Cena na avto.net za Mazdo6 160 KM z GTA opremo je 28.600€, po mojem se bi dalo zdilat da ti jo prodajo za 25.700€ toliko kot stane tisti Pasat v primerjalnem testu. Taka mazada ima pa precej boljšo opremo kot opisan passat in občutno močnejši motor.
Glede dizajan.
Bi stavil da če se nebi videlo zanačke bi večina ljudi reklo da je M6 lepši kot Passat. Ampak kot sem napisal vsake oči imajo svojega malerja. Že prejšnja M6 je bila lepa, po mojem je ta še lepša. Glede dizajna Passata lahko rečem da sem vesel, da so spet šli na urejen, klasični dizjan, ker prejšni dizjan mi ni ugajal, predprejšnji je pa bil zakon.
Imel sem novega Passata letnik 2005 (zdanji model pred-prejšnje različice). In občutek za volanom je bil tam občutno boljši kot v tem.
Tudi material s katerega je volan v tem Passatu ni OK. Občutek da je nekaj umetnega usnja/plastike. Pojdite v salon in probajte. Če bi si punca kupila usnjen volan in zanj plačala te opombe nebi bilo.
Dimenzija Passatovega prtljažnika je po podatkih večja za 80 l. In tudi ko odpreš vzadaj se teh 80 litrov pozna io vidi. Nisem pa šel merit, če je to res. Če imaš en kup majhnih torb, nahrbtnikov, dekc, vozičkov kot jih imajo sodobne mlade družine
lahko spraviš več v Passata. To je dejstvo.
O sami udobnosti oz legi.
Ker je M6 trša in ima nižje gume čutiš precej več nepravilnosti kot v Passatu. V ovinke pa je M6 občutno bolj zabavna. Bom napisal
bolj zabavna, da ne bo kdo mislil, da je Passat slab za ovinke, je pravzaprav zelo dober in gre kot po tirnicah. M6 gre tudi po tirnicah, samo da lahko ti z volanom te tirnice še spreminjaš

Kakovost materilaov je v M6 mogoče za spoznanje slabša kot v Passatu. Ampak o kaki plastičnosti ali cenenosti govora. Čeprav ima Passat za spoznanje kvalitetnejšo notranjost me je razočaral. Dejansko sem mislil, da bo kakovost napredovala od prejšnje različice. V resnici ni, s tisto ceneno analogno uro na sredini, zagotovo ne.
Za moj okus ima M6 nekaj pomankljivosti, ki jih nisem naštel. Passata pa nisem imel dovolj časa da bi stestiral take pomankljivosti. Ena pomankljivost M6 ki bo presenetila evropskega kupca je ta da nima (10 inčnega) zaslona na naketerem lahko vsi gledajo instantno porabo oz ostale BC podatke (jaz štejem to v plus). Oz da ni mogoče BC podatkov istočasno prikazovat in imeti uro na zaslonu.
Recimo pri M6 meni osebno moti naslednje:
a. nima naslonjala za roko pri vozniku nad glavo (nad vrati)
b. ob zori oz mraku je potrebno stisnit gumbek za osvetlitev oz razsvetlitev armaturne plošče
c. nima BC1 & BC2
d. nima avtomatskega timerja (Accord je to imel in je res fanj)
e. ect ect
Pri Passatu me moti:
a. avtomatska ročna zavora (treba se bo navadit ker je očitno prihodnost)
b. cenena analogna ura sredi armaturne plošče
c. nima mreže za psa
d. ima navaden rolo prtljažnika (kako avtomatsko dviganje kot pri M6 bi bilo za pričakovati)
e. tempomat na ročici namesto na volanu
f. podiranje zadnjega sedeža
Primerjal sem dva REAL LIFE avtomobila, ki sta ga kupili dve družini. Točka po točki je M6 rahlo boljša (glej prvotni opis) in stane 3.000€ manj. Še pri garanciji je Mazda boljša. M6 ima 3+2 let garancije (3 leta splošno jamstvo, 2 leti podaljšane na nekatere sklope) Pasat ima 2+2 leti. Mazda ima eno leto garancije več, že to nekaj velja. Nisem pa preštudiral VW dodatne garancije, ker tukaj so zelo pomembni detajli.
So pa servisi pri Mazdi skoraj zagotovo dražji. Prvi servis pri mazdi na 20 kkm stane 300€, VW bi moral bit cenejši (nisem pa preveril).
Samo ne mi reč, da v SLO nima boljšega renomeja Pasat od neke M6 ker je to sprenevedanje.
Kateri avto bi vzeli če bi oba stala 25.000€?