Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

witboy007
Nov uporabnik

Re: Nakup novega avtomobila

Napisal/-a witboy007 So okt 30, 2010 6:29 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:če že, potem novi golf, kot pa 1 leto star če nid enar ovira. ker eno leto star je lahko od majmuna kateri ga ni niti 1 km šparal. in daš dreki focn, ko ti več crkuje kot deluje.

saj ravno tega se bojim. ker nevem zakaj bi kdo po enem letu prodajo avtomobil.
jaz kupujem avtomobil zaradi službe. sem v vojski v MB in se torej moram vozit iz MS. en teden jaz drug teden drugi.

in da se peljem normalno.

zato sem mnenje da kupim nov avto. pri golfu so mi rekli da imam popust na avtomobil kateri je v salonu. in prodajalec mi je odsvetoval nakup avtomatika. češ da je poraba za 2 litra večja kot pri ročnem menjalniku.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n So okt 30, 2010 7:38 pm

witboy007 je napisal/-a:zato sem mnenje da kupim nov avto. pri golfu so mi rekli da imam popust na avtomobil kateri je v salonu. in prodajalec mi je odsvetoval nakup avtomatika. češ da je poraba za 2 litra večja kot pri ročnem menjalniku.

Nej gre kam drugam buče prodajat.
Slika

Clancy
Novinec

Re:

Napisal/-a Clancy So okt 30, 2010 10:38 pm

čare je napisal/-a:1.2 TSI je za moje pojme in vedno bo premajhen motor za to velikost vozila (vem ja tudi v Octaviji je) in če delaš 120 km dnevno bi sigurno gledal dizla in ker so do sedaj na 2.0 motorjih menda že odpravili tiste začetne probleme bi se odločil za tega in pri taki dnevni relacijski kilometraži za avtomatika,da se samo vsedeš in pelješ...

Tako misliš zato, ker verjetno nikoli nisi vozil 1.2 TSI-ja. Pospeški in elastičnost se komot lahko primerja z 105hp TDI-jem, speljevanje pa ni problematično. Tudi jaz nisem mogel verjeti koliko zmore ta motor, dokler ga nisem sprobal. Aja, pa te motorje vgrajujejo tudi v težje Alteje in Tourane. Sicer pa si avtor te teme želi dizla.

witboy007 je napisal/-a:zato sem mnenja da kupim nov avto. pri golfu so mi rekli da imam popust na avtomobil kateri je v salonu. in prodajalec mi je odsvetoval nakup avtomatika. češ da je poraba za 2 litra večja kot pri ročnem menjalniku.

Kolikor jaz vem je pri Golfih vsesplošna akcija 2200€ popusta, no vsaj pred enim mesecem je še bila. Glede višje porabe goriva pri DSG-ju je že predhodnik napisal, res pa je da je vzdrževanje takega menjalnika drago. Vsekakor je vožnja z DSG-jem fantazija, vendar tudi ročni menjalnik je pri Golfu VI zelo dober.
Pojdi še tudi v druge avtohiše (Porsche Šentiljska), zahtevaj predračune in handlaj za dodaten popust ;)

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: Re:

Napisal/-a tristan01 Ne okt 31, 2010 1:41 pm

witboy007 je napisal/-a:
čare je napisal/-a:Ob normalni uporabi in rednem vzdrževanju ti bo avtomatik služil brez problemov,zdaj je pa odvisno od tebe kaj ti bolj odgovarja.Probleme znaš met tudi pri ročnem menjalniku sicer ne z samim menjalnikom ampak z vztrajnikom ki je dvomasni ki pa pri avtomatiku odpade.

torej
VW Golf Highline 1.6 TDI BlueMotion
NOVO vozilo
diesel motor, 1598 ccm, 77 kW / 105 KM

VW Golf 4motion Comfortline 2.0 TDI
diesel motor, 1968 ccm, 103 kW / 140 KM
ročni menjalnik(6 pr.)

med tema dvema raje 2.0 ?
in nočem da avto ima nevem kako veliko porabo

Ob vožnji po omejitvah med njima ne bo velike razlike v porabi. Je pa precejšnja razlika v udobju vožnje. 2.0 TDI ima 6 brzinski menjalnik in na račun tega na AC voziš z opazno nižjimi vrtljaji - posledično je v kabini precej manj hrupa. Podobno se bo dogajalo pri mestni vožnji. 1.6TDI je pod 2.000RPM skoraj mrtev. 2.0TDI je v nizkih vrtljajih precej bolj uporaben.

Sicer pa testiraj in se boš najlažje odločil.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

witboy007
Nov uporabnik

Re: Re:

Napisal/-a witboy007 Ne okt 31, 2010 4:59 pm

tristan01 je napisal/-a:
witboy007 je napisal/-a:
čare je napisal/-a:Ob normalni uporabi in rednem vzdrževanju ti bo avtomatik služil brez problemov,zdaj je pa odvisno od tebe kaj ti bolj odgovarja.Probleme znaš met tudi pri ročnem menjalniku sicer ne z samim menjalnikom ampak z vztrajnikom ki je dvomasni ki pa pri avtomatiku odpade.

torej
VW Golf Highline 1.6 TDI BlueMotion
NOVO vozilo
diesel motor, 1598 ccm, 77 kW / 105 KM

VW Golf 4motion Comfortline 2.0 TDI
ročni menjalnik(6 pr.)

med tema dvema raje 2.0 ?
in nočem da avto ima nevem kako veliko porabo

Ob vožnji po omejitvah med njima ne bo velike razlike v porabi. Je pa precejšnja razlika v udobju vožnje. 2.0 TDI ima 6 brzinski menjalnik in na račun tega na AC voziš z opazno nižjimi vrtljaji - posledično je v kabini precej manj hrupa. Podobno se bo dogajalo pri mestni vožnji. 1.6TDI je pod 2.000RPM skoraj mrtev. 2.0TDI je v nizkih vrtljajih precej bolj uporaben.

Sicer pa testiraj in se boš najlažje odločil.

LP Tristan01

Sem se odločo za večji motor. ker več konjev nebo odveč. res da bo zavarovanje malo večje ampak moram gledati da se avto z več konji nebo tako mantro in bo vožnja kot si reko udobna.

Sedaj me zanima samo še ali ročni menjalnik ali avtomatik.
katere so bistvene razlike? cena in odobje? kaj pa vzdrževanje...

res pa je da avto nebo odplačan v celoti.
bo 5.000 EU pologa ostalo pa leaseng

zato se raje prej pozanimam kaj in kako.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Ne okt 31, 2010 5:03 pm

Avtomatski menjalnik je fajn po mestu, sploh če je gužva, ali pa v primeru DSG-ja z ušesci ob volanu (F1 varjanta) če si daješ duška skozi ovinke, in ti ni potrebno odmikat rok z volana ko menjaš prestavo.

Če boš vozil samo relacije bi jaz vzel ročnega - cenješ vzdrževanje (pri DSG-jku je vsakih 60.000 km menjava olja), manjša občutljivost, večlja robustnost in vzdržljivost. Itak ko si enkrat na AC daš v 6-to in je to to, pred tisto eno cestninsko ki je na poti med MS-MB pa pač menjaš v 4-to.

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Ne okt 31, 2010 5:19 pm

lizard je napisal/-a:Avtomatski menjalnik je fajn po mestu, sploh če je gužva, ali pa v primeru DSG-ja z ušesci ob volanu (F1 varjanta) če si daješ duška skozi ovinke, in ti ni potrebno odmikat rok z volana ko menjaš prestavo.

Če boš vozil samo relacije bi jaz vzel ročnega - cenješ vzdrževanje (pri DSG-jku je vsakih 60.000 km menjava olja), manjša občutljivost, večlja robustnost in vzdržljivost. Itak ko si enkrat na AC daš v 6-to in je to to, pred tisto eno cestninsko ki je na poti med MS-MB pa pač menjaš v 4-to.

saj tako je. ok torej ročni menjalnik.

in še cenejši je.

Oče mi je sedaj reko
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4201109&show=1
tale oglas.
češ da bi blo bolše tegale kupit.

samo golf je vseeno NOVO vozilo.
vaše mnenje?

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Ne okt 31, 2010 5:24 pm

a ni tale keko en velik nategator?
Slika

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Ne okt 31, 2010 5:28 pm

Ah kje. Ta prodajalec je toliko dober da ti podari poštemplano knjižico za 5 let vnaprej :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Ne okt 31, 2010 6:05 pm

no torej se bom odločo za nakup tegale
VW Golf Highline 2.0 TDI
ročni menjalnik(6 pr.)

sedaj pa me zanima naslednje.

se lahko jaz z prodajalci kaj hendlam? za npr dodatne zimske gume.. in še kaj mogoče? ali ta varjanta obstaja samo pri gotovinskem plačilu

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne okt 31, 2010 6:12 pm

Sploh ni rečeno da ima 2.0 tdi daljšo zadnjo prestavo kot 1.6 tdi. Temu 1.6 tdi so namenli zelo dolge prestave. In daljše ki so prestave bolj je avto len in pogosteje je treba dajat v nižjo prestavo...
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Ne okt 31, 2010 9:37 pm

Čeprav si se očitno že odločil (deloma pravilno), vseeno še moje kratko mnenje: če TDI, potem vsekakor 2.0, za take potrebe. (če bi bil v ponudbi še vedno 77 kilovatni 1.9 TDI, bi se malo težje odločil).
No, glede tega si izbrav pravilno. Sicer bi imelo smisel vzeti v obzir še 1.2 TSI (sem ga imel v roki v golfu VI, tisti ki pravijo da je 'premajhen' ... pa ga očitno še niso niti videli od blizu)

Vsekakor bi namesto ročnega menjalnika svetoval DSG, če finance dovoljujejo. 6-stopenjski ročni v VW so sicer čisto v redu, ampak ko imaš enkrat v roki DSG, si pečen, hehe...

Če ti je pa kdo nalagal da DSG poveča porabo za 2(!) litra, ... bi mu pa dal za kazen za popit liter motornega olja za TDI motorje. Rabljenega!
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Ne okt 31, 2010 9:44 pm

witboy007 je napisal/-a:se lahko jaz z prodajalci kaj hendlam? za npr dodatne zimske gume.. in še kaj mogoče? ali ta varjanta obstaja samo pri gotovinskem plačilu
Hendlat se da, ampak do določene meje. Če naročaš avto po želji, sicer vsekakor manj kot 10%, za vozilo iz zaloge pa morda celo kaj več, odvisno. Kakšne gume pa pomojem sploh ni problem.
Obišči več trgovcev in se pogajaj.

Gotovinsko plačilo ne vem če ima kaj veze. Sicer VW ponuja svoj Porsche kredit in Porsche leasing, ampak tudi to ni rečeno da je za njih slabost.
Če pa vzameš kredit pri svoji banki (preveri kdo ti da boljše pogoje, banka ali Porsche kredit/leasing), je pa za VW trgovca seveda to povsem isto kot če bi ti vzel denar iz hranilne knjižice ali štumfa...

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Po nov 01, 2010 10:21 am

sonic je napisal/-a:Čeprav si se očitno že odločil (deloma pravilno), vseeno še moje kratko mnenje: če TDI, potem vsekakor 2.0, za take potrebe. (če bi bil v ponudbi še vedno 77 kilovatni 1.9 TDI, bi se malo težje odločil).
No, glede tega si izbrav pravilno. Sicer bi imelo smisel vzeti v obzir še 1.2 TSI (sem ga imel v roki v golfu VI, tisti ki pravijo da je 'premajhen' ... pa ga očitno še niso niti videli od blizu)

Vsekakor bi namesto ročnega menjalnika svetoval DSG, če finance dovoljujejo. 6-stopenjski ročni v VW so sicer čisto v redu, ampak ko imaš enkrat v roki DSG, si pečen, hehe...

Če ti je pa kdo nalagal da DSG poveča porabo za 2(!) litra, ... bi mu pa dal za kazen za popit liter motornega olja za TDI motorje. Rabljenega!

torej je bolše če vzamem DSG-ja ? res da je za 1300 ue dražji ampak za udobje je potrebno poskrbet

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po nov 01, 2010 10:56 am

res je, da je užitek imeti DSG a ne pozabi, da DSG potrebuje svojo specifično nego, ki stane kar nekaj EUR.

redna menjava olja, servis, ipd...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po nov 01, 2010 12:35 pm

witboy007 je napisal/-a:torej je bolše če vzamem DSG-ja ? res da je za 1300 ue dražji ampak za udobje je potrebno poskrbet
Absolutno.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Po nov 01, 2010 1:21 pm

witboy007 je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:Čeprav si se očitno že odločil (deloma pravilno), vseeno še moje kratko mnenje: če TDI, potem vsekakor 2.0, za take potrebe. (če bi bil v ponudbi še vedno 77 kilovatni 1.9 TDI, bi se malo težje odločil).

torej je bolše če vzamem DSG-ja ? res da je za 1300 ue dražji ampak za udobje je potrebno poskrbet

Nočem ti kvariti veselja z nakupom novega vozila, vendar imam občutek da si precej odločen kaj kupiti, se pa sprašujem ali si premislil vso zadevo.

Iz povsem neznanega razloga za 100km dnevno vsak drugi dan vztrajaš na dizelskem motorju, ki v primerjavi s sodobnimi bencinskimi motorji ni toliko varčen kot je dražji. Poglejva preprost izračun:

Izbrani 2.0 TDI je v štartu dražji od 1.2 TSI (105km) dražji kar za 4.000 EUR. Pri razliki v porabi cca. 1. liter na 100km (preverjeno ne bo pil več kot malce čez 6l/100km) si z manjšo porabo povrneš začetni strošek v cca 400.000km oz pri tvojem režimu vožnje (100km vsak drugi dan, kar znese 10x mesečno oz 1.000km/mesec ali letno 12.000km), k temu dodaj še nekaj potovanj kot so dopusti in podobno, torej letno narediš cca 15.000km. Torej začetne razlike v ceni ne boš nikrad privarčeval z razliko v porabi. Verjetno boš sedaj uporabil argumetn da je ob prodaji dizel vreden več. Danes to sicer drži, vendar ob prodaji čez nekaj let močno dvomim da boš dobil 4.000 EUR več za TDI kot za bencinarja.

Glede na to da si verjetno še precej mlad (sklepam po tem da si zaposlen v vojski in ti tudi starši še svetujejo pri nakupu) preveri še kako je z lizingom. Višina mesečna obroka bo pri TDI drastično poskočila. Pri pologu 5.000 EUR, ti do TSI-ja manjka še malce čez 10.000 EUR medtem ko za TDI celih 15.000 EUR. V praksi to pomeni da pri TDI plačuješ obrok in pol na mesec v primerjavi s TSI. K temu dodaj še obresti ki jih z lizingom/kreditom plačaš, stroške vzdrževanja, goriva...

Pred kratkim sva bila z boljšo polovico v isti situaciji kot ti. Kupovala sva zanjo avtomobil za vsakodnevno vožnjo v službo (relacija Postojna - Ljubljana). V igri je bil seveda dizel. Po razočaranju z neodzivnostju 1.6TDI sva preskusila še 1.2TSI ki se je pokazal v vožnji za precej bolj odzivnega in prijetnega. Nato sem avto vzel na test za dva dni. Poraba se je pokazala za cca. liter višja kot pri TDI in dileme ni bilo več. Avto je dovolj hiter v vseh pogojih vožnje, neverjetno tih v primerjavi z dizli... Zaradi precej lažjega motorja v nosu pa je avtomobil v hitrih zavojih mnogo lepše vodljiv, saj nos ne sili iz zavoja.

Preden se odločiš poglej na vse skupaj še nekoliko širše in preskusi še bencinarja. Presenečenje zna biti zelo prijetno.

LP Tristan01

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Hren

Napisal/-a Hren Po nov 01, 2010 1:56 pm

Sicer sem pred časom rekel, da na forumu več ne bom sodeloval, vendar dajem avtomobilizmu novo priložnost. Lahko rečemo tudi, da avtomobilizem daje novo priložnost meni. Kakor vzamemo.

Skratka, prvo me zanima, witboy, koliko si sploh star? Imaš zagotovljeno službo za čas odplačevanja kredita/leasinga? V kolikor je nimaš, kupi avto za točno toliko denarja kolikor ga imaš in se ne pufaj z raznimi krediti in leasingi.Ob kupovanju avtomobila je vredno imeti predvsem racionalno mišljenje, ne pa kupovati nekaj s čimer boš v družbi 'glavni'. Ne vzami tega kot napad, ampak zgolj nasvet.

Kar se tiče dileme NOVO - RABLJENO, ti v tem cenovnem rangu predlagam izključno novo vozilo z 0 prevoženimi kilometri. Niti testno niti rabljeno. Prednosti je kar precej: veš kaj imaš (tukaj ciljam predvsem na to, kako je prejšnji lastnik (lastniki) pazil na vozilo, da ga ni gonil, da nima prevrtenih kilometrov ipd.) in si prvi, ki ga voziš. Je zelo lep občutek, ko se iz mojega rabljenega Peugeota vsedem v kakšnega novega, verjemi.

Zdaj - motorizacija - predvsem preizkusi sam. Torej ti predlagam čim bolj obsežno testno vožnjo. Tudi pri izbiri menjalnika se odloči sam. Testna vožnja pove več kot nešteto besed.

Prej si pogledoval za Golfom 1.6 TDI Bluemotion - če slučajno ne veš je to izvedenka, ki porabi nekaj manj goriva; več si preberi na VW-jevi spletni strani in morda na kakšnem testu. Ampak imam občutek, da ne iščeš zelo varčnega avtomobila temveč nekaj, s čimer se boš dinamično premikal.

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Po nov 01, 2010 3:23 pm

no zadeva je taka

star sem 25. skoraj že 26.
zaposlen sem v slovenski vojski. torej služba je.

doma ima oče avto avtomatika renaul megana.
mama ima kio ročni menjalnik. vendar jaz potrebujem svoj avto. in tako sem prišel do spoznanja da bom kupo novi avtomobil. ker nikoli nevem kaj bi kupo če bi kupo rabljenega. novo pa je vseeno novo.

Potem ... benzinar 2.0 npr odpade. ker je prevelika poraba. res da sem privrženec benzina. ker je avto tišji itd.. vendar vsi kar jih poznam kupujejo samo še dizel. nič drugo. češ da poraba poraba. in sem enakega mnenja. nočem da delam samo za avto-gorivo.
zato sem vido 1.6 TDI Bluemotion in mi je takoj biu cool. mala poraba itd. potem sem izvedel da je boljša izbira izbrat 2.0. ker je 1.6 TDI pod 2k obrati mrtev.

in ja. ker je ročni menjalnik cenejši bom ostal pri ročnem. za luksus mogoče čez par let.

in drugo..
lahko bi si kupo nwm npr renaul clio. za 10.000 eu. novi. tako mi svetoval kolega češ da jaz ne potrebujem novega golfa.
s tem mi je dau premišljevat da dobim 2 clioja kot pa enega golfa.
vendar čez npr 8 let bo 1 golf imel večjo ceno kot pa dva renaulta.

tako da vseeno ostajam na novem avtomobilu VW.
golf ali polo. 1.5.

sedaj pričakujem vaše mnenje in vaše nasvete.
ker se res nočem prenaglit z nakupom.

saj zato sem se prijavo na tale forum da izvem čim več koristnih nasvetov od vas.

Hren

Napisal/-a Hren Po nov 01, 2010 3:34 pm

Res je, dizli so sedaj hit (trend), vendar to še ne pomeni, da so najboljši in najracionalnejši. Če recimo gledaš med 1.6 in 1.2 TSI (to si že črtal, razumem), je pametna izbira 1.2 TSI, edino če delaš res veliko kilometrov in misliš imeti avto dlje časa - recimo nad 50000 km letno. 1.4 TSI je že nekoliko požrešnejši v primerjavi z manjšim bratom, vendar tudi več nudi ... prav tako 2.0 TDI pije manj kot manjši brat, tj. 1.6 TDI. (Pustimo zdaj visoke hitrosti kjer so močnejši motorji tudi varčnejši.) Tukaj bi se že težje odločil za bencinarja, prej bi se za dvolitrskega dizla.

Ponavljam: predvsem pojdi na testno vožnjo in sprobaj motor, kateri tebi po specifikacijah ugaja; tako boš dobil tudi praktične informacije. Zatorej preizkusi recimo Golfa z 2.0 TDI motorjem in Golfa z 1.4 TSI motorjem.
Glede DSG-ja: prav tako ga preizkusi na testni vožnji. Morda te bo navdušil in boš 'moral' dodati še tisočaka in par stotak zraven zanj.

Opažam, da te zanima tudi Polo. Predvsem glej v prihodnost: če imaš resno punco/ženo, kupi večji avto, tj. vsaj Golfov razred s petimi vrati. Polo bo kaj kmalu premajhen (kdo pa pravi, da tudi Golf ne bo).

Predvsem kupuj premišljeno.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov