fantom je napisal/-a:osebno bi se raje odločil za r32. kar se pa vožnje tiče se mi pa zdi da bi bmw pradnjačil samo na zaprti progi, ker mi na navadni cesti neko brezglavo driftanje čez ovinke ne diši najbolj.

je pa res da je to avto za poznavalce in kot je nekdo prej napisal da je "samo golf"-ali je bmw kaj drugega kot "samo bmw" razen tega da v "balkanizmu" kovan v zvezde? (stem nism hotel nobenega užalit

)
Hudo se motiš. R32 ima boljši čas na Nurnburgringu od 130i, prav tako na TG testni stezi, a to za navadnega smrtnika ni pomembno.
Ne gre se za brezglavo driftanje. Gre se za to, da
ko izklopiš elektronska pomagala, je šasija avtomobila tako uravnotežena, da LAHKO (ni seveda nujno, če ti to ne diši ali karkoli že) uživaš na meji gripa pri daleč od brezglavih hitrosti.
Avto daje izredno kompakten občutek, iz tega domnevam, da ima šasija tudi visoko torzijsko trdnost, kar v preprosti slovenščini pomeni, da je dobra. V kupejevski varianti je enka smerno še bolj stabilna, verjetno ima sicer enako medosno razdaljo kot hatchback, a občutek daje vtis daljšega avtomobila, a hkrati ohranja okretnost hatchbacka, kar je win-win situacija.
Golf ni avto za poznavalce, sorry. V to skupino spadajo kakšni Lotusi, Wiessmanni, Morgani, TVRji ipd. Golf je pa golf. Pa če ma reaktiven motor.
Sploh pa se ne gre za neko značkarstvo in da bi bil nekdo z BMWjem zato več vreden kot nekdo s VWjem. Poanta je v sami filozofiji tovarne in v tem, da BMW dela avtomobile za voznike, VW pa za rajo in se to odraža tudi na občutku za volanom...golf je pač bolj sterilen od enke, če bi pa človek želel neke emocije bi gledal giulietto 1.8TBi...in članstvo pri AMZSju.
Kateri od teh avtov je bolj čefurski je pa res nesmiselno sodit, saj sta v osnovi obe znamki pri južnjakih izredno priljubljeni (poleg audija in "mećke").
Zate ne vem, jaz si kupim avto, ki ustreza meni in se ne oziram na sosede in na njihove frustracije.
Kot pa smo že nekako dognali, je na papirju boljši golf R32, 130(c)i pa malo slabši a obenem veliko bolj zabaven za voznika.
My 2cents