Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

bazilika
Nov uporabnik

Re: Novi 7-sedežni avtomobil

Napisal/-a bazilika Pe mar 04, 2011 10:49 am

Sam imam tri otroke, v drugi vrsti potrebujem 3 otroške sedeže. Dvojčka sta stara 3 in pol, večji je 6 let.

Ne predstavljam si, da bi 4 otroke prevažal v Grand Scenicu, Touranu, Toyoti Verso, Zafiri ali kaj podobno majhnega.

Zdaj ne vem koliko ste dnevno v avtu, ampak moji otroci so v avtu vsak dan (šola + vrtec). Tretja zasilna vrsta je povsem neprimerna.
Ker tudi sam kupujem nov(rabljen) avto sem šel na kar nekaj testnih voženj.
Ampak jaz sem gledal avto le za 3 otroke

Verso - premajen prtljažnik.
Touran - v drugi vrsti srednji sedež bistveno preozek. Tri otroške sedež že nekako stlačiš notri.
Ko pa hočeš pripeti varnostni pas, nastanejo problemi, saj med otroškimi sedežni ni več prostora. Premajhen.

Peljal sem še Peugeot 5008. Zame prenizek, prestavljanje težko (ne vem kaj si mislijo ko naredijio tak menjalnik).
Zafira nima 3 ločenih sedežev v drugi vrsti. Klop ni primerna.
Novi Grand Scenic mi oblikovno ni všeč, tudi ta ima premalo prostora v drugi vrsti. Nov 1,9DCI predrag za to kar ponuja.

Ko sta se rodila dvojčka sem kupil Peugeot 806. Prostora dovolj, ni problemov s pripenjanjem. Drsna vrata so vredna zlata.
Kvaliteta šepa, avto je bil stalno na servisu. Sem ga prodal. Kot drugi avto imamo Xsaro Picasso, ki je premajhna, a vendar za silo do nakupa večjega je.

Od manjših enoprostorcev mi za naše potrebe ok le C4 Grand Picasso. Ali večje => beri spodaj

Za 4 otroke ne bi gledal nič manj kot C8, P807,Phedra, Seat Alhambra, Sharan, Galaxy...
A pri vseh teh je prtljažni prostor ob postavitvi 3 vrste premajhen. + Zadaj sedijo preblizu stekla, kar se meni ne zdi varno (je že nekdo zgoraj napisal).
Idealno je kakšen Citroen Jumpy, po možnosti podaljšan. Kot pa razumem je pri tebi problem garaža....

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4534751&show=1

Test siola za 3 otroške sedeže (morda jh ti niti ne potrebuješ...)

http://www.siol.net/avtomoto/testi/primerjalni_testi/2011/01/trije_otroski_sedezi.aspx

Aja tudi jaz sem 8 let vozil Nissan Almero 1.4 slx. Razen rednih servisov sem enkrat zamanjal le štarter. Takih avtov danes ni več...

xandrej
Poznavalec foruma

Kraj: Slovenija

Napisal/-a xandrej Pe mar 04, 2011 11:03 am

Brez premisleka b v vašem primeru vzel vsaj Jumpya ali pa Jumperja oz. tdi dvojčki pridejo v poštev. Peugeot pa fiat scudo... Zadnjič sem se s fiatom scudo peljal na eno pot pa smo se pelali ko carji.

dreja
Nov uporabnik

Napisal/-a dreja Pe mar 04, 2011 11:15 am

sonic je napisal/-a:Dvomim da ima toliko otrok, ker sicer povečanje družine za 1 dodatnega otroka ni skladno s situacijo, da je bil prej mali hatchback dovolj, sedaj pa naenkrat rabiš 7-sedežnika?
(ali pa pričakuješ dvojčke/trojčke?)

Moje izkusnje glede 3 otrok in Hatchbacka:
Zame je hatchback - 3 vratni Civic l.96 ze 4 leta popolnoma dovolj za 5 oseb (2 odrasla in 3 otroke). Otroci so trenutno stari 7.5 ,5.5 in 4 leta.
Kar se tice komoditete sedenja jo za otroke doloca itak sirina otroskega sedeza (2 romerja ter 1 Cybex), tako bi v vecjem avtu z vecjim avtom otroci ne bi bili nic bolj komot.

Poleg tega mi je 3 vratni se posebno vsec, saj lahko otroke zapnem (npr. ko zunaj dezuje) tudi tako, da cepim ob zadnji klopi v zaprtem avtu (sovoznikov sedez se premakne naprej) - ostanem suh, ker mi ni potrebno stat zunaj avtomobila.

Ko gremo smucat, peljem v Montani smucke, sanke, lopate, pancarje itd. S prtljago ni problema.
Na morje sicer ne gremo kampirat, vendar (tudi z Montano) peljem poleg osebne prtljage (igrac, plavutk, itd.) tudi gumotex coln za 4 osebe s karbonskim veslom, lesen trip trap stolcek, zlozljiv vozicek (z malimi kolesi), 3x six pack 1.5l plastenk vode, itd.

Vse se da, ce je clovek malo racionalen.
Edini problem je varnost zaradi starosti avtomobila. Sem pa zgleda eden redkih, ki ga ni prijel sindrom "prvega otroka in nakupa karavana".

Pa po mestu (v vrtec, in po opravkih) smo se do pred kratkim vsi vozili tudi z AX-om (dokler smo lahko imeli lupinico spredaj)...

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Uporabniški avatar
DrSaso
Nov uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a DrSaso Pe mar 04, 2011 11:25 am

Dreja tole bi pa rad videl kako to izvedeš. Imaš kakšno sliko? Nekako se mi zdi neverjetno, brez predelave sedežev.

Lp,
Sašo
It's nice to be important, but it's more important to be nice!

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Pe mar 04, 2011 11:29 am

dreja je napisal/-a:
Moje izkusnje glede 3 otrok in Hatchbacka:
Zame je hatchback - 3 vratni Civic l.96 ze 4 leta popolnoma dovolj za 5 oseb (2 odrasla in 3 otroke). Otroci so trenutno stari 7.5 ,5.5 in 4 leta.
Kar se tice komoditete sedenja jo za otroke doloca itak sirina otroskega sedeza (2 romerja ter 1 Cybex), tako bi v vecjem avtu z vecjim avtom otroci ne bi bili nic bolj komot.

Poleg tega mi je 3 vratni se posebno vsec, saj lahko otroke zapnem (npr. ko zunaj dezuje) tudi tako, da cepim ob zadnji klopi v zaprtem avtu (sovoznikov sedez se premakne naprej) - ostanem suh, ker mi ni potrebno stat zunaj avtomobila.

Ko gremo smucat, peljem v Montani smucke, sanke, lopate, pancarje itd. S prtljago ni problema.
Na morje sicer ne gremo kampirat, vendar (tudi z Montano) peljem poleg osebne prtljage (igrac, plavutk, itd.) tudi gumotex coln za 4 osebe s karbonskim veslom, lesen trip trap stolcek, zlozljiv vozicek (z malimi kolesi), 3x six pack 1.5l plastenk vode, itd.

Vse se da, ce je clovek malo racionalen.
Edini problem je varnost zaradi starosti avtomobila. Sem pa zgleda eden redkih, ki ga ni prijel sindrom "prvega otroka in nakupa karavana".

Pa po mestu (v vrtec, in po opravkih) smo se do pred kratkim vsi vozili tudi z AX-om (dokler smo lahko imeli lupinico spredaj)...

No tukaj je dreja lepo napisal.
Je pa zanimivo na tem forumu, ko kdo dobi otroka takoj avtobus kupovat.

johann
Nov uporabnik

Napisal/-a johann Pe mar 04, 2011 11:41 am

Rabljenega avta ne bi rad kupil iz dveh razlogov:
1. Poznam več ljudi, ki so imeli z nakupom rabljenega avta slabe izkušnje kot dobre.
2. Pri rabljenem ne dobim povrnjene dajatve (DDV), kar lahko uveljavim, saj že sedaj imam 3 otroke, ki so stari manj kot 18 let, tako, da se mi dolgoročno bolj splača kupiti novega.

Bom pa naslednji teden že šel na oglede, čeprav še imam nekaj mesecev časa.

bazilika
Nov uporabnik

Napisal/-a bazilika Pe mar 04, 2011 11:50 am

Hmm...

očitno smo ljudje različno navajeni in vem, da so otroški sedeži lahko različno široki, pa vendar:

Na siolu so skušali dati v Škodo superb 3 otroške sedeže: Izmerjena širina klopi je bila 129,5 cm.
Rezultat: ne gre.

Slika

C4 Grand Picasso širina 3 sedežev v drugi vrsti 134,5 cm. Sedeži gredo notri. Pripenjanje je problem,
takrat ko je otrok večji in ga želiš pripeti z avtomobilskim pasom. Na sliki je vidno zakaj....

Slika

Še enkrat, mi imamo ožje sedeže in večjega otroka komaj pripnem z avtomobilskim pasom v Xsari Picasso. Zmeril sem šririno v drugi vrsti cca 133 cm:

Če ne rabiš 3 otroških sedežev se stvari hitro spremenijo.

dreja
Nov uporabnik

Napisal/-a dreja Pe mar 04, 2011 12:37 pm

DrSaso je napisal/-a:Dreja tole bi pa rad videl kako to izvedeš. Imaš kakšno sliko? Nekako se mi zdi neverjetno, brez predelave sedežev.

Lp,
Sašo

Na sredini imam Romer King - otroski sedez, v katerem je otrok pripet s pasovi sedeza.
Levo in desno imam Romer Kid ter Cybex (sedeza za vecje otroke, vkljucno s hrbtiscem in z vzglavniki), v katerih sta otroka pripeta z vozilovim 3 tockovnim pasom.

Glede sirine pase ok, saj sem tretji sedez (Cybex) kupil zato, ker je tja dimenzijsko pasal. Sicer bi tja pasal tudi takratni Romer Kid, vendar bi zelo tezko z rroko sel v luknjo med sedeza za zapenjanje.

Edino, kar sem "posleparil" je bilo to, da je v osnovi Hatchback brez sredinskega pasu (vseeno je uradno registriran za 5 ljudi), ima pa pod sedezem v dnu avtomobila vse pripravljeno (inserte z maticami) za montazo 2 tockovnega sredinskega pasu. Tako sem vzel sredinski pas iz Civic-a Sedan in ga montiral v svojega hatchbacka.
Tako je Romer King pritrjen s fixnim dvotockovnim pasom spodaj, zgoraj pa na 2 mestih zavezan za nosilce vzglavnikov. Vem da to skozi "homologacijo" ne bi slo, saj vzglavnika nista del karoserije. Vendar je zadeva dovolj trdna ze brez zgornje pritrditve (fixen dvotockovni pas).

Najstarejsa hcerka je za svojo starost (7.5 let) nadpovprecno velika, zato bo pocasi problem z njenim vzglavnikom. Ker je Civic proti strehi malo ukrivljen, se vzglavnika Romer Kid-a (ki je precej sirok) ne bo dalo iztegnit prav do konca, saj ga ovira plastika ob sipi. Bom pa do takrat moral itak nabavit vsaj 6 sedezni avto :)

Trenutno nimam nobene slike, upam, da bom cez vikend kaj pripravil...

tesfalar
Nov uporabnik

Napisal/-a tesfalar Pe mar 04, 2011 1:30 pm

johann je napisal/-a:...Pri rabljenem ne dobim povrnjene dajatve (DDV)...

Ne dobiš povrnjenega DDV, ampak DMV, ki je pa cca 10× manjši.
Mogoče si mislil prav, ampak napisal si pa narobe.

Za povrnjen DDV, bi moral kot pravna oseba kupiti tovorno vozilo. To je koneckoncev lahko tudi Doblo ali Berlingo (brez zadnjh šip ipd.)

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Pe mar 04, 2011 1:59 pm

sonic je napisal/-a:Kdor sedi v 3. vrsti, ima glavo praktično na zadnji šipi in si lahko mislimo, koliko varnosti to nudi v primeru naleta drugega vozila od zadaj

Verjetno nič manj kot na zadnjih sedežih twingov ipd., pa jih vseeno pogosto srečujem z otroškimi sedeži zadaj...

dreja
Nov uporabnik

Napisal/-a dreja Pe mar 04, 2011 2:16 pm

tesfalar je napisal/-a:

Za povrnjen DDV, bi moral kot pravna oseba kupiti tovorno vozilo. To je koneckoncev lahko tudi Doblo ali Berlingo (brez zadnjh šip ipd.)

Si se ze pozanimal, koliko DMV-ja dobis povrnjenega ?
Ker ce dobis povrnjen celoten DMV, je to pri avtomobilih z vecjim izpustom ze kar lepa vsota...

GrEgEcN95
Novinec

Napisal/-a GrEgEcN95 Pe mar 04, 2011 3:05 pm

Kaj pa Mercedes R?
Meni osebno je všeč avto in ima možnost 7 sedežev. Samo le z avtomatskim menjalnikom. 2006 letnike bi že moral dobiti za 25000€. Glede udobja te nima kaj za skrbet in kakovost izdelave je odlična. Le motorji so lahko problem in poraba.
"A clever person solves a problem. A wise person avoids it."

johann
Nov uporabnik

Napisal/-a johann Pe mar 04, 2011 7:35 pm

dreja je napisal/-a:
tesfalar je napisal/-a:

Si se ze pozanimal, koliko DMV-ja dobis povrnjenega ?
Ker ce dobis povrnjen celoten DMV, je to pri avtomobilih z vecjim izpustom ze kar lepa vsota...

Ne vem še, upam, da mi bodo v trgovini vedeli povedati. Verjetno je odvisno tudi od motorja.

dreja
Nov uporabnik

Napisal/-a dreja Pe mar 04, 2011 7:59 pm

Mislim da trgovina pri vracilu DMV-ja nima kaj dosti, saj moras placat polno ceno in nato na upravni enoti vlozit prosnjo...

johann
Nov uporabnik

Napisal/-a johann Pe mar 04, 2011 10:31 pm

dreja je napisal/-a:Mislim da trgovina pri vracilu DMV-ja nima kaj dosti, saj moras placat polno ceno in nato na upravni enoti vlozit prosnjo...

Vem to. Samo tudi v trgovini bi verjetno morali vedeti, koliko je DMV pri posameznem modelu.
Ko sem pred 14 leti kupoval avto, je na računu bilo točno izpisano, koliko je tovarniška cena, dajatve in pa trgovska marža.

janezek_85
Novinec

Napisal/-a janezek_85 So mar 05, 2011 12:44 am

Po vsem kar si napisal ti toplo priporočam 807/C8/PHEDRA/ULYSEE. Ga uporabljamo kot delovni voz - 807 pa nam pri 290.000 prevoženih dela kt urca. Pa vsi sedeži zadaj so enako veliki, lahko jih odstraniš kakor želiš - pač jih maš lahk 7, 6, 5, 4... In drsna vrata - še posebej električna so zakon. Res je, da za zadnjo vrsto ni veliko prostora, ampak to je eden največjih enoprostorcev, tko da večjega ne poznam - če želiš več ti pride v poštev le še kombi.

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 So mar 05, 2011 8:13 am

Tukaj imaš tabelo
http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.g ... un_DMV.xls

Pozanimaš se ali je motor EU5 ali EU4 in pa koliko CO2 izpisti pa dobiš podatek.
Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic So mar 05, 2011 10:05 pm

Speedfighter je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:Kdor sedi v 3. vrsti, ima glavo praktično na zadnji šipi in si lahko mislimo, koliko varnosti to nudi v primeru naleta drugega vozila od zadaj

Verjetno nič manj kot na zadnjih sedežih twingov ipd., pa jih vseeno pogosto srečujem z otroškimi sedeži zadaj...
Dobro, če takole nesmiselno pretiravamo v tej smeri, zakaj potem ne omenjamo kar smarta, kjer ima tudi voznik takorekoč glavo že na zadnji šipi? :roll:

Eni pač prevažajo familjo v twingotu, ker pač nimajo denarja za kaj več, bohpomagi... (upam da ne med njimi kakih šparovnih, ki bi si lahko privoščili kak malo večji avto, ampak stiskajo denar).

Kdor pa ima na voljo 25 jurjev, pa ima na izbiro precej primernejša vozila, večinoma v tej temi tudi omenjena.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

dreja
Nov uporabnik

Napisal/-a dreja Po mar 07, 2011 8:22 am

V enem izmed prejsnjih sporocil sem obljubil sliko 3 otroskih sedezev v Civicu:
Priponke
sedezi_1.jpg
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov