Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Re: Renault Clio ali VW Polo

Napisal/-a ~toMmy~ Če maj 26, 2011 1:49 pm

thunderbolt je napisal/-a:Kako si ti prišel do teh številk? 14300 je osnovna cena za pola 1,2 tsi highline (če že delamo primerjavo z exception opremo) in to brez vsakršnih dodatkov. Nekaj dodatne opreme in hitro priplezaš tja do 15 tisoč. Glede na maržo pa lahko na to ceno iz konfiguratorja pričakuješ v najboljšem primeru 5% popusta.
Pa tudi glede porabe ni bistvenih razlik - res da clio pije prvih 2 tisoč kilometrov tudi po 8 litrov (od tod tudi prav bizarne številke o testnih porabah), potem se pa postopoma poraba znormalizira.

Gledal sem po konfiguratorju in tam je samo Expression oprema (višja pa Dynamique), zato sem mislil, da gre za njo. Se opravičujem, nisem bil dovolj pozoren, pa tudi kak link bi lahko bil v uvodnem postu. Še vedno je Polo Comfortline s tem "udobnim" paketom zelo dobro opremljen in v notranjosti celo spominja na avto, ne pa na otroški kotiček.

No saj tudi če bi se sam spuščal v nakup avta tega zame premajhnega razreda, bi se definitivno izognil Cliota, najverjetneje pa tudi Polota. Cene solidno opremljenih Polotov se že preveč bližajo višjemu razredu (Focus, Ceed, Octavia, ...) , od Cliota pa obstaja kar nekaj boljše in večinoma novejše konkurence.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio So maj 28, 2011 1:27 am

V osnovi mi je vseeno, samo me res firbec matra, kaj je to:

Slika

toliko slabše od tega

Slika

Renault fanatik gor ali dol... Meni je v notranjosti clia grd le prehod armature v vrata; osrednja konzola in radio sta lakirana, zgornji del armature je gumijast (prijeten na dotik, pa tudi ne sveti se v vetrobranskem oknu)... Mislim, ne vem no - včasih človek res dobi občutek, da govori le folk, ki tudi od blizu videl ni zadeve, kaj šele sprobal. Ni kaj, treba je sledit mnenju enega, navadno, časnika.

Lepota je stvar okusa - osebno sem se take osrednje konzole navadil, a to ne pomeni, da je vrhunec lepote. Sedeži so kompaktni, ni več mehkobe, kot je bila '95. Bočnega oprijema je občutno manj kot v cliu II, a tistega je večina tako ali tako kritizirala, da so sedeži preveč školjkasti. Usnje na volanu je, v primerjavi s cliotom II, čisto druga pesem... Še komentar na post na prejšnji strani - res je, pri svojih 70 kkm je kot nov; samo, ko bi ti videl, kaj narodu rata narediti iz avta v 50 kkm...

Opreme mu pa ne manjka; vseeno gre za model, ki je na ceste prišel '05, slabih 5 let pred polotom in 5 let pred ovedbo obveznega ESP-ja. Kot sem rekel, za 12.500€ se pa dobi primerek z veliko opreme - tudi z ogrevanimi ogledali.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So maj 28, 2011 3:08 am

Kaj je toliko slabše? Subjektivno gledano (to realno pri nakupu še največ šteje) mi vse deluje "napihnjeno", armatura je tako postavljena, sredinski del volana preobsežen, obvolanske ročke, sedeži, ... vse to skupaj mi daje občutek, kot da bi imel opravka s tistim otroškim balonom za skakanje, ne pa z avtom. Tudi Master, ki se mi zdi zadnja leta najboljša izbira v svojem razredu (delno na račun cene), ima precej takšnih elementov, še vedno pa ponuja več užitka v vožnji kot recimo novi Megane Coupe. Megane je sicer po mojih ocenah precej bolj konkurenčen v svojem rangu, kot Clio, še vedne me pa zaradi drugačnih pričakovanj odbije sterilnost.

Prej si omenil Golfa V... Če nisi čutil jaška, je to predvsem udobje (čeprav naj bi tu zaostajal za francozi?), sterilnost se pa navezuje na pomanjkanje povratnih informacij. Primer je recimo, da ti volan ne "pove" kaj se dejansko dogaja s kolesi. Ok super, toliko bolj sproščeno voziš, ampak če hočeš zapeljat bolj hitro čez ovinek oz. potrebuješ približne informacije o meji zdrsa na spolzki podlagi, je to katastrofa. Konkreten primer je bil, ko avto ob delavanju ESP-ja, visokih obratih in spolzki podlagi ni dal razen utripanja lučke na armaturi nobene povratne informacije, kaj se z njim dogaja.

Recimo Golf V, ki si ga omenil, ima odličen volanski mehanizem, odziven in z obilico povratnih informacij za vsakdanji avto. Res pa da to pride bolj do izraza šele z 16 in več colskimi platišči, pri Cliotu in Meganu pa nič od tega brez vmešavanja RS sekcije.

No saj če človeku pretirano ukvarjanje s tem, kaj se dejansko dogaja z avtomobilom povzroča prevelik napor, potem so mu "sterilni" avti pisani na kožo. Jaz ob njih začnem verjet v koristnost javnega prevoza, vožnja s trolo je namreč zame dosti bolj zanimiva.

Če že hočeš poceni malčka, ki bo kmalu zastaral, imaš na trgu dosti bolj prepričljivo Corso.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena So maj 28, 2011 7:08 am

A pri Polotu ne znajo skrit sovoznikovega airbaga v armaturo? Naredijo loputo, brez besed...kot sem že v vodnih postih napisal ima Polo zasnovano notranjost tam v 90 letih prejšnjega stoletja.

Polo je lahko fantastičen in opremljen avto z dodatki o katerih lahko Clio le sanja, ampak plačevati za to je pa druga pesem. Kdor je pripravljen za tak jajček plačat nevem 15 jurjev se mora verjetno vprašati po zdravju. Ko pa gledamo cene v primerjavi s konkurenco pa Polo žal pade na celi črti.

Prosim, da nehate s komentarji o sterilni in nesterilni pa ne vem še kakšni vožnji. Mislim lepo vas prosim, kolikokrat pa dirkate po cesti in rabite povratno informacijo izpod koles Polota, da boste desetinko hitreje prepeljali rondo v BTC-ju? Lahko rečem samo hahahahaha.

Lp.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran So maj 28, 2011 7:14 am

S to povratno informacijo volanskega mehanizma ipd. se že počasi res pretirava, kot da nas večina vozi vedno na meji zdrsa koles ipd. Od kar imam izpit sem samo 1× občutil delovanje ESP-ja pa še to ker sem se pri dokaj visoki hitrowsti moral izogniti nepričakovani oviri na cesti. Drugače pa z amestne vožnje in občasne izlete ali vožnje po avtocesti res ne rabiš neke racing mašine, so pa sedaj všečni progresivni volani.

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN So maj 28, 2011 7:59 am

~toMmy~ je napisal/-a:Kaj je toliko slabše? Subjektivno gledano (to realno pri nakupu še največ šteje) mi vse deluje "napihnjeno", armatura je tako postavljena, sredinski del volana preobsežen, obvolanske ročke, sedeži, ... vse to skupaj mi daje občutek, kot da bi imel opravka s tistim otroškim balonom za skakanje, ne pa z avtom. Tudi Master, ki se mi zdi zadnja leta najboljša izbira v svojem razredu (delno na račun cene), ima precej takšnih elementov, še vedno pa ponuja več užitka v vožnji kot recimo novi Megane Coupe. Megane je sicer po mojih ocenah precej bolj konkurenčen v svojem rangu, kot Clio, še vedne me pa zaradi drugačnih pričakovanj odbije sterilnost.

Prej si omenil Golfa V... Če nisi čutil jaška, je to predvsem udobje (čeprav naj bi tu zaostajal za francozi?), sterilnost se pa navezuje na pomanjkanje povratnih informacij. Primer je recimo, da ti volan ne "pove" kaj se dejansko dogaja s kolesi. Ok super, toliko bolj sproščeno voziš, ampak če hočeš zapeljat bolj hitro čez ovinek oz. potrebuješ približne informacije o meji zdrsa na spolzki podlagi, je to katastrofa. Konkreten primer je bil, ko avto ob delavanju ESP-ja, visokih obratih in spolzki podlagi ni dal razen utripanja lučke na armaturi nobene povratne informacije, kaj se z njim dogaja.

Recimo Golf V, ki si ga omenil, ima odličen volanski mehanizem, odziven in z obilico povratnih informacij za vsakdanji avto. Res pa da to pride bolj do izraza šele z 16 in več colskimi platišči, pri Cliotu in Meganu pa nič od tega brez vmešavanja RS sekcije.

No saj če človeku pretirano ukvarjanje s tem, kaj se dejansko dogaja z avtomobilom povzroča prevelik napor, potem so mu "sterilni" avti pisani na kožo. Jaz ob njih začnem verjet v koristnost javnega prevoza, vožnja s trolo je namreč zame dosti bolj zanimiva.

Če že hočeš poceni malčka, ki bo kmalu zastaral, imaš na trgu dosti bolj prepričljivo Corso.

:noro

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist So maj 28, 2011 8:24 am

tommy bo sral po renaultu tud če ga samo vprašaš kakšno je vreme dans :lol: :lol:
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
stenlyt
Nov uporabnik

Napisal/-a stenlyt So maj 28, 2011 9:11 am

Moje mnenje:
Oba avta sta lepa. Ker pa časi niso nobenemu naklonjeni glede denarja, ti svetujem, da uzameš cenejši avto.
Prvič privarčuješ že pri nakupu.
Drugič: (sklepam) ker so ljudje čedalje bolj revni, bodo v bodoče kupovali cenejše avtomoble. Se pravi, če ga čez par let prodaš, boš postavil nekoliko manjšo ceno kot bi jo pri dražji konkurenci. To bo mogoče tud povod za lažjo prodajo.
Tako gre moj glas cenejšemu, oz. v tvojem primeru cliu.

FLINK
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a FLINK So maj 28, 2011 9:29 am

Eni ste s svojimi odgovori res pacienti za v Lj polje 8) 8) Pa ne samo v tej temi.

80% ljudi, ki se bo usedlo ali v cliota ali v polota ne bo opazilo razlike. Mogoce bo komu pri enem bolj vsec volan ali mogoce prikazovalnik klime....! Polovica ljudi ne bo opazila razlike, da ti volan kao ne daje dovolj informacij pri bolj ekstremni voznji....!
Tak avto se ponavadi kupuje za krajse razdalje, za 'fijakanje gor in dol'....! Za to pa ponavadi ne potrebujes ravno konfortnih sedezev, dvopodrocne klime, usnja in podobnih stvari!
Danes se pri takih avtih bolj gleda ponujena cena za nekaksno srednjo opremo! Vsi drugi sladkorcki pri enem ali drugem prepricajo v nakup le redke oziroma paciente, ki vidijo le eno znamko!
:)

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo So maj 28, 2011 9:48 am

Tu gor ste pa res eni mal bolani! Ste se v svojih omejenih glavah uspeli kdaj vprašati kdo kupuje Clia ali Pola z 1.2 mlinčkom? Turbo gor ali pa dol. Še vedno je 1.2!
To so v večini primerov avtomobili, ki služijo kot drugi avto. Za po mestu in mogoče občasno kak skok na AC, zato je turbo in cca. 100KM dobrodošlih. Verjento ljudje s temi avti res ne bodo poskušali odpeljati ronodjev v BTCju (kot je nekdo že omenil) hitreje kot prepotentni maldeniči v takšnih in drugačnih RSih ter TEDEIJIH!?

Kar se tiče pa samih avtov: oblika in notranji izgled je stvar subjektivnega mnenja. Meni osebno zgleda Polova notranjost bolj resna kot Cliova, kar pa ne pomeni da je Cliova slaba - samo na pogled deluje bolj igriva. Zunanj mi noben ni lep, ampak če bi bil prisiljen zbrat, bi zbral Clia ker je Polo roko na srce dolgčas. Sicer so pa itak vsi VW zadnje generacije (po vzoru Audija) spredaj isti, samo da so večji modeli malo bolj napihnjeni pa imajo mogoče luči v kakšni drugi tehniki.
Kar se tiče motorizacije: 1.2TSI ima 6. prestavo, kar mu štejem v čisti plus. Poraba je verjetno tam-tam. Torej glede dotičnih motorjev je Polo v plusu. Vzdrževanje je sigurno pri Polu cenejše - redni servis pride verjetno približno isto kot za Golfa (kakih 10eur manj), torej nekje 120-130eur. Pri Cliu je sigurno dražji (za megana 1.6 16v, pride redni 220eur). Ampak je pa tu potem razlika v višji začetni ceni, ki pa se jo tudi ne da zanemarit.

@tommy: omenjaš da je danes Polo letnik 2005 cca. 1000eur višje cenjen od Clia z podobno motorizacijo/opremo istega letnika!? Prosim te, zavoljo tvoje (ne)omejenosti vklopi možgane in jih imej še za kaj drugega, kot samo za razmišlanje o tedeiju! Cena je res višja in vsi omejenci vidite tisočaka več, ki ga uspe Polo držat proti Cliu, ampak noben od vas pa ne pomisli, da je bilo potrebno daljnega leta 2005 za dotičnega Pola odšteti cca. 1500-2000eur več kot za Clia, kateri se danes prodaja za 1000eur manj. Sedaj pa nagradno vprašanje: kdo je izgubil več??

Pa nisem noben VW ali pa Renault fanatik. Ampak nenehno podajanje in obmetavanje z izjavami "moj je boljši! NE, MOJ je boljši!" me spominja na 5-letnike, ki se v peskovniku vsak v svojem kotu obmetavajo z drekci in zraven upijejo kdo ima boljši plastičen tovornjak! :roll:
Zadnjič spremenil Badzo, dne So maj 28, 2011 11:20 am, skupaj popravljeno 1 krat.

LG
Nov uporabnik

Napisal/-a LG So maj 28, 2011 10:56 am

~toMmy~ je napisal/-a:Kaj je toliko slabše? Subjektivno gledano (to realno pri nakupu še največ šteje) mi vse deluje "napihnjeno", armatura je tako postavljena, sredinski del volana preobsežen, obvolanske ročke, sedeži, ... vse to skupaj mi daje občutek, kot da bi imel opravka s tistim otroškim balonom za skakanje, ne pa z avtom. Tudi Master, ki se mi zdi zadnja leta najboljša izbira v svojem razredu (delno na račun cene), ima precej takšnih elementov, še vedno pa ponuja več užitka v vožnji kot recimo novi Megane Coupe. Megane je sicer po mojih ocenah precej bolj konkurenčen v svojem rangu, kot Clio, še vedne me pa zaradi drugačnih pričakovanj odbije sterilnost.

Prvo naj povem, da ta forum spremljam že 2 leti in ga preletim vsak dan, tako da upam, da kredibilnost mojih izjav ni povezana s številom mojih prispekov (postov). Velikokrat debate samo spreljam in nič ne pripomnim vendar mimo tega nemorem. Tommy imam eno vprašanje zate. Mi lahko prosim poveš, zakaj vedno znova in znova vsiljuješ VW (ne govorim izključno za to temo--> tukaj je clio vs. polo) ampak nasplošno. Ljudje napišejo da se odločajo za citroena c4 ali megana, ti predlagaš golfa. Pa ne mislit, da pravim da je VW slab avto, vendar ga tisti, ki jih vozite poveličujeta v nedogled. Brez zamere !!! =)
`LG

mm46
Novinec

Napisal/-a mm46 So maj 28, 2011 11:23 am

Oče je izbiral med cliom tce in polom tsi in se na koncu odločil za polota. Clio nima 6. prestave, motor ima večji turbo lag, manj navora in višjo porabo, meni osebno je bolj všeč resnejša notranjost, clio nima nobenga občutka na volanu (v cliu II se mi je zdel volan bolj komunikativen), položaj za volanom se mi je bil precej boljši v polu (volan gre višje, sedež nižje, pedala niso preblizu) pa tudi oblika mi je bla precej lepša pred faceliftom. No in za konec še obupen (in drag) servis v kopru.

Pa da ne bo kdo mislu, da sem kak vw fan... sem imel clia II 5 let s katerim sem bil zelo zadovoljen, oče pa se je 10 let vozu z meganom...

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena So maj 28, 2011 11:47 am

mm46 je napisal/-a:Oče je izbiral med cliom tce in polom tsi in se na koncu odločil za polota. Clio nima 6. prestave, motor ima večji turbo lag, manj navora in višjo porabo, meni osebno je bolj všeč resnejša notranjost, clio nima nobenga občutka na volanu (v cliu II se mi je zdel volan bolj komunikativen), položaj za volanom se mi je bil precej boljši v polu (volan gre višje, sedež nižje, pedala niso preblizu) pa tudi oblika mi je bla precej lepša pred faceliftom. No in za konec še obupen (in drag) servis v kopru.

Pa da ne bo kdo mislu, da sem kak vw fan... sem imel clia II 5 let s katerim sem bil zelo zadovoljen, oče pa se je 10 let vozu z meganom...

Kaj si pa ti želel povedati :shock: Ok, saj sem izluščil, da gre glas Polotu, ampak lepo te prosim vsaj preberi kar si napisal preden klikneš na gumb pošlji :D

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 So maj 28, 2011 11:49 am

Pa saj, če ste bili pozorni, a ni @toMmy napisal, da v tem primeru ne bi imel ne enega ne drugega, torej ne zagovarja spet toliko VW? :-P

Kar se pa tiče sterilnosti, se pa strinjam da se z njo malo pretirava, sploh pri takih malčkih, ki so običajno 2. avto pri hiši in namenjeni jajcanju po mestu oz. skakanju po opravkih. Mislim pa saj ne boš lovil desetink na Nordschleiffeju. Jaz, ko sem npr. prej vozil zelo "komunikativno" Mazdo6, sedaj sem na precej bolj "sterilnem" Proceed-u, ne občutim nekega groznega manjka, kadar se mi zahoče odvozit par hitrih ovinkov (verjetno k temu pripomorejo tudi gume 17"/225/55 ). Pri normalni vožnji je pa to še toliko manj pomembno oz. se mi zdi Kiin sterilnejši volan celo manj naporen. In ravno zaradi tega vem, zakaj tolikim ustreza ta francoska mehkoba.

Da pa ne bom povsem offtopic, v tem razredu bi tudi sam izbral kaj tretjega, če pa že morata biti na izbiro ta dva, bi se vseeno odločil za Pola že zato, ker je precej novejši izdelek. Ob 4-letnemu jamstvu se tudi ne bi tako žrl, kot sem se pred desetletjem, ko je imel moj takratni Polo le 1 leto garancije in ko sem po izteku le te marsikdaj bil na izrednem servisu. :twisted:
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
RaVeN
Novinec

Napisal/-a RaVeN So maj 28, 2011 11:55 am

Badzo je napisal/-a:Vzdrževanje je sigurno pri Polu cenejše - redni servis pride verjetno približno isto kot za Golfa (kakih 10eur manj), torej nekje 120-130eur. Pri Cliu je sigurno dražji (za megana 1.6 16v, pride redni 220eur). Ampak je pa tu potem razlika v višji začetni ceni, ki pa se jo tudi ne da zanemarit.

Mene osebno je prvi servis za Cliota 1.2 TCE prišel 130€, tako da tudi tukaj ni razlike v ceni vzdrževanja v primerjavi s polotom. ;)

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio So maj 28, 2011 12:00 pm

Sej... sterilen volan pri golfu V je udobje, pri cliotu pa slaba konstrukcija.

Ne vem, js svojemu cliotu zaupam, podvozje je pa tudi, za moje pojme, dodelano. Ne vem no, v BiH sem si privoščil eno cesto in je avtomobil obvladljiv. Pa to ni bila dinamična vožnja ampak gonjenje, ki sem ga prenehal, ko sem (pre)pogumno vstopil v serijo treh ovinkov; ob vstopu v tretjega sem že toliko nihal, da je rit hotela po svoje. Uf ja - avto sem brez večjih težav ujel, kar naj bi bil pri cliotih, zavoljo zanič podvozja, pravi čudež :shock:

Pa k ne pljuvam nikjer čez polota, nasprotno - samo, za ta denar clio ne zaostaja v nobenem pogledu, čeprav je model na cestah že 6. leto :D

Subjektivno mnenje je najpomembnejše pri nakupu; samo, če nekdo pride vprašat za nasvet med omenjenima, se na podlagi le-tega ni mogel odločiti. Napihnjen volan mi je pa veliko bolj všeč kot prečke, ki jih je imel moj clio '95. Če sem iskren mi je tak tip volana všeč odkar sem kot otrok gledal Mehiško Grdo račko:

http://image.europeancarweb.com/f/9305287/0301_04zoom+2003_Mercedes_Benz_E320+Interior_View_Dashboard.jpg
omejil sem se izključno na volan, ker armature ni moč primerjati :D

PS: clio ni bil nikoli resen avtomobil.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

MadIggy
Novinec

Napisal/-a MadIggy So maj 28, 2011 12:12 pm

Počakaj par mesecev da pride nov yaris pa ne boš imel problemov z izbiro.

Uporabniški avatar
Bat_zajla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Bat_zajla So maj 28, 2011 12:24 pm

Jaz bi se odločil za pola. To pa zato, ker mi deluje bolj odrasel avto. Materiali in počutje v notranjosti so na višjem nivoju. Pri teh dveh avtih se o odobju ne govori, ker nobeden od njiju ni prav nič udoben. Ima pa polo veliko boljšo pozicijo za volanom in neprimerno več povratnih informacij iz volana, stopalk in podvozja. In povratne informacije nimajo nič veze z udobjem. Zame nima clio nobene prednosti pred polam, razen cena, pa še ta ni toliko višja kot je bila navedena v prvem postu.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder So maj 28, 2011 12:38 pm

js bi polota zarad menjalnika :jy
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
tha_man
Uporabnik

Napisal/-a tha_man So maj 28, 2011 12:52 pm

Cliota sem fural tri leta nazaj in lahko potrdim da je občutek na volanu grozen, najbolj pa me je motilo, da se je v sredinski položaj hotel tako močno vračati kot da je na fedru. In to pri vožnji po mestu, kaj bi bilo šele na odprtih cestah. Meni to naredi vožnjo naporno, kogar pa to ne moti, Clio ni tako slab avto. Je kar prostoren, dost udoben, oblika je pač stvar okusa...

1.2 TCe motor sem sprobal v Windu pa je daleč od tega da bi me impresioniral. Predvsem navor je zelo švoh, motor moraš gonit skoraj kot atmosferca, da se kam premakne. 1.2 TSI gre po drugi strani odlično in to v Golfu, v Polotu nedvomno še toliko bolj.

Polo je tukaj boljši avto, predvsem zaradi tehnike, je pa Clio čist ok, če nisi preveč zahteven.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov