Tukaj, ko se bo pa naša "bralka" vozila iz Maribora v Ljubljano, pa bo to še mnogo hujša preizkušnja. Ravno zaradi tega sem napisal, da naj dobro premisli kakšen avto bo kupila in kako bo vozila (stroške je vseeno potrebno upoštevati) ter naj pazi na svojo hrbtenico in naj da za avto kakšen € več (udobni sedeži npr.) in da priporočam avto vsaj razreda Golf z nekje 110 KM in seveda dizla. Glede nato, da bo naša bralka letno prevozila samo zaradi službe okoli 70.000 km (270km x 21 dni x 12 mesec = 68.000 km) to pomeni, da bodo stroški avtomobila astronomski. Vsako leto, ob sreči na dve zimske gume in verjetno vsako leto letne gume, ter lepo število servisev - da o ceni goriva ne govorim, pa še ob nakupu 1.0000 € za en konkreten servis. Tako, da tudi alternativna ideja, najet sobico pa tam živet ni slaba, vprašanje pa je, ali nima bralka že družine, kar pomeni, da je otroci nebi videli cel teden, kar ji bo verjetno nesprejemljivo. Po drugi strani pa je vprašanje, koliko bodo otroci od mame imeli, če bo prišla cela sfukana domov. Če malo teoretiziramo: vstane ob 6.00 se vstane, 6.30 se vsede v avto in je ob 8.00 na delovnem mestu. Ob 16.00 zaključi, je ob 17.30 doma, ob 18:00 je umita in nekaj pojedla. Otroci gredo pa spat osmih. Groza! Ko se pa začnejo slabe vremenske razmere, pa lahko dodamo še uro zraven (js sem popizdeval, ko so popravljal tiste tunele proti Mariboru). Glede na napisan post, imam nekako občutek, da se bralka še ne zaveda popolnoma kaj jo čaka.
Zdej koliko časa zdržiš tako vožnjo je odvisno od človeka do človeka, poznam ljudi ki se že več kot 10 let vozijo (cjazijo), popizdevajo, vendar še vedno živijo - so pa nekateri kot zombiji. Na našo družino, imava 16 mesečno deklico, ženina vožnja vsekakor precej negativno vpliva. Tamala je namreč dnevno v vrtcu od slabih 9 do dobrih 9 ur (za kakšno minuto vzgojiteljice pogledajo skozi prste), kar ni fino, kuhamo in jemo sploh ne več doma (med vikendi so babice / restavracija) saj je enostavno preutrujena, da bi karkoli naredila in so vikendi namenjeni počivanju. Pred tem, smo brez težav med tednom šli v trgovino, krajši izlet ipd zadeve, sedaj pa je to mission impossible. Sam delam od 9 ur dalje dnevno, se pravi da sem zaradi tamalinega vrtca doma med 16.30 in 17.30, moja ob 16:10 ob 19:00 pa gre dete spat. Da ne omenjam dnevnih bolečin v hrbtenici (nisva še ugotovila, ali je to posledica nepravilne drže za volanom, avtomobila ali nepravilne drže v pisarni) in splošne utrujenosti. Tudi splošni izleti, kjer je treba kam z avtom so ji muka, zaradi tedenske vožnje. Zdej al je to razvajenost ali ne, naj presodi vsak sam in to ni bistvo te teme. Tako, da vsaj midva razmišljava (še vedno) o dveh stvareh: ali dobiti službo v Celju ali pa selitev bliže Ljubljani, ko bo pa se bo nakapljalo denarja, da spravimo Leona nazaj na cesto, pa bova verjetno zamenjala avtomobile.
nevermind je napisal/-a:Kael - na AC je omejitev 130 km/h. Takšni ki vozijo 100 in 110 naj raje vrnejo vozniško. Potem se pa čudimo zakaj so zastoji in kolone.
Po cestnoprometnih predpisih je najnižja dovoljena hitrost kolikor vem 60 na uro, prakticira se menda okoli 80 na uro. 130 je samo navišja dovoljena hitrost. Zato če voziš toliko hitro po AC, da te ne prehitevajo kamioni in se znaš peljat po avtocesti - po voznem pasu, ne 90% časa po prehitevalnem, potem je še en pas prost, da takšne ljudi lahko drugi prehitite. Tudi sam, kljub bistveno boljšemu in močnejšemu avtomobilu, vozim s tempomatom nastavljenim na 110 na uro, ob redkih izjemah pa več. Vendar grem na skoraj vedno pot vedno izven prometne konice. Drugače pa to ni poanta te teme.
Hitrost na avtocesti moraš prilagoditi voznim razmeram, se pravi (gužva, vremenske razmere,...) in sposobnostim svojega vozila. In moje skromno mnenje je, da njen avto za bistveno višje hitrosti ni primeren.
Sedaj pa se vrnite k temi.