Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Za katerega naj se odločim?

Citroen C4 Tendance VTi120 1598/88/120 za cca. 15.000 €
49
62%
Seat LEON Copa 1.2TSI 1197/77/105 za cca. 15.000 €
30
38%

Skupaj glasov : 79

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Re: Novi Citroen C4 ali Seat LEON ?

Napisal/-a Blinder Ne apr 17, 2011 1:37 pm

Jaz bi raje kupil avto takoj ko pride ven kot pa ko je na koncu svoje kariere. Leon sicer je veni 5-6 let in bi moral zdržat na trgu še dve leti, tako da ni glih zastarel pa še najsodobnejše motorje ima, 1.2 tsi in 1.6 tdi.
Nov model te v povprečju stane naprimer 300€ več kot model na koncu kariere zaradi napak, ko niso bile odstranjene. Če prodaš avto čez nekaj let pa te star model stane naprimer 2000€ več kot novejši model. In če kupiš star model potem ko pride ven nov model .. si želiš da bi imel novega, ne pa da si zapravil tolko denarja za star avto.

primerjava cene novejši model vs starejši, podoben letnik
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4481901&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4586495&show=1
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Ne apr 17, 2011 2:48 pm

Da ne govorim tja v tri dni gre moj glas, če že izbiraš med tema dvema leonu. ;)

lp

Tomsonman
Novinec

Napisal/-a Tomsonman Ne apr 17, 2011 4:00 pm

Glede 1.2 TSI motorja mi je vse jasno, imam sam 1.4 TSI v Superbu in če pri meni pije povprečno po prevoženih 25.000km 7.5l, potem bi 1.2TSI v Leonu pil med 6l-7l. Motor je super odziven, dovolj močan, tako da kar se tega tiče je to super mašinca za te potrebe.

Golf je tudi nam osebno nekak združeval vse dobre lastosti C4 in Leona, vendar pa za podobno opremo nekje 18-19.000€.

Za servise res ne vem, ampak skoraj dvomim da je povprečni servis pri Golfu 120€ kot pri Seatu. Bi prej rekel da okoli 200€ kot pri Citroenu če ugibam. Lahko kdo iz prakse pove?

Kako pa je po poteku garancije, je Golf dražji za vzrževat pri pooblaščenem servisu (ker tam se pač bo servisiral) in pa rezervni deli napram Seatu ali je res cenovno isto?

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Ne apr 17, 2011 4:06 pm

čikev je napisal/-a:
Clancy je napisal/-a:Nevem no, jaz bi prebolel teh 2000€ in bi dosti raje kupil Golfa. Zgoraj so dobro opisane vse prednosti in slabosti obeh, Golf pa združuje prednosti obeh in servisi niso nič dražji kot pri Leonu.
Glede porabe pa sledeče: TSI bi tvoji teti porabil okoli 6,5 l/100km, če še ne celo manj, ker imam tudi jaz takšo porabo, Citroenov motor pa je zelo požrešen.

:roll: :lol: Golf nikakor ne združuje prednosti obeh, lahko pa bi bil alternativa, ki bi nekemu kupcu bolj ugajala kot kateri od prejšnjih. Golf je glede udobja in lepote (res da je ta subjektivna) precej za C4. Oba imata kvalitetno izdelano notranjost. Slabost Golfa je udobje ter starost modela in tudi zastarela oblika. Slabost Citroena C4 je definitivno slabši motor.

Ne pozabimo omeniti tudi tega, da je Golf 1.2 TSI imel na testu na avtomobilizem.com 8,2 l / 100 km povprečne porabe. No, res da so ga verjetno kar gnali.

PS: Golf 1.2 TSI ima pospešek do 100 km / h 10,6 sekund, C4 1.6 VTI pa dve sekundi več.

C4 ima 10.8 sekund do 100 km/h, tako da sta si z zmogljivostmi precej podobna edino v nižjih obratih tsi boljše vleče... Na porabo pa pri 5000km na leto pomoje nima smisla gledat...

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Ne apr 17, 2011 8:54 pm

Tomsonman je napisal/-a:Za servise res ne vem, ampak skoraj dvomim da je povprečni servis pri Golfu 120€ kot pri Seatu. Bi prej rekel da okoli 200€ kot pri Citroenu če ugibam. Lahko kdo iz prakse pove?

Kako pa je po poteku garancije, je Golf dražji za vzrževat pri pooblaščenem servisu (ker tam se pač bo servisiral) in pa rezervni deli napram Seatu ali je res cenovno isto?

sj ti jaz pravim. delam na pooblaščencu. z izjemo notranjosti in zunanjosti je avto enak! in ne vem zakaj bi ble pol različne cene delov, če so deli enaki, z enakimi kataloškimi številkami? urna postavka pa je enaka za Seata in VW, vsaj na našem servisu.

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Ne apr 17, 2011 9:14 pm

Da še jaz povem. Še vedno je smešno, tole z anketo. Kot da bi kupovala avto družba, in ne ti.

Vozil sem leona, 1.6 tdi,ta motor sem vozil tudi v golfu VI. Po pravici povedano, motor je slab. Prvo kot prvo, je len ko hudič(govorim napram 1.6 crdi 115km), da se pelješ 50, morš met v tretji. Volan je premehak, vsaj meni. Meni ni čisto nič sporočil, kaj se dogaja s kolesi. Pelje pa se solidno.

V C4 pa sem samo sedel. No ja, mene navdušil ni. Je pa notranjost svetlobna leta proti leonu. Je pa res da ima leon lepo svetilnost.

Tomsonman
Novinec

Napisal/-a Tomsonman Ne apr 17, 2011 9:30 pm

slicker: razlog zakaj mislim da je VW servis dražji od Seata je, ker je VW v WAG koncernu višje na lestvici: SEAT, ŠKODA, VW, AUDIO ... posledično je kljub temu kot praviš avto isti razen zunanjosti končna cena VWja z isto opremo za 3.000€ dražja. Sklepal sem da je isto razmerje potem tudi s servisiranjem. Ker pač od nekdaj VW niso veljali kot poceni avti za servisirat. Če temu ni tako in je cena servisov enaka, toliko bolje. Bo treba v končno odločitev vključit tudi Golfa očitno. :-)

Gosic: avta ne kupujem jaz, ampak teta, s katero sem bil na testni vožnji, sedaj pa se nikakor ne more odločit med C4 in Leonom, Golfa pa smo zaradi predvidenega dražjega servisiranja črtali iz seznama finalistov. Zato sem vprašal za mnenje, ker ko slišiš več vidikov razmišljanja in izkušenj se na koncu lažje odločiš.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Po apr 18, 2011 6:54 am

Tomsonman je napisal/-a: Golfa pa smo zaradi predvidenega dražjega servisiranja črtali iz seznama finalistov.

Meni se zdi neumno črtati nakup avtomobila zaradi 100€ na leto dražjega servisa. Bolj mi je razumljiva previsoka nakupna cena avtomobila

Uporabniški avatar
d_leonit
Nov uporabnik

Napisal/-a d_leonit Po apr 18, 2011 8:51 am

Z novejšo serijo citroenov imamo doma zelo slabe izkušnje. Pa smo do sedaj imeli že 4 Citroene doma. Saj ne rečem da so imeli včasih dobre avtomobile npr. Evasion (enoprostorec) smo imeli kar dva zapored, brez problemov. Naslednik C8 je bil pa katastrofa od avta, dragi servisi + vedno na servisu... stralni problemi, slabi materiali. Kupljen je bil konec leta 2006..po treh letih smo ga pa prodali in presedljali na VW. Do sedaj še brez problemov. tok, tok.
Moj glas gre leonu.
CRDI powah

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po apr 18, 2011 9:02 am

Tomsonman je napisal/-a:Glede 1.2 TSI motorja mi je vse jasno, imam sam 1.4 TSI v Superbu in če pri meni pije povprečno po prevoženih 25.000km 7.5l, potem bi 1.2TSI v Leonu pil med 6l-7l. Motor je super odziven, dovolj močan, tako da kar se tega tiče je to super mašinca za te potrebe.

Golf je tudi nam osebno nekak združeval vse dobre lastosti C4 in Leona, vendar pa za podobno opremo nekje 18-19.000€.

Za servise res ne vem, ampak skoraj dvomim da je povprečni servis pri Golfu 120€ kot pri Seatu. Bi prej rekel da okoli 200€ kot pri Citroenu če ugibam. Lahko kdo iz prakse pove?

Servis golfa VI 1.4 TSI (122 KM) je bil lani na pooblaščencu 140€. Tako da servis za 1.2 TSI je cenejši že zaradi tega, ker gre notri manj olja.

Tomsonman
Novinec

Napisal/-a Tomsonman Po apr 18, 2011 10:08 am

Sem govoril s pooblaščenim servisom kjer imajo VW in Seate in res ni neke bistvene razlike pris stroških servisiranja. Pri Golfu je le malenkost dražja urna postavka a v osnovi sta tam tam. Citroen pa je kar za 50% dražji kar se servisiranja tiče.

Skratka je v igri tudi Golf 1.2TSI Comfort. :-)

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po apr 18, 2011 10:49 am

Lahko greš na vw stran, pod rubriko "takoj dobavljiva vozila", pa si tam ogledaš ponudbo. Recimo imaš enega 1.2 comfortline (4 vratni) za 16.600€ oz. 16.100 (2 vratni). Lahko si pa izbereš tudi trendline opremo, taki so pod 16 tisočaki, imajo pa tudi nekaj dodatne opreme. Ne vem točno kakšne so želje.

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Po apr 18, 2011 10:59 am

ban je napisal/-a:Lahko greš na vw stran, pod rubriko "takoj dobavljiva vozila", pa si tam ogledaš ponudbo. Recimo imaš enega 1.2 comfortline (4 vratni) za 16.600€ oz. 16.100 (2 vratni). Lahko si pa izbereš tudi trendline opremo, taki so pod 16 tisočaki, imajo pa tudi nekaj dodatne opreme. Ne vem točno kakšne so želje.

Če malo zbiraš predračune in handlaš, se za take iz zaloge, lahko iztrži še kar nekaj popusta ;)

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Po apr 18, 2011 11:03 am

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4349231&show=1

Neki takega že kar lepo zgleda.

Oz. cenejša - švoh varjanta:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4510655&show=1

PS: drugače je pa ravno akcija Golf Rabbit 1.2 TSI 105 KM za 14k €.
Zadnjič spremenil srcnik, dne Po apr 18, 2011 11:06 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Po apr 18, 2011 11:06 am

čikev je napisal/-a:
Clancy je napisal/-a:Nevem no, jaz bi prebolel teh 2000€ in bi dosti raje kupil Golfa. Zgoraj so dobro opisane vse prednosti in slabosti obeh, Golf pa združuje prednosti obeh in servisi niso nič dražji kot pri Leonu.
Glede porabe pa sledeče: TSI bi tvoji teti porabil okoli 6,5 l/100km, če še ne celo manj, ker imam tudi jaz takšo porabo, Citroenov motor pa je zelo požrešen.

:roll: :lol: Golf nikakor ne združuje prednosti obeh, lahko pa bi bil alternativa, ki bi nekemu kupcu bolj ugajala kot kateri od prejšnjih. Golf je glede udobja in lepote (res da je ta subjektivna) precej za C4. Oba imata kvalitetno izdelano notranjost. Slabost Golfa je udobje ter starost modela in tudi zastarela oblika. Slabost Citroena C4 je definitivno slabši motor.

Ne pozabimo omeniti tudi tega, da je Golf 1.2 TSI imel na testu na avtomobilizem.com 8,2 l / 100 km povprečne porabe. No, res da so ga verjetno kar gnali.

PS: Golf 1.2 TSI ima pospešek do 100 km / h 10,6 sekund, C4 1.6 VTI pa dve sekundi več.

Za Golfa malce razmisli, saj se dobijo tudi razne akcije in na koncu je dražji od Seata le nekaj 100 EUR. In če je želja po originalnem VW se ne oziraj na razliko tistih nekaj 100 EUR, na dobo 10 let se razlika v ceni ne opazi. Golf ni nič zastarel, saj je šesta generacija na trgu šele dobro zaživela, TSI motorek pa je na voljo šele od lanskega leta.

Glede porabe na testih.... Pri nekaterih testnih voznikih (pa tudi uporabnikih foruma) so absurdno visoke. Tako pač je če avtomobil le tiščiš do konca in ne znaš izkoriščati tega kar ponudi. Pri večini uporabnikov pa je poraba povsem zmerna če že ne kar varčna.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Po apr 18, 2011 11:10 am

Mater ste tečni ej. Kupuje seata ali citroen c4 !

Postavimo se sedaj v vrsto vsi zagovorniki lastne sklede!

Kupi kia ceed, kupi hyundai i30, kupi forda focusa,kupi peugeot 308, kupi renault megane, kupi dacio sandero,kupi fiata bravo....

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po apr 18, 2011 11:17 am

Gosic je napisal/-a:Mater ste tečni ej. Kupuje seata ali citroen c4 !

Kupi kia ceed, kupi hyundai i30, kupi forda focusa,kupi peugeot 308, kupi renault megane, kupi dacio sandero,kupi fiata bravo....

Če bi ti mal bolj pozorno čital, bi videl da je sedaj v igri nov igralec. :mrgreen:

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po apr 18, 2011 12:26 pm

Načeloma je potrebno narediti zopet primerjavo med posameznimi modeli, upoštevam prvenstveno polne maloprodajne cene (gledoč uradne cenike), brez eventuelnih popustov:

1. Seat Leon 1.2 TSI Style COPA: 14.590 € + opcijsko kovinska barva ( http://www.seat.si/countries/si/files/leon.pdf )
* Glavna serijska oprema:
ESP
dvoconska klimatska naprava
Radio MP3 + USB
16" alu platišča z nadzorom tlaka v pnevmatikah
dodatno zatemnjena stekla zadaj
tempomat
popolna elektrifikacije stekel in ogledal + poklopni zunanji ogledali
večfunkcijski usnjen volan
meglenki s funkcijo smerno prilagodljivih luči
"Coming home" funkcija

2. Citroen C4 Tendance VTi 120: 16.640 € + opcijsko kovinska barva ( http://www.citroen.si/Resources/Content ... 4.2011.pdf )
ESP
ročna klimatska naprava
Radio MP3
16" alu platišča
dodatno zatemnjena stekla zadaj
tempomat
popolna elektrifikacije stekel in ogledal
večfunkcijski usnjen volan
meglenki s funkcijo smerno prilagodljivih luči

3. VW Golf 1.2 TSI Rabbit: 13.980 € + opcijsko kovinska barva
ESP
jeklena 15" platišča
dvoconska klimatska naprava
SAMO trivratna izvedba (!)
elektrifikacija stekel (samo spredaj!) in ogledal
osnovni radio RCD 210 s 4 zvočniki
volan ni (!) oblečen v usnje in ni večfunkcijski

3.1 opcijsko: VW Golf 1.2 TSI (105 KM) Trendline: 17.134 € + dodatni par vrat (881,85 €) ( http://www.volkswagen.si/files/si/downl ... niki_1.pdf )
Oprema podobna kot pri akcijskem paketu Rabbit, vendar BREZ Climatronica!

Že grob pogled na papirju razkrije dokajšnjo opremsko večvrednost Seata in C4 napram Golfu, upoštevajoč potencialne trgovčevske popuste, je razlika še vedno dokajšnja. Opremsko je za dani denar najbogatejši Seat (servisne postavke podobne, kot pri VW). V grobem največ ponuja Leon.
V končni fazi bo najverjetneje največjo vlogo igrala tetina subjektivna oblikovna všečnost, občutki za volanom. V končni fazi lahko na papirju največ ponuja Leon, subjektivni občutki za volanom Golfa (četudi v okleščeni "zajčji" varianti) pa bodo lahko prevagali na njegovo stran. Tukaj bi znali privreti na plan povsem drugačni argumenti, kjer se forumsko občestvo s tipkanjem poslavlja...
Testne vožnje vseh treh bodo najverjetneje podale odgovor.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Po apr 18, 2011 12:29 pm

moj glas gre k C4
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To apr 19, 2011 10:54 am

Gosic je napisal/-a:Mater ste tečni ej. Kupuje seata ali citroen c4 !

Pozabil si na Mazdo 3. =P

Ampak čist resno, če se že dopušča možnost za kak drug model, zakaj pa ne. Za moje pojme je Mazda 3 eden najbolj kvalitetnih avtov v razredu, cena pa je sedaj tudi zelo tu tu - npr. omejena serija MIRAI, ki je nabita z opremo precej bolj kot vsi omenjeni modeli v tej temi. Le oblika, t.i. "hate it or love it", je včasih pri komu kamen spotike, meni npr. je všeč. Sam bi v tem cenovnem rangu in za omenjene potrebe (5000 km/letno) dejansko pogledal za takim: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4635867&show=1
Antiznačkar po prepričanju
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov