maarkec je napisal/-a:sam si lastim 1.2 tsi, sam če bi mel več denarja bi , priznam, kupil raje 1.6 tdi, čeprav delam letno 15.000 km, dizel pač ma več navora, pa tud lepše ga je za vozit, ma pa bencinc svoje prednosti, sploh tehnologija TSI je res bi rekel dobro nastudirana, sam nism pristas bencincev, sam TSI me je očaral, zelo zelo tih, povleče pri določenih obratih zelo dobro, podobno dizlu, poraba zmerna, resnično 5,5l, govorim za škodo octavio ki ni mali avto, do 180 km precej hitro pride,tko da odvisno računica, pač glede km, vem pa da 1.6 TDI, pije tud 4,5 če hočeš, tko da recimo je razlika v porabi cca. 2 litra
lp
Jaz pa ne vem če je v takem primeru res pametno vzeti TDI. KOmpraviš da bi raje vzel 1.6 TDI - a si tudi oba stestiral v vožnji? samo vprašam.
Zadnjič sem vozil 1.6 TDI v Golfu 6 (sicer mislim da je bila šibkejša 90-konjska verzija in ne 105), in je bilo tako:
- po eni strani me je sicer glede zmogljivosti skorajda prijetno presenetil, ker sem bil skeptičen zaradi kubature in nekaterih komentarjev na forumu (da je len v nizkih obratih) - če upoštevaš da je samo 1.6, gre presenetljivo dobro, res pa proti mojemu 105-konjskemu 1.9 TDIju vseeno nima šans, sploh ker novi mali TDI je na voljo s samo 5-stopenjskim menjalnikom, jaz jih imam 6
- skratka ni ravno kakega presežka moči.
- prijetno presnečenje novega malega TDI pa je tudi res nizka poraba (tukaj pa moj stari TDI nima šans, hehe)
Pred časom sem v Golfu 6 vozil tudi 1.2 TSI in me je navdušil precej bolj. Res pa je, da je minilo vmes precej časa ko sem vozil enega in drugega, tako da bi bilo treba delati primerjavo istočasno (ne več kot par tednov narazen).
Pri letnih kilometrinah okoli 15.000 km je pa tako:
- je zelo za preračunat (ob čimbolj realnih ocenah razlike v porabi), koliko je finančno razlike v stroških in koliko razlika v nabavni ceni
Recimo jaz sem bil v času nakupa svojega Golfa po kilometrini absolutno kandidat za bencinarja, in sedaj se je izkazalo da v zadnjih letih prevozim še manj kot prej. Vseeno nikakor ne obžalujem da sem vzel 1.9 TDI, ker v primerjavi z takratnim 1.6 bencinarjem sem finančno nekje podobno, razlika v zmogljivostih, navoru itd je bila v tej primerjavi absolutno na strani TDIja.
Danes, če primerjaš 1.2 TSI in 1.6 TDI, ne vem če ima TDI res še kaj veliko prednosti pri voznih zmogljivotih (je za sprobet), morda tudi ne več glede dolgoročne ekonomičnosti (je za preračunat)....
- novi dizli imajo vsi DPF, pri 15.000 km letno je verjetno veliko voženj takih, da se lahko DPF zapaca
Včasih je rekla ljudska modrost, da se pri bencinarjih lahko manj pokvari kot pri turbodizlih, ker nimajo turbine - no sedaj imajo tudi mnogi bencinarji turbine, ampak dizli so dobili spet nov vir potencialnih težav v obliki DPF...