nakup avtomobila :).
@a4: trenutni avto je bencinar chrysler voyager, žejna žival.
@fare: Bi se z veseljem vozil s kolesom, samo je tudi kar nekaj terenskega dela, tako da rabim avto. Živim pa v ljubljani in se vozim ven. Tabelca je pa zakon, čeprav kr mal šokira.

Recimo če bi kupoval novi avto, bi si želel takega, s katerim bi lahko naredu saj enih 300kkm. A je to sploh realno v srednje-srednje/nižjem razredu?

Aja pa kao dobr pleh more bit, ker bom dosti na cesti, da mam boljše šanse v primeru prometne nesreče.(opomba staršev in žene :) )

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Če sep 16, 2010 1:46 pm

Udoben, 6 prestav, tempomat...za 7k eur:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4054310&show=1

Po 2-3 letih ga kljub 200kkm še vedno prodaš za 3-4jurčke, dodaš našparano razliko od potnih stroškov in spet kupiš nekaj podobnega (mlajšega in z malo km)...ali pa ga po drugi strani zvoziš do 300kkm+, če ti dobro služi - pač moje mišljenje kaj storit v dani situaciji.

MULTIJET
Nov uporabnik

Napisal/-a MULTIJET Če sep 16, 2010 4:07 pm

Tale croma zgoraj je za tako ceno super avto, edino za kilometre sem skoraj siguren, da so prevrteni- avto iz uvoza. Sam vozim cromo (120 konjev) letnik 2006 s 115000 realnimi kilometri (slovensko poreklo). Poraba od 5,8 do 7 litrov (odvisno koliko je relacije). Poraba na avtocesti ugodna, saj ima dolgo 6. prestavo. Motor je verjetno najboljše kar lahko dobiš od dizlov za ta denar. Udobje in prostornost je prav tako super. Najdejo se pomanjkljivosti (sedeži brez bočne opore, pretrda plastika, ki lahko začne škripati, kakovost izdelave nekaterih malenkosti-v mojem primeru škripanje sedeža, zlomljen gumb za odpiranje naslona za roko, razrahljana zadnja desna bralna lučka..) Zaenkrat sem zelo zadovoljen in v slabih dveh letih- 45.000 km nisem imel niti enega izrednega stroška tako, da priporočam nakup. Prodajajo pa se skoraj samo uvožene, saj jih je bilo pri nas prodanih zelo malo. Veliko sreče pri izbiri in nakupu avta!

Uporabniški avatar
ChuckNorris
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a ChuckNorris Če sep 16, 2010 4:09 pm

jaz bi pogledal za megani, dobiš dokaj mladega, cca 2-3 leti starega že za ta denar. kar se pa porabe tiče, 130konjev in 6 prestav pravtako avtomatska klima, mislim da bo dovolj :)

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4051458&show=1
moj predlog

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Če sep 16, 2010 5:46 pm

Samo nekaj glede prodajalca. Enkrat je en gledal enega Megana pri tem prodajalcu in avto je bil katastrofa. Če najdem temo bom prilepil.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 26 gostov