Kael je napisal/-a:- DSG pomeni višjo porabo vsaj po mojih testih: sprobano Seat Leon 2.0 TDI DSG vs Seat Altea 2.0 TDI. Leon je bil lažji, colo nižje gume ter nižji zračni upor pa ga še ob takem trudu pod 6.3 litra nisem spravil. Alteo sem brez težav držal na dobrih 5 litrih ob zelo umirjeni vožnji. V mestu je bila razlika še večja. Podoben scenarij, s razliko okroglega litra tudi v Golfu V. Preračunaš na 100.000 km pa pride ven spet lep denar.
Jaz sem vozil Octavio 1.9TDI 105 (ročni, DSG), Octavio 2.0TDI 140 (ročni in DSG), Superba 2.0TDI 140 (ročni in DSG), Superba 2.0TDI 170DSG (ki si ga lasti oče), pa je razlika v porabi med ročnim in DSG zanemarljiva, ko se enkrat navadiš. Zato imaš možnost ročnega načina (še posebej če so obvolanske ročice). Ko prideš pred ovinek ali pred klanec sam prešaltaš eno nižje in ti ni treba dodat več gasa. Ko si na AC in npr. zmanjšaš zaradi tovornjaka, isto prešaltaš eno nižje, malo pospešiš in takoj prestaviš nazaj. Vožnja je veliko bolj tekoča, poraba se pa ne zviša.
Evo primerjava (2 avta, ki sta bila pri hiši)
relacija Cerknica-Munchen (predmestje) in nazaj, 980km, vožnja striktno po omejitvah (tempomat 140kmh, skozi Avstrijo delno 100kmh, tuneli 80/100), brez zastojev, lepo vreme, brez mestne vožnje
Octavia 2.0TDI PD 140KM, ročni menjalnik, original športno podvozje, gume 225/45/17'', poraba okroglih 5 litrov po potovalnem računalniku
Superb 2.0TDI CR 170KM DSG, gume 225/40/18'', poraba 5.2
V vsakdanji vožnji je razlika v porabi med njima 0,5 litra/100km (6 in 6.5), kar je bolj na račun teže in velikosti, ne pa zaradi DSG-ja.
Kombinacijo TSI+7-stopenjski DSG sem izkusil samo v Fabii RS, ki pa je popolnoma drug svet kot Yeti 1.2TSI, tako da težko kaj primerjam.
Še vedno trdim, da je DSG odlična zadeva, če pa že obstaja dvom, potem za razliko denarja svetujem nakup 1.4 TSI namesto 1.2
lp