Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Re: kateri avto kupiti?

Napisal/-a im nobody Sr dec 29, 2010 10:59 pm

samo to ni močan motor...no za "normalnega" nezahevnega uporabina je dovolj
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Sr dec 29, 2010 11:18 pm

DewerlyMag je napisal/-a:Tole sme našla na internetu za Golf Plus 1,6 TDI 90 KM:
dizelski 4-valjni motor; 1598 cm3; 66 kW (90 KM) pri 4200 vrt/min; 230 Nm pri 1500-2500 vrt/min; ročni 5-stopenjski menjalnik; prednji pogon; 174 km/h; 0-100: 13,5 s; 4,7 l/100 km; 125 g/km (CO2)

4,7l samo porabi... všeč mi je :)

em...tovarniškemu podatku dodaj od 0,7 do 1 litra pa dobiš dejansko porabo................
Božiček je car, eno noč na leto dela, ostalo ma dopust......

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr dec 29, 2010 11:26 pm

DewerlyMag je napisal/-a:bom pa še vprašala tako... a poznate kak model avta ki žre okoli 5litrov v mestni in izvenmestni vožnji? ...ker rabim res zelo varčen avto, a hkrati poskočen avto!

5 litrov v mestni vožnji, hkrati pa še poskočen in prostoren? Zdaj pa že resno pretiravaš.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če dec 30, 2010 11:29 am

DewerlyMag je napisal/-a:Tole sme našla na internetu za Golf Plus 1,6 TDI 90 KM:
dizelski 4-valjni motor; 1598 cm3; 66 kW (90 KM) pri 4200 vrt/min; 230 Nm pri 1500-2500 vrt/min; ročni 5-stopenjski menjalnik; prednji pogon; 174 km/h; 0-100: 13,5 s; 4,7 l/100 km; 125 g/km (CO2)

4,7l samo porabi... všeč mi je :)

Draga moja zdaj pa že pošteno sanjaš. Taka poraba se lahko doseže pri konstantni vožnji na magistralki kjer nepretrgoma voziš med 80 in 100km/h in ni nekih večjih klancev oz. zaviranj. Vse ostalo je utopija. Poleg tega si izbrskala podatke za nov VW TDI, ki je naprodaj šele od letošnjega leta - torej Golf plus že v osnovi preseže tvoj proračun za vsaj 5.000 EUR, z malce boljšo opremo in kakšnim dodatkom pa se končna cena ustavi blizu 20 tisočakov.

Glede realne porabe pa takole: Sam vozim Octavijo 1.9 TDI prav tako s 105km, katerega zgoraj navedeni motor nadomešča. V podjetju imamo cca 20 takšnih avtomobilov. Poraba v mešanem ciklu (mesto, magistralka, AC) se odvisno od voznika vrti med slabih 6 litrov pa do nekje 7 litrov. Na relacijski vožnji po magistralkah se da doseči porabo dobrih med 5 in 5,5l. Verjamem da zna ob zelooooo nežni vožnji biti novi motor za odtenek varčnejši, vendar le na relacije.

Novi motor sem preskusil v 90km različici in ga povsem odsvetujem. Do 2.000 RPM je povsem anemičen in šele potem se razživi. To pomeni da v mestu voziš predvsem s prvo in drugo prestavo, Višje od tretje prestave pa zaradi mrtvega območja delovanja motorja enostavno ne prideš razen na obvoznici. Tak režim vožnje pa je vse prej kot varčen. In realno v mestu s takim avtomobilom nebi pričakoval porabe kot je normirana. Prej okrog 7 litrov.

Gledfe na to da te toliko skrbi nekaj deci večja poraba, se raje vprašaj ali boš sposobna tak avtomobil vzdrževati, saj je vzdrževanje skozi leta večji strošek od nakupa. Novi 1.6 TDI potrebuje posebna olja zaradi DPF filtra, ki so med najdražjimi na trgu....

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Če dec 30, 2010 12:09 pm

Glede na to da si študentka in denarja nimaš odveč bi ti bolj priporočal, da kupiš avto za tam nekje od 4 do max 7 tisočakov. Recimo kakega Ford Focusa, Renault Megana, VW Golfa, Opel Astro,... Raje si pusti par tisočakov v rezervi kot pa da porabiš ves denar na silo.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Če dec 30, 2010 1:53 pm

Pojdi na testno vožnjo s kakšno toyoto auris 1.4 D, npr.:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4219296&show=1

Mislim da bo tak 1.4 dizel še nekaj najbolj varčnega kar lahko dobiš za 10000eur...

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Napisal/-a tristan01 Če dec 30, 2010 7:07 pm

nejc1 je napisal/-a:Pojdi na testno vožnjo s kakšno toyoto auris 1.4 D, npr.:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4219296&show=1

Mislim da bo tak 1.4 dizel še nekaj najbolj varčnega kar lahko dobiš za 10000eur...

Ideja ni slaba, vendar se dotičnega prodajalca na daleč izogni, saj je poznan po nategunstvu (več o tem v temi nategatorji).

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Pe dec 31, 2010 12:11 am

OFF:
Nikoli ne bom razumel teh ubogih revnih študentov, ki so pripravljeni plačati "samo" 10.000eur za avto.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Pe dec 31, 2010 12:29 am

cruiser1 je napisal/-a:OFF:
Nikoli ne bom razumel teh ubogih revnih študentov, ki so pripravljeni plačati "samo" 10.000eur za avto.

Ja, folk je ratal razvajen.
Avtorica pravi, da dnevno dela 100 km in čez vikende 500.
Jebenti še jaz kateri sem zaposlen jih ne naredim toliko. :shock:

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Napisal/-a tristan01 Pe dec 31, 2010 9:03 am

nevermind je napisal/-a:

Fantje, počasi bo treba prestopit miselnost naših staršev, ki so delali v fabriki za tekočim trakom v domači ali sosednji vasi. Danes je spodobno službo težko dobiti. Tako, da te zraven še pošteno plačajo pa skoraj nemogoče. Če si zraven še stroke ki se je v naši deželici ne išče kaj dosti, ti ne ostane veliko možnosti.

Po tem kar je avtorica napisala o svojih potrebah sklapam, da je v LJ dokončala ali pa bo v kratkem zaključila študij kemije, farmacije, medicine ali česa podobnega. Prakso bo opravljala na Dolenjskem in se dnevno vozila cca 100km, kar je ravno do Novega mesta. Torej se ji je verjetno ponudila življenjska priložnost v kakšni Krki. Glede na to, da v vzhodni Sloveniji od koder prihaja možnosti zaposlitve z njeno izobrazbo praktično nima bi bila milo rečeno norost zapraviti tako priložnost.

Mladih ki tako razmišljamo kot avtorica nas je precej. Poznam kar nekaj primerov, ko so se ravno iz takega razloga ljudje vozil ali celo selili na drugi konec Slovenije ali celo v tujino. Npr. v Mariboru je precej zaposlenih v nekdanjem TAM-u odšlo delat v Avstrijo v Graz (približno 100km vožnje dnevno). Motivacija pa povsem preprosta v boljših delovnih pogojih in plačilu ki se je takrat merilo celo v večkratniku plače v TAM-u in takih primerov bi lahko našteval še precej časa.

Avtorica že ima razloge zakaj se je odločila za tako potezo... O tem nismo poklicani da sodimo. Lahko pa ji pomagamo z nasveti pri izbiri avtomobila. Se pa z vama strinjam da morda ni pametno na koncu študija vzeti avtomobil na kredo, saj ni nobenega zagotovila, da bo jutri imela še dohodke s katerimi bo lahko odplačevala svoje dolgove. Vsi ki smo študirali smo to obdobje preživeli na podoben način. Kot študent imaš štipendijo, ker si absolvent in imaš dosti časa z delom zaslužiš še lepe denarce in tvoj mesečni prihodek je z lahkoto preko tisočaka. Tako ni težko živeti udobno, se pa z zaključkom študija zadeve hitro spremenijo. Štipendijo nadomesti socialna pomoč in namesto da bi postransko še kaj zaslužil pišeš prijave na prosta delovna mesta, ali pa z malce sreče najdeš prvo zaposlitev, kjer te pošteno izkoristijo za majhen denar. Takrat se zna zgoditi da se tvoji mesečni prihodki čez noč prepolovijo. V taki situaciji pa je tudi 50 EUR krede na mesec za avto preveč. Zato bi bilo morda bolje še kakšno leto ali dve vztrajati z avtomobilom ki ga avtorica ima oz kupiti drugega v dosegu njenih prihrankov. Mesečni stroški za gorivo in vzdrževanje ne bodo bistveno višji kot pri nakupu za 10.000 EUR, vsekakor pa v primeru izpada prihodkov ne bo težav.

Vseeno pa še enkrat poudarjam, na forumu o tem ne moremo soditi, saj avtorice ne poznamo več kot po tem kar je napisala...

LP Tristan01

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Pe dec 31, 2010 11:58 am

ali sem zasledil v tem tvojem postu malo nevoščljivosti?
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Pe dec 31, 2010 12:23 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:

Če dobro bereš, je nevoščljivost v vsakem drugem postu na forumu, kadar je govora o nabavi novega avta...
Žal, značilnost slovencev :eyes

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Pe dec 31, 2010 3:58 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:

Ma, pomojem nisem nevoščljiv, mislim, da nimam razloga za kaj takega. Rahlo nevoščljiv sem bil pa res prijatelju, ki je v nemčiji našel in za borih 500eur kupil Buick electro v popolnoma brezhibnem stanju, vendar mu jo vseeno privoščim. ;)

Odgovor tebi in Tristanu01.
Saj ni problem, če ima nekdo 10.000eur za avto, le ne spodobi se hkrati jamrati kako moraš šparati, ker imaš male dohodke. ;)

Uporabniški avatar
x_beat
Novinec

Kraj: Koroška

Napisal/-a x_beat Pe dec 31, 2010 6:06 pm

pa jooooooj deite prenehajte z tem, :roll: :roll: punca sprašuje in pričakuje odgovore za avto in ne koliko denarja ima na razpolago in kako daleč se vozi pa take stvari,... to je njena stvar :!:

drugače ti pa te avte priporočam kot mehanik ker sem delal pri toyoti in vw in imam slabe izkušnje z vw (ne z vsemi modeli)

pomoje pravi za tebe :D
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3997477&show=1

idealen za po mestu
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4151418&show=1

in malo večja limuzina
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3844408&show=1

malce bol luksuzen ampak dražje zavarovanje, malce bol tesen
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4244181&show=1

lp

DewerlyMag
Nov uporabnik

Napisal/-a DewerlyMag Pe dec 31, 2010 10:08 pm

nevermind je napisal/-a:

to kilometrino bom delala čez čas, na žalost je zelo težko v mojem poklicu dobiti pripravništvo in zagrabila sem priložnost...posledica pa je da bom do šihta imela 100km. Kaj čem. Do staršev pa imam od mene do njih 250km v eno stran, torej bo na vikend to naneslo 500km, ko bom šla gor do njih in drug dan nazaj a ne? A to bo šele čez nekje 7mesecev. trenutno se vozim s kolesom po Ljubljani, starše pa vidim mogoče 4-5krta letno. Obup. Hočem da se to spremeni, zato tudi vedno večja težnja po avtu.
Ja, in napisala sem pa sem pripravljena dati 10.000, ( a v mislih imam financiranje, torej za ceno 10.000 bi to bilo na 10let ki me bi stalo nekje do 100eur na mesec...) Mi pa je čist vseeno kaka firma ali model je. Zato pišem tudi sem da mi svetujete. trenutno imam nagledan en hyunday 1,5TDI, 82KM za 3600!

Zakaj imam zahteve: varčen, poskočen, prostoren?
Prvič varčen: Ker računan na stroške dizla na mesec do 200eur, ( ker drugače brezveze da kupujem avto če ga ne bom morala plačevati a ne? ker drugače mi bo voda precej v grlo tekla ) , drugič prostoren: ker sem velika in imam težave s hrbtenico in rabim avto kjer bolj pokončno sedim, tretjič poskočen: živela bom zelo visoko v hribih oz, hodila na šiht po terenu kjer bo veliko zaviranja in pospeševanja, in mora avto imeti dovolj dober motor da ga ne bom prehitro skurila. Morate razumeti jaz NIMAM v mislih NOV športen audi a 3 , ki bo letu po cesti 250km/uro. V mislih imam rabljen avto, ki mi bo mi služu naslednjih 5 let, in ne bom čez leto zanj porabljala cele tisočake. Čez nekaj let bom pa že kak boljši avto kupovala. Ko bo nekaj časa šiht. Tako da hvala x_beat, ti me razumeš da rabim pomoč pri nakupu avta in ne kritik kako ter zakaj živim. Sicer sem se potrudila razložiti mojo situacijo, ker vidim, da si nekateri vse narobe razlagajo in ''preberejo''.

Želim pa se zahvaliti ostalim, ste mi dali veliko nasvetov na kaj moram paziti in predloge avtov, in sem si jih ogledala. Res hvala. vesela bom vsakega nasveta glede AVTA!

DewerlyMag
Nov uporabnik

Napisal/-a DewerlyMag Pe dec 31, 2010 10:20 pm

x_beat je napisal/-a:pa jooooooj deite prenehajte z tem, :roll: :roll: punca sprašuje in pričakuje odgovore za avto in ne koliko denarja ima na razpolago in kako daleč se vozi pa take stvari,... to je njena stvar :!:

drugače ti pa te avte priporočam kot mehanik ker sem delal pri toyoti in vw in imam slabe izkušnje z vw (ne z vsemi modeli)

pomoje pravi za tebe :D
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3997477&show=1

idealen za po mestu
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4151418&show=1

in malo večja limuzina
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3844408&show=1

malce bol luksuzen ampak dražje zavarovanje, malce bol tesen
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4244181&show=1

lp

x_beat to so pa nekam zelo športni avti :) kaj si me v njih predstavljaš v večerni obleki al kaj.... hahaha... noja mogoče si bom kak tak avto kupila čez 5let. hvala za linke, a ne rabiš se držati načela da mora biti okoli 10.000. Js sem to v mojem prvem postu napisala da je to maxsimalna cena, a raje vidim da bi avto kupila brez lizinga, raje z denarjem ki ga trenutno imam in nekaj obroki, ker opažam, da jih veliko ljudi ne more pol plačevat lizinga. jst bi raje videla da je za manjšo ceno :) vendar se mi zdi da je dobro da počakam če kaki 1-2 tedna. Se mi zdi da bo kar nekaj dobrih rabljenih avtov se prodajalo ker bodo novi modeli izšli.

Uporabniški avatar
x_beat
Novinec

Kraj: Koroška

Napisal/-a x_beat Pe dec 31, 2010 11:16 pm

hehe ja no zame to niso športni avti, kot športn avto zastopim nizko široko, močno, lahko kot naprimer to: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4134479&show=1
tale ki sem jih naštel so varčni po mestu, zato ker enoprostorc ni varčen

torej kakšnega hočeš imeti? čim bolj varčnega,(če bo varčen bo malo zavarovanje, ampak nebo poskočen, odvisno tudi od teže) ali prostornejšega, kakšen letnik, koliko prevoženih km, če še imaš kakšne posebne želje?(klima in 2 zračni blazini sta skor standard po letniku 2000)

ko mi to odg. ti pa lahk lažje pomagam :D

lp

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 So jan 01, 2011 1:04 am

Prvič varčen:

drugič prostoren

tretjič poskočen

V mislih imam rabljen avto, ki mi bo mi služu naslednjih 5 let

No vse to meni nudi 15let star civic.

-Z porabo dobrih 6l se mi zdi da je dovolj varčen, glede na to da je bencinar, pa še servisi so cenejši in zanesljivost je višja kot pri dizlu kjer v primeru okvare turbine ipd. zapraviš celo premoženje , da ga spraviš nazaj v pogon.
-Z svojimi 188cm zaenkrat nimam težav z sedenjem v avtomobilu ne spredaj ne zadaj.
-Tu bi se dalo razpravljati ampak glede na to da ima malo več kot tono za svojih 75KM dobro gre. Tudi če je 5 potnikov.
-Točno to sem imel jaz v mislih ko sem kupoval avto. In ja, moj je bil že karamboliran, cel barvan, z njim so bili na dirkališču :shock: ....sedaj je minilo 4 mesece odkar ga imam, z njim sem naredil dobrih 10.000km pa nisem imel niti enega problema.

Aja no, mogoče še tak zanimiv podatek, zanj sem odštel tisočaka :D

Glede na to da imaš ti precej višji budget bi gledal za letniki okoli 2000, ker imajo malo več opreme(ABS, Airbag, klima)in so malo ojačane karoserije, tako da je malenkost trdnejši v primeru trka.

Evo moji predlogi, vem da se močno razikujejo od tega kar si do sedaj gledala in kar so predlagali drugi, ampak vseeno v premislek. ;)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4338536&show=1

Ta je sicer močnejša, ampak je še bolj varčna kot 1.4, jo ima kolega podobno in je zelo zadovoljen.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4320163&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3743526&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4219491&show=1

To bi bili moji predlogi, glede dizlov ti ne morem veliko svetovat, ker imamo pri hiši od ed nekdaj bencinarje (trenutno 2) in na dizla niti ne pomislimo.

drdamian
Nov uporabnik

Napisal/-a drdamian So jan 01, 2011 6:50 am

No vse to meni nudi 15let star civic.

Z napisanim se strinjam (jo ima brat ze kar nekaj let in nikol nobenih problemov), razen v pokoncnem sedenju. Sam sem imel ob vstopanju v civica namrec vedno obcutek da lezem v bolid F1, tko prekleto nizko se namrec sedi. Prav tako je v dvovratni verziji slabo resen polozaj varnostnega pasu, namrec da se na voznikovi strani pripasaš moraš zasukat celo telo in z desno roko lovit pas nekje dalec zadaj....no ja, in pa podoba armaturke je kot iz starega traktorja.. :)

drdamian
Nov uporabnik

Napisal/-a drdamian So jan 01, 2011 7:31 am

nekaj predlogov za razmislek:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4256539&show=1
+ nov, motor presenetljivo zmogljiv in varcen, dovolj velik za eno osebo
- skupni stroški (cena+kasko+servisi na pooblascenem servisu v garancijskem roku)

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3732493&show=1
teh avtov ne poznam, vendar morda ni napacen....

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4326837&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4363021&show=1
kupis nekaj tazga, ga vozis 2 leti (servisiras pri sosedovem popoldancu) in potem menjas
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot], tilzator, tomzzi in 4 gostov