Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Sjee
Nov uporabnik

Kraj: Trojane

Re: Leon vs. Toledo oz. nakup avtomobila

Napisal/-a Sjee Ne feb 12, 2012 10:00 am

Sej če bo prilika letos polet nabavim Toledo 1.8 20v alpa Leon 1.6 16v..
Če ne pa rajš še eno leto počakam pa drugo leto kupim passata 1.8T..

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Ne feb 12, 2012 1:01 pm

http://www.poraba.com/average_car.php?m ... 084&page=4

Tud jest lahko svojo ibizo s 1.4 16v 100 KM motorjem vozim na slabih 5.5l, ampak normalna poraba je pa kr blizu 7l.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne feb 12, 2012 1:13 pm

Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee Ne feb 12, 2012 3:42 pm

Kakšna je pa primerjava 1.8 pa 1.8T. Razn 25KM na papirju pa turbine.. Kakšne so razlike v porabi in pa dejanski moči ter pospeških? In pa seveda pri nakupu ter servisiranju 10-13 let starega atmosferca ali pa turbota, ki ima prevoženih več kot 150k km..??

Uporabniški avatar
HPF
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a HPF Ne feb 12, 2012 4:39 pm

Sjee je napisal/-a:Kakšna je pa primerjava 1.8 pa 1.8T. Razn 25KM na papirju pa turbine.. Kakšne so razlike v porabi in pa dejanski moči ter pospeških? In pa seveda pri nakupu ter servisiranju 10-13 let starega atmosferca ali pa turbota, ki ima prevoženih več kot 150k km..??

Jaz ti svetujem, da kupiš 1.6 al pa 1.8 atmosferca. 1.4 so znani po problemih. Zavaruješ, tankaš, voziš pa se maš fajn.
1.8T raje ne glej, razn če si res hudo želiš nekaj več in če si po dobrem premisleku prepričan, da že znaš razmišljat s svojo glavo. Sicer pa, avto je najlažje kupit, pol naprej pa je druga pesem.
Če govoriš za Leona, ima 1.8T 180 konjev, to je 132kw in si posledično v najvišjem razredu po kw, zraven tega pa še mladi voznik. Rečimo od oka 1500€, če si boš dobo neki popustek še. Ko ti čez par mescecev več konjev ni dovolj, ga daš čipat. Čez par mescev menjaš sklopko, če maš srečo moreš menjat še vztrajnik. Nosilci motorja pa menjalnika glih niso znani po vzdržljivosti, te verjetno čaka še to. Pije kake 2, 3 litre več če ga lepo voziš, če ga pa stiskaš, pa kakih 8 do 10 več. Tu pa tam je treba menjat olje, pa še kako stvar če crkne, kar je logično glede na to da avto ni glih novi več.
Če si sam služiš denar in ti lepo gre, ti bo 1.8T v užitek, če pa ne, pa si boš čez čas rekel kaj ti je bilo tega treba.
Razlike v pospeških pa so po mojem mnenju kar precejšne.

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee Ne feb 12, 2012 5:40 pm

Wow!Hvala za tole. :D
Ja od 1.8T sm gledu predvsem passata in pa octavio, torej 150KM. Če bi vzel 1.8 20v 125KM, potem bi kupil toledota, če pa 1.6 16v 105KM potem pa leona.
Glede na to da bom še kar nekaj časa študent in delam le občasno- večinoma čez vikende, je torej denar le za bencin in servise ter potrošni materjal pa registracijo. Tko da pride najbrž turbo na vrsto pol k si bom lohk prvošu redno vzdrževanje...čez par let zgleda. :(
Kok pa kej porab tale 1.8 atmosferc...?

Uporabniški avatar
HPF
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a HPF Ne feb 12, 2012 5:45 pm

Ti je Blinder malo višje objavil porabe in povezave ;)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne feb 12, 2012 5:52 pm

1.8T (110kW) kuri praktično enako kot 1.8 20V 125KM, s tem da so zmogljivosti neprimerno boljše ;)

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee Ne feb 12, 2012 6:10 pm

Aja.potem ti turboti niso tako problematični glede vzdrževanja ker niso tako naviti..? Sem pregledal porabo. In pa prebral dosti o tej mašini sicer na forumu in pa tudi na ostalih spletnih straneh vendar je vse to še vedno samo na papirju...
Torej če gre turbina pride ca. 1500eur nova an..? Ka pa kakšne hibe te mašine?

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a CupraR Ne feb 12, 2012 9:01 pm

HPF je napisal/-a:
Sjee je napisal/-a:Kakšna je pa primerjava 1.8 pa 1.8T. Razn 25KM na papirju pa turbine.. Kakšne so razlike v porabi in pa dejanski moči ter pospeških? In pa seveda pri nakupu ter servisiranju 10-13 let starega atmosferca ali pa turbota, ki ima prevoženih več kot 150k km..??

Jaz ti svetujem, da kupiš 1.6 al pa 1.8 atmosferca. 1.4 so znani po problemih. Zavaruješ, tankaš, voziš pa se maš fajn.
1.8T raje ne glej, razn če si res hudo želiš nekaj več in če si po dobrem premisleku prepričan, da že znaš razmišljat s svojo glavo. Sicer pa, avto je najlažje kupit, pol naprej pa je druga pesem.
Če govoriš za Leona, ima 1.8T 180 konjev, to je 132kw in si posledično v najvišjem razredu po kw, zraven tega pa še mladi voznik. Rečimo od oka 1500€, če si boš dobo neki popustek še. Ko ti čez par mescecev več konjev ni dovolj, ga daš čipat. Čez par mescev menjaš sklopko, če maš srečo moreš menjat še vztrajnik. Nosilci motorja pa menjalnika glih niso znani po vzdržljivosti, te verjetno čaka še to. Pije kake 2, 3 litre več če ga lepo voziš, če ga pa stiskaš, pa kakih 8 do 10 več. Tu pa tam je treba menjat olje, pa še kako stvar če crkne, kar je logično glede na to da avto ni glih novi več.
Če si sam služiš denar in ti lepo gre, ti bo 1.8T v užitek, če pa ne, pa si boš čez čas rekel kaj ti je bilo tega treba.
Razlike v pospeških pa so po mojem mnenju kar precejšne.

Če čipaš Leona, ni sklopka čisto nič problematična. BP drži, enako velja za vztrajnik. Nosilci nobeni niso problematični.
Poraba 10-11l na cel tank (govorim za 200+ps), bolj ko ne mestne vožnje, v kolikor so relacije v igri bp pod 10l. Edina prava hiba 1.8T motorja je LMM, ki pa ni drag.

Hibe VAG-a v tej klasi so znane: kakšna manšeta, stik volanske letve (stik za airbag), vsake kvatre kakšna tuljava in seveda LMM pri 1.8T Torej nič resnega, kar se tiče v €.

Turbina za 1.8T 150ps ni draga, ker dobiš ali rabljene ali tovarniško obnovljene, govorimo o max par sto €. Poglej za tem150ps motorjem, mogoče tudi v Octavi-i

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee Ne feb 12, 2012 11:53 pm

Predvsem me zanima Passat variant 3BG 1.8T 150KM tam letnik 01-03. Mi lahko kdo kej več o tem pove..??
Glede mašine bi rad vedel če so od leta 2001 pa do 2003 enake ali so kej spremenjene oz. prenovljene.? Slišal sem da naj bi imeli manj problem z rokami kot prejšnji letniki. So jih zamenjali? Ter pa notranja oprema. Opazil sem da imajo eni drugačno sredinsko naslonjalo za roko.. ali se razlikujejo tudi glede česa drugega? Skratka par nasvetov bi mi prav prišlo. Najlepša hvala.
Zadnjič spremenil Sjee, dne To feb 14, 2012 4:13 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 To feb 14, 2012 12:20 pm

Če še gledaš za Seati...pri nas doma smo pred leti imeli tako Leon 1.4 (letnik 2000, moj) kot Toledota 1.9tdi (l.1999, 110ks, očetov), oba kupljena nova.
Toledo je ves čas (6 let) delal brez problema, Leon je imel par težav v istem obdobju (zamenjava hupe, sranje s centralnim) samo nič mehanskega. Oba z očetoma sva tudi po prodaji teh dveh spet kupila Seata (on Toledota jaz Leona).

Je bila pa kvaIiteta izdelava v Toledotu mnogo boljša kot v Leonu. Prvi je bil narejen v Belgiji, drugi v Španiji, tako da bi ti jaz priporočal Toledota in sicer kar 1.6 ker je neproblematičen.

Sjee
Nov uporabnik

Re: Leon vs. Toledo oz. Passat 1.8T

Napisal/-a Sjee Če feb 16, 2012 1:13 pm

No stvar je taka. Sem mal premislu pa se spet obračam na vas. Avto bi kupil čez dobre pol leta. Finance so dvignjene na gor tko da tm od 3k-4500eur max.
Hočem prostoren avto, torej razne trivratne varjante najbrž ne pridejo v poštev, razen če je avto vseen prostoren. Iščem bencinarja, ker nemaram dizlov in se mi niti ne splača. Lahko tudi turbo.
Od opremi bi mel : vse kar je pač že obično notr skor v vseh(ABS, 4airbagi, električne šipe, nastavljiva ogledale, daljinsko centralno, klima,..) + izjeme so mogoče kaka avtomatska klima, meglenke,naslon za roko.. Prevoženih max. 200kkm in pa moč tam od 100-150KM.
Sicer vem da ni velik izbire na trgu sploh pa je težko dobit dobr in ohranjen rabljen avto star 10 let, vendar mam željo po malo boljšem avtu, zato pa pač iščem že pol leta prej, mogoče se do takrat celo najde kej konkretnega.
Trenutno sem preiskal cel avto.net in najdu sam en primerk ki mi je všeč in ustreza vsem mojim željam: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5620357&show=1 Kaj pravte?
Me kr mal mika da bi ga šou pogledat in zapelat. Vem pa da pol ob kupovanju morem met sabo mehanika ki mi bo vse pregledu če je avto kokrtok izpraven in če vse štima in so kilometri pravi. Pa še če bo men ustrezu seveda.
Zdj bi pa prosu če mi še vi daste kakšne ideje kaj bi lahk dobil za ta dnar. Iščem torej varen, kompakten in zanesljiv avto.
Najlepša hvala.

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a CupraR Če feb 16, 2012 5:40 pm

Če ni bil fajn zbit, pa da so km res realni je tole super nakup. Pač imaš nekaj denarja zravn za kakšno malenkost poštimat in si miren za dolgo.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 16, 2012 5:43 pm

CupraR je napisal/-a:Če ni bil fajn zbit, pa da so km res realni je tole super nakup. Pač imaš nekaj denarja zravn za kakšno malenkost poštimat in si miren za dolgo.

x2
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če feb 16, 2012 5:48 pm

Ko sem jaz iskal 1.8T passata za normalen denar sem po nekaj mesecih obupal. Človek mora imeti res srečo da najde lep primerek. Pa niti nisem picajzlast ali zahteven, samo velik procent teh passatov res ni za nikamor.

Sjee
Nov uporabnik

Napisal/-a Sjee Če feb 16, 2012 10:22 pm

Najbrž bom zbiru med Passatom variant in pa Octavio combi. Kakšna mnenja kaj se bol splača vzet al je stvar posameznika gleden na to da sta oba iz VAG koncerna..??

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 16, 2012 10:48 pm

Octavia je pač razred nižje (izpeljana iz Golfa 4). Načeloma dobiš s Passatom "več avta", je pa verjetno težje dobit dobrega (slovenski, realni kilometri, redno vzdrževan). Je prostoren, udoben, vglavnem dober avto.

Drugače pa predlagam, da si vzameš čas in se odločiš na podlagi ponudbe, vsekakor bolje dobra Octavia, kot slab Passat.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če feb 16, 2012 10:53 pm

Karavanov pa je za ta denar kar nekaj. Nasplošno pri rabljenem večjem avtu dobiš več avta za enak denar. Kakšni gredo lepi za manj kot 1000€, medtem ko 15 let star polo ali clio drži ceno. Če ti odgovarja samo vag pa tudi prav:)

Jaz sem nekaj časa iskal pasata pa na koncu vzel vectro. Dobiš 2.0L 100kw motor ki spada v razred od 80-100kw, pa načeloma v močnejših verzijah tudi kar nekaj opreme.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 16, 2012 10:56 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Octavia je pač razred nižje (izpeljana iz Golfa 4). Načeloma dobiš s Passatom "več avta", je pa verjetno težje dobit dobrega (slovenski, realni kilometri, redno vzdrževan). Je prostoren, udoben, vglavnem dober avto.

Drugače pa predlagam, da si vzameš čas in se odločiš na podlagi ponudbe, vsekakor bolje dobra Octavia, kot slab Passat.

x2
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov